Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2017 15:27
Rybka305

XXX.XXX.107.180

Zdravím,
letos se chystáme pořídit našemu samečkovi Ary ararauny samičku. Kupujete do páru stejně starého partnera nebo třeba mladší samičku? A dáváte je pak do oddělených klecí vedle sebe aby si zvykli nebo rovnou dohromady do společný klece?

Předem děkuji za odpovědi.

4.2.2017 21:20
Lenkok

XXX.XXX.216.50

Dobrý den, nemám zkušenost s Ary, ale nedávno jsem dávala dohromady Alexandry, nevím jestli Vám s tím pomůžu. Sháněla jsem pro samičku samečka, koupila jsem skoro stejně starého (Sameček o půl roku starší) papouška a stejně byl problém. Sameček byl velice dominantní a samičku napadal, četla jsem, že se to stává u ručně dokrmených papoušků. Chovatelé mi poradili, dát je co nejdříve k sobě do nové klece nebo jinak postavit vnitřek klece, ani tak se nepovedlo. Samičku tak kousnul, že křičela jen když se k ní přiblížil. Hledala jsem tedy znovu a tentokrát jsem hledala podobné povahy jako naše samička, hledala jsem takového, který se setkal s jiným papouškem a měl k němu kladný vztah a byl jemnější povahy a vyšlo to, jsou ke všemu úplně stejně starý.

Alba

4.2.2017 21:25
Alba

XXX.XXX.98.154

V zásade kupujem rovnako mladé papagáje. Pokiaľ nie je iná možnosť, kúpim aj rozdielneho veku bez ohľadu na pohlavie. Už sa mi stalo, že starší samček amazoňana bol až príliš dominantný k mladšej samičke a nerobilo to dobrotu. Starí samci si viac dovoľujú, pretože im to samica skôr nezatrhla. Dovoľovať si budú aj tak, ale samička má viac času samčeka umravňovať. Ak chcete pridať samcovi are partnerku, vždy je lepšie dať partnera aspoň na pár dní do susednej klietky, aby sa spoznali. Niektorí samci si veľmi bránia teritórium a ak samicu nepoznajú, môžu ju napádať. Toľko moje skúsenosti.

4.2.2017 21:59
Rybka305

XXX.XXX.107.180

Moc děkuji za rady. Náš sameček (1 a půl roku) to má ještě o to horší, že jsme si ho brali od majitele, kde ho samice (5 let) napadala a oškubala mu i ocasní peří, takže chceme před koupí samice vyzjistit, co je lepší, aby se znovu netrápil. Ale moc děkuji za odpovědi :).

Alba

4.2.2017 22:06
Alba

XXX.XXX.98.154

Samice ár sú zo začiatku prevažne dominantné, u mladých párov takmer spravidla. Až časom, keď samec dospieva, sa dominancia vyrovnáva a samec ju preberie, samica sa stane skôr submisívna. No je to od druhu a od jednotlivcov. Arakangy sú konfliktnejšie, tam chcú byť dominantní obaja. To sa nedá presne napísať. Vo vašom prípade chcela zrejme samička hniezdiť a samček bol príliš mladý. Tak si ho doberala a takto to dopadlo. Ak to teda skutočne bola samica.

4.2.2017 22:13
Lenkok

XXX.XXX.216.50

No naše po zkušenosti s prvním samečkem se strašně bála, ale netrvalo dlouho a už byli u sebe. Držím palce.

4.2.2017 22:25
Rybka305

XXX.XXX.107.180

Dobře, tak děkujeme za rady. Doufáme, že se se samičkou zkamarádí :).

4.2.2017 22:27
Lenkok

XXX.XXX.216.50

Alba napsal(a):
Samice ár sú zo začiatku prevažne dominantné, u mladých párov takmer spravidla. Až časom, keď samec dospieva, sa dominancia vyrovnáva a samec ju preberie, samica sa stane skôr submisívna. No je to od druhu a od jednotlivcov. Arakangy sú konfliktnejšie, tam chcú byť dominantní obaja. To sa nedá presne napísať. Vo vašom prípade chcela zrejme samička hniezdiť a samček bol príliš mladý. Tak si ho doberala a takto to dopadlo. Ak to teda skutočne bola samica.

Chtěla jsem se Vás zeptat, naše samička byla ochočená a co jsme jí našli samečka, začala mě štípat a už se nenechá tolik drbat a když si zase se mnou hraje a sameček se k ní přiblíží, tak zase napadne jeho. Je to zcela normální? Už nebude taková jako kdysi?

Alba

4.2.2017 22:38
Alba

XXX.XXX.98.154

To je práveže úplne normálne a už sa to nezmení. Ja mám ary odchované vlastnými rodičmi. Keď boli samostatné a mali cca pol roka, tak som si ich zadovážil. Vtedy sa so samčekom ešte dalo zahrať. Samica bola hneď odťažitejšia. Dnes je to tak, že keď sa hoci len dotknem samčeka cez pletivo a je vedľa aj samička, tak samec ju začne odháňať. To sú ary. Na druhej strane napríklad pán Křivánek má krásny vzťah s arami, praktikuje voľný let, dokonca odchoval mláďatá v rodinnom kruhu. Buď to má pán na papagáje taký dobrý vplyv, alebo je to dielom šťasteny, alebo oboje. No je to skôr výnimka a ary chované ako chovné páry si bránia všetko naokolo a na všetko preventívne útočia. Aspoň u mňa to tak robia. A som aj rád, pretože viem, že im na sebe navzájom záleží a ja som až druhoradý.

4.2.2017 22:48
Lenkok

XXX.XXX.216.50

Děkuji moc.

Přidejte reakci

Přidat smajlík