Dobrý den, před dvěma týdny jsem si pořídila samičku kakariki (letošní odchov). Ze začátku se mi zdálo že je poměrně málo plachá a zvídavá, nechala se přes klec pohladit nebo sáhnout na packu. Teď se mi to naopak zdá horší, přestože denně sedím u klece a snažím si s ní povídat. Zdá se mi teď taková vyplašená a pořád leze po kleci a snaží se lítat. Mám sice opravdu velkou klec, kde je možnost se trošku proletět, ale je možné že ji chybí pohyb a chtěla by se více proletět po bytě? Zatím jsem ji nepustila, jelikož jsem četla, že se mohou vypustit až když si sednou na prst, nebo zvyknou na ruku, což se zatím nedaří :( Myslíte, že je šance že se nějak ochočí časem?
A ještě jeden dotaz, pomohlo by například koupit jí ještě samečka (pak se ale bojím, že se neochočí ani jeden). Popřípadě mohla by být v kleci s jiným druhem, např. pyrurou?
Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, nejprve bych doporučil na netu nastudovat něco o kakarikách, o ochočování a ptácích všeobecně (packu). Jak velkou voliéru máte? Jestli byla z venkovní velké voliéry, tak se nedivte, že chce létat pokud ji zavřete do klícky. Pro kakariky je vhodná voliéra 2x0,8x1m dxšxv. Pak nemusíte pouštět a můžete si pořídit druhého do páru. Pokud chcete ochočovat, tak druhého určitě ne. A možná to chtělo ručně dokrmené mládě.
Já už jsem dříve ptáky měla (korely, andulky, kanáry), nejsem úplný začátečník, pokud se podivujete slovu "packa" :D beru je opravdu jako mazlíky, proto jsem se tak vyjádřila ;). Šlo mi o to, že ten první týden se mi zdála méně plachá, tak zda je u kakariků něco specifického co dělat/nedělat, jinak mám samozřejmě načteno dost :) ale domnívala jsem se, že mi zde někdo poradí nějaké tipy atd. A zda ji teda můžu pustit a sama se vrátí do klece, i když není ochočená?
Co se týče klece, přesné rozměry nevím, ale jak už jsem psala je největší co se prodává - pro více ptáků a létat v ní může.
To že to "chtělo" ručně dokrmené mládě je možné, ale já chci vědět co dělat aktuálně ted s mojí kakariky :)
přesto děkuji za názor.
Kakarik je běžný papoušek. Dělat vše jak u andulek nebo korel. Sama se do klece určitě nevrátí, pokud ji máte jen 2 týdny. To ji musíte naučit. Musí se naučit, že tam má krmení a bezpečný úkryt. Kakarik je zvědavý papoušek a jak bude mít možnost zkoumat byt, tak do klece se jí nebude chtít.
A ještě ke kleci. Papoušek není vrtulník. To jen pro případ, že ta vaše klec je vyšší než širší. Ty zhovadilosti co se prodávají v obchodech by měly být určeny jen jako dekorace do bytu s plyšovým papouškem uvnitř.
Ja chovám kakariki a znamemu jsme prodal kdysi kakarika měl ho 3měsice a uletěl mu po tydnu sedime popijime kafičkoa kakarik doletěl na chodbu sám se vratil po tydnu divil jsem se mě když uletěl mě se to zatim nestalo https://www.youtube.com/watch?v=8rjcDw_mAvU.
Dobrý deň,
neviem či poznáte knihy M. Josefoviča, Papoušek u nás doma a ďalšie, ale ak nie, veľmi odporúčam, pán choval práve kakarikiho, skroteného aj z voliéry a pekne popisuje, ako sa zbližovali, možno by vám to pomohlo.
Ja by som ju nepúšťala, kým sa vás bojí, lebo bude problém ju dostať späť a môže sa báť ešte viac. Alebo len vo veľmi malej miestnosti.
Vezme si od vás z ruky nejaké žrádlo? Skúšala by som uplácať, ale asi to bude chcieť čas, čo tak viem, tak kakariki nie je úplne druh, ktorý by sa skrotil "automaticky".
Zdraví Adela + senegalec Serge https://www.youtube.com/watch?v=pBQD0biV4U0&index=1&list=PL_bN8SwYeX7VODxBtZwnajitSfZJUNvi9.
cuddy6
napsal(a):
Dobrý den, před dvěma týdny jsem si pořídila samičku kakariki (letošní odchov). Ze začátku se mi zdálo že je poměrně málo plachá a zvídavá, nechala se přes klec pohladit nebo sáhnout na packu. Teď se mi to naopak zdá horší, přestože denně sedím u klece a snažím si s ní povídat. Zdá se mi teď taková vyplašená a pořád leze po kleci a snaží se lítat. Mám sice opravdu velkou klec, kde je možnost se trošku proletět, ale je možné že ji chybí pohyb a chtěla by se více proletět po bytě? Zatím jsem ji nepustila, jelikož jsem četla, že se mohou vypustit až když si sednou na prst, nebo zvyknou na ruku, což se zatím nedaří :( Myslíte, že je šance že se nějak ochočí časem?
