Voliéra - uchycení panelů s pletivem ke konstrukci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.10.2016 09:27
helii_kor

XXX.XXX.161.186

Dobrý den, prosím zkušenější o radu.Na jaře chci stavět nové voliéry pro Austrálii (P.Královský, Korely, P.Nádherné apod.), takže jsem teď ve fázi kreslení, počítání a plánování. Byla jsem na návštěvě u chovatele, který měl úžasnou voliéru o rozměrech zhruba 4x8m, snad nikomu nemusím vykládat, jaký krásný pohled byl na letící papoušky v této voliéře. Mým původním plánem bylo udělat 5 kójí pevně rozdělených. Ale zde na diskuzi jsem četla, že někteří z vás mají voliéru rozdělenou v době hnízdění, tak aby byl každý pár sám a po vylétnutí mláďat odstraní "přepážky" a tím získají jednu velkou voliéru. Tento způsob se mi velice líbí, takže jsem došla k závěru, že vnější konstrukce voliéry bude z železných jeklů a svařená napevno a vnitřní rozdělení kójí, bude řešeno z přepážek (panelů), které budou pro snadnější manipulaci z hliníkových profilů. Bohužel nevím jakým způsobem uchytit tyto panely ke konstrukci, tak aby tam po odstranění nezůstaly trčet nějaké háčky, nebo držáky o které by se papoušci mohli zranit.
Voliéra bude mít celkový rozměr 7,5 m x 5 m. Jednotlivé kóje budou 1,5 m široké a 5 m dlouhé, výška voliéry je 2,3 m. Můžete mi tedy prosím poradit, jakým způsobem přichytit hliníkové panely k železné konstrukci? Na zemi budou posazené na zahradním obrubníku, také nevím, jakým způsobem ukotvit panel na tomto obrubníku.
Budu moc ráda za vaše rady, nějaké nákresy, ideálně fotky.
Děkuji.

21.10.2016 14:36
Sivok

XXX.XXX.159.15

Nejjednodušší bude provrtat profily a sešroubovat k sobě. při rozebírání se snadno rozšroubují a vyndají. K obrubníku také přišroubovat buď vinglem nebo pásovinou.

21.10.2016 21:43
smidla

XXX.XXX.199.215

Dobry den,

ja jsem do obrubniku vyvrtal diru, dal do ni hmozdinku a hlinik pritahl vrutem.

S pozdravem smidla.eu.

24.10.2016 08:53
helii_kor

XXX.XXX.161.186

Dobrý den, děkuji za reakce, k obrubníku, tedy asi tou pásovinou.Tam by po odstranění nemělo nic zůstat, o co by se papoušci mohli poranit.Co se týče uchycení panelů k sobě, tak při sešroubování tedy volit přiměřeně dlouhý šroub a matičku, která je z jedné strany zakulacená?
Ale jak uchytit panely ke stropu? ruku pletivem neprostrčím, tzn.že by musel někdo vylézt na konstrukci a šroubky podávat se shora? Chtěla bych to vyřešit tak, abych byla schopná vše udělat sama (umístění i odstranění panelů), aby nebylo nutné lozit na voliéru.Napadlo mně připevnit zevnitř voliéry na stropní konstrukci hliníkový profil ve tvaru U, o trošku širší než budou panely, do kterého bych vložila panel a teprve uchytila šroubem.Ale mám obavy, jestli po sundání panelů nebude pro ptáky tento U profil nebezpečný. Ještě bych to mohla také vyřešit pásovinou, ale chci mít a stropě dvojité pletivo, takže se zase ke konstrukci pořádně nedostanu.
Jedině udělat na strop také panely, které budou přišroubované ke konstrukci (původně jsem chtěla potáhnout pletivem stropní konstrukci se shora i ze spodu), tím zůstane stropní konstrukce uvnitř voliéry a k ní bych mohla pásovinou přišroubovat hliníkové panely. Viz obrázek.Ale tam zase vlastně zůstane po odstranění panelů odhalená železná konstrukce, do které, když pták narazí, tak to může být pro něj smrtelné. Přeci jen, když se splaší a narazí do pletiva, tak to není taková rána, jako když trefí železný jekl.
Snad jsem to nenapsala moc složitě.
Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík