sofi1

XXX.XXX.167.69
rolo pl
napsal(a):
Dobrý den, aratinga sluneční může být venku po celý rok v nevytápěné voliéry?
Dobrý deň, veľa chovatelov hovorí že nesmia byť vonku a musí sa im vytápať. Ale potom v období hniezdenia sa stáva že im nechcú hniezdiť.Aratinga slnečná može byť vonku, vela chovatelov keď som sa pýtala či možu byť vonku povedala že áno, že ich mali vnutri vytapali a ked ich cez leto dali von tak už im potom vobec nehniezdili. Neviem načo aj niektorí dávajú andulky do vnutra, veď načo ich "hýčkať" potom ich dáte na jaro von, a bude ešte mráz a uhynú... Ak chcete aratingy možte ich mať celoročne vonku s nejakým závetrím aby tam nefúkalo, ale vedzte že poriadne revú.
sofi1

XXX.XXX.167.69
rolo pl
napsal(a):
A masz takie?
Chystám sa kúpiť, ale má sused.
sofi1
napsal(a):
Dobrý deň, veľa chovatelov hovorí že nesmia byť vonku a musí sa im vytápať. Ale potom v období hniezdenia sa stáva že im nechcú hniezdiť.Aratinga slnečná može byť vonku, vela chovatelov keď som sa pýtala či možu byť vonku povedala že áno, že ich mali vnutri vytapali a ked ich cez leto dali von tak už im potom vobec nehniezdili. Neviem načo aj niektorí dávajú andulky do vnutra, veď načo ich "hýčkať" potom ich dáte na jaro von, a bude ešte mráz a uhynú... Ak chcete aratingy možte ich mať celoročne vonku s nejakým závetrím aby tam nefúkalo, ale vedzte že poriadne revú.
Nezlobte se, ale na tento nesmysl musím reagovat.Aratingy /nejen/ sluneční jsem choval spoustu let v kombinovaných voliérách s uzavíratelným zimovištěm kde se teplota pohybovala kolem 10 stupňů.Uvědomte si odkud aratingy pochází.Tvrdit že lze chovat aratingy celoročně venku je velká nezodpovědnost a hloupost protože jsou hodně citlivé na omrzání nohou.Věřte že jsem za ty roky viděl hodně arating bez prstů a drápků kvůli omrzlinám.Dle mých zkušeností je pro chov arating ideální zimoviště s teplotou alespoň +5 stupňů. Nižší teploty jsou pro ně nevhodné i když se vám může zdát že se vzhledem ke své aktivitě cítí dobře.Zimování v nevytápěných voliérách nemá nic společného s hnízděním, to si pletete s jinými druhy.
Musím se přidat, chovám je od roku 2008, každý rok mám 2 hnízda dohromady 6až8 mladých, mám je v kombinovaných voliérách kde přes zimu teplota neklesá pod +10, mám tam celoročně boudu, nikdy se nestalo že by zasedli v zimě vždy nasedají okolo 15 března +- 1 týden. Viděl jsem dost kusů jak na burze tak i tady v inzerci že prodávají bez drápků atd..