A ještě jeden dotaz, pomohlo by například koupit jí ještě samečka (pak se ale bojím, že se neochočí ani jeden). Popřípadě mohla by být v kleci s jiným druhem, např. pyrurou?
Děkuji za odpovědi.
Kakariky jsem choval roky. Ne jako mazlíka.
Myslím, že nejvýstižnější je citovat RNDr. M. Smrčka: "Kakariky je pták odolný a otužilý, nenáročný na potravu, velmi milý a zvídavý, a protože se jeho život odehrává velkou část dne na zemi, rozhodně není nezajímavý." Nová EXOTA 2013.
Já jen dodám, že to je taková slepice. Vše přehrabe, krmení rozhází, vodu vycejprá, protože se rád koupe, všude vleze a vše zkoumá. Po fyzickém kontaktu s člověkem příliš netouží, takže si myslet, že bude sedět prstu, nechá se šimrat na hlavičce je iluze. Do klece dát drn, bude se tam přehrabovat, někdo to pak uklidí, ale bude spokojen i bez partnera a po vypuštění z klece se rád proletí, ale to nebude za 14 dní, ale mnohem déle. Trpělivost růže přináší.
Děkuji za všechny rady :)
Knihu určitě pořídím. Co se týče toho brání jídla z ruky - první týden si i vzala, teď jen občas (spíš odpoledne kdy už je klidnější). Jinak uplácet moc nevím čím, ani ovoce, ani zeleninu vůbec nechce. Přes klec si nechá sáhnout na bříško a i když na ni mluvím těsně u klece, tak se nebojí.
Na prst zatím nejde a taky jsem si říkala, že možná ani nikdy nepůjde, ale viděla jsem spoustu videí, kde byli kakarici ochočení na ruku bez problému. Tak tomu dám nějaký čas a uvidím :) Pouštět ji teda zatím nebudu.
Jestli jste z minula zvyklá na krotkou andulku nebo korelu (myslím vskutku ochočenou, jež člověka s radostí vítá a okamžitě přilétá), pak Vás kakariky asi zklame. Je to papoušek, jak píše Moudivláček, hodně zvídavý, nebojácný, ale také dosti svéhlavý a emocionálně nezávislý, podle mne k ochočení ne ta nejlepší volba. Navíc má vyšší nároky na prolet, podle mne je pro něj každá klec malá a měl by mít možnost se proletět po bytě. Na základě vlastních zkušeností jsem přesvědčena, že i dokrmovaný kakariky jen stěží může být doslovným "mazlíkem". Dokrmila jsem si samičku, hodně jsem se ji věnovala, a přece ani zdaleka nebyla tak kontaktní a přátelská jako jakákoli nedokrmovaná, ale od mláděte ochočována andulka nebo korela. V bytě si vyhledávala spíše vyšší nedostupná místa, na zavolání povětšinou nereagovala, pokud nešlo zrovna o nějaké jídlo, to přiletěla okamžitě. Když viděla někoho něco jíst, tak okamžitě byla chvíli "kamarád"
Pyruru bych do jedné klece s kakariky bez možnosti proletu jistě nedávala. Nemyslím si, že by kakariky pozitivně reagoval na papoušky jiných druhů, spíše si je bude nevšímat. A kdo jednou viděl leteckou akrobacii pyryry, když má alespoň několik metrů prostoru a jeho živelné nadšení z pohybu, ten ho do klece na delší dobu musí dávat s těžkým srdcem (pokud nějaké má). Mám jednoho mladého větroplacha pyruru - ráno sedí u dveří na terasu, kde máme voliéru a dožaduje se vpuštění. Pak chvíli předvádí ranní leteckou show - dokáže výborně v rychlém letu manévrovat, na vzdálenost necelých 5 metrů sletět o dva metry dolů, pak opět prudce nahoru, okamžitě změnit směr.
Jeho letové schopnosti naznačuje i toto video:
https://www.youtube.com/watch?v=y3rzL02aN0E
Nezavírejte (neochočeného) pyruru k neochočenému kakarikovi do klece. To není řešení. Oba potřebují hodně prostoru a každý má jinou povahu. Teoreticky můžete ke kakarikovi dát krotkou andulku - samečka. Bude sice tahat za kratší konec, nicméně se bude snažit se s kakarikim spřátelit. Ale ani to nemá nějaký podstatný význam. Když se Vám kakarika nepodaří ochočit, prodejte ho chovateli do voliérového chovu, budete oba spokojenější.
Chce to trpělivost, kakariki je velmi dobře ochočitelný, díky své zvědavosti.
Já mívám každý rok problémy dostat se od nich z voliéry ven.
Sesypou se na mne a nechtějí mě pustit. Je pravdou že je beru do ruky již na hnízdě.
Vy musíte věnovat dostatek času u klece a pomalu zvykat na přítomnost člověka.
Jednoduší je pořídit si již krotkého a vychovat již podle sebe.
Je to jako s každým jiným papouškem, důvěru si musíte získat.
Já je nikdy nedokrmoval, jak je nyní módou, jen nějaký pamlsek, když jdu za nimi a jak vezmou z ruky není daleko že si na Vás sedne a ztrácí zábrany.
