Dobrý den,
máme venkovní voliéru, kde máme 5 párů andulek. Jeden pár byl zahnízděný se mláďaty. Včera manžel donesl další pár andulek, a ty do rána těm s mladými vyházely hnízdo Jsem z toho dost rozčarovaná. Budek je ve voliéře dost. Tři dokonce ještě neobsazené.
Otázka: když mám zahnízděné ještě 3 jiné páry v budkách, mám mít obavu i o jejich hnízda?
Co s párem, který takto drasticky o budku přišel? Najdou si jinou budku, nebo už si nebudou žádnou hledat?
Mám ty "ničitele hnízd" dát z voliéry pryč?
Moc děkuji za odpovědi.
Lada3: děkuji za odpověď
Samici jsem už odchytila, ale samec je divous a nedaří se mi. Snad se to manželovi odpoledne povede.
Mám venkovní voliéru. Teď jsem koukala do budek, a ještě mi hnízdí dva páry. Když seberu všechny ostatní budky, nebudou se k těm obsazeným chtít někdo zase narvat?
Pořád přemýšllím jak to vyřešit. Nebo mám zrušit všechny budky, aby už žádný pár nehnízdil a odpočinuli si?
Tak andulky by mely hnízdit max.2x rocne (vim ze někdo nebude souhlasit a necha je klidne 3x).
Radsi bych to nechal jak to je (budky nevyhazoval) a jak všichni vyvedou mlade tak bych sebral vsechny budky a ostatním vyhazel vajíčka, pokud tedy nechcete aby mlade vyletaly nekdy v listopadu.
Alespon ja to tak delam, třeba někdo další pripoji sve zkusenosti.
Tarae
napsal(a):
Dobrý den,
máme venkovní voliéru, kde máme 5 párů andulek. Jeden pár byl zahnízděný se mláďaty. Včera manžel donesl další pár andulek, a ty do rána těm s mladými vyházely hnízdo Jsem z toho dost rozčarovaná. Budek je ve voliéře dost. Tři dokonce ještě neobsazené.
Otázka: když mám zahnízděné ještě 3 jiné páry v budkách, mám mít obavu i o jejich hnízda?
Co s párem, který takto drasticky o budku přišel? Najdou si jinou budku, nebo už si nebudou žádnou hledat?
Moc děkuji za odpovědi.
Pravidlo cislo jedna u andulek je to, ze pokud vam vase andulky uz hnizdi, nikdy nepridavejte nove. Nova samice si zacne vybirat budku pro hnizdeni a tim muze znicit vse co je v budkach. Coz se stalo i vam. Priste nove prirustky pridavejte az po chovne sezone.
bubanek
napsal(a):
Pravidlo cislo jedna u andulek je to, ze pokud vam vase andulky uz hnizdi, nikdy nepridavejte nove. Nova samice si zacne vybirat budku pro hnizdeni a tim muze znicit vse co je v budkach. Coz se stalo i vam. Priste nove prirustky pridavejte az po chovne sezone.
Teď už to vím. Vědet to dříve, tak bychom je tam nepouštěli. Už s tím nic nesvedu. Odchytli jsme je a poputují zpět ke tchánovi. Dokud byly ve voliéře, tak to byl strašnej šrumec a řev. Teď je klid.
Tarae
napsal(a):
Dobrý den,
Moc děkuji za odpovědi.
A to ste kde vydeli ze donesiete cudzie vtaky a pustite medzi vase hejno ktore je na seba zvykle, v prvom rade kupeny vtaci mali ist do karanteny a v druhom rade ste ich nemali pustat mezi vase hejno ktore bolo na seba zviknute od zaciatku hniezdnej sezony, to sa predsa nerobi, fakticky za vyhadzane hniezdo mozete vy a nie novo kupene vtaky.
cistic
napsal(a):
A to ste kde vydeli ze donesiete cudzie vtaky a pustite medzi vase hejno ktore je na seba zvykle, v prvom rade kupeny vtaci mali ist do karanteny a v druhom rade ste ich nemali pustat mezi vase hejno ktore bolo na seba zviknute od zaciatku hniezdnej sezony, to sa predsa nerobi, fakticky za vyhadzane hniezdo mozete vy a nie novo kupene vtaky.
Nepopírám svou vinu. Karanténa si myslím nebyla třeba, neboť šli od tchána z voliéry do naší voliéry.
A jak jsem už říkala dříve, nenapadlo mě to, že to udělá takovou rotiku. Úmyslně jsem to samosebou neudělala. Před třemi měsíci jsme pořídili dva nové páry a s těmi nebyl žádný problém.