Reichenowi

XXX.XXX.57.80
Kakadu ružové síce nechovám, ale traja kamaráti áno. Dvaja používajú klasickú kmeňovú búdku, pretože tieto kakadu majú extrémnu potrebu okusovať. Tretí používa plastovú rúru. Každý má veľmi podobné výsledky. Ja osobne by som volil drevo, pre papagáje je prirodzenejšie.
Búdky v tvare "V" používal kamarát v chove kakadu bielych (už ich nechová), ale agresii tým nepredišiel. To s búdkou nemá nič spoločné. Agresivita kakadu spočíva v nich a búdkou sa nevyrieši. Tam sú potrebné špeciálne voliéry (napríklad v tvare "H") a hlavne viacero kŕmnych pultov, aby samec nevidel samicu žrať. Chovatelia kakadu a agresívnejších amazoňanov to isto poznajú, že samca štartuje prítomnosť, resp. prednosť kŕmenia samice sa pri kŕmitkách. To sa týka párov, kde sa agresivita vyskytuje. Neplatí to pre všetky pári.
Materiál na búdku môžete použiť mäkké alebo tvrdé drevo. Je to hlavne o tom, ako veľmi potrebujete nechať prejaviť potrebu okusu búdky zrovna vašich kakadu. Buď im dáte napríklad smrekovú búdku, ktorú rýchlo zožerú, ale navnadí ich to na hniezdenie, alebo im dáte búdku bukovú alebo dubovú, ktorá im vydrží dlhšie.
tomik
napsal(a):
Dobrý vecer mam ve voliery 2x2x1m s výletem paru kakadaku. Jaký typ budky by ste mi doporučili, klasickou vodorovnou nebo ve tvaru V.muzete mi napsat rozměry a jaky materiál používáte, mám metrovou krmnou chotbu a kontrolni otvor bych chtel udelat zezadu do chodby.Dekuji.
Ja som odchoval v takejto búdke každý rok 2ks kakadu ružové ( 4x ) rozmer výska 90 cm, spodok 40x40 cm, materiál je varená preglejka, ale otvor si aj tak ružáci upravil, a stružliny vyhádzali a nanosili si materiál z vrby halúzky a strapce zo senegálskeho prosa, rozsekali a upravili si hniezdo + ploché asi 3 malé kamienky, tie boli pri sedení a vychove mladých v búdke s vajíčkami
Prajem hodne úspechov.
FRANTA 53 R
napsal(a):
Zdravím..já mám kmenovou budku pro růžáky 80.v.prum.35.chci se zeptat zkušených chovatelů jestli můžu dát na zimu růžáky a amazomany modročelé spolem do jedné voliéry a z jara je oddělit, růžáci jsou 4.letí, modročelé letošní. dík za odpovědi...
, ja osobne by som ich nedal ani do vedlajšej voliery - kamarát mal vedľa seba a prišiel o 1.0 kakadu ružového - len prestrčil hlavu cez pletivo a bolo po ňom, modročelé ho napadli a dobili, takže doporučenie - každú páru dať zvlášt, ja ich mám vo voliere a búdky mám otvorené
celý rok a kakadáci my začali sa páriť hned v Januári
S pozdravom
sharon
napsal(a):
, ja osobne by som ich nedal ani do vedlajšej voliery - kamarát mal vedľa seba a prišiel o 1.0 kakadu ružového - len prestrčil hlavu cez pletivo a bolo po ňom, modročelé ho napadli a dobili, takže doporučenie - každú páru dať zvlášt, ja ich mám vo voliere a búdky mám otvorené
S pozdravom
Zdravím, z čeho máte udělané budky, moji růžáci mají kmenovou budku a pokažé ji zlykvidují, uvažuji o umělé.
cefar

XXX.XXX.195.100
sharon
napsal(a):
S pozdravom
Dobrý den, když se páří už v Januári, tak kdy mají vajíčka? Není problém se zimou?
Děkuji.
Melanoptera

XXX.XXX.57.80
FRANTA 53 R
napsal(a):
Zdravím..já mám kmenovou budku pro růžáky 80.v.prum.35.chci se zeptat zkušených chovatelů jestli můžu dát na zimu růžáky a amazomany modročelé spolem do jedné voliéry a z jara je oddělit, růžáci jsou 4.letí, modročelé letošní. dík za odpovědi...
Dobrý večer! Toto by som pre istotu vôbec neskúšal. Kakadu sú už dospelé a mohli by vážne zraniť alebo dokonca zabiť mladé amazoňany. To by som ich radšej prezimoval v menších voliérkach samostatne.