Již mě jich i několik uletělo, ale zatím se všichni vrátili, když ne hned tak druhý den.
Nevzdávejte to, když se nebude dařit, radil bych Vašeho nabídnout k chovu a pořídit krotkého.
Zažijete s ním mnoho radosti.
Nesmíte zapomenout, že má blízko ke slepici, potřebuje zem a hrabat.
Přeji mnoho úspěchů.
Moc děkuji za rady.
Z ruky už si občas bere zrníčka, někdy se nechá i pohladit po pařátu, takže si myslím, že je to snad na dobré cestě. Jinak se vůbec neplaší, ani když jsem u klece a většinou ani když dám dovnitř ruku. Zdá se mi i taková jistější, v kleci už lítá a poskakuje různými směry :) Jak říkáte, je hlavně hrozně zvědavá takže se vždycky nalepí na klec a kouká na mě kdykoliv jdu kolem.
Vzdávat to nebudu a snad se za nějaký čas ochočí i na ruku a budu ji moci vypustit a nechat proletět :).
Kakarici jsou jedni z nejzvědavějších, nejaktivnějších a tím nejzábavnějších z běžných druhů papoušků, kdyby se bála ruky i v době, když jí budete pouštět, dá se vracet na bidýlku, toho
se většnou nebojí, jakoby prodloužená ruka.
Až jí budete pouštět bude "šťastnější" i když to třeba nebude typický mazlík, určitě se nudit nebudete!
Doporučuji nekrmit mimo klec, částečně zabráníte trusu kolem a když zalítne do klece nebo když jí tam dáte, připravte jí tam něco, co má ráda, kousek namočené piškoty nebo senegalský klas, to má většina moc ráda.
Abubaide

XXX.XXX.68.31
Já mám kakaričku, taky letošní odchov, a je úžasná. Samozřejmě není poslušná a absolutně ochočená, ale když vím, jak na ni, tak se s ní dá krásně vyjít.
Velmi rychle pochopila, že nemáme rádi ranní křik. Pozná nás od ostatních lidí a vždycky vítá náš příchod. Když na ní promluvím, okamžitě naskočí na klec a poslouchá. Dělám jí občas exkurzi po skříni, tu miluje, a to mi vydrží sedět na prstě i dvacet minut, zírá s otevřeným zobákem na obsah skříně. Často přiletí a začne po mě šplhat, celá zvědavá. Je na ní vidět, že má ráda společnost, ale ne fyzický kontakt. Prostě si tak nějak žijem ve vzájemném respektu, ona se nás nebojí a už se dokonce naučila na nás nevyprazdňovat (tak nějak sama od sebe). A pouštěli jsme ji hned druhý den po tom, co jsme si ji donesli ze zverimexu (ano, ukamenujte mě, ale prostě mě tam ta její energie učarovala), do klece se vrátila sama, když měla hlad, občas za námi i sama přiletěla, protože byla zvědavá. Ale každý jedinec je asi v tomhle jiný.
Fik111

XXX.XXX.184.17
Mám kakarikiho 30 hodin hned či jsem ho přinesl mi ulétl z klece , když jsem ho chytil tak mě klovnul a teď má otevřenou klec léta si tam odpočinout a jinak prozkoumává byt. Na prst zatím nesedl.
Dobrý den všem,
sama jsem se nyní velmi pobavila, jelikož jsem našla 5 let staré vlákno, které jsem tehdy zakládala a kde jsem žádala o radu ohledně své samice kakarika.
Všem co mají méně zkušeností s ptačími domácími mazlíčky bych nejprve poradila ať neposlouchají každou radu tzv. odborníků v diskuzích a na FB, protože každý pták je jedinečný a rady typu “kakarik není kontaktní pták a nikdy se úplně neochočí” jsou naprosto mimo a začínající chovatele mohou odradit/zklamat jako tehdy mě.
Nicméně k věci, tehdy jsem měla samici ze zverimexu což byla chyba, jelikož byla nemocná a cca po roce mi uhynula. Mrzelo me to velmi, jelikož se cca po 6 měsících trpělivého snažení ochočila a bez problému přiletěla na zavolání na ruku. Pomohlo mluvení u klece, postupně zkoušet dávat zrnicko přes klec, poté ruka v kleci poté už chodila na ruku.
Nicméně doporučuji určitě ručně dokrmené mládě kakarika od chovatele. Opravdu je to nesrovnatelné - mám nyní doma cca 2 týdny mladého samečka. Je úžasně ochočený, z ramene prakticky nesleze, vyhledává naši společnost, nechá se drbat…totální flegmouš a miláček 🙂
Takže - doporučuji nevzdávat s ochočováním a hlavně se nenechat odradit ! Kakarici jsou úžasní a milí papoušci.
bezrucka

XXX.XXX.239.71
Dobry den take jsem si poridil kakariki a druhy den jsem je pustil po byte a vdy se vratily protoze tam maji zradlo a vodu tak se vubec nebojte a na noc si tam vzdy zalezou .
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!