Vena1998

XXX.XXX.120.196
Dobrý den, před týdnem jsem pozoroval příznaky vápenky u své andulky. Neváhal jsem, objednal jsem se k veterináři, ale až za dva dny. Neváhal jsem a podle internetu i zdejších starších diskuzí jsem vydesinfikoval klec a zahájil léčbu olivovým olejem - řekl jsem si, že tím nic nezkazím. Andulka měla také přerostlý zobák, který jsme zastřihli.
U veterináře jsem se vlastně nic nedozvěděl, řekl mi toho vlastně ještě míň, než jsem se dočetl na tomto webu, ale zdůraznil léčbu olejem, vápenka vymizí. Po dvou dalších dnech jsem musel skutečně konstatovat ústup vápenky z ozobí, ale levé očko mého anduláka se začalo zduřovat. Nechal jsem tomu volný průběh, klec raději ještě jednou pořádně vydesinfikoval a čekal. Den ode dne to oko bylo horší a horší, až dospělo do takového bodu, že Andulák jej měl nejprve přivřené, a teď je na to oko dalo by se říct úplně slepý. Volal jsem znovu na veterinu, co mám dělat.
Přijel jsem tam, ale i přes objednání mě nebyla věnována skoro žádná péče, jen mi doktorka mezi dveřmi podala pro andulku nějaký přípravek ve stříkačce (asi 1ml), že mám nakapat pod křídlo a opakovat za dva týdny. Nevím ani co to je za medikament. Zaplatil jsem cca 70 korun a doufám že to pomůže.
Také se mi zdá, že andulka začala masivně pelichat, má holá místečka na krku, hlavičce, i pod křídly čí na bříšku. Nevíte co by to mohlo znamenat? Vitamíny a aminokyseliny ji do vody přidávám.
Andulku mám sice ze zverimexu, ale je to už skoro rok a potíže se dostavily až teď. Andulka je jinak ohromně bojácná, na prst nejde, bojí se kdykoliv cokoliv v kleci měním a drží se v rohu při výměně potravy. Je nějaký způsob, jak ji dát celkově do kupy? Dřív jsem ji pustil z klece, ale byl docela problém ji chytat, ohromně se jí líbilo na okenní garniži.
Přidávám sem ještě fotku očka, aby jste měli větší přehled o situaci, pokud by jste chtěli, tak mohu vyfotit i vypelichaná místa.
Za slohovku se omlouvám, dlouhý úterní večer.
Foto sice nevidím, ale s tím olejem přestaňte a kápněte jak Vám radí a po týdnu ještě jednou.
Bude to asi ivomec nebo něco podobného. Oko si mohla poranit při chytání a dostat do něho infekci. Jestli má holá místa na kůži může být toho již plná.
Nevím jestli bude léčba ještě možná. Olej v oku při mazání a stres když je plachá udělali své.
Je zde několik témat na léčbu vápenky, stačí hledat ve starších.
Stále se opakují rady s olejem, což je krajní možnost a když není nic jiného.
Ovšem musíte též nejlépe spálit bidla a vše vyčistit a vydezinfikovat, jinak to máte za čas zpět.
Vena1998

