Neoféma modrohlavá, jak je to možné?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2017 08:29
kare

XXX.XXX.135.135

Vloni jsem složil pár Aqua x tyrkys a výsledek byl 5 mladých přírodních zelených. Letos jsem složil obdobný pár, ale úplně z jiných ptáků a výsledek podobný. V hnízdě jsou tři mladé přírodní zelené a jedno mládě tyrkys. Samec aqua je pravděpodobně do modrých běloprsých a samice tyrkys je do modrých určitě. Samec má velkou tmavě sytě oranžovou náprsenku a tak jsem si od něj chtěl odchovat potomstvo a ono ta takto dopadne. Děkuji za odpovědi.

3.5.2017 13:26
saroun

XXX.XXX.135.185

kare napsal(a):
Vloni jsem složil pár Aqua x tyrkys a výsledek byl 5 mladých přírodních zelených. Letos jsem složil obdobný pár, ale úplně z jiných ptáků a výsledek podobný. V hnízdě jsou tři mladé přírodní zelené a jedno mládě tyrkys. Samec aqua je pravděpodobně do modrých běloprsých a samice tyrkys je do modrých určitě. Samec má velkou tmavě sytě oranžovou náprsenku a tak jsem si od něj chtěl odchovat potomstvo a ono ta takto dopadne. Děkuji za odpovědi.

Zdravím, vysvětlení je velice prosté. Páříte dvě mutace, které jsou barevně podobné, ale geneticky odlišné. Jedna je v modré řadě, recesivní s dominancí vůči modrým (modrý pastel, parblue nebo jinak, jak kdo chce), druhá recesivní (pastel, zelený pastel, tyrkysová, zase jak kdo chce). Obě zcela běžné, musím konstatovat, že se mi stejné stalo asi někdy v polovině osmdesátých let, překvapilo mě to stejně.

3.5.2017 20:55
kare

XXX.XXX.135.183

Také zdravím a děkuji za odpověd. Stále z toho nejsem, ale moc moudrý. Vloni jsem tohoto samce měl s citronovou samičkou a vše bylo tak jak má být. Odchov byl celý aqua(zelený pastel). Samici jsem měl loni zase s modrým běloprsým samcem a též vše jak má být. Většina běloprsých a dva modré pastely( tyrkys. Takže vše podle kalkulačky. Až letos když jsem je dal dohromady tyto dva aqua samce a tyrkysovou samičku z lonských párů, se to takhle zvrklo. Ted genetická kalkulačka nezafungovala. Akorát, že jedno mladé je v pořádku tyrkys tak jak by mělo být. Po matce modrý pastel a po otci bude zřejmě do modrých běloprsých. Ale ze spojení zelený pastel po otci a modrém pastelu po matce vznikly ptáci přírodního zbarvení tak jako loni u zcela jiného páru. Pravdou je však, že tito přírodní samečci od tohoto lonského páru jsou o poznání sytěji vybarveni než jiní jejich přírodní kolegové. To ale může být možná jinou strukturou opeření.

Přidejte reakci

Přidat smajlík