Zdravím všechny milovníky papoušku a zvířectva v domácnostech vůbec.
Uvažuji o okřídleném kamarádu již cca 20let :) a letos jsem si řekl, že by jsem do toho konečně mohl "praštit". Vždy když se u nás doma otázka papouška otevřela přišla na řeč klasická andulka což není nic proti ničemu, ale nikdy mě to jak se říká natolik nezlomilo, aby jsem si řekl jdu pro ní.
Před 14dny co se nestalo :) byl jsem vyzvednout dceru u její kamarádky, kde mě uvítala její maminka s krásnou Pyrurou na rameni, zamiloval jsem se "né do maminky :)". Komunikace jen u dveří a papoušek aniž by mě kdy viděl okamžitě přiletěl a sedl si mi na hlavu.
No prostě láska jak z románu. (i když kdo ví co tím pyrura myslela, že:) )
Po návratu z návštěvy jsem trávil skoro celou noc u PC a četl a četl vše co jsem o Pyruře našel.
Konečné rozhodnutí padlo - to je VON !
Řekl jsem si, že je již opravdu čas si papouška pořídit.
K zvířatům máme doma kladný vztah s návyky na každodenní péči a ptáček by nám jak se říká uzavřel kruh voda, zem a vzduch :) Děti už nám povyrostli do věku +- 10let a tak je již plně zapojujeme do kolotoče kolem našich mazlíčku. Máme doma tříletého yorkšíra, kterého přepere i myš, je to hodný strašně hodný a přátelský hafák jehož psí agrese neexistuje. Měli jsme doma cca 2roky morče a věřte či ne šéfem tu byl on a né pes :) Potom doma pečujeme o střední akvárium 120l, které je převážné rostlinné s třemi hejny rybek. Všem se u nás daří troufnu si říci dobře a tak mám pocit, že péče o dalšího mazla by pro nás nebyl problém a práce na víc nás nezabije :)
Chtěl jsem jen nastínit jak to u nás je a co nás (mě) vedlo k pořízení papouška.
Úmysl napsat do fóra ?
Vím, že mladá pyrura není rohlík na krámě, že se člověk rozhodne v pondělí a v úterý je vymalováno.
Psal jsem myslím jednu chovateli a i na facebook, ale tudy asi cesta nevede.
Nevíte jaká je nejlepší cesta k čerstvě odstavenému papoušku od chovatele ?
Chovatelé nemají žádný centrální registr, takže kontaktovat v nejbližším okolí "svého" vlastně nelze.
Číhat na inzerát mám mladé kdo chce, je vyložená hra na čekanou v lese.
Prostě i když jsem smířen čekat na snůšku, tak nevím jak se k nějakému chovateli dostat do pozornosti, aby věděl ano tohle je člověk, kterému mohu svůj poklad svěřit.
Máte nějakou radu jak na tento první krok ?
Jaké máte zkušenosti s nálezem a pořízením papouška ? Já žádné...
standaov
napsal(a):
Zdravím všechny milovníky papoušku a zvířectva v domácnostech vůbec.
Uvažuji o okřídleném kamarádu již cca 20let :) a letos jsem si řekl, že by jsem do toho konečně mohl "praštit". Vždy když se u nás doma otázka papouška otevřela přišla na řeč klasická andulka což není nic proti ničemu, ale nikdy mě to jak se říká natolik nezlomilo, aby jsem si řekl jdu pro ní.
Před 14dny co se nestalo :) byl jsem vyzvednout dceru u její kamarádky, kde mě uvítala její maminka s krásnou Pyrurou na rameni, zamiloval jsem se "né do maminky :)". Komunikace jen u dveří a papoušek aniž by mě kdy viděl okamžitě přiletěl a sedl si mi na hlavu.
No prostě láska jak z románu. (i když kdo ví co tím pyrura myslela, že:) )
Po návratu z návštěvy jsem trávil skoro celou noc u PC a četl a četl vše co jsem o Pyruře našel.
Konečné rozhodnutí padlo - to je VON !
Řekl jsem si, že je již opravdu čas si papouška pořídit.
K zvířatům máme doma kladný vztah s návyky na každodenní péči a ptáček by nám jak se říká uzavřel kruh voda, zem a vzduch :) Děti už nám povyrostli do věku +- 10let a tak je již plně zapojujeme do kolotoče kolem našich mazlíčku. Máme doma tříletého yorkšíra, kterého přepere i myš, je to hodný strašně hodný a přátelský hafák jehož psí agrese neexistuje. Měli jsme doma cca 2roky morče a věřte či ne šéfem tu byl on a né pes :) Potom doma pečujeme o střední akvárium 120l, které je převážné rostlinné s třemi hejny rybek. Všem se u nás daří troufnu si říci dobře a tak mám pocit, že péče o dalšího mazla by pro nás nebyl problém a práce na víc nás nezabije :)
Chtěl jsem jen nastínit jak to u nás je a co nás (mě) vedlo k pořízení papouška.
