Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně hnízdění.Mám tři páry, dva páry roční a jeden pár je tříletý.Všechny jsem pořídil letos, mám je ve venkovní voliéře s patagonci. Udělal jsem jim dvě desky na hnízdění přírodně, kde deska je 80 cm délka a šířka 35 cm a výška k pletivu je 40-50 cm cca. Nyní jsem jim ještě udělal tři budky polootevřené cca 24/24/v.40 cm, kde jsem dal budky cca 10-15 cm mezi sebou a jsou v řadě a mnichové lezou mezi ně a dávají si tam proutky, tak jsem jim budky dal cca 5 cm mezi sebou, a teď nevím, jestli nedělám něco špatně... Tedˇ tápu, co s tím. Budky se zatím nevšímají, jen jeden pár si zabral vršek, druhý budky.Díky za rady, přeji hezký den.
Lepší by bylo ty budky zavěsit, aby mezi ně nenosily materiál. To samé je lepší, aby měli boudu u stropu, jinak to nastelou nad ní. Nebo je nechte, oni si poradí, to proutí je pro ně stimulant, není to nutnost, aby bylo v ně budky. Ale je dobré myslet dopředu, než dojde na kontroly vajec, mláďat,...
Zdravím, jediný limit je kroužkování. Pokud vše necháte na nich, oni si poradí a čím víc budou mít proutí tak si postaví přímo sídliště a je na co se dívat, přistavují dokud mají z čeho a samec stále opravuje i v době kdy samice sedí na vejcích, je to pro ně uklidňující, pokud stíhá tak mezi jednotlivým krmením mladých vždy přinese nějakou tu větvičku a pořád přistavuje a dokonce si hnízdo i zdobí třeba vyzobaným klasem ze senegalu, někdy když mají málo proutí, tak si ho navzájem kradou a je spousta šarvátek, takže doporučuji dostatek materiálu. Takže to nechte už na ně, nerušte je a nic nepřemisťujte. Oni si z nouze dokáží postavit hnízdo i na pletivu, jsou to mistři. Pokud půjdete přírodní cestou tak stačí ta police, pokud chcete kontrolu tak budky. Já preferuji hnízda a oželím kroužkování a mladé si ode mě chovatelé berou, nemám potřebu jim dávat nějaké staré vysloužilce a podobně. Ať se vám daří.