Diskuzí na toto téma jsem pár přečetl, ale zajímá mě realita.Vím, že dokud si to nevyzkouším, nemůžu posoudit, jelikož někdy informace zkreslují a každý má nastaveny jiné mantinely.Je opravdu nutné mít olepeny stěný linem a trus se opravdu tak rozprskává u loriů všude?Amazonci černotemenní jsou taky u mě s řídkým trusem, jelikož milují veškeré ovoce a to, co konzumují je jejich výsledek konzistence trusu, dá se to tedy přirovnat?Boxy na zimování mám ze tří stran obehnané plechem, přední část pletivo...Krmení se nebojím, myslím, že jsem pečlivý a dokážu se postarat ostatně jako u ostatních mé posádky, která je taky omezená počtem, jelikož radši méně a a pořádně, než mnoho a bez dostatku času a péče, děkuji za slušné reakce.
sclateri
XXX.XXX.74.198
Trus amazónikov čiernotemenných sa nedá vôbec porovnávať s trusom lori, hoci u amazónikov čiernotemenných 70 % stravy tvorí ovocie. Pevná zložka stravy dostatočne kompenzuje konzistenciu trusu. U lori je to inak, kvôli špecifickej tráviacej sústave - to si naštudujte v odbornej literatúre alebo u skúsených chovateľov, know-how nie je zadarmo. Kontaktujte skúsených chovateľov loriov v ČR, v katalógoch výstav alebo v odborných časopisoch ich nájdete.
Rozdíl v trusu mezi papouškem a loriem mimo řidkosti je v tom, že od papouška padá trus kolmo pod něj, kdežto od loriho jde šikmo za něj. Uklid chovatelského zařízení pro lorie, když se provádí pravidelně není nic hrozného. Vše závisí od velikosti druhu loriů a velikosti zařízení. Ve velké voliéře pomalu nebudete vědět, že chováte lorie. Důležité je zvolit i správnou podestýlku. Ve velké voliéře se mi osvědčil písek, v menší hobliny a v zimovišti používám kočkolit.
Nejlepší je se přijet podívat přímo k chovateli a uvidíte sám.