Toto téma do exotářské rubriky nepatří.
Vím, ale věřím, že mnozí z nás chovatelů se zajímají nejen o cizokrajné osazenstvo voliér a že se snad někdo podělí s vlastní zkušeností.
Za celý život jsem vyvěsil desítky budek pro pěvce, sovy a poštolky a další, ale pro rorýse nikdy.
Mám o tom hodně přečteno a tak to chci zkusit.
Nabídka budek za astronomické ceny do 2500 Kč. Stejná dvojbudka mně vyšla ze zbytků na 30 Kč, práci nepočítám, byla to zábava. Letos jsem umístíl na rodinný dům dvě dvojbudky a 2 samostatné. Jednu obsadil rehek domácí přesto, že loni hnízdil v jeho budce a má i další. Jsem zvědav, jak pokus dopadne. Letos bude přílet rorýsů asi pozdější.
Předem děkuji za případné reakce.
serge

XXX.XXX.74.249
Výborne, len tak ďalej!
Moudivláček
napsal(a):
Vím, ale věřím, že mnozí z nás chovatelů se zajímají nejen o cizokrajné osazenstvo voliér a že se snad někdo podělí s vlastní zkušeností.
Za celý život jsem vyvěsil desítky budek pro pěvce, sovy a poštolky a další, ale pro rorýse nikdy.
Nabídka budek za astronomické ceny do 2500 Kč. Stejná dvojbudka mně vyšla ze zbytků na 30 Kč, práci nepočítám, byla to zábava. Letos jsem umístíl na rodinný dům dvě dvojbudky a 2 samostatné. Jednu obsadil rehek domácí přesto, že loni hnízdil v jeho budce a má i další. Jsem zvědav, jak pokus dopadne. Letos bude přílet rorýsů asi pozdější.
Zdravím. Jestli jsem pochopila dotaz nebo příspěvek, tak se ptáte, zda rorýs zahnízdí v klasické budce. Já si myslím, že ne. Rorýs potřebuje něco jako odrazový můstek. Takže pro něj je ideální hnízdit třeba pod střechou na rovné ploše, kdy může rovnou vzlétnout. Ze dna budky by to myslím nedal. Protože když z nějakého důvodu se ocitne na zemi, tak jen těžko vzlétne, respektive skoro nikdy. Vždy jsem mu musela pomoci. No a pak ošetřit ruku, protože drápky má teda hodně ostré
Nám Rorýsi hnízdili ve větracím otvoru do špajzky a bylo to ve čtvrtém patře paneláku, jeden se zamotal nožkou do sítky na brambory, ale nakonec se ho podařilo zachránit.jak píše eli22, hnízdí nejradši ve větších výškách v otvorech na větrání, jelikož kdysi hnízdil na skalních římsách.Poradil bych otvor ve fasádě.průměr 10 cm hloubka 40, někde pod střechou, aby tam nezatékalo.Dřevo Rorýsi asi nemusí, co jsem viděl hnízdí ve fasádách.
Velice děkuji za ty 3 reakce.
Jak jsem psal. Teoreticky o tom vím dost.nejen z internetových plků, ale hlavně z odborné literatury.
Rozměry otvoru, velikost dutiny, výška otvoru od dna, orientace ke sv. stranám atd. Vše splněno.
Těch rorýsů je čím dál méně, nebudu rozvádět známé příčiny.
Ten pták nikomu neškodí, neznečistí fasádu, není zde ani 3 měsíce. Že by někomu vadilo to hvízdání v oblacích?
Já mám ten zvuk od dětství spojen s hradem Pernštejnem. Tam se vždy kolem věží proháneli.
Já mám jejich hvízdání moc rád a mám to spojené s prázdninami v dětství. Jednou jsem jednoho našel na zemi a pomohl do dostat do vzduchu a byl to super pocit a je to krásný pták, ty oči jak korálky no paráda. Nemám tu možnost vyvěsit pro ně budku, bydlím moc nízko, ale vídám v rámci republiky na vyšších domech budky a jsem za to rád. Kéž by bylo pravidlo, že na každý nově zateplený vyšší barák musí přijít alespoň jedna dvojbudka. Pokoušel jsem nalákat alespoň jiřičky, tam jsem si myslel že to bude snazší ale nedaří se. Vlaštovky to samé, mám je všechny moc rád, už jsem viděl letošní navrátilce, tak musejí přečkat dnešek co se počasí týče a od zítřka by se to mělo výrazně zlepšit. Jinak ve škvíře pod střechou souseda zahnízdili vrabci polní, tak alespoň něco.
Tento sa pred dvomi rokmi vlúpal susedom do potravinovej skrine. Bol som ho vyslobodiť.