XXX.XXX.120.196
pterodactyll
napsal(a):
Foto sice nevidím, ale s tím olejem přestaňte a kápněte jak Vám radí a po týdnu ještě jednou.
Bude to asi ivomec nebo něco podobného. Oko si mohla poranit při chytání a dostat do něho infekci. Jestli má holá místa na kůži může být toho již plná.
Nevím jestli bude léčba ještě možná. Olej v oku při mazání a stres když je plachá udělali své.
Je zde několik témat na léčbu vápenky, stačí hledat ve starších.
Stále se opakují rady s olejem, což je krajní možnost a když není nic jiného.
Ovšem musíte též nejlépe spálit bidla a vše vyčistit a vydezinfikovat, jinak to máte za čas zpět.
Je to ten IVOMEC, bidýlka jsem kompletně spálil a dočasně nasadil plastové po důkladném vydesinfikování. Počkám a uvidím.
Děkuju!
Dobrý deň. V prvom rade Vás chcem upozorniť že nie som veterinár a to čo tu napíšem je opis knihy. Príznaky ktoré opisujete vyššie mi skôr sedia na Cnemidocoptes pilae ( zobákový svrab alebo inač lupovka zobáková)
Príznaky choroby: Podráždená koža reaguje tvorbou sivobielych hubovitých chrást v oblasti tváre, ktoré sa rozširujú najmä na nadrozdrí, v rohovine zobáka, v okolí zobáka a očí, ale aj na neoperených miestach čiastiach nôh a v okolí kloaky. Rohovina zobáka je lámavá a má sklony k abnormánemu rastu do dĺžky.
Diagnóza: stanovená podľa klinického obrazu, a dôkazu početných okrúhlych chodbičiek, prípadne pomocou lupy.
Terapia: Sanitácia postihnutých chovných zariadení. Chrasty viackrát natierať paraffinum liquidum, vazelínou alebo peruánskym balzamom čím sa roztoče v chodbičkách udusia. Roztoče spoľahlivo zabíja aj potieranie 0,15%-ným roztokom metrifonátu (Nevugon) na liter vody trikrát v intervaloch tri dni. Ošetrenie treba zopakovať asi po dvoch týždňoch. Alternatívne možno použiť aj ivermektín ( Ivomec), ktorý Vám už veterinár predpísal.
Terapia pri Cnemidocoptes mutans (lupovka kuria, nohový svrab, vápenka): Chrasty treba zmäkčiť salicylovou masťou, glycerolom a opláchnuť 5%-ným roztokom sódy (nátrium - karbonátu). Ošetrenie treba opakovať po 8-10 dňoch.
V oboch prípadoch treba obohatiť krmivo o proteíny a vitamíny.
Ešte ráz Vás chcem upozorniť že nie som vererinár, len som Vám chcel ukázať smer, ktorý je potrebný prekonzultovať s veterinárom, aby sa liečba neuberala cestou pokus - omyl.
Vena1998

XXX.XXX.120.196
Hugo 11
napsal(a):
Dobrý deň. V prvom rade Vás chcem upozorniť že nie som veterinár a to čo tu napíšem je opis knihy. Príznaky ktoré opisujete vyššie mi skôr sedia na Cnemidocoptes pilae ( zobákový svrab alebo inač lupovka zobáková)
Príznaky choroby: Podráždená koža reaguje tvorbou sivobielych hubovitých chrást v oblasti tváre, ktoré sa rozširujú najmä na nadrozdrí, v rohovine zobáka, v okolí zobáka a očí, ale aj na neoperených miestach čiastiach nôh a v okolí kloaky. Rohovina zobáka je lámavá a má sklony k abnormánemu rastu do dĺžky.
Diagnóza: stanovená podľa klinického obrazu, a dôkazu početných okrúhlych chodbičiek, prípadne pomocou lupy.
Terapia: Sanitácia postihnutých chovných zariadení. Chrasty viackrát natierať paraffinum liquidum, vazelínou alebo peruánskym balzamom čím sa roztoče v chodbičkách udusia. Roztoče spoľahlivo zabíja aj potieranie 0,15%-ným roztokom metrifonátu (Nevugon) na liter vody trikrát v intervaloch tri dni. Ošetrenie treba zopakovať asi po dvoch týždňoch. Alternatívne možno použiť aj ivermektín ( Ivomec), ktorý Vám už veterinár predpísal.
Terapia pri Cnemidocoptes mutans (lupovka kuria, nohový svrab, vápenka): Chrasty treba zmäkčiť salicylovou masťou, glycerolom a opláchnuť 5%-ným roztokom sódy (nátrium - karbonátu). Ošetrenie treba opakovať po 8-10 dňoch.
V oboch prípadoch treba obohatiť krmivo o proteíny a vitamíny.
Ešte ráz Vás chcem upozorniť že nie som vererinár, len som Vám chcel ukázať smer, ktorý je potrebný prekonzultovať s veterinárom, aby sa liečba neuberala cestou pokus - omyl.
Děkuji za rady, optám se veterinářů v Olomouci, ale přijde mi, že jak se řekne Andulka se strupy kolem ozobí, tak automaticky, aniž by si andulku prohlédli, konstatují vápenku... Ivomec jsem už zavedl, tak budu čekat.
Skúsim zavesiť fotku ako ten zobákový svrab vypadá a ako vypadá ten roztoč. Dúfam že sa mi to podarí. Ak nie skúste mi dať mail a ja Vám to pošlem mailom.