Dobry den,
az prilis casty jev u amadin gouldovych. Jeho presna pricina neni znama a diskuse o ruznych teoriich se vedou napric internetem.
Jedina rada co muzu aktualne doporucit je vracet, vracet, vracet, a vracet.
Ma zkusenost:
U jednoho paru pravidelne po vylihnuti mlade vyhozeno. Po vylihnuti posledniho vajicka uz zadne malde vyhozeno nebylo a rodice vyvedli vsechna mladata, nekdy i 8 na bidlo. Mozne vysvetleni? Samice ci samec uklizeli skorapky a s nimi vzali i mlade a to at uz omylem ci umlsne ve snaze uklidit hnizdo. Toto se opakovalo u kazdeho hnizdeni po nekolik sezon.
U jineho paru, vyhazena vzdy vsechna mladata. Samec odchycen a umisten do vystavni klece povesene na predni mrizce chovne klece tak, aby mrizky byly u sebe. Samice se o mladata starala a asi po tydnu vpusten samec zpet. Mladata uz nevyhazovali. Mozna pricina, premotivovany samec.
Dalsi para, vylihla mladata vzorne krmili ale ta po nejakych 14 dnech hynula nenakrmena. Mozna pricina, nemoc, ale i potreba samce dalsiho hnizdeni..
A jeste posledni priklad, cerstve vylihla mladata nenakrmena hynula. Pri pozorovani jsem si vsiml ze samec odhani samici od budky a sam se v ni zdrzuje. Odchycen samec a opet povesen na celni mrizku ve vystavni kleci. samice okamzite mladata nakrmila a odchovala. Samec vracen po tydnu a uz samici neodhanel. Pro toto ani nemam vysvetleni nebo teorii ;)
Takto by se bohuzel, dalo pokracovat jeste dlouho, bohuzel nikdy s jasnou a ucinnou radou.
S pozdravem smidla.eu.
Borka

XXX.XXX.0.0
Dobry den, mam stejnou zkusenost z tohoto tydne. Behem jednoho dne mi dvakrat vyhodili mlade (celkem 4 ve hnizde). Pricinu jsem nezjistil, uz se to neopakovalo, ptaci jsou krasne krmeni, snad jim to vydrzi. Drzim palce.
Dobrý den,
paní psala, že k vyhazování mláďat dochází ve voliéře, takže předpokládám, že je v ní umístěno více ptáků.
A tady to nemusí být vždy rodiče, ale i jiní ptáci, kdo mladé vyhazuje.
Stává se, že si jiný pár vybere k hnízdění již obsazenou budku a v nestřeženém okamžiku vyhází nejen vajíčka ale i mladé. Někdy ptáci "vyštípou" mláďata i pár dní před výletem z budky. Jindy si zase ptáci kradou hnízdní materiál a vytáhnou s ním vajíčka a případně i mladé.
Řešil jsem nedávno právě z výše uvedených důvodů jeden problém:
Kdy přemístit při hnízdění budku i s rodiči z voliéry do klece, aby ptáci mohli nerušeně odchovat mladé.
Teď už vím, že to nefunguje v době, když rodiče sedí na vejcích, protože po přemístění snůšku opustí.
Chci teď ještě zkusit přemístění hnízdícího páru z voliery do klece až budou mláďata "žebrat o krmení". Poradil mi to jeden starý chovatel andulek, tak snad se mi to povede. (Četl jsem o chovateli zebřiček, který pravidelně vypoustěl krmící rodiče z voliery na zahradu a ti se s krmením vraceli k mladým.)
Faktem je, že při odchovu v klecích dochází k vyhazování také, mám dva páry, které to dělají neustále při každém hnízdění. Jeden z těch dvou párů při vrácení mladých zpět do budky mláďata v pohodě odchová, druhý pár jsem musel rozdělit, protože samička všechny mladé dokázala vyhodit a uklovat. - Možná samice pozná, že mladé nemá šanci na přežití..., ale důvodem v případě té samičky může být i její původ z nějakého příbuzenského křížení nebo odchov pod náhradními rodiči a tím možná i její neschopnost odchovu mláďat.
Musím dodat, že u mne vyhazovaly ty mladé z hnízda vždy jen samičky.
smidla
napsal(a):
Dobry den,
kdyz vite ze odchov ve spolecne voliere je problemovy a presunuti do klece je nevyhnutelne, nebylo by vhodnejsi premistit rodice pred zacatkem hnizdeni a nechat je vyhnizdit rovnou v kleci? Me se to zda rozumnejsi nez premistovat hnizdici par.
S pozdravem smidla.eu.
Dobrý den pane Šmidlo,
Souhlasím s Vámi a dělám to tak, vybírám a sestavuji páry a dávám do klecí před hnízděním.
Zmiňovaná situace byla způsobena tím, že jsem měl nejdřív pouze voliéřu a klece jsem pořizoval později a to už mi ptáci ve voliéře hnízdili.
A právě proto jsem začal experimentovat s tím přemísťováním z voliery do klece v době,
kdy už ptáci seděli na vejcích, protože jsem již ze zkušenosti věděl, že ve voliéře (při větší koncentraci ptáků) to s odchovem nebude optimálně fungovat.
A to právě kvůli rušení při hnízdění a vyhazování mladých.
Myslím si, že tato moje zkušenost s přemísťováním ptáků - i když byla negativní - pomůže třeba při rozhodování jiným, kteří se do podobné situace někdy dostanou.
Hledal jsem na tu otázku odpověď u různých chovatelů, ale nenašel jsem,
tak jsem se rozhodl vyzkoušet to přemístění při různých fázích hnízdění sám.