Keby boli kakadu ružové letošní ako amazoňany modročelé, nebol by s tým v podstate žiadny problém. Ale takto by som sa obával vážnych zranení. Toto vyslovene neodporúčam.
sharon
napsal(a):
Materiál je varená preglejka - voľakedy sa používal tento materiál na šalovanie základov - mám ich už cca 30 rokov a sú ako nové
Zdravim ta překlizka to je ta hneda vode odolná co je na voziky, nebo svetlá truhlárska. Jaky máte rozmer a typ budky mate. Muzete mi napsat jak silne pletivo pro kakadaky mate.
tomik
napsal(a):
Dobrý den jak silne a velikost oka mate pletivo pro kakadu. Dekuji.
Ja mám pletivo klasické zajačie pozinkované a mám natiahnuté pletivo plotové silnejšie ( choval som žakov a tie my likvidovali pletivo pod stropom, robili také otvory, ale ružáci nerobia nič s pletivom, moji napr. likvidovali staré drevo, dával som im dosky klasické, červený smrek, ( ak som im dal bazu alebo vrbu, tak ju začali rozoberať až po zaschnutí)
Dobrý den, když se páří už v Januári, tak kdy mají vajíčka? Není problém se zimou?
Děkuji.
Ja mám všetky papagáje zazimované, mám vnútorné zálety, teraz je napr -6 stupňov a vo voliere je asi 4 stupne s prísunom ladového vzduchu cez vletové otvory, a ružákov asi vyhovovala aj táto teplota a začali sa páriť a po párení tak na 10 deň začali znášať vajíčka a potom išli do liahne a normálne zasadli naniesli prvé vajíčko 9.3 a vyviedli 2ks až na bidlo.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám pár růžáku kr.14 jestli jim mám dat budku už teď a nebo ještě počkat. Mám pro ně kmenovou 90cm vysokou a 35 vnitřní průměr někde sem četl ze je lepší jí potáhnout pletivem aby jí nelikvidovali je to tak a nebo je lepší to nedělat a nechat je ať si jí upraví jak potřebují?
Děkuji.
Martin1986
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat mám pár růžáku kr.14 jestli jim mám dat budku už teď a nebo ještě počkat. Mám pro ně kmenovou 90cm vysokou a 35 vnitřní průměr někde sem četl ze je lepší jí potáhnout pletivem aby jí nelikvidovali je to tak a nebo je lepší to nedělat a nechat je ať si jí upraví jak potřebují?
Děkuji.
Ja som toho názoru, že nezaškodí aby mali ružáci búdku, nakolko si treba zvykať, a majú sa čím baviť a oni chodia do búdky skúmajú, kakadáci dospievajú až cca v piatom roku a( možno zahniezdia aj v treťom roku, ale ojedinele) otvor si upravia podľa seba, ja som nechal cca priemer 9 cm a kakadáci si ju upravili a vo vnútri mám stlpiky z mäkkého dreva a tie tak isto upravili, stružliny dávam z mäkkého dreva veľké a všetko je upravené a rozdrvené, treba im dať búdku aby skúmali a mali čo robiť, lebo ak sa nudia tak rozoberajú buď pletivo, alebo stenu, ja som mal z porobetónu - kvádre a mal som tam otvor ako jaskyňu, všetko som zamuroval a dal som tam kamene a cement( betón) a prestali, na búdku som nedával kovanie ani pletivo, všetko som nechal ako prírodné, rebrík mám pletivo z nútra
S pozdravom
sharon
napsal(a):
Ja som toho názoru, že nezaškodí aby mali ružáci búdku, nakolko si treba zvykať, a majú sa čím baviť a oni chodia do búdky skúmajú, kakadáci dospievajú až cca v piatom roku a( možno zahniezdia aj v treťom roku, ale ojedinele) otvor si upravia podľa seba, ja som nechal cca priemer 9 cm a kakadáci si ju upravili a vo vnútri mám stlpiky z mäkkého dreva a tie tak isto upravili, stružliny dávam z mäkkého dreva veľké a všetko je upravené a rozdrvené, treba im dať búdku aby skúmali a mali čo robiť, lebo ak sa nudia tak rozoberajú buď pletivo, alebo stenu, ja som mal z porobetónu - kvádre a mal som tam otvor ako jaskyňu, všetko som zamuroval a dal som tam kamene a cement( betón) a prestali, na búdku som nedával kovanie ani pletivo, všetko som nechal ako prírodné, rebrík mám pletivo z nútra
S pozdravom
Děkuji za radu...Já jsem právě nevěděl jestli jim budku dat nebo ne jestli do ní dělat ještě další otvor aby mohla samice vylétnout když je třeba samec víc agresivní aby jí neublížil...Pak další mě poradil budku oplechovat tak právě nevím co chovatel to jiný názor...ale moc děkuji vaši odpověď
Melanoptera

XXX.XXX.57.80
Martin1986
napsal(a):
Děkuji.
