Mám asi 6 let dva páry mutačních mníšků, každý má svoji voliéru. S odchovy nebyl problém až do loňska kdy mě jeden pár rozbil vajíčka takže jsem při další snůšce použil podkladky a už se to neopakovalo. Bohužel ale po vylíhnutí mladých je nekrmili takže uhynuli.
Letos se zase pro změnu ani nepokusili zahnízdit. Druhý pár odchovává.
Proto jsem se rozhodl je dát spolu do jedné voliéry a budu doufat, že změna s problémovým párem něco udělá v pozitivním smyslu slova.
Vím, že dva páry nejsou to pravé ořechové, ale chci je dát do jiné voliéry která je dostatečně velká a dám jim i nové polobudky aby to pro ně bylo nové prostředí.
Proto by mě zajímalo jestli někdo chováte dva páry a jak to funguje. Díky.
Mníška, tehdy to byl papoušek mniší již 30 let nechovám. Roky jsem měl jsem dva nebo 3 páry v jedné voliéře 4 m dlouhé 0,85 široké 2 m vysoké. Byli tam sestaveni od mládí a tehdy nebylo DNA a už nevím, jestli jsem je nějak doplnil. Ale vím, že při přidání nabyl problém. Hnízdili dobře na pletivové polici. Někdy jsem poznal hnízdění, až vylétli mladí, protože rukou se do hnízda v té kouli větví nebylo možné dostat.
Dnes je situace jiná, nelze aplikovat staré zkušenosti. Mnozí dnešní p. mniší jsou proti těm před třiceti lety mrňousci. Proto si cením starých fotek na kterých je možné porovnat velikost s něčím jiným.
alex66
napsal(a):
Když je to tak složité pochopit tak pro vás polopatě. Pokud to tak někdo má tak bych byl rád aby napsal jak mu to funguje, jestli jsou odchovy bez problémů, jestli jsou spolu od mláďat nebo až od pozdějšího věku atd.
Hysterické odpovědi opravdu nečekám.
Chovam tez mnichy, mam 5paru ve voliere 2x3metru vyska tez jen 2metry.Nejsou tez pravidelne odchovy a asi stezi budou.Je to sen snad každého chovatele aby vse hnízdilo dle jeho libosti.Bohuzel je to priroda a te se neda poroučet.Navstivil jsem desitky chovatelu u nekterych byli spatreny i dva pary.Vydel jsem obrovske voliery i volierky opravdu male, pro srovnani tam byli dva nekdy tri pary ve velikosti volierek delka 2x1metr.Hnizdili a nehnizdili, bylo mi receno jak který rok. Je velka skoda ze jezdite pouze na burzi nebo se ptáte zde, ja jsem navstivil tolik chovatelu ze každý ma na to trochu jiny názor a co je k nezaplaceni je vydet věc na zivo. Jesti vase odchovy budou bez problemu nikdo ze zdejších stejne neovlivni. A psat vam zde chovatele nebudou to by bylo opravdu jednoduche. Ja tez ani nereaguji na to co kdo kam poveze, jelikoz vždy je situace jina. Co se tyce jestli davat k sobe mláďata nebo i starsi, popripade s pridanim nového osazenstva je vždy nutne sledovat několik dni jak se situace jevi.Nekdy to klapne na poprvé jindy muzeme na to zapomenout.
Mám za to, že jako první je zapotřebí koupit ptáky od chovatele, který odchovává pod rodiči. Nedávat k sobě dokrmované miláčky, kteří možná zahnízdí ale mají problém s krmením nebo jak postavit hnízdo. Dříve se mniši chovali hlavně proto, že si dělali hnízda z větviček a tím byli atraktivnější pro chovatele. Dnes je móda jim dávat polobudky a budky a jen pár větviček. Ty je ale stimulují k hnízdění. Tak jako i jiné ptáky, kteří dostanou dostatek hnízdního materiálu. Chovatelství nejde naplánovat, kdy a kolik odchováte mladých, to musíte nechat na ptácích a vytvořit jim k tomu co nejlepší podmínky. Různorodou stravu a ne kupované granule a umělé vitamíny. Sousedé mají kočky, které jsou tlusté a žerou jen granule, my jsme také tlustí z těch věčných hamburgerů. Dejte jim větve na hnízda, ovoce a zelené zjara a uvidíte, že vám budou dělat radost.
Zdravím,
měl jsem mnichy ve volierách po 1 až 8 párech (i po uvedených 2 párech ve volieře) jak od mláďat tak starších párů.Nikdy jsem s žádným počtem párů ve volieře neměl problém, pokaždé jsem je ale dávaldo volier před sezonou a odchovem mláďat, tak aby si ptáci zvykli a vybrali boudy.
když dáte ptáky k sobě už teď, nevidím problém.
Ať se daří.