Lutino - ochočování a nemoci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Síma15

4.4.2017 20:01
Síma15

XXX.XXX.140.25

Dobrý den,
předem se omlouvám, jestli je můj dotaz hloupý nebo laický. Měla jsem 15 let andulku, ale před dvěma týdny bohužel zemřela. Chtěla bych si pořídít novou a velmi se mi líbí lutino. Podle mého známého, který se chovu andulek dříve věnoval a některých diskuzních fór je však toto zbarvení (prý kvůli přešlechtění) méně inteligentní, velmi špatně se ochočuje a navíc je náchylnější k nemocem.
Nemám s andulkami velkou zkoušenost a proto se ptám - je něco na těchto tvrzeních pravda?
Předem děkuji za odpovědi.

sustek

4.4.2017 20:07
sustek

XXX.XXX.195.189

Síma15 napsal(a):
Dobrý den,
předem se omlouvám, jestli je můj dotaz hloupý nebo laický. Měla jsem 15 let andulku, ale před dvěma týdny bohužel zemřela. Chtěla bych si pořídít novou a velmi se mi líbí lutino. Podle mého známého, který se chovu andulek dříve věnoval a některých diskuzních fór je však toto zbarvení (prý kvůli přešlechtění) méně inteligentní, velmi špatně se ochočuje a navíc je náchylnější k nemocem.
Nemám s andulkami velkou zkoušenost a proto se ptám - je něco na těchto tvrzeních pravda?
Předem děkuji za odpovědi.

Je to andulka jako každá jiná.

4.4.2017 20:28
lupus4

XXX.XXX.12.247

méně inteligentní, velmi špatně se ochočuje.

nesmysl

a navíc je náchylnější k nemocem

jako více méně každý albinotický jedinec (červené oči) jsou citlivější na přímé slunce
a možné i další problémy..., které asi u andul nikdo nezkoumal

tomu se vyhnete snadno, pořízením ŽLUTÉ andulky s ČERNÝM okem (NSLino,2F zelená perla)

totas

4.4.2017 21:14
totas

XXX.XXX.144.116

lupus4 napsal(a):
méně inteligentní, velmi špatně se ochočuje.

nesmysl

a navíc je náchylnější k nemocem

jako více méně každý albinotický jedinec (červené oči) jsou citlivější na přímé slunce
a možné i další problémy..., které asi u andul nikdo nezkoumal

tomu se vyhnete snadno, pořízením ŽLUTÉ andulky s ČERNÝM okem (NSLino,2F zelená perla)

Muže mě někdo vysvětlit zkratky NSLino, SLino. Děkuji vám.

4.4.2017 21:27
lupus4

XXX.XXX.12.247

NSL - Nonsexlimited - dědičnost není vázaná na pohlaví

ino - SL - vázaná na pohlaví (mohou na ni štěpit jen samci) u andul : ino, skořice, břidlicová
a opalin (kresba)

u ptáků je homogametický jedinec samec, heterogametický jedinec je samice.
(u savců je to obráceně)
a u plazů jak kdy (u mnoha neprozkoumáno).

totas

4.4.2017 21:35
totas

XXX.XXX.144.116

lupus4 napsal(a):
NSL - Nonsexlimited - dědičnost není vázaná na pohlaví

ino - SL - vázaná na pohlaví (mohou na ni štěpit jen samci) u andul : ino, skořice, břidlicová
a opalin (kresba)

u ptáků je homogametický jedinec samec, heterogametický jedinec je samice.
(u savců je to obráceně)
a u plazů jak kdy (u mnoha neprozkoumáno).

Děkuji a jak tedy vypadá NSLino andulka?

4.4.2017 22:19
lupus4

XXX.XXX.12.247

Ino - žluté, červené oko, lícní skvrny střibřitě bílé, ocasní péra a letky světlejší až bílé
Žluté s tmavým okem - celé žluté (včetně ocasu i letek).

4.4.2017 22:36
eli22

XXX.XXX.181.79

Já u našeho mníška lutina vypozorovala, že trochu hůře vidí v šeru. Ale může to být jen můj dojem.

Síma15

5.4.2017 12:46
Síma15

XXX.XXX.140.25

Děkuji všem za komentáře. Snad jsem pochopila správně, z rad Vás odborníků, že genetika lutino nemá na jeho zdravotní stav výraznější vliv.

5.4.2017 12:50
eli22

XXX.XXX.181.33

Síma15 napsal(a):
Děkuji všem za komentáře. Snad jsem pochopila správně, z rad Vás odborníků, že genetika lutino nemá na jeho zdravotní stav výraznější vliv.

Dá se řici, že skoro mám. Lutino není normální a v přírodě by nepřežil. Zřejmé je to při rozmnožování, pokud byste měla samečka i samičku lutino a měli mladé, tak může být docela velká úmrtnost nebo různá postižení, proto se to nedoporučuje.

