Svou blbostí a důvěrou ke starším lidem s domněním, že jsou férový jsem se sám napálil, až se stydím...
Jelikož jsem musel dát pryč ochočenou aru, která byla moc hlučná, rozhodl jsem se pro amazoňana modročelého. Jel jsem se podívat na ručně dokrmená mláďata, kde jsem nakonec i koupil dva kusy modročelých údajně čtyřměsíční.
ALE!
Chovatel byl starší cca 80let, ukázal chov, mladé, že jsou dokmené od prvního dne... vše v pohodě, než je začal chytat v kleci, ptáci k němu vůbec nechtěli jít.. nakonec je narval do přenosky s tím, že jsou ve stresu z cizích lidí.Strčil je tam tak rychle, že jsem se nepodíval ani na kroužky a drápky. Že nemají testy DNA mi ani tolik nevadilo, jsou příbuzní, jako to, že po příjezdu domů jsem zjistil, že jednomu kusu chybí drápek a kroužek je 15, druhý kus je tolik agresivní, že jsem ho nezkontroloval...
Je to týden co jsou v novém a jeden je relativně klidný, ale vezme si sotva z ruky, ale sáhnout na sebe nenechá a hned uteče, když k němu natáhnu ruku jemně okusuje ale nekousne, druhý je to samé vezme si z ruky jablko, ale jakmile se mu něco nezdá kousne hned vedle do prstu téměř do krve... plachý a hned útočí zobákem.
Takže závěr? z důvěry k starším "podctivým" lidem jsem si přivezl dva amazoňany nejspíš oba s jinými kroužky a celkem divoké. přítelkyně se jich bojí a jelikož mají velkou pokojovou voliéru, tak mi vrtá hlavou, jestli se vůbec zklidní, ochočí a budou dělat společnost..
Měl jsem ve voliéře papouška královského, který byl milejší než tihle...
No zkuste se jim věnovat nic jinýho vám nezbyde tenhle byl na prodej za 11 v benešově u prahy letos.
Dobry den,
u nas se rika duveruj, ale proveruj. VZDY kdyz prodavam rucne dokmena mladata, si ma kupujici moznost s nima pohrat. Posedime, pokecame, vetsinou to veme tak dve hodinky. Kolikrat se lidi divi ze je upozornuju aby si takto dlouhy cas vyhradili, ze naco. Ale i ja chci vedet ze bude o papouska dobre postarano.
Pokud jsou ptaci zdravi a dobreho typu, prodat je budete moci vzdy. Mozna by to bylo i vhodnejsi, nekomu do chovu. Ano, neco na tom prodelate, ale s tim uz budete asi i smireny.
A aby jste si nemyslel ze v tom jste sam, ja se chovu ptactva venuju od nejakeho 85 roku minuleho stoleti. Vloni mne dcery ukecaly ze chteji nejake ptacky jakoze prosebe (rikaji ze jsou jejich a ja se staram ;) ) tak jsem svolil a kazda ma paru andulek. Kdyz jsem je kupoval, ptaka si vzdy vemu do ruky a prohlednu prsa a nohy. Jak su stary tak su blby a neprohlidl jsem kridla. Takze jsem si domu privezl skokana. Nastesti jsem je mel mimo sve papousky, vsichni sli z baraku a holkam jsem poridil nove. Horsi bylo to tomu petiletemu spuntovi vysvetlit ze kam se ta andulka podela kdyz jsme ji ten den dovezli...
S pozdravem smidla.eu.
Když kupuji papouška první kontroluji kroužek pak drápky, zobák jestli není přerostlý a křivý prohmatá se hrudník a roztáhnou se křídla. Dokrmený papoušek musí jít na ruku měl jsem na ruce několik papoušků ktří mě nikdy neviděli a šly ke mě. Pokud nerozumím kupování papoušků je lepší někoho požádat o radu při koupi.
Cumanensis

XXX.XXX.94.189
Nerobil by som paniku. Vyzerá to na minulorčný odchov - na prvej fotke samec, na druhej samica. Pokiaľ si ich necháte spolu, o nejaké 2 - 3 roky môžu ísť do toku a to už veľmi ojedinele samec nechá na samicu sahať. A to aj pri pôvodne veľmi krotkých vtákoch. Ideálne je posunúť ich do chovu, prípadne prehodiť partnera alebo nechať si iba jedného. Amazoňany sa dajú pekne chovať aj na okrasu v páre, ale popri občasnej prítulnosti k vám vedia veľmi rýchlo zmeniť náladu a pohryznúť do krvi. Inak sú to pekné amazoňany, nič im nechýba.
badr5

XXX.XXX.195.189
adam.cizinsky
napsal(a):
Moc žluté nenesou.
Na rozsah žluté nekoukejte, to je u modročelého hodně variabilní. Určitě neplatí čím víc žlutá tím víc xanthopteryx. Důležité je jestli jsou pěkně velcí, podle fotek vypadá že jsou robustní. Koupil jste pěkné ptáky.
Cumanensis
napsal(a):
Nerobil by som paniku. Vyzerá to na minulorčný odchov - na prvej fotke samec, na druhej samica. Pokiaľ si ich necháte spolu, o nejaké 2 - 3 roky môžu ísť do toku a to už veľmi ojedinele samec nechá na samicu sahať. A to aj pri pôvodne veľmi krotkých vtákoch. Ideálne je posunúť ich do chovu, prípadne prehodiť partnera alebo nechať si iba jedného. Amazoňany sa dajú pekne chovať aj na okrasu v páre, ale popri občasnej prítulnosti k vám vedia veľmi rýchlo zmeniť náladu a pohryznúť do krvi. Inak sú to pekné amazoňany, nič im nechýba.
Pán psal že jsou z jednoho hnízda.
Asi se hloupě zeptám, ale to jsou ty vaši, kdlidní " co jste si koupil nebo to jsou jiný ? https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/2861981/amazonan-modrocely/.
Cumanensis