Úmysl napsat do fóra ?
Vím, že mladá pyrura není rohlík na krámě, že se člověk rozhodne v pondělí a v úterý je vymalováno.
Psal jsem myslím jednu chovateli a i na facebook, ale tudy asi cesta nevede.
Nevíte jaká je nejlepší cesta k čerstvě odstavenému papoušku od chovatele ?
Chovatelé nemají žádný centrální registr, takže kontaktovat v nejbližším okolí "svého" vlastně nelze.
Číhat na inzerát mám mladé kdo chce, je vyložená hra na čekanou v lese.
Prostě i když jsem smířen čekat na snůšku, tak nevím jak se k nějakému chovateli dostat do pozornosti, aby věděl ano tohle je člověk, kterému mohu svůj poklad svěřit.
Máte nějakou radu jak na tento první krok ?
Jaké máte zkušenosti s nálezem a pořízením papouška ? Já žádné...
Zdravím, dneska až budu mít chvilku, napíši Vám interní zprávu, na co si dát při výběru pozor atd. Odchovali jsme už přes čtyřicet skutečných pyrurých mazlů. Možná jste mi minulý týden i volal, ale bohužel už prcka nemám ani jednoho. Pokud jste nevolal, tak se omlouvám.
16.4 zajdu mrknout na faunatrhy v Ostravě, kde se doufám něco dalšího dovím a třeba budu mít i štěstí a prohodím pár slov s někým, kdo Pyrury chová...
http://ostravske.faunatrhy.cz/
PS: jinak moc děkuji eli22 za dobře míněné rady a krásné počtení v sz
Dobrý den.Mám mladé od pyrur žlutoprsých.Je jich v budce 7, ale 4 již jsou zamluvené.Pokud budete mít zájem, tak jsou k dispozici.Počítám že do týdne vylezou.Jsem z Písku.Tel.603838993.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, přemýšlíme o pořízení papouška pyrury. Chtěli bychom ho jako "domácího mazlíčka".
Co jsme se ptali, tak nám zatím bylo řečeno, že je na "mazlení" lepší spíš jedinec než páreček. Ale nejsme si jistí jestli by byl papoušek šťastný, kdyby celá rodina cca kolem 8 ráno odešla pryč a domů přišla až v 6 hodin večer (někdy dřív). Předem děkuji za odpověď
napsal(a):
Dobrý den, přemýšlíme o pořízení papouška pyrury. Chtěli bychom ho jako "domácího mazlíčka".
Co jsme se ptali, tak nám zatím bylo řečeno, že je na "mazlení" lepší spíš jedinec než páreček. Ale nejsme si jistí jestli by byl papoušek šťastný, kdyby celá rodina cca kolem 8 ráno odešla pryč a domů přišla až v 6 hodin večer (někdy dřív). Předem děkuji za odpověď
Nebyl, měli byste doma nešťastníka.

A kolik času bychom mu měli věnovat, aby šťastný byl./ Jak by to vypadalo, kdybychom si pořídili páreček.?

eli22
napsal(a):
Nebyl, měli byste doma nešťastníka.
A kolik času bychom mu měli věnovat, aby šťastný byl./ Jak by to vypadalo, kdybychom si pořídili páreček.?
Jsem si vědoma toho, že můj příspěvek nemá žádnou přidanou hodnotu, ale nemohu se přemoct, protože vztek cloumá mým majestátem:
Proč si, do háje, chcete pořídit do samoty temperamentního a komunikativního papouška (ale platí to samozřejmě pro jakékoliv pet zvíře snad mimo křečka), když v osm ráno odcházíte a večer v 18 hodin se všichni vracíte?

saola
napsal(a):
Jsem si vědoma toho, že můj příspěvek nemá žádnou přidanou hodnotu, ale nemohu se přemoct, protože vztek cloumá mým majestátem:
Proč si, do háje, chcete pořídit do samoty temperamentního a komunikativního papouška (ale platí to samozřejmě pro jakékoliv pet zvíře snad mimo křečka), když v osm ráno odcházíte a večer v 18 hodin se všichni vracíte?
Proto jsem se prave ptala, protoze uz jsme volali nekolika chovatelum a kazdy nam rekl neco trochu jineho. A ne, nechceme, aby byl papousek nestastny, proto jsme psali a premysleli o koupi parecku. A to casove rozmezi byl pouze priklad, domu chodi kazdy clen rodiny jindy, deti drive.
napsal(a):
Proto jsem se prave ptala, protoze uz jsme volali nekolika chovatelum a kazdy nam rekl neco trochu jineho. A ne, nechceme, aby byl papousek nestastny, proto jsme psali a premysleli o koupi parecku. A to casove rozmezi byl pouze priklad, domu chodi kazdy clen rodiny jindy, deti drive.