Síma15

5.4.2017 13:24
Síma15

XXX.XXX.140.25

eli22 napsal(a):
Dá se řici, že skoro mám. Lutino není normální a v přírodě by nepřežil. Zřejmé je to při rozmnožování, pokud byste měla samečka i samičku lutino a měli mladé, tak může být docela velká úmrtnost nebo různá postižení, proto se to nedoporučuje.

Teď jsem trošku zmatená. Takže přeci jen je geneticky znevýhodněný? Měla bych zájem jen o jednoho jedince na ochočení... Myslíte, že bych se tomuto zbarvení měla raději vyhnout?

5.4.2017 13:36
eli22

XXX.XXX.181.33

Síma15 napsal(a):
Teď jsem trošku zmatená. Takže přeci jen je geneticky znevýhodněný? Měla bych zájem jen o jednoho jedince na ochočení... Myslíte, že bych se tomuto zbarvení měla raději vyhnout?

Ne, to ne, jde hlavně pak o rozmnožování, protože v podstatě je geneticky znevýhodněný, ale jedinec na ochočení může být.

5.4.2017 13:37
eli22

XXX.XXX.181.33

Síma15 napsal(a):

Pokud ale máte přesto nedůvěru k lutinu, tak si kupte žlutou.

Síma15

5.4.2017 13:42
Síma15

XXX.XXX.140.25

eli22 napsal(a):
Ne, to ne, jde hlavně pak o rozmnožování, protože v podstatě je geneticky znevýhodněný, ale jedinec na ochočení může být.

Tak to jsem ráda. Děkuji za pomoc a rada. Opravdu mě těší, že se mezi odborníky najde někdo, kdo má tu trpělivost a polopatě vysvětlí situaci i naprostému laikovi, jako jsem já.

5.4.2017 17:08
lupus4

XXX.XXX.107.0

Síma15 napsal(a):

Pokud vnímáte čtený text, lutino (ČERVENÉ OČI) jisté problemy má

CELÁ ŽLUTÁ - (bez světlých letek a ocasu) s TMAVÝM OKEM by je mít neměla

totas

5.4.2017 17:20
totas

XXX.XXX.144.116

lupus4 napsal(a):
Pokud vnímáte čtený text, lutino (ČERVENÉ OČI) jisté problemy má

CELÁ ŽLUTÁ - (bez světlých letek a ocasu) s TMAVÝM OKEM by je mít neměla

A jak se pozná žlutá od 2F perly? Děkuji.

sustek

5.4.2017 17:29
sustek

XXX.XXX.195.189

Žádná z těch alternativ není tak pěkná jako podařené lutino.

5.4.2017 17:32
eli22

XXX.XXX.181.33

sustek napsal(a):
Žádná z těch alternativ není tak pěkná jako podařené lutino.

Já myslím, že lajk rozdíl mezi lutinem a žlutou skoro nepozná.

totas

5.4.2017 17:46
totas

XXX.XXX.144.116

eli22 napsal(a):
Já myslím, že lajk rozdíl mezi lutinem a žlutou skoro nepozná.

Tak jak čtu, tak se pozná přeci podle barvy oka.

totas

5.4.2017 17:48
totas

XXX.XXX.144.116

Mě zajímá rozdíl žlutá (tmavooká) a 2F perla.

sustek

5.4.2017 18:02
sustek

XXX.XXX.195.189

totas napsal(a):
Mě zajímá rozdíl žlutá (tmavooká) a 2F perla.

Lutino od žluté poznáte podle oka a podle zbarvení letek.2F perla je sice žlutá, ale na opeření je vidět světle zelené skvrny, hlavně mezi křídly a jakoby límec pod maskou.

5.4.2017 18:32
lupus4

XXX.XXX.107.0

totas napsal(a):
A jak se pozná žlutá od 2F perly? Děkuji.

Ino - červená zornice, světlá duhovka

žlutá (NSL) - CELÉ OKO TMAVÉ I DUHOVKA, v podstatě nerozeznáte zorničku

2F perla - tmavá zornice, světlá duhovka

capišto?

první dvě mutace mají růžové nohy,1,0 růžové ozobí

2F perla - nohy strakatě růžové, do šedomodra.1,0 ozobí norm. modré.

totas

5.4.2017 20:05
totas

XXX.XXX.144.116

lupus4 napsal(a):
Ino - červená zornice, světlá duhovka

žlutá (NSL) - CELÉ OKO TMAVÉ I DUHOVKA, v podstatě nerozeznáte zorničku

2F perla - tmavá zornice, světlá duhovka

capišto?

první dvě mutace mají růžové nohy,1,0 růžové ozobí

2F perla - nohy strakatě růžové, do šedomodra.1,0 ozobí norm. modré.

