Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Lillian

12.4.2017 20:02
Lillian

XXX.XXX.32.177

Dobrý den, potřebovala bych radu. Chovám dvě andulky Kiku a Bela. Kika je už docela krotká, nechá se pohladit, ale Belo, jen když se k němu někdo přiblíží prstem na vzdálenost asi 3 cm už hned reaguje bolestivým klovnutím. Nevím co mám dělat, protože je už mám asi od listopadu, a od tehdy ještě Belo nezkrotnul. Rovněž mívají medzisebou hádky (jeden druhého shodí z větve dolů, na spodek klece, klů se zobáky atd. Děkuji za odpověď, Lilli.
(Pokud by tam byla gramatická chyba, jestli něco zkomolené, jsem ze Slovenska a věty jsem překládala na překladači)

12.4.2017 21:51
boikana

XXX.XXX.121.217

Zkusím odpovědět :)

Chybí mi tu informace, jak jsou andulky staré Ale předpokládejme že mladé...máte je od listopadu, to už nějaká doba je. Pořizovala jste je obě najednou nebo nejprve jednu a pak druhou? Z popisu mi zní, že je Kika prostě ochočenější, což by mohlo být způsobené tím, že jste ji měla dřív samotnou chvíli a za tu dobu se ochočila víc, druhá pak už tolik ne, ptž má od začátku kamarádku.

No, pokud můžete k Belovi přiblížit prst na x cm (ať už klove či ne) a neuletí, neprchá po bidýlku co nejdál či se netiskne k zadní straně klece, určitě se vám ji ochočit podařilo ;) Otázka je, jak si to ochočení představujete... Pokud jsou dva ptáci spolu, pravděpodobně nebudou mít o dotek člověka zájem, peříčka si proberou navzájem :) Drbat se pak nechají spíš jen ptáci co byli velmi ochočení už před přidáním kamaráda, případně uměle dokrmovaní apod. Takže jak to tak vidím, měla byste být schopná při patřičné snaze přesvědčit obě anduly jít na ruku za žrádlem a časem třeba i bez něj, ale to drbání bych automaticky nečekala... (Jestli chodí na ruku tu nezmiňujete, také by bylo dobré zmínit...)

Hádky... otázka jak moc. Občasné neshody jsou vcelku normální... pohlaví ptáků znáte? Asi bych toto chování čekala spíš třeba u dvou samic... Pokud jedna druhou vyžene někdy z bidýlka, někdy od krmení ale jinak jsou v klidu a probírají si peří navzájem apod, je to běžné chování. Pokud se neklovají vyloženě tak, že hrozí zranění, to by bylo něco jiného. Zajímavé by bylo i vědět jak to tedy bylo-zda přišly obě andulky do klece ve stejnou dobu či jedna dřív-ta z ní může mít díky tomu své teritorium a mohlo by případně pomoct je obě na čas přemístit do jiné klece či aspoň co nejvíc změnit uspořádání uvnitř... každopádně pokud se odhání od žrádla dát dle potřeby k dispozici víc krmítek...

Napište bližší info, jinak lepší odpověď dohromady nedám ;).

Lillian

13.4.2017 14:22
Lillian

XXX.XXX.32.177

Děkuji za rady. # Smile # Zkusím upřesnit nejasnosti. Belo- tedy spíše Bela (nakonec jsme zjistili, že je to samice), koupila jsem ji jako první, až později Kiku, takže to troše nedává smysl smajlík. Časový rozdíl je snad 2 týdny. Co se týče Kiky, na ruku (na prst) v pohodě projde. Dnes jsem koupila samce Cira, ale když jsem ho dala do klece, Bela na něj hned tvrde začala útočit (trhat mu peří, kluvat ho zobákem...) Belu jsem odchytila do krabičky a momentálně pro ni hledám vhodnou klec (nemůže zůstat v krabičce, neboť je malá). Spolu s novým samcem Cirem to nechci riskovat. Zdálo se mi to jako nejlepší řešení, protože Kika si s novým Cirem rozumí. Ješte poprosím o pomoc, zda mám pravdu pokud má Bela bílé ozobí, namodralá je jen spodná část ozobí, jestli je to tedy skutečne samice (minimálně má 7-8 měsíců ). Podle mě by to už mělo být vybarvené, ale proto, že jsem začátečník, se raději zeptám. # smile # Ještě jednou děkuji, Lilli.

Lillian

14.4.2017 08:31
Lillian

XXX.XXX.32.177

Co se týče bitvy, zaútočili na sebe mnohdy i tak, že hrozilo zranění (Kika má na hlavě pár pírek vyšklbnutých.) Otázka je zda je dobrý nápad nechat Kiku s novým čirém, (i přesto, že Kika s Bělou spolu žili už půl roku, tj. zvykli si na sebe) a agresivní Bele koupit nového samce. (Zcela rozbít Kikina a Bělina kamarádství). Kika nejeví o Cira žádný zájem.