Všichni rorýsi nehnízdí jen ve výškách. V minulé práci si našli škvíru mezi dutými cihlami ve výšce pod tři metry. Občas jsem odháněl poštolku co se na ně dobývala. Jen jsem nepochopil jak mohli v té duté cihle vyhnízdit. Na zastávce trolejbusu si našli hnízdní možnosti v otvorech nějakého větrání na rodinném domě také asi 4m vysoko.
york
napsal(a):
Já mám jejich hvízdání moc rád a mám to spojené s prázdninami v dětství. Jednou jsem jednoho našel na zemi a pomohl do dostat do vzduchu a byl to super pocit a je to krásný pták, ty oči jak korálky no paráda. Nemám tu možnost vyvěsit pro ně budku, bydlím moc nízko, ale vídám v rámci republiky na vyšších domech budky a jsem za to rád. Kéž by bylo pravidlo, že na každý nově zateplený vyšší barák musí přijít alespoň jedna dvojbudka. Pokoušel jsem nalákat alespoň jiřičky, tam jsem si myslel že to bude snazší ale nedaří se. Vlaštovky to samé, mám je všechny moc rád, už jsem viděl letošní navrátilce, tak musejí přečkat dnešek co se počasí týče a od zítřka by se to mělo výrazně zlepšit. Jinak ve škvíře pod střechou souseda zahnízdili vrabci polní, tak alespoň něco.
Pokud nějaká firma dělá zateplení panelového domu, tak momentálně ze zákona je povinna namontovat rorýsovník. Dřív se to nedělalo, ale teď je to už konečně uzákoněné :).
Moudivláček
napsal(a):
Prodávají se rorýsovníky a jsou osvědčené. Viděl jse, m jak v nich rorýsové hnízdí, takže pokud budete mít podobný typ, tak se může stát, že Vám v té budce zahnízdí. Osobně bych dal víc budek, protože rorýsové hnízdí v kolonii...
pecko
napsal(a):
Pokud nějaká firma dělá zateplení panelového domu, tak momentálně ze zákona je povinna namontovat rorýsovník. Dřív se to nedělalo, ale teď je to už konečně uzákoněné :).
Aha tak to je dobře, ale nejsem si jistý jestli to v praxi opravdu všichni dodržují, zase tolik těch budek nevidím, ale budu doufat.
Ještě jednou děkuji za reakce na můj příspěvek. Vůbec jsem je na tomto fóru nečekal.
Je vidět, že je ještě dost chovatelů zajímajících se nejen o ceny ptactva ve výkupu.
Jak rorýsi přiletí, dám vědět. Podrobnosti bych rád řešil interně, abychom zde veřejně neunavovali ty, které to nezajímá.
Těším se.
Otakar Německý.
S ohledem na přibývající léta trochu ztrácím přesný pojem o čase, nicméně před nějakým rokem se v našem městě tenhle barák zateploval a tedy včetně už povinného vybavení. Ani jsem příliš nedoufal, že to bude moc funkční, rozhodně to nepřišlo hned, až později a taky o to nebyly mezi nájemníky žádné šarvátky. Zastihl jsem, že sem tam je některý z otvorů navštěvovaný. Vyfotit přílet či odlet foťákem z ruky je ale asi jako udělat fotografii ledňáčka rozrážejícího vodní hladinu nebo střemhlavého útoku sokola. Chtělo by to spíš stativ a kameru, potom vybrat snímek. Teď už jsem tam nějakou dobu nebyl. Druhý obrázek je z centra města, patrová budova, dnes se sídlem komerční banky, v patře obydlená, pod střechou otvory s větrací funkcí, uzavřené původně plastovými záslepkami. (Vlevo uvolněné a vypadané). Do banky moc nechodím, tak mě to uniklo, z otvorů tehdy mladí vystrkovali hlavičky. „Zejtra si vezmi foťák”. Kupodivu jsem nezapomněl, ale kdybych si hlavu ukroutil, najednou jakoby se mi to včera zdálo. Ani žádný dospělec už neprolétl. V následujících sezónách tuhle lokalitu nechali bez povšimnutí. Sám jsem cca před 35 lety dvě podobné dvojbudky z čirého nadšení instaloval, troufám si říct, že za docela podobných nebo vhodných podmínek v tehdejším bydlišti ale zůstaly tam několik let bez úspěchu.
Pokud se chcete dozvědět více konkrétnějšího, pak doporučuji googlit, ale spíše zadat raději „mauersegler”, obzvlášť švýcaři sdílejí pro podobné „blbosti” jako ploty kolem dálnic nebo podchody pro žáby více nadšení než u nás.
aymy
napsal(a):
Severní Morava. Hurá, jsou tady! Dnes jsem je poprvé zahlédla vysoko na obloze.
Tak konečně. Jen pro zajímavost. Udělal jsem dvě, řekl bych vzorové dvujbudky na oba štíty jednopatrového domu. Na zahradě jsou mladí špačci ve třech budkách, doufám, že vinaři prominou. V rorýsí sedí rehek a nyní do další budky nosí špačci.
Otvor je dole 3 krát 7 cm, on tam vlítne jak střela se stýblem. Nikdy bych tomu nevěřil. Uvidím, až se rorýs objeví, zda je schopen špačka vyhodit, jak se uvádí. Asi bude stačit štěrbina 2 krát 6 cm.
