Zdravím, vnučka chytila zpěváka, takovou červeněopalínovou mutaci. Kostrč má zelenožlutou a tak jsem usoudil, že to bude samice. Sám chovám zpěváky přírodní a tak jsem jí dal do voliéry k ní mladého samce. Ona okamžitě samce začala napadat. A ještě jedna zkušenost, když na ní zahvízdám, tak se začne jako čepýřit a hvízdá. Může to být samec? Musí mít v každé mutaci samec červenou kostrč? Děkuji za slušné odpovědi. Ptáky chovám mnoho let, ale jen přírodní a tudíž s mutacemi nemám zkušenosti.
Dobrý den, ano, většinou mají samci červenou barvu na kostrči, pokud se nejedná o kombinaci modré barvy, pak je místo bílé... Pomohlo by, kdyby jste vložil foto...
A s hvízdáním- je to dost různé... Mám v chovu samice co na zahvízdání nejeví žádnou reakci a některé, které na zahvízdání odpovídají skoro stejným způsobem jako samec... Samec se při odpovídání většinou prohne v zádech, mírně odtáhne křídla od těla a pokyvuje hlavičkou a při tom píská... Samice se spíš jen narovná a vystrčí hlavičku vzhůru a krátce si zapíská...
Pokud máte možnost vyfotit, bylo by to lepší... Venca.