Pár by mohl být, ale spíše jako chovný pár, jen se pak moc neochočí, když budou spolu o samotě většinu dne. Ale nebudete jim chybět ve dvou Nejvíce jsou hraví od rána tak do oběda, potom tak od 16 do 19 h, pak jsou již unavení, jdou spát. Když máte jen jednoho mazla, bylo by dobré, aby alespoň to celé odpoledne s ním někdo byl, aktivněji se mu věnoval.

misimisi
napsal(a):
Pár by mohl být, ale spíše jako chovný pár, jen se pak moc neochočí, když budou spolu o samotě většinu dne. Ale nebudete jim chybět ve dvou Nejvíce jsou hraví od rána tak do oběda, potom tak od 16 do 19 h, pak jsou již unavení, jdou spát. Když máte jen jednoho mazla, bylo by dobré, aby alespoň to celé odpoledne s ním někdo byl, aktivněji se mu věnoval.
Dekuji za odpoved
Mohla bych se jeste zeptat, uz jsem slysela o tom, ze si nekdo poridil nejprve jednoho papouska na mazleni, ale zacal chodit vice do prace a papousek byl smutnejsi, tak mu poridil kamarada. Jak by to vypadalo s mazlenim, kdyby se k prvnimu pouskovi prikoupil druhy az po nejake dobe? (Papouskovi bychom se samozrejme venovali co nejvic by to slo, necekali bychom az bude papousek smutny a teprve pote bychom mu poridili kamarada).
Jde je koupit, dat kazdeho zvlast na mesic, nez se ochoci, potom je mit chvili v jedne mistnosti ve dvou klecich, postupne je spolu zvykat, pomalu spolu poustet, pak je dat do jedne vetsi voliery. Ale venujte jim cas, nez budou uplne spolu. Eli je ma doma, tak treba poradi lepe s kleci a tak
napsal(a):
Takže chcete v péči o zvíře spoléhat na děti?
Pouštění pyrury k proletu a komunikace s ním jsou dvě hodiny ráno a dvě hodiny večer z mého pohledu nejmenší možné minimum, a i tak mám - pokud se tak výjimečně mimořádně stane - výčitky, že v denní bytové voliéře s větvemi, svazky trávy, hračkami, koupáním a pod. nemá dost zábavy...je to možná trochu nadnesené, ale prostě musíte počítat s tím, že ptáka nezajímá, proč jste pryč, a že musíte do práce, takže prostě bohužel bude celé dny sám. Vy jste si ho vybrali, pokud je to mazlíček v samotě, jste pro něj partner a nechápe, proč ho opouštíte.
Jako ano, většina ptáků si zvykne a nějak se se samotou smíří, ale to neznamená, že nestrádají.
A pyrury jsou skutečně extrémně kontaktní papoušci, takže pokud ho pustíte, počítejte s tím, že se bude držet u vás, nebo se věnovat nějaké své činnosti, ale musíte na něj dávat neustále pozor. Takže v čase volného proletu nebudete vařit na el. plotýnce ani na plynu, ani péct v samostatně stojící běžné troubě, protože ta je vzadu otevřená a tím pádem hodna prozkoumání, nebudete otvírat okna, nenecháte ho okusovat pokojové kytky, lézt do kuchyňských skřínek, knihovny, šuplíků, okusovat kabely...další katastrofické scénáře si dosaďte dle libosti.
Náš taková zvěrstva (ničení věcí) nedělá, ale zkoumá naprosto všechno.
Za ty dvě hodiny ráno a dvě večer uděláte pouze běžné domácí práce, jako je mytí nádobí, zametání a luxování, ale třeba vytírání ani omylem, protože sedí na okraji kbelíku a snaží se vodu se saponátem pít nebo tam aspoň spadnout.
Bez problémů Vám vleze do položeného pootevřeného baťůžku, kabelky, skříně s prádlem, taky postele, nebo přímo do peřinového povlaku, tam usne, takže nelze ho nechat opravdu bez dozoru, protože ho pak můžete neopatrně zabít.
Má prostě v sobě dar neustále zkoumat věci a všude vlézt. Mohu sedět u pc a on si s korelou courá po pokoji a vymýšlejí lumpárny. Ale vždy (to znamená pořád, neustále, bez přerušení) ho musíte jedním okem kontrolovat a hlídat.
Opravdu to tak chcete?
Větší službu by Vám jako společníci udělaly andulky ve větší domácí voliéře v hejnu. Vystačí si přes den bez Vás a je hezké na ně koukat, když chcete relaxovat.Při Vašem režimu bude pyrura fakt chudák.
K pořízení páru se jistě vyjádří zkušenější, nejsem chovatel, naši papoušci jsou oba samci, snad spokojení, no.
Ještě jedna docela podstatná věc - máte poblíž veterináře přes exotické ptactvo? Ne každý vet papoušky ošetřuje.