Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2016 13:47
verdym

XXX.XXX.2.30

Prosím o radu. Pan mi dovezl 3 letou páru andulek chovanou v kleci samička má deformovany zobácek prý to má od toho co si ji koupili je to vapenka nebo jen deformace ozobi.. Na to že má tři roky si myslím že vápenka by byla více rozjeta...

15.10.2016 15:38
eli22

XXX.XXX.181.33

verdym napsal(a):
Prosím o radu. Pan mi dovezl 3 letou páru andulek chovanou v kleci samička má deformovany zobácek prý to má od toho co si ji koupili je to vapenka nebo jen deformace ozobi.. Na to že má tři roky si myslím že vápenka by byla více rozjeta...

Vypadá to jako deformace ozobí po silné vápence. Ale koukám, že má i divné opeření, které se nezdá ok.

15.10.2016 16:00
verdym

XXX.XXX.74.216

Jj taky jsem na to koukala... prelecim přípravkem Ivomec... snad ji pomůžu aby byla ok.

15.10.2016 19:29
geldek

XXX.XXX.237.193

Také bych se vápenky obávala mnohem méně než toho dlouhého chmýří. Již v diskuzi takový případ andulky byl, ale ta měla dlouhého chmýří víc. Pokud si pamatuji, zanedlouho poté uhynula. Nevím jestli to nebude důsledek např. poškození jater.

Zmíněna diskuze:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1680388/andulka-prachove-peri
cituji z jednoho příspěvku:
"Vaše andulka vypadá, že má stejný problém. Bohužel, moje andulka umřela. Přeji vám více štěstí. Mně se nepodařilo zjistit, co andulce vlastně bylo. Nakonec začala při dýchání "pískat" a pak umřela. Měla takhle to peří celkem dlouho, vypadalo to, jako by jí ani nic nebylo... Stále jsem pátrala, ale u veterináře jsme nebyli.".

Ještě dodám, že tehdy mě ten problém zaujal, psala jsem mail známé veterinářce s dotazem a odkazem na diskuzi. Mail, ale zůstal bez odpovědi.

Oba v diskuzi uvedení postižení ptáci byli chovaní v kleci a obě byly samičky...

15.10.2016 19:41
verdym

XXX.XXX.74.216

Jj zkusím zachránit uvidíme zda se zadari....

15.10.2016 19:43
eli22

XXX.XXX.181.33

Tu diskuzi si taky pamatuju. Řešila se výživa, ztučnění jater apod. Náznak na vápenku tam byl taky, což se ale moc nezmiňovalo. Jenže na základě toho, jak pak nakonec zahynula a ty příznak, y bych to viděla na nějaké parazity, které užírají záklay peří (asi folikuly ?) peří v těle, takže se zcela nevyvine a zůstává jako prachové. Možná je to ale úplná blbost. Pokud ale není, tak to odparazitování by mohlo pomoct. Těžko se asi dozvíme historiii andulky, když jí zadavatelka dostala ve věku tří let, takže o stravě můžeme jen spekulovat.

15.10.2016 19:45
verdym

XXX.XXX.74.216

Prelecim a uvidíme když to pomůže určíte napisu... mohlo by někomu pak též pomocí.

15.10.2016 19:48
geldek

XXX.XXX.237.193

Svůj předešlý příspěvek jsem ještě doplnila o poznámku. Jestli jde o poruchu jater nebo něco jiného podobného, Ivomec může spíše ublížit. Je to jed.

15.10.2016 20:04
eli22

XXX.XXX.181.33

Zdá se mi i dost otylá, ale možná je to fotkou.

15.10.2016 20:22
verdym

XXX.XXX.74.216

Prelecim a uvidíme když to pomůže určíte napisu... mohlo by někomu pak též pomocí.

24.10.2016 14:13
verdym

XXX.XXX.74.216

Tak andulka přelecena vše zatím bez problémů a se samečkem ještě v karanténě....
Ještě me napadlo nemůže mit třeba francouzské pelichani... rada bych je již brzy vypustila ale mam strach abych si nenakazila chov..

24.10.2016 15:30
0miro0

XXX.XXX.239.238

Dobrý deň, nechcel som zakladať nové téma tak sa pýtam tu.Počul som, že vápenka sa dá liečiť aj parafinovým olejom, ak je to pravda tak sa chcem spýtať ako často treba natierať postihnuté miesta a ako dlho.Ďakujem.

24.10.2016 15:58
geldek

XXX.XXX.237.193

verdym napsal(a):
Tak andulka přelecena vše zatím bez problémů a se samečkem ještě v karanténě....
Ještě me napadlo nemůže mit třeba francouzské pelichani... rada bych je již brzy vypustila ale mam strach abych si nenakazila chov..

Vápenku podle mne ani neměla. To špatné opeření (přerůstající prachové peří) téměř jistě není polyomaviróza (BFD, franc. pelichání). Nicméně můžete zkontrolovat - když samovolně vypadne větší pírko (letka, ocasní) nemělo by mít uvnitř brka tmavé sraženiny zaschlé krve.
Násilím samozřejmě nevytrhávejte, protože i nedozrálé, vyrůstající, násilím vytržené zdravé peří bývá na konci krvavé.

