Alba

XXX.XXX.98.154
Takmer u všetkých druhov papagájov dospievajú samice skôr. U veľkých papagájov to môže byť rozdiel 1 - 3 roky v prospech samice. V roku 2014 som kamarátovi zohnal mladý pár papagájov kráľovských (obaja ročník 2014). Zimuje ich vo vonkajšej voliére, pri silných mrazoch obalenej fóliou. Minulý rok im poskytol adekvátnu búdku, otvor na zimu nazavrel s predpokladom, že tak mladé papagáje predsa nebudú hniezdiť, možno by v nej len prenocovali. Pred pár dňami mi volal, že v búdke našiel vajíčko. Na jeseň roku 2016 mali 2 roky. Vajíčko bolo v podstate zamrznuté, tak ho odstránil. Ale je to zaujímavé zistenie. Ešte som mu vravel, že odchovať papagáje kráľovské nie je zase taká malina, ako by sa mohlo zdať. Vajíčko takto skoro a ešte k tomu v takej zime sme nečakali. Príroda si spraví po svojom.
Alba

XXX.XXX.98.154
Ja razím rozdielny názor od väčšiny chovateľov, ktorí mi doporučovali kúpiť staršieho samca a mladšiu samicu. Skúsil som to, a nebol som spokojný. Keď dáte dohromady rovnako mladé papagáje (ideálne čo najmladšie), vytvoria si k sebe puto, ktoré väčšinou papagáje rozdielneho veku už nedokážu. Niektorým to tak sedí, mne sa to neosvedčilo. Ja by som vašej samičke pridal rovnako mladého samčeka a dal im čas. Netreba chcieť od papagájov, aby sa čo najskôr rozmnožovali. Najskôr sa musia zžiť, pohlavne dospieť, potom je vyššia šanca na znášku a prípadný odchov.
Alba
napsal(a):
Ja razím rozdielny názor od väčšiny chovateľov, ktorí mi doporučovali kúpiť staršieho samca a mladšiu samicu. Skúsil som to, a nebol som spokojný. Keď dáte dohromady rovnako mladé papagáje (ideálne čo najmladšie), vytvoria si k sebe puto, ktoré väčšinou papagáje rozdielneho veku už nedokážu. Niektorým to tak sedí, mne sa to neosvedčilo. Ja by som vašej samičke pridal rovnako mladého samčeka a dal im čas. Netreba chcieť od papagájov, aby sa čo najskôr rozmnožovali. Najskôr sa musia zžiť, pohlavne dospieť, potom je vyššia šanca na znášku a prípadný odchov.
Taky vzdycky kupuju mladata, at si na sebe zvyknou od mala...