Dobrý večer! Pokojne im ju dajte. Aspoň sa zabavia a zvyknú si na ňu. Keď budú pripravení, zahniezdia. Neoplechovával by som ju, kakadu potrebujú hrýzť. Nemusíte ju ani poťahovať pletivom. Stačí im ju poskytnúť, ony si už poradia.
Zdravím, chovám dva páry ružáko od r,08 od mládat, sami se mi po roce vybrali jeden pár odchovává od r,010 v budce stromové v.60 cm druhý pár od r 012 v budce z měké překližky jen jsem jsem musel vytuplovat trojmo dno a oplechovat vrchní víko budky mám dodnes jen měním výstelku hrubé hoblovačky z čistého měkého dřeva a na to jím rozlámu pul kyble větviček do síly 1 cm z ruzných dřevin a pověsím otýpku větví ještě do vnitřní ubikace, sami si to roštípou a donosí a do upraví hnízdo páří se dle počasí konec ledna až třikrát denně mladé mám rok co rok např. v r 15 dvanáct mladých vloni osmnáct mladých krmím pestře celoročně v nevytápěných záletech, vzimě denně venku -3 metrové výlety.pletivo neniči omítku berou fest, dávám dost silných větví na okus a palivové krajinky na noc denně zavírám všechny ptáky do záletu kvuli škodné a v zimě kvuli omrzlinám at se daří.
kaktus.56
napsal(a):
Zdravím, chovám dva páry ružáko od r,08 od mládat, sami se mi po roce vybrali jeden pár odchovává od r,010 v budce stromové v.60 cm druhý pár od r 012 v budce z měké překližky jen jsem jsem musel vytuplovat trojmo dno a oplechovat vrchní víko budky mám dodnes jen měním výstelku hrubé hoblovačky z čistého měkého dřeva a na to jím rozlámu pul kyble větviček do síly 1 cm z ruzných dřevin a pověsím otýpku větví ještě do vnitřní ubikace, sami si to roštípou a donosí a do upraví hnízdo páří se dle počasí konec ledna až třikrát denně mladé mám rok co rok např. v r 15 dvanáct mladých vloni osmnáct mladých krmím pestře celoročně v nevytápěných záletech, vzimě denně venku -3 metrové výlety.pletivo neniči omítku berou fest, dávám dost silných větví na okus a palivové krajinky na noc denně zavírám všechny ptáky do záletu kvuli škodné a v zimě kvuli omrzlinám at se daří.
Dekuji za odpoved, a budky máte s jedním vletovim otvorem, a nebo 2 otvory, jaký máte pletivo a sílu státu.
Ještě bych měl jeden dotaz mam par kr.14 ale nevim jestli je jeste brzo ale moc se mi nezda ze by mi par moc harmonizoval.Samec samici nepusti k misce když se sam krmí musi počkat az se nažere a pak ji tam teprve pusti ani peří si vzájemně ne probírají a spí každý na jiné bidla tak nevim jestli je to dobře nebo ne...ale jsou spolu od mala tak nevim.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já mám stejně staré kakaďáky a jejich chování je zcela jiné než chování Vašich. Obírají si peří, blbnou spolu celý den a žerou třeba jablko spolu každý z jiné strany, spí těsně vedle sebe atd. Máte DNA zda jde opravdu o pár.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Já mám stejně staré kakaďáky a jejich chování je zcela jiné než chování Vašich. Obírají si peří, blbnou spolu celý den a žerou třeba jablko spolu každý z jiné strany, spí těsně vedle sebe atd. Máte DNA zda jde opravdu o pár.
No me se to právě zda nějaký divný mam modročelý a ty to nedělají chovají se přesně stejně tak jak to popisujete vy tak nevim co stim mam dělat a DNA mam a je to pár.
Melanoptera

XXX.XXX.57.80
Každý pár je iný. Moje amazoňany sa navzájom preberajú iba vtedy, keď nie som pri nich. Keď ich pozorujem cez okno, tak sa oberajú. Ale inak sa tvária akoby nič. No ale k sebe sa majú, to je pravda. Aj keď samec vie byť občas pekná sviňa.
Máte ešte mladé kakadu na to, aby ste ich hneď odsúdili na neúspech. Nie každý chovateľ má to šťastie, že mu veľké papagáje zahniezdia po 2 - 3 rokoch. Poznám úspešného staršieho chovateľa spomínaného ešte v "starých Vašíčkoch", a ten odchoval od 3-ročnej ararauny mladé, ale ary zelenokrídle mu nezahniezdili ani po 20tich rokoch. Mám to z osobného zdelenia.
Kakadu síce už nechovám, ale pred kolegom kaktus.56 klobúk dole, to je pekný odchov.
Melanoptera
napsal(a):
Každý pár je iný. Moje amazoňany sa navzájom preberajú iba vtedy, keď nie som pri nich. Keď ich pozorujem cez okno, tak sa oberajú. Ale inak sa tvária akoby nič. No ale k sebe sa majú, to je pravda. Aj keď samec vie byť občas pekná sviňa.
Máte ešte mladé kakadu na to, aby ste ich hneď odsúdili na neúspech. Nie každý chovateľ má to šťastie, že mu veľké papagáje zahniezdia po 2 - 3 rokoch. Poznám úspešného staršieho chovateľa spomínaného ešte v "starých Vašíčkoch", a ten odchoval od 3-ročnej ararauny mladé, ale ary zelenokrídle mu nezahniezdili ani po 20tich rokoch. Mám to z osobného zdelenia.
Kakadu síce už nechovám, ale pred kolegom kaktus.56 klobúk dole, to je pekný odchov.
Ja je ještě neodsuzuji jen něco nechci zanedbat chci tyto ptaky odchovat ale nevim jestli nejsou ještě mladí na to aby se třeba probírali peří nevim proto jsem psal do diskuze o nějaké rady...
Melanoptera

XXX.XXX.57.80
Zanedbať môžete iba trpezlivosť. Ake ste chovali korely, tak tie sa tiež málokedy navzájom preberajú, ale dokážu odchovať aj 7 mladých. Kakadu ružový nie je korela, ale je to veľká korela. Spýtajte sa Austrálčanov. Dajte im 4 - 6 rokov čas a uvidíte. Ak to nepôjde, potom treba robiť zmeny.
Chtěl bych se zeptat přímo chovatelů teda jestli někdo poradí...Jak je to s tím krmením já krmím směsí DN pro agoše bez slunečnice prý to je nejlepší... středáka ze slunečnicí dostávají tak 2x týdně...jeden chovatel mě říkal že je nejlepší dávat jen suché krmení a jednou dvakrát týdně jabko kukurici ale časněji né že prý je to pak lepší na hnízdění že začne krmit pestřeji třeba od února a to už pak dává naklíčení zrní hodně ovoce a zeleninu souhlasíte stí nebo máte osvěčené jiné krmení? budu rád za každý váš postřeh a zkušenosti z přímo z chovu děkuji moc.
Ahoj Martine,
otrepana fraze, pokud budou ptaci chtit, zahnizdi i na suchem zrni, je naprosto pravdiva. Pokud neco neni tak jak ma byt, nepomuze ani sebepestrejsi krmeni plne vitaminu.
Ja osobne krmim ptaky stejnou smesi zrnin celorocne. Ovoce a zeleninu sezonne, neco si zamrazuju. V lete davam vic, v zime min, ale nemam v tom nejaky system. Vitaminy podavam sporadicky, treba jen jednou za mesic.
Take podavam granule pro papousky, orechy, zelene krmeni avetve na okus z mistniho lesa.
Osobne doporucuju ptaky vic sledovat, davat radeji pestrejsi stravu a spolehat se na jejich instynkty. Jak budou pripraveni, zahnizdi.
S pozdravem smidla.eu.
smidla
napsal(a):
Ahoj Martine,
otrepana fraze, pokud budou ptaci chtit, zahnizdi i na suchem zrni, je naprosto pravdiva. Pokud neco neni tak jak ma byt, nepomuze ani sebepestrejsi krmeni plne vitaminu.
Ja osobne krmim ptaky stejnou smesi zrnin celorocne. Ovoce a zeleninu sezonne, neco si zamrazuju. V lete davam vic, v zime min, ale nemam v tom nejaky system. Vitaminy podavam sporadicky, treba jen jednou za mesic.
Take podavam granule pro papousky, orechy, zelene krmeni avetve na okus z mistniho lesa.
Osobne doporucuju ptaky vic sledovat, davat radeji pestrejsi stravu a spolehat se na jejich instynkty. Jak budou pripraveni, zahnizdi.
S pozdravem smidla.eu.
Dobrý den,
Moc děkuji za odpověď já tohle právě všechno mám načtené z knížek ale prostě chce to nabrat osobní zkušenosti a to jen hodinami pozorování ptáku jak se chovají atd...Jen se třeba nechci dopustit nějaké chyby abych se v tom chovu posunul dál...moc si vážím každé dobré rady a beru to jako ponaučení pro další chov...takže děkuji za rady a ať se vám letos daří.