Na Slovensku zrejme ochrana dažďovníkov pri zatepľovaní budov nefunguje. Minulý rok nám zatepľovali bytovku kde mali v dutinách pod balkónmi hniezda, počkali až vtáci vyleteli a všetky otvory upchali. prišiel som na to až teraz. Nakoľko mám na balkóne natiahnutu sieť proti vtákom, to aby mi neuletel papuch keď ho púšťam von z klietky. Pred včerom ráno som našiel na balkone dažďovnika sedieť na sieti, dostal sa malou medzerou medzi dvoma susediacimi balkónmi niekedy v noci alebo večer keď už sme spali. Manželka mi vravela že počula v noci nejaky šramot, ale neprikladal som tomu význam. Vtáčika som samozrejme vypustil a teraz rozmýšľam že im zavesím búdky z polystyrenu, len neviem či sa vrátia, lebo už druhý deň okolo bytovky ich nevidieť lietať. Myslíte že pomôže keď im budem púšťať ich zvukový prejav tak ich prilákam späť? No a na dôvažok mám pod balkónom na červenom smreku hniezdo drozda a v ňom 6 mláďat, pozorujem ich každý deň, je neuveriteľné ako rýchlo rastú.
eli22
napsal(a):
Zdravím. Jestli jsem pochopila dotaz nebo příspěvek, tak se ptáte, zda rorýs zahnízdí v klasické budce. Já si myslím, že ne. Rorýs potřebuje něco jako odrazový můstek. Takže pro něj je ideální hnízdit třeba pod střechou na rovné ploše, kdy může rovnou vzlétnout. Ze dna budky by to myslím nedal. Protože když z nějakého důvodu se ocitne na zemi, tak jen těžko vzlétne, respektive skoro nikdy. Vždy jsem mu musela pomoci. No a pak ošetřit ruku, protože drápky má teda hodně ostré
Je to rok, co jsem dal dotaz a vyvěsil budky. Nyní mně hnízdí v uvedené dvojbudce pár rorýsů a druhý zatím létá kolem budovy, ikdyž tam má další budku.Tak se to zabydlení podařilo.
Moudivláček
napsal(a):
Je to rok, co jsem dal dotaz a vyvěsil budky. Nyní mně hnízdí v uvedené dvojbudce pár rorýsů a druhý zatím létá kolem budovy, ikdyž tam má další budku.Tak se to zabydlení podařilo.
Po dvou letech se chci podělit s výsledky vyvěšených budek.
V r. 1918 dvě málďata, v r. 1919 3 mláďata, stále stejný pár. Letos se vrátili a dnes 22 hod sedí oba v budce. Uvidím, jestli se další pár dá do hnízdění. Budek na domě je 11. kontroluji s baterkou odklopením stříšky.dnes jsem sledoval na internetu záběry z kamery, tam to je kontrola v pohodě.
Jeden poznatek. Otvory do dudky na úrovni podlahy nebo i ze spodu, šířka 7cm uváděná odpovídá, ale výška otvoru asi 2, 6 cm, nepřekročit výšku 3 cm.
Tento celkem nenápadný pták, který je u nás jen 3 měsíce aby vyhnízdil je pro mě zajímavější než moji exoti. Budu rád za všechny informace nebo odkazy na stránky, které jsem ještě nečetl..
Moudivláček
napsal(a):
V r. 1918 dvě málďata, v r. 1919 3 mláďata, stále stejný pár. Letos se vrátili a dnes 22 hod sedí oba v budce. Uvidím, jestli se další pár dá do hnízdění. Budek na domě je 11. kontroluji s baterkou odklopením stříšky.dnes jsem sledoval na internetu záběry z kamery, tam to je kontrola v pohodě.
Jeden poznatek. Otvory do dudky na úrovni podlahy nebo i ze spodu, šířka 7cm uváděná odpovídá, ale výška otvoru asi 2, 6 cm, nepřekročit výšku 3 cm.
Tento celkem nenápadný pták, který je u nás jen 3 měsíce aby vyhnízdil je pro mě zajímavější než moji exoti. Budu rád za všechny informace nebo odkazy na stránky, které jsem ještě nečetl..
Dávám Vám .Až na ty letopočty, ty nemůžete přece pamatovat.
Moudivláček
napsal(a):
I mistr tesař se utne.
eli22
napsal(a):
Tak reaguji na vaši už hodně starou odpověď. Hodně jste diskutovala a nyní vaše příspěvky jaksi nevidím. Ale to nesouvisí s tím, co chci napsat.
Otázka nemožnosti vzlétnutí rorýse ze země.
Teprve nyní jsem zjistil, že rorýs má všecny 4 prsty dopředu. Nemá tedy "patu". Nikde jsem to v literatuře nenašel, jen že těžko vzlétá ze země. A to jsem ho měl mockrát v ruce ani při kroužkování to nezjistil. Jak jsem starý, tak jsem hloupý. Uvede někdo pramen, kde to je citováno?