tepic

XXX.XXX.42.4
Postavil sem novou voliéru se záletem z Purpanelu podlaha z dlažby, temperuji 5-7 stupnu, ale drží se tam vyší vlhkost.Poradte jak ji snížit. Děkuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám to stejně, na dlažbu jsem dal staré linoleum a zavezl 5-10 cm pískem. Při úklidu postříkám vodou z rozprašovače - kvuli pudru z kakaduů, pohrabu a odklidím vrchní vrstvu a občas doplním podle příležitosti nový písek. Vlhkost se drží na 55-70%.
tepic

XXX.XXX.42.4
Děkuji za radu.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
napsal(a):
Mám to stejně, na dlažbu jsem dal staré linoleum a zavezl 5-10 cm pískem. Při úklidu postříkám vodou z rozprašovače - kvuli pudru z kakaduů, pohrabu a odklidím vrchní vrstvu a občas doplním podle příležitosti nový písek. Vlhkost se drží na 55-70%.
Dobrý večer, pod tím linoleem musí být něco velice úžasného, myslím plísně a podobně, pro ptáky absolutně zákeřná kombinace.

lumpicek
napsal(a):
Dobrý večer, pod tím linoleem musí být něco velice úžasného, myslím plísně a podobně, pro ptáky absolutně zákeřná kombinace.
To víte, taková je už doba, lidi nevědí, co by chtěli. Dokonce už jedí plísňové sýry... . Ale vážně, vyhozené linoleum nebo gumolino, už nevím co to přesně bylo, jsem nalepil tekutou izolací a nedovedu si představit kudy by se ty plísničky mohly ven vydrápat.
strnad1

XXX.XXX.144.116
tepic
napsal(a):
Postavil sem novou voliéru se záletem z Purpanelu podlaha z dlažby, temperuji 5-7 stupnu, ale drží se tam vyší vlhkost.Poradte jak ji snížit. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den co je u vás vyší a co tam chováte?
tepic
napsal(a):
Tento problem jsem mněl i já, je to materialem stavby, vlhkoost nemá kde odchazet a drží se uvnitř stavby, mám ve stropu vestavěné ventilatory ktere automaticky přes spinaci hodiny větraji místnost hlavně vnoci, ale duležite je intezivně větrat ale temperovani ve vašem rozsahu moc nepomuže je potřeba přitapět na vice stupnu a se snižujici se vlhkosti ubirat na topeni je potřeba si to takzvaně vychytat, podlahu mam z betonových dlaždic 50x50cm a do záletu dávám na podlahu štěpku kterou si dělam sam, taky je dobre mit vlhkoměr i venku a porovnavat co bude vhodnější větrat či topit,
tepic

XXX.XXX.42.4
Při deštivém počasí až 97% jinak kolem 78% chovám tam Kakadu Ružový.
strnad1

XXX.XXX.144.116
tepic
napsal(a):
Při deštivém počasí až 97% jinak kolem 78% chovám tam Kakadu Ružový.
97% ?
tepic

XXX.XXX.42.4
strnad1
napsal(a):
97% ?
Ano.
tepic

XXX.XXX.42.4
eli22
napsal(a):
Tak to je mazec, to tam musí lejt i ze stropu.
Jen se zamlží okna a dveře a neni tam vidět
Cumanensis

XXX.XXX.96.145
Skúste pridať pasívne vetranie - otvory v stene zakryté mriežkou ako na špajze alebo u starých domov. Máte problém so zrážaním vlhkosti - treba ju odvetrať. Alebo pridajte na kúrení, hoci kakadu ružové nepotrebujú vysokú teplotu na prezimovanie. Suchý mráz znesú lepšie ako vlhký chlad.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
napsal(a):
To víte, taková je už doba, lidi nevědí, co by chtěli. Dokonce už jedí plísňové sýry... . Ale vážně, vyhozené linoleum nebo gumolino, už nevím co to přesně bylo, jsem nalepil tekutou izolací a nedovedu si představit kudy by se ty plísničky mohly ven vydrápat.
Tak to je jiná, škoda, že jste to neuvedl hned, že je to takto nalepeno.
Já mám betony gletované, natřené hydrobanem, některé normální syntetikou.Vlhkost příliš neřeším, pokud nejsou extrémní mrazy tak ptáci létají stále ven, tudíž se větrá výletovými okny a klima je OK.Ve velkých mrazech přitopím tak vlhkost klesá.
Jen si neumím představit tu práci, uklízet u velkých ptáků s pískovým podložím, musí to být docela fuška to udržet v čistotě.
Když vidím doma ty likvidátory a všude odpad po zemi, tak se vašemu řešení divím.

lumpicek
napsal(a):
Tak to je jiná, škoda, že jste to neuvedl hned, že je to takto nalepeno.
Já mám betony gletované, natřené hydrobanem, některé normální syntetikou.Vlhkost příliš neřeším, pokud nejsou extrémní mrazy tak ptáci létají stále ven, tudíž se větrá výletovými okny a klima je OK.Ve velkých mrazech přitopím tak vlhkost klesá.
Jen si neumím představit tu práci, uklízet u velkých ptáků s pískovým podložím, musí to být docela fuška to udržet v čistotě.
Když vidím doma ty likvidátory a všude odpad po zemi, tak se vašemu řešení divím.
Kdyby zadavatel napsal hned, že tam má vlhkost jako v deštném pralese a chová kakaduy, tak by nemusela být celá diskuze tak dlouhá. Je to jednoduché, tak, jak už jsem popsal- zaizolovat podlahu a větrat. Mám výletová okna na dálkové ovládání 100x60cm a zajíždí mi jen při mrazech -5 a víc. Vevnitř je nejhůř kolem nuly. Když nemám možnost měnit vodu, která někdy zamrzá, tak zapnu systém halogenek, které mám namířené k napájecí vodě, umístěné trochu výš - v úrovni mých očí a nastavím denní intervaly svícení. Většinou 2x denně na čtvrt hoďky.
K písku na dně- vyzkoušel jsem různé, ale skončil u písku. Postup mám takový: do postřikovače namíchám něco proti parazitům a protože chovám kakaduy, tak vše, strop bidla i stěny pořádně postříkám, spíš smeju pudr. Na zemi se při tom vytvoří vlhká horní vrstva písku slepená s bordelem. Tu shrabu kovovými hráběmi na listí. V létě nechám ptáky venku a dovnitř pustím trochu průvanu, v zimě, kdy je menší venkovní vlhkost, nechám otevřená výletová okna a do večera nebo druhý den OK.
Jiné materiály na zem se mi neosvědčily- písek povrchově na navlhne, ale jakékoli organické materiály nasávají.
A je to také o přístupu různého pohlaví k úklidu. Když doma udělá pták bobek, tam kde nemá, tak žena ihned uklidí. Mně to zas až tak nevadí, ale nejsem velký bordelář, v klidu dopiji kafe a když to tam ještě je
, tak uklidím. Hezký den.