Standour

XXX.XXX.34.215
Dobrý den. Chci se zeptat ohledně andulky ve zverimexu. U nás ve městě ve zverimexu mají krásné andulky (albíni, žlutý, modrý, zelený) ale každé je tak přes tři měsíce a já slyšel že Andulka se mají odebírat mezi 40-45 dnem... Otázka je tedy jestli i přestárlá Andulka bude naučná, třebaže nebude klovat když ji to budu učit, nebo bude přistávat na ruku když ji to naučím. Předem děkuji za vaše odpovědi.
Standour

XXX.XXX.34.215
Děkuji za odpověď. No asi týden přes tři měsíce.
Dobry den,
ruku na srdce, je spousta "chovatelu" co zdravi zarucuji a presto tomu tak neni. Takze jak se zachovat? Venovat nejaky cas pozorovani ptaka o ktereho mate zajem, ale i ostatnim v kleci ci voliere. Pokud jsou zdravi, cile poletuji, nemaji potrisnene peri v okoli kloaky (zadecku), jevi zdravy zajem o sve okoli, nebal bych se toho. Neni to vetsi riziko jak u chovatele.
Reakce nekterych prispevatelu vychazi z vlastni negativni zkusenosti se zverimexem, ale kazdy takovy nemusi byt.
S pozdravem smidla.eu.
Pokud můžu radit, ze zverimexu nekupovat. Nikdy.
Za a) u chovatele byste se měl dozvědět přesný věk, ve zverimexu ví jen málokdy
b) chovatel je přeci jen větší záruka zdraví ptáka než zverimex, kde jdou dohromady ptáci od různých chovatelů apod., navíc jsem často pozorovala ve zverimexech výskyt vápenky či nemocně vypadající ptáky mezi ostatními
c) ve zverimexu je daleko vyšší pravděpodobnost, že pták má za sebou stresující zkušenost (s lidmi, i když ne nutně) a bude obtížnější ho navyknout na člověka
d) celkově zpravidla nevyhovující způsob chovu ve zvrimexu se může projevit na kdečem... zpravidla není odtamtud andulka (papoušek obecně) navyklý přijímat jiné krmivo než zrní, tedy ovoce i zeleninu odmítá. Často taky jsou ptáci z formy, protože menší přeplněné klece na prolet nestačí, takže doma nebude schopná normálně přeletět pokoj.
e) zverimexy mají ceny nadsazené. A to docela brutálně-dvoj i tří násobek není neobvyklý, ba naopak
Takže pokud to shrnu, na jedné straně je pták, u nějž nevíte přesně minulost, věk, zdraví a je drahý, na straně druhé cena významně menší, zvíře zdravé, znáte zázemí ze kterého pochází, jako plus beru i možnost se chovatele na ledacos doptat, pokud je kupující začátečník...
Na závěr dodávám, že podle mě se nevyplatí kupovat ptáky ze zverimexu z lítosti... jen tím podpoříte ten obchod...
A co se týká původního vašeho dotazu- tři měsíce opravdu není tak moc, aby andulka ještě nebyla ochočitelná, pokud bude sama a budete se jí patřičně věnovat. Obecně se agrese (klování) u andulek obávat nemusíte. Prostě je jen otázka, jestli zrovna ona vybraná andulka nebyla při převozu do zverimexu apod. vystavena něčemu, kvůli čemu bude složité ji ochočit... a to se nikdy předem nedovíte. Ochočení andulky od chovatele-zvláště takového, co mladé navyká na ruku, bude prostě nesrovnatelně rychlejší a snazší téměř určitě...
Biokara: Plně souhlasím.
Jinak já osobně několik let prodávala mladé nejčastěji právě na ochočení, kdy si pro ně jezdili lidi ze širokého okolí. Ještě teď po 2 letech, kdy jsem andulky z osobních důvodu přestala chovat mi chodí maily od lidi, že jejich známí shání andulku na ochočení a zda bych měla mladé k prodeji. Mnoho z nich si stěžovalo na předražené andulky ve zverimexech, kde pořádně neznají věk - a je tak mnohem těžší andulku později ochočit ( pár jich pak andulku dalo někomu do chovu a šli koupit jinou na ochočení, protože nechtěli mít doma x let ptáka, který se neochočí). Někteří museli léčit vápenku, apod... suma sumárum byli nadšení, když měli možnost si vybrat mládě ještě v budce a brali si prcka, který se lidí nebál. Několik z nich se naučilo i krásně mluvit, občas mi noví majitele volali a dávali mi ptáčka " na ucho". ;)
Osobně když vidím ty podmínky a ceny ve zverimexu, opravdu bych si dala tu námahu a pohledala ve svém okolí chovatele, který by mi prodal mládě ze svého chovu, kde bude jistý věk a větší šance na zdraví.
lavacca
napsal(a):
Biokara: Plně souhlasím.
Jinak já osobně několik let prodávala mladé nejčastěji právě na ochočení, kdy si pro ně jezdili lidi ze širokého okolí. Ještě teď po 2 letech, kdy jsem andulky z osobních důvodu přestala chovat mi chodí maily od lidi, že jejich známí shání andulku na ochočení a zda bych měla mladé k prodeji. Mnoho z nich si stěžovalo na předražené andulky ve zverimexech, kde pořádně neznají věk - a je tak mnohem těžší andulku později ochočit ( pár jich pak andulku dalo někomu do chovu a šli koupit jinou na ochočení, protože nechtěli mít doma x let ptáka, který se neochočí). Někteří museli léčit vápenku, apod... suma sumárum byli nadšení, když měli možnost si vybrat mládě ještě v budce a brali si prcka, který se lidí nebál. Několik z nich se naučilo i krásně mluvit, občas mi noví majitele volali a dávali mi ptáčka " na ucho". ;)
Osobně když vidím ty podmínky a ceny ve zverimexu, opravdu bych si dala tu námahu a pohledala ve svém okolí chovatele, který by mi prodal mládě ze svého chovu, kde bude jistý věk a větší šance na zdraví.
.