Rosta64

XXX.XXX.223.76
Dobrý den, pořídili jsme si jako domácího mazlíka výše uvedeného krasavce, bydlí s námi v kleci (spíše malé voliéře 160x53x53) a za posledních cca 14 dní se spíše poznáváme než cokoliv jiného (myšleno volné poletování po bytě či sezení na ruce ). Můžete mi poradit jak časté a v jaké míře je obvyklé krmení tohoto papouška ?
Doposud jej krmím každý den cca 1-2 pol. lžíce mixu exotix fruit / nuts od "Versele-Laga" společně a na přeskáčku s kouskem jablka, mrkve, okurky, listy pampelišky, čerstvé kukuřice atd. (ovoce je oddělené v extra misce), v misce má i písek a sépiový kámen. Vše staré vždy odstraním a nádoby vyčistím, voda dvakrát denně je samozřejmostí... stejně tak jsou přítomny i bidélka z ovocných stromků na okus.
Známý mi však ono denní krmení rozmlouvá s tím, že papoušek bez "volného" pohybu mimo klec tloustne, trpívá velkým průjmem a velmi brzo pak umírá, nejčastěji na problémy se srdcem, krmení se má prý omezit na 2x až 3x týdně což mi přijde opravdu málo.
Můžete mi v tomto někdo poradit a opravit mé "laické" nevědomí, plus potvrdit mé nechtěné ubližování našemu "Burákovi" tak jak mi to tvrdí onen známý? Děkuji za případné nakopnutí správným směrem a ještě jednou se omlouvám za svou "neštudovanost" ač jsem se snažil si něco o soužití s okrasným ptactvem přečíst...
Turbo123

XXX.XXX.176.43
Takto... Je mozne krmit raz za dva dni, ale jest musi mat stale, cize je to zbytocne a viac bordelu bude iba ked mu viac nasypete... Spytajte sa znameho ci on je iba 2-3x tyzdenne aby nepriberal
Rosta64

XXX.XXX.223.76
Přesně takto si to říkám i já, je to živý (a to dost ) tvor který má své potřeby, nedovedl jsem si představit, že bych mu "ukázal" potravu dvakrát v týdnu a on by byl nadmíru spokojený. Je vidět, že mé pochyby byly na místě a dotaz zde také, děkuji !
Rosta64
napsal(a):
Přesně takto si to říkám i já, je to živý (a to dost ) tvor který má své potřeby, nedovedl jsem si představit, že bych mu "ukázal" potravu dvakrát v týdnu a on by byl nadmíru spokojený. Je vidět, že mé pochyby byly na místě a dotaz zde také, děkuji !
Nevím jak ostatní, ale já krmím všechny svěřence, domácí i ve voliéře, dvakrát denně.Rozdíl je jen ve složení krmení a u venkovních také záleží na ročním období (v zimně více olejnatých semen). U domácích se snažím vyhýbat slunečnici, i když jí mají bohužel nejraději, a dávat hodně zeeniny a ovoce. Takže si vůbec nedokážu představit krmit jen několikrát týdně
Doporučila bych změnit tu suchou směs. Naprosto v ní chybí drobná semena, je jen plná cukrů a tuků. Je to mladý pták, takže i nějakou tu živocisnou nebo rostlinnou bílkovinu ano. Ale hlavně je pro něj důležitá pestrost (zkoušejte střídat suché máčené, vařené zrniny, zeleninové mixy, ovoce). Krmte fázově. U mazla je tzv. food managment dosti důležitý i pro jeho ochočování (tučná semena ze suché směsi vyberte a dávejte jen jako pamlsky z ruky). Ráno zkuste třeba jen vařenou nebo máčenou směs zrnin se zeleninovou směsí a kouskem ovoce. Odpoledne pak suchou směs. Rúzně odměňuje v závislosti na stavu pap., roční době a s ní spojené dostupnosti druhů krmení.
V odkazu je popsána vhodná skladba zrnin.A mnohé další, na co jste mohl zapomenout.
https://www.ifauna.cz/holubi/clanky/r/detail/1881/alexandr-cinsky/.
Ještě snad dodám. Mnozí chovatele si myslí, že papoušci jako domácí mazlíčci, trpí nedostatkem pohybu než ptáci ve voliérách. Pokud však umožníte papouškovi pravidelný prolet mimo klec, dá se tak slušně vykompenzovat nedostatečná velikost klece. A papoušek pak může být na tom s kondicí lépe než někteří pap. ve voliérách. Nezapomeňte příjem rovná se výdej. Vliv na skladbu krmení má i teplota okolí.Teplo v paneláku rovná se méně tuků, jak už bylo podobně řečeno výše.