Měl jsem ochočený oba dva druhy, oba jsem měl v párech. Mluvili mi všichni, lépe učenlivý byli konžský. A jednoznačně větší mazlové konžský, takže bych doporučil tyhle.Ale, zase větší pořizovací cena.
A to škubání bych u těch mazlů neviděl tak černě. U chovných ptáků ano, (tím myslím odchyťáky a odchov pod rodiči), těch je ale v republice velice málo, ale u dokrmených mazlů to není tak častý jev.
ne

XXX.XXX.195.189
bibin
napsal(a):
Měl jsem ochočený oba dva druhy, oba jsem měl v párech. Mluvili mi všichni, lépe učenlivý byli konžský. A jednoznačně větší mazlové konžský, takže bych doporučil tyhle.Ale, zase větší pořizovací cena.
A to škubání bych u těch mazlů neviděl tak černě. U chovných ptáků ano, (tím myslím odchyťáky a odchov pod rodiči), těch je ale v republice velice málo, ale u dokrmených mazlů to není tak častý jev.
To oškubávání je bohužel častější o dokrmených ptáků a hlavně u mazlů, kterým se časem člověk přestane věnovat.
Odchyťáci super, na ty vzpomínám rád, nikdy nebyl problém.
ne
napsal(a):
To oškubávání je bohužel častější o dokrmených ptáků a hlavně u mazlů, kterým se časem člověk přestane věnovat.
Odchyťáci super, na ty vzpomínám rád, nikdy nebyl problém.
Škubání u konžských bych ze své mnohaleté zkušenosti s mimi viděl hlavně u hnízdících či na hnízdění se připravujících párů jeden z patrnerů může mít tendenci obírat hlavičku tomu druhému. Z mnoha desítek mých odchovaných a ručně dokrmených jedinců jsem nezaregistroval u žádného potřebu se nějakým způsobem poškozovat, a to ani po jejich zařazení do chovu.
Chovám a odchovávám oba zde zmiňované druhy a co se týče vhodnosti na roli Pet mazlíčka - tak konžský je atraktivnější svým vzhledem a velikostí, u ssp. fantiensis ještě navíc vyniká poměr velikosti zobáku k jejich tělu. Ale (pouze z mých zkušeností) konžský dokáže někdy v dobrém úmyslu štípnout, a je to citelnější než u majeráka.Máme krotkou ručně dokrmenou samici majeri, která je naopak i po spárování s se samcem z přirozeného odchovu neustále krotká a neštípne - a není už téměř dva roky chovaná jako Pet mazlíček, ale je ve větší voliéře a je možné si kdykoliv vzít na ruku a pohrát si s ní.
šiška ol.
Sameček s poškozeným opeřením hlavičky během hnízdění - to se opakuje v různé intenzitě každoročně.