Děkuji.

5.4.2017 20:24
boikana

XXX.XXX.121.217

Nevím, zda je to ještě třeba, ale přispěju svou zkušeností. Máme doma jeden až dva (v průběhu let se mění) chovné páry andul pro radost a v minulosti se nám v jednom hnízdě sešli albino, lutino a pak nějaké zelené. Matka jim začala škubat peří, takže byli odebráni a dokrmováni. Albínka a Lutínka jsme pak později odstavili do vedlejší místnosti a úmyslně ochočovali (ostatní mladé z hnízda zůstaly se zbytkem andulek). Obě se naučily bez problémů chodit na ruku, o drbání nestály, když byly spolu.

Ve věku ani ne půl roku Lutinka náhle umřela bez jakékoliv zjevné příčiny. Albínka pak byla nějakou dobu sama a nadále ochočována-stala se velmi přítulnou a naučila se i říkat pár slov. Později jsme ji zařadili do chovu mezi ostatní, mluvit přestala ale občas za člověkem zaletěla...

Co tím chci říct... toho, že by lutino či jiné mutace byli "hloupější" či se nedali ochočit hůř než ostatní zbarvení, bych se opravdu nebála. Ale ohledně toho, jak dlouho vám lutino bude dělat radost, si opravdu nejsem jistá. Tak nějak mi přijde, že přeci jen tyto mutace háklivější jsou... ale chovatel opravdu velký nejsem, takže ničím toto podložené nemám, jen osobním sledováním těch pár jedinců co se ke mě dostali...

Síma15

5.4.2017 21:07
Síma15

XXX.XXX.140.25

boikana napsal(a):
Nevím, zda je to ještě třeba, ale přispěju svou zkušeností. Máme doma jeden až dva (v průběhu let se mění) chovné páry andul pro radost a v minulosti se nám v jednom hnízdě sešli albino, lutino a pak nějaké zelené. Matka jim začala škubat peří, takže byli odebráni a dokrmováni. Albínka a Lutínka jsme pak později odstavili do vedlejší místnosti a úmyslně ochočovali (ostatní mladé z hnízda zůstaly se zbytkem andulek). Obě se naučily bez problémů chodit na ruku, o drbání nestály, když byly spolu.

Ve věku ani ne půl roku Lutinka náhle umřela bez jakékoliv zjevné příčiny. Albínka pak byla nějakou dobu sama a nadále ochočována-stala se velmi přítulnou a naučila se i říkat pár slov. Později jsme ji zařadili do chovu mezi ostatní, mluvit přestala ale občas za člověkem zaletěla...

Co tím chci říct... toho, že by lutino či jiné mutace byli "hloupější" či se nedali ochočit hůř než ostatní zbarvení, bych se opravdu nebála. Ale ohledně toho, jak dlouho vám lutino bude dělat radost, si opravdu nejsem jistá. Tak nějak mi přijde, že přeci jen tyto mutace háklivější jsou... ale chovatel opravdu velký nejsem, takže ničím toto podložené nemám, jen osobním sledováním těch pár jedinců co se ke mě dostali...

Děkuji za Vaši zkušenost. Jak pročítám příspěvky, myslím, že asi pořídím žlutou andulku s tmavým okem, jak píše lupus4.
Předchozí andulku jsme měli patnáct let a za celou dobu nebyla ani jednou nemocná. Bojím se tedy, že bych případné zdravotní problémy nedokázala správně rozpoznat, nemám v tomto ohledu žádné zkušenosti. Pro všechny bude lepší, když se lutino dostane do zkušenějších rukou.

7.4.2017 13:45
lupus4

XXX.XXX.99.23

Tak po velmi slušném a jemném upozornění (ing. V.B.) musím provézt opravu zde hlásaného

Celožluté anduly s tmavým okem nejsou NSLino, ale extrémní straky - vzniklé párováním domin. strak se světlými letkami s dánskými recesivními strakami (dle Vegera od cca 1948 se objevily v Belgii, Dánsku a asi i NL)

jinak platí vše uvedené

(za mystifikaci z NSLino se omlouvám).

7.4.2017 14:34
kareta

XXX.XXX.84.6

Slečno nebo paní. Kupte si andulku barvy jakou chcete a nenechejte se tady mást nějakým odborníkem lupusem. Každá andulka když ji budete mít od mládí tak se ochočí a naučí mluvit. Je uplně jedno jestli je zelená nebo žlutá.Vy ji chcete jako mazlíka a ne na chov. At Vám dělá nová andulka rodost hodně let.

7.4.2017 14:38
kareta

XXX.XXX.84.6

Jo a zapomněl jsem napsat že jedno jestli bude mít červené oko nebo černé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík