Před třemi roky jsem si pořídila dvě aymary, měl to být páreček, ale do dnešního dne nesnesly
ani jedno vajíčko. Před časem začala jedna oškubávat na hlavičce tu druhou. Je mi jí líto a ráda bych jí pomohla.
Krmím je zobáním pro malé exoty, dostávají ovoce, salát, vitamíny do vody. Podlážku čistím jednou a někdy víckrát týdně a celou klec za 14 dní. Používám i desinfenci na klece.
V kleci mají žebříčky, koupelnu a dávám jim tam větve z jabloně nebo třesně na okus a proti
nudě. Klec má rozměry 78x78x48.
Nevím jestli mé aymarky nejsou jednoho pohlaví, nepoznal by to někdo podle fotografií?
Děkuji mockrát za každou radu.
Dobrý den
Pokud jde o pohlaví. tak samečci mají ze spodní strany středová ocasní péra zřetelně černé špičky (asi 1,5cm), kdežto samička pouze černá brka, když se na ně podíváte, možná si sama potvrdíte, že chováte asi dva samečky.
Co se týče jejich chování s vytrháváním peří, to je problém trochu složitější. Od nedostatku minerálů, přes složení krmení až po nudu v malé kleci. Jestli jsou krotcí, mají možnost se z klece proletět?
Já je v létě umisťuji do venkovní voliéry a na zimu je stěhuji do vnitřní ubikace s možností hnízdění přes zimu. Je sice pravda, že to jsou spíše lezci než letci, ale každý pták se rád proletí. Nemalou roli hraje i možnost pobytu na slunci (jinak chybí vitamín E, který je pak nutné doplňovat uměle třeba v pitné vodě). Choval jsem je i doma v kleci a vždy po otevření po chvilce vyletěli, našli si místo na sezení a nebo se po prolétnutí vrátili zpět na klec, aby zase zalezli do kleci ke krmení a pití. Jako ochočení mazlíčci jsou bezva, i pro malé děti, mám to odzkoušené.
Pokud jde o krmení, tak směs pro drobné exoty je asi nedostatečná, málo pestrá. Pochopitelně mají rádi jablka a zelené krmivo, a u mne dostávají směs pro střední papoušky, takže bez obav rozlousknou i větší semínka, než je proso.
Snad vám něco z mých názorů pomůže.
Zdraví Aleš.
Strenua
XXX.XXX.57.80
U juhomamerických papagájov je to relatívne bežný jav. Je to akýsi prehnaný pejav náklonnosti k partnerovi. Popisuje to aj R. Low v knižke Arové v přírodě i lidské péči. Aymara síce nie je ara, ale vyskytuje sa to napríklad aj u amazónikov. Poskytnite im hniezdnu úbdku a uvidíte. Ošklbávanie peria môže byť aj prejavom potláčania rozmnožovacieho pudu, čo je u domácich maznáčikov časté.
Samec nebo samice? Spíše bych tipovala na samičku, ale má to černé do půlky ocasu tak váhám. Takové mládě jsem ještě neměla
Ještě se zeptám, už se někdy někomu stalo, že podle genetické kalkulačky vycházel samec, ale měl černou jen špičku ocasu? Mám chovný pár, kde samička je kobalt edged, samec lutino, na modré neštěpí, podle genetiky by zelení měli být vždy samci a ino samičky, ale dneska jsem se dívala, že jeden z tech "samečků" má tmavou jen špičku ocasu... ať zkouším jak zkouším tak mi vždy vychází z tohoto spojení zelení samci a ino samičky... Jsem trochu zmatená...