Člověk se od ptáků učí celý život
vadovo
napsal(a):
Dobrý den,
jak necháváte dlouho v kleci vylétnuvší mladé společně s rodiči?Díky.V.
Dobrý den,
není dobré to odstavení mladých uspěchat, - raději o pár dní později než příliš brzy
a riskovat tím úhyn mláďat.
Pokud je to možné, nechávám mladé s rodiči ještě alespoň dva až tři týdny po tom, co přestanou "žebrat o krmení" a rodiče je přestanou krmit.
Vyjímkou je, když v té době rodiče začnou znovu hnízdit, mají novou snůšku a začnou být vůči svým mladým agresivní, pak je asi lepší mladé oddělit a dát je do proletovačky.
miloš62
napsal(a):
Nechal som mláďatá s prvého hniezdenia spolu s rodičmi v klietke cca 1,2 x 0,5 x 0,6 m a pár vyviedol ďalšie hniezdo bez problémov. Sú spolu stále doteraz - bez búdky. A žiadny problém.
Mám teď čtyři páry v klecích i s mladými, všechny čtyři páry už přestaly dokrmovat a začaly novou snůšku.
U tří párů je to bez problémů.
Ale u čtvrtého páru samec začal být na jedno ze tří mladých agresivní, tak jsem to mladé musel odstavit a už je klid.
Zajímavé je, že jedno z těch tří mladých samec bez problémů pouští do budky s vajíčky,
a druhé zase neustále honil a kloval, nepustil ho už ani na krmítko a nakonec ani na bidlo.
Proto jsem to mladé raději odstavil dřív.
U těch ostatních párů lezou na noc mladí do budky kde už jsou nová vejce a rodiče to tolerují.
Dobry den,
po ctrnacti dnech jsou mladata schopna postarat se o sebe sama. Pokud nebyl problem, nechaval jsem mlade s rodici do doby nez se mela lihnout dalsi.
Jsou popisovanyp ripady, kdy mlade z prvniho hnizda pomaha rodicum krmit dalsi mladata. A stejne tak jsou pripady kdy rodice mlade napadaji a odhaneji, jak je zde popisovano.
To peterconnery: Tak to pak vysvetluje vase pocinani. No ja odchoval od trech paru ve spolecne vetsi kleci a nezaznamenal jsem ze by meli ptaci nejake problemy, ze by se rusili nebo ze by vyhazovali mladata. nekolikrat jsem byl svedkem ze vsechna mladata se nastehovala do jedne budky. Vzdy bude zalezet na sestaveni osazenstva, zda se znaji odmlada a tak dale.
S pozdravem smidla.eu.
Latimeria

XXX.XXX.71.4
Dobrý den.Můj chov AG je bezproblémový.Uváděné problémy jsem zaznamenal u dvou párů tohoto druhu.Mám dvé velké klece, uvnitř je 15 budek,10 párů AG a ti si tam hospodaří sami.Nikdy nekontroluji budky, nikdy ptákům nemanipuluji s jejich vajíčky, co si zplodí to si vychovají.Tento způsob posiluje sociální cítění ptáků.Postŕehl jsem u jedné samice že dokrmuje mladé z jiné budky.Část mladých si ponechám a jednou za dva roky dokoupím 2 nové páry, nikdy ale na burze!V obou klecích bývá béžně 60-70ptáků, doplním krmení způsobem že mne nevidí a to je celé.Ptáci o mne nemají védět, já o nich ano.Kupoval jsem kdysi levné ptáky /měl jsem první penanty na Zlínsku/ z důvodů "čistých vajec" a jiných výmyslů.Papouści jsou vnímavější než ostatní druhy.Tito ptáci ćastou kontrolou hnízda v traumatu zabijí svá mláďata, aby se traumatu zapříčiněném chovatelem zbavili.Ptáci moc dobŕe védí co mají délat, jejich instinkty jsou vźdy přirozené a správné, to jen chovateli se jejich jednání zdá nenormální.Já jsem chybující jedinec, který se od svých svéŕenců musí stále ućit, nikdy ne naopak!Měl jsem kdysi samce kanára, který po vpuśtění do klece k samici ihned počal decimovat její upletené hnízdo i s vejci.Umístil jsem samici do jiné "párovací"klece a brzy po ránu se ptáci spáŕili.Prosté jsem respektoval s trochou chytrosti zlozvyk samce.Žádné problémy svých AG neŕeśím, jejich jednání je spontánní a tak je to i v jejich domoviné.Na co ale musím upozornit, je naprosto stabilní teplota v budce!Tato teplota rozhoduje o vitalité mládéte a tato vitalita je směrodatná pro reakce samice.Sebeméné podchlazené mládě nevykazuje signály urćené pro samici, a ta mláďata instinktivné nenakrmí, coź je kritické.Toto se nedéje pokud samice sedí na mladých.Jakmile povyrostou, samice již na nich nesedí a v této dobé je největśí riziko že nachládnou.Já mám v kaźdé budce teplomér a regulace topení /v každé budce/.Proto chov AG ve venkovním prostŕedí naprosto vylučuji!Domestikace téchto jedinců je oslabována absencí chovného materiálu z dovozu.Naprosto ćisté krmení je základem tohoto chovu -mám čističku krmení s vakuovým mechanismem, jen naprostý laik netuśí co vśechno se dá na burzách prodat!Zapálím si dýmku, sednu si ke klecím a poslouchám, jak si ptáci povídají.O manźelství, také nevěře a někdy také o svých starostech.Tak holky a kluci moji, ať se vám u mě daří.Řimák.