24.10.2016 16:18
geldek

XXX.XXX.237.193

0miro0 napsal(a):
Dobrý deň, nechcel som zakladať nové téma tak sa pýtam tu.Počul som, že vápenka sa dá liečiť aj parafinovým olejom, ak je to pravda tak sa chcem spýtať ako často treba natierať postihnuté miesta a ako dlho.Ďakujem.

Keď nemáte Ivomec, do oleja (môže byť obyčajný stolový) dajte trochu nejakého prípravku proti roztočom (napr. Arpalit). Potierať je nutné podľa mňa aspoň 3 týždne, pretože z nakladených vajíčok sa vyliahne nová generácia roztočov. Olej vajíčkam neublíži. Dospelé roztoče olej zahubí len tak, že ucpe chodičky, v ktorých žijú a udusí ich. Preto tento spôsob nemusí byť úspešný. Kvapka Ivomecu na lyžicu oleja a tým potierať - malo by to mať zaručenejší účinok, ak nechcete vápenku riešiť cez krvný obehový systém, teda kvapnutím Ivomecu priamo na kožu na spod. strane krídla.

24.10.2016 20:42
verdym

XXX.XXX.74.216

Děkuji za radu a informací... je 14 dni v karanténě a peří nevypadalo zadne ani ji ani sameckovi.... zarazí me ještě ta deformace ozobi vůbec netuším co mohlo způsobit.... a původní majitel též ne...
Ale pokud bude nositelkou virů BDF tak to na ni asi nepoznám ze...

24.10.2016 22:10
geldek

XXX.XXX.237.193

Na dospělé andulce asi BFD vizuálně nezjistíte - ale i u ní, podobně jako u mladých výletků, by se v brcích velkých pírek mohly vyskytnout viditelné stopy krve. Samozřejmě ne tak výrazné jako u mláďat se slabším imun. systémem. Nicméně k chorobnému pelichání u dospělých nedochází. Ale to přerostlé prachové peří - to bude pravděpodobně jiná příčina. V jakém prostředí byla samice u předešlého majitele? Jen v kleci bez přeletu a přímého slunce, deště...? Létá dobře?

25.10.2016 10:50
eli22

XXX.XXX.181.33

Může být ale i chronická forma PBFD resp. u andulky BFD. Chtělo by to fotku roztaženého křídla a fotku ocasních per.

25.10.2016 13:50
verdym

XXX.XXX.74.216

No u předešlého majitele to byli mazlici děti v byte... dle mého dostávali hodně tucne převážně slunečnici s prosem (velký poměr slunečnice..)
Pustim a zjistim jak léta v místnosti a nafotím křídla a ocasku pera...

25.10.2016 14:06
verdym

XXX.XXX.74.216

Tak léta a neleta... spíše leti směrem k zemi jako kdyby vazila 10 kilo... je takova neohrabana spíše sedi na jednom miste a je takova klidna.... přikládám par fotek... pod křídly má hodně peroveho peří....

25.10.2016 16:41
geldek

XXX.XXX.237.193

Očekávala jsem, že andulka měla zoufale málo pohybu a hodně jednotvárné a možná i nevhodné složení potravy. Prostředí bez přímého slunce a pořád teplo. To podle mne nebude ani polyo- ani cirkoviróza. Ten problém bude asi dietetický a pochybuji, že napravitelný. Obraz příčin u všech diskutovaných samiček se stejným problémem se totiž opakuje. Samečkové, zdá se, na to netrpí, nebo trpí méně. Asi budou v tom hrát roli hormony. Jestli dožije léta, chtělo by to pobyt ve venkovní větší voliéře. I když jen odhaduji, co je příčina, na úplné vyléčení moc nevěřím.
PBFD (cirkoviróza), případně BFD (polyomaviróza) se bez testů nedá automaticky předpokládat.

25.10.2016 18:55
verdym

XXX.XXX.74.216

No bohužel je takova ne moc akční kam ji postavim tam ji najdu.... mam obavy ze i po vypuštění úhyne...

26.10.2016 00:14
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,

k pocatku diskuse se nebudu vyjadrovat, jen k tomu leceni olejem a clkove tukem. Jak zde bylo spravne napsano, neni to leceni, ale pouhe hubeni dospelych roztocu a to jeste lokalne. Pokud je ptak nakazen, musite podat antiparazitika. Kdyz uz neporidite Scatt nebo alespon S76, tak nechat u veta naredit Ivomec. Stoji to par korun (centu).

A k neakcni samicce. Ztucneleho ptaka bez kondice muzete napravit. Asi nebude dostacujici umistit bidla co nejdal od sebe a potravu a piti take, bude treba ptaka obcas mirne prohnat k letani. Ze zacatku volmi pozvolna, ale pravidelne a dusledne. Jak se bude zlepsovat, pomalu pridavat na cetnosti pohybu. Pamatujte ze jakmile polevite, bude mit opet sklony k tucneni.

S pozdravem smidla.eu.

26.10.2016 21:58
verdym

XXX.XXX.74.216

Děkuji za reakci.. Prelecena byla ivomecem na olej mam stejný názor jako vy... nic nevzdávám, pokusim se samičku dostat do kondice snad se zadari....

Přidejte reakci

Přidat smajlík