14.4.2017 12:43
boikana

XXX.XXX.64.140

Lillian napsal(a):
Co se týče bitvy, zaútočili na sebe mnohdy i tak, že hrozilo zranění (Kika má na hlavě pár pírek vyšklbnutých.) Otázka je zda je dobrý nápad nechat Kiku s novým čirém, (i přesto, že Kika s Bělou spolu žili už půl roku, tj. zvykli si na sebe) a agresivní Bele koupit nového samce. (Zcela rozbít Kikina a Bělina kamarádství). Kika nejeví o Cira žádný zájem.

2 týdny není velký rozdíl, to by asi toto nezpůsobilo a navíc opačně než by sedělo... ještě je otázka, odkud andulky máte a zda máte jistotu, že Bela nemohla zažít něco stresujícího, díky čemu není tak snadno ochočitelná (na rozdíl od Kiky). Nebo je to třeba prostě jen povahou...

Jak jsme psala výše, andulky co v kleci delší dobu žijí, ji berou jako své území a pokud k nim přidáte cizího ptáka, může to znamenat problém... tedy to, že dominantnější andula si bude své území před cizincem bránit. Samce jste pořizovala s jakou vizí? :) Ochočenější andulky takto nezískáte, na druhou stranu zřejmě budou spokojenější pokud se ty dvě samičky mezi sebou často neshodly. Dle popisu zřejmě samičkou Bela bude ;)

No... pokud to vypadá, že o sebe mají ti dva zájem, určitě bych je nechala spolu. Ve skutečnosti žádné kamarádství nerozbíjíte, očividně si spolu úplně nesedly... a spolu byly prostě proto, že jste je dala dohromady, v přírodě by si navzájem sebe ani nevšimli nejspíš. Ono určitě je lepší mít dva papoušky spolu než jednoho samotného, ale stejně tak je lepší mít harmonizující pár než dvě samičky co se občas servou...

Přijde mi docela rozumné, udělat, co píšete-tedy zkusit pořídit samečka i Bele... uvidíte, třeba my máme doma andulku, co se za život nespárovala a že měla příležitostí až až... ale to nejspíš nebude časté. Jak velkou máte klec/klece? Asi bych nechala prozatím Kiku a Cira spolu v jedné a Belu ve druhé, pak můžete pořídit toho druhého samečka a přidat k Bele-ale předtím zpřeházejte aspoň umístění bidýlek, krmítek apod. jak jen je to možné, ať si tam není úplně jistá. Pokud-až se situace uklidní byste je mohla klidně sestěhovat všechny k sobě... právě pokud na to máte dost velkou klec. Andulky zase tak konfliktní nejsou jako jiné druhy a jdou chovat páry spolu... obzvlášť pokud neplánujete je nechat hnízdit. Například my měli jeden čas v jedné kleci (doma dělané, takže větší než když si představíte nějakou klec pro anduly ze zverimexu) dva páry a ještě tu jednu lichou nezadanou a fungovalo to v pohodě, i hnízdění vyšlo u obou párů, ale tam už je otázka zda riskovat...

Ale ono v tom hejnu mi skoro přijde, že dochází k neshodám daleko méně než u dvou andul v jedné kleci... snad to souvisí i s tím, že je větší a mají se jak vyhnout, ale přijde mi to jednoduše i pěkné na pohled, takové malé hejno mít... ono pak i pokud by se Bela nedala dohromady se samečkem, tak prostě budou koexistovat vedle sebe... ale budou spokojení :) A je i něco jiného sledovat třeba už ty čtyři ptáčka puštěné, jak spolu létají a tak... však konec konců třeba i za žrádlem dostanete na ruku toho nového také, jen to zkoušejte... a ono se bude Bele hůř odolávat taky nepřiletět, až uvidí, že jsou ostatní v pohodě a nacpávají si volátka :)

Každopádně přeju hodně radosti z andulek ;).

14.4.2017 14:49
kareta

XXX.XXX.84.6

Kupte ještě samce Sebastiana a bude to dobrý uvidíte.

Lillian

14.4.2017 15:25
Lillian

XXX.XXX.32.177

Dobrý den, děkuji Vám za rozsáhlé informace, velmi jste mi pomohli. Zapomněla jsem zmínit, že když jsem kupovala Belu, paní, která ji chytala (koupila jsem ji v kamenném obchodě), ji nevěděla chytit a chytala ji asi 5 minut a poté zůstala Bela vystresovaná, takže to bude asi tím. I tak doufám, že se mi ji podaří zkrotit. smajlík Samce jsem kupovala s úmyslem, aby jedna z nich zahniezdila. Klec (stará a větší) je dlouhá 50cm, široká 45cm a hluboká 30cm. Menší je 43cm,40cm,30cm.

Přidejte reakci

Přidat smajlík