XXX.XXX.94.189
Sivok
napsal(a):
Pán psal že jsou z jednoho hnízda.
Tak tak, preto treba vymeniť partnera, aby sa prípadne nepárili príbuzné vtáky. Každopádne však platí, že chovný samec nenechá sahať na samicu ani ošetrovateľa (alebo len veľmi krátko). U agresívnejších druhov amazoňanov sa dá chovať na mazla iba jednotlivec. A aj to väčšinou iba samica, lebo samec bude útočiť.
adam.cizinsky
napsal(a):
Svou blbostí a důvěrou ke starším lidem s domněním, že jsou férový jsem se sám napálil, až se stydím...
Jelikož jsem musel dát pryč ochočenou aru, která byla moc hlučná, rozhodl jsem se pro amazoňana modročelého. Jel jsem se podívat na ručně dokrmená mláďata, kde jsem nakonec i koupil dva kusy modročelých údajně čtyřměsíční.
ALE!
Chovatel byl starší cca 80let, ukázal chov, mladé, že jsou dokmené od prvního dne... vše v pohodě, než je začal chytat v kleci, ptáci k němu vůbec nechtěli jít.. nakonec je narval do přenosky s tím, že jsou ve stresu z cizích lidí.Strčil je tam tak rychle, že jsem se nepodíval ani na kroužky a drápky. Že nemají testy DNA mi ani tolik nevadilo, jsou příbuzní, jako to, že po příjezdu domů jsem zjistil, že jednomu kusu chybí drápek a kroužek je 15, druhý kus je tolik agresivní, že jsem ho nezkontroloval...
Je to týden co jsou v novém a jeden je relativně klidný, ale vezme si sotva z ruky, ale sáhnout na sebe nenechá a hned uteče, když k němu natáhnu ruku jemně okusuje ale nekousne, druhý je to samé vezme si z ruky jablko, ale jakmile se mu něco nezdá kousne hned vedle do prstu téměř do krve... plachý a hned útočí zobákem.
Takže závěr? z důvěry k starším "podctivým" lidem jsem si přivezl dva amazoňany nejspíš oba s jinými kroužky a celkem divoké. přítelkyně se jich bojí a jelikož mají velkou pokojovou voliéru, tak mi vrtá hlavou, jestli se vůbec zklidní, ochočí a budou dělat společnost..
Měl jsem ve voliéře papouška královského, který byl milejší než tihle...
Reaguji, protože jsem také starý.72 let, hlavně pro začínající.
Nikdy jsem papoušky nedokrmoval, mám přirozené odchovy, ale ptáci si berou přes pletivo z ruky. Dokrmený by se neměl bát. Moji papoušci z přirozeného odchovu se po týdnu chovají, jak píšete. Za týden chtít zázraky je nerozum.
Staří "divocí " ptáci 4 dny nevezmou potravu po koupi.
Amazoňany modročelé jsem prodával až v 6 - 9 měsících stáří. K jedinci doklad o původu, případně DNA pohlaví po dohodě. Při koupi, ikdyž to začátečník nepožaduje je vyzvám, aby si ohmatal hrudník papouška, že není vyhublý, má všechny prsty, viděl, že létá, přečetl číslo kroužku a ročník.
Dostane doklad o původu v případě jedinců CITES II/A. Je informován o tom, že jedinec byl či nebyl odčerven, dostane vzorek krmiva, vše potvrdí podpisem.
Myslím si, že pořádek dělá přátele. Kupní smlouvu neuzavírám, zákon ji nepožaduje, jen doporučuje. Cena ústně, s pohlavím DNA o 500Kč vyšší.
Když jsem začínal s trochu dražšími papoušky, byl jsem při koupi rozrušen, že to co píšu jsem si neuvědomoval, natož abych to požadoval. Peníze nám méně majetným z nebe nepadají, ale chybami se člověk učí.
Dvakrát stejnou chybu opakuje jen hlupák. Hovořím z vlastní zkušenosti. Jistě se Vám to už nestane.
Chovejme se k začátečníkům kupcům jako chovatelé.
Latimeria

XXX.XXX.71.4
Dobrý den.Vážení, moji papouści byli vždycky mí pŕátelé, ponévadž jsem po nich nepoźadoval nic, co od nich poźadovat ani nemohu!Papouści jso u na této planeté od toho, aby zachovávali každý svůj druh.Tento fakt jsem vźdycky respektoval a v rámci svých moźností jim pokud moźno vytváŕel takové podmínky, jaké pro tento zámér potŕebují.Když si koupím Trabanta, nemohu nikomu vykládat že jsem si koupil BMW.Mohu ale budu za vola.Pokud si koupím ptákakterý je od narození deformován nějakým chamtivým uboźákem, musím poćítat s tím, že ten pták se nebude chovat podle mých pŕedstav, protoźe svou deformací byl záměrné přinucen chovat se jinak než by se choval, kdyby s ním bylo zacházeno jako s tvorem, který má jiné určení neź se nutit do nepřirozenosti.Tento tvor má zakódované instinkty a ty nesmí majitel svévolné i gnorovat.Vlastné můźe, ale ať potom za svoji sobeckost neźehrá na Fauné.Řimák.