Dobrý den, mám dva dotazy. Máme jednu andulku, samičku, stáří cca dva roky. Včera jsem přivezla mládě andulky, které začíná jíst zrní, ale ještě jsem si k tomu přivezla i kašičku, kterou mu mám dát kdyby nejedl. Je dokrmována ručně a tak je velmi přítulná. Už včera jsem si však všimla, že má špinavý zadeček. Dnes když jsem opatrně odstranila zaschlý trus tak má pod tím zadeček dost krvavý. Volala jsem paní chovatelce a prý to může být, když jí tu kaši, až přejde čistě na zrní tak to bude dobré. Mě se to ale moc nelíbí. Má takový krvavý kruch cca 1.5 cm. Je to asi i od toho, že si to trhá s peřím. To je asi to vážnější.
NO ale pak je i trochu problém se seznamováním. Ta naše dospělá andulka ho nechce pouštět k jídlu, to hned startuje a letí ho klovat. Jídlo už jsem kvůli tomu dala na pět míst, ale stejně číhá na nejvyšším bidílku v kleci a jak se ten drobeček jde najíst hned ho letí klovat. Dnes to řeším tak, že tu starší nechám venku s klece létat a drobeček se nají. Ale myslíte, že je to jen ze začátku? Zvyknou si a za jak dlouho? Děkuji za odpověď.
Dobry den,
tak nejprve ta krev. Neni duvod aby mel ptak okoli kloaky potrisneno trusem ikdyz ji kasi. Ale pricinu si hadat netroufam.
A k druhemu dotazu. Je nevhodne davit jednu andulku do prostoru kde predtim byla jina sama. Puvodni bere noveho jedince jako vetrele a brani si svoje teritorium. Vhodne je umistit kazdou zvlast a nebo do noveho spolecneho prostoru obe zaraz.
S pozdravem smidla.eu.
Jen taková domněnka. Jestli to není způsobeno napadáním starší andulkou, která ji vyštouchava způsobem, že jí oklovava zadek a vytrhavá okolo něj peří. Pokud chybí kolem kloaky určitý druh chmýří, má trus tendenci ulpět a hromadit se. Pro mladou taky zbytečný stres. Seznamka vždy zvlášť a nejlépe mimo klec.
Zadeček byl tak jak se mi to zdálo, zažila jsem to u štěněte, když jsem odchovávala yorky a lidé si vzali pejska a po pár dnech volali, že nežere. Tak jsem tam jela a měl slepený zadeček. Stejně rozežranou pokožku měl pdo nánosy bobků.3těně jsem vykurýrovala, jim se vrátila peníze a štěně jim už nedala, když zanedbají takovou věc a pejsek nejedl dva dny a ony neviděli ty bobky na zadečku. I cítit to bylo. A to jsem na to vždy upozorňovala. Zadeček se hojí. Hlídám několikrát za den zda není špinavý, aby se zase nehoršil. Ale vypadá to už opravdu pěkně. Prvotní seznámení proběhlo mimo klec. A to bylo v pořádku. Starší andulka jen nechce, aby jí ten mrňous chodil k jídlu, ale mají ho už na mnoha místech v kleci, jak misky tak různé klásky, senagalské proso a tak. Tak myslím, že to zvládnou. Včera jsem také dělala, že ta velká šla ven a malou jsem zavřela v kleci, aby se více v klidu nejedla, ráno to fungovalo, odpoledne, už ale chtěla za ní ven a tak jsem to přestala řešit. No uvidím a doufám, že nová klec dorazí zkraje příštího týdne. Napíši sem ještě jak pokračujeme. Děkuji všem! moc za rady, názory. Já jsem hroznej plašan, když mi ti naši zvířecí kamarádi nejsou v pořádku. Ještě jednou moc děkuji!