Pane smidla. Vás tam pořád matou ty žlutá pera ve spodních krovkách ocasních že ?Ale u senegalcu když trochu pelichají tak samici odpadnou vrchní zelená peříčka která překrývají ta žlutá.Proto hodně chovatelu někdy tvrdí že jejich samice mají taky spodek ocasu žlutý a že je hloupost to podle toho poznat.Je to aspoň muj názor co jsem už dávno vypozoroval u mých senegalských samic.Nebude to dlouho trvat a ten pták na fotce bude mít spodní krovky ocasní zelené protože je to krásná velká samíce.
Jo a ještě bych dodal že mám senegalce ve věku od 12 do 16 let a oči mají všichni světle žluté jak samci tak samice.Šedé do roku a něco.Oranžové tak do 5 až 6 let. Potom čím jsou starší tak je mají samci i samice světle žluté. Mám formu mesotypus.Má zkušenost a nikomu jeho jiný názor nevyvracím.
birdman

XXX.XXX.195.189
kareta
napsal(a):
Pane smidla. Vás tam pořád matou ty žlutá pera ve spodních krovkách ocasních že ?Ale u senegalcu když trochu pelichají tak samici odpadnou vrchní zelená peříčka která překrývají ta žlutá.Proto hodně chovatelu někdy tvrdí že jejich samice mají taky spodek ocasu žlutý a že je hloupost to podle toho poznat.Je to aspoň muj názor co jsem už dávno vypozoroval u mých senegalských samic.Nebude to dlouho trvat a ten pták na fotce bude mít spodní krovky ocasní zelené protože je to krásná velká samíce.
Choval jsem větší množství senegalců a můžu vám říct, že jsou i samice u kterých by jste dle zbarvení nepoznal samici dokud by vám nesnesla vejce o to složitější by to bylo pokud by se jednalo o velký robustní kus. Opravdu jsou i takové, které mají spodní krovky ocasní čistě žluté a nikdy jim tam žádné peří nenaroste. Tohle ale neplatilo nebo spíše neplatí u versteráků.
A jak píšete v dalším příspěvku tak souhlasím, že podle oka samce od samic nerozeznáte. Navíc rychlost vybarvování oka v dospívání je i dle toho jestli je chováte doma v šeru nebo venku v prosluněných voliérách.
birdman

XXX.XXX.195.189
birdman
napsal(a):
Choval jsem větší množství senegalců a můžu vám říct, že jsou i samice u kterých by jste dle zbarvení nepoznal samici dokud by vám nesnesla vejce o to složitější by to bylo pokud by se jednalo o velký robustní kus. Opravdu jsou i takové, které mají spodní krovky ocasní čistě žluté a nikdy jim tam žádné peří nenaroste. Tohle ale neplatilo nebo spíše neplatí u versteráků.
A jak píšete v dalším příspěvku tak souhlasím, že podle oka samce od samic nerozeznáte. Navíc rychlost vybarvování oka v dospívání je i dle toho jestli je chováte doma v šeru nebo venku v prosluněných voliérách.
*nikdy jim tam žádné zelené peří nenaroste.
Dobry den,
dekuji za vysvetleni. Pravdou je, ze u mladat, u kterych se to nejcasteji resi je to videt pekne. U chovne pary to neresim a priznam se, ze je nijak detailne nesleduji, jsou strane nervozni kdyz se na ne nekdo uprene zadiva. Vzhledem k velikosti voliery se ke zbarveni oka nemuzu vyjadrit, ten rozdil mezi zlutou a oranzovou byl vzdycky velmi maly a odhadovat to na tu dalku.
Mam ptaky odchytove, divoke, kontakt s clovekem nevyhledavaji. Kakadaci nebo amazonani, odchov u chovatelu, ti i prileti se podivat kdyz jim davam jidlo, ale senegalci ani omylem.
S pozdravem smidla.eu.
antr

XXX.XXX.60.19
Samec 95%.
birdman

XXX.XXX.195.189
kareta
napsal(a):
Pro Birdman. Zapomněl jste se vyjádřit zda se jedná o samici nebo o samce. Nato se ptal zakladatel vlákna. Když jste choval hodně senegalcu tak napište Váš názor.
Nezapomněl, ale nechtěl jsem se vyjádřit. Přestože mám s tímto druhem zkušenosti tak podle fotek a hlavně této fotky by to bylo jen zbytečné tipování. Hlavně jsem chtěl předat dále svou zkušenost, že i samice můžou mít čistě žluté spodní krovky ocasní. (neplatí u poddruhu versteri, tam jsou úplně zelené) Navíc zadavatel už psal, že se dle DNA jedná o samici.