Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Máme doma mladého kanára od přítelkyně, která se zabývá jejich chovem. Včera večer ho ale napadla kočka a škrábla ho do nohy. Žádné vážné zranění to nebylo, tekla mu jen malá kapička krve. Celý večer ale seděl na zemi v kleci, úplně ztuhlý. Mysleli jsme, že je v šoku a že se z toho přes noc dostane. Dnes ráno však měl napuchlé oči, nepil, nejedl a jen seděl v kleci v loužičce vlastní špíny a chvěl se.
Podala jsem mu stříkačkou trochu vody a zabalila jsem ho do suchého ručníku. Chvět se nepřestal, jinak se vůbec nehýbe, občas slabě pípne.
Bohužel nemám možnost odvézt kanára ke zvěrolékaři, neví někdo, co dělat?
Děkuji za rady,
A.
Ananasnapizzunepatří
napsal(a):
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Máme doma mladého kanára od přítelkyně, která se zabývá jejich chovem. Včera večer ho ale napadla kočka a škrábla ho do nohy. Žádné vážné zranění to nebylo, tekla mu jen malá kapička krve. Celý večer ale seděl na zemi v kleci, úplně ztuhlý. Mysleli jsme, že je v šoku a že se z toho přes noc dostane. Dnes ráno však měl napuchlé oči, nepil, nejedl a jen seděl v kleci v loužičce vlastní špíny a chvěl se.
Podala jsem mu stříkačkou trochu vody a zabalila jsem ho do suchého ručníku. Chvět se nepřestal, jinak se vůbec nehýbe, občas slabě pípne.
Bohužel nemám možnost odvézt kanára ke zvěrolékaři, neví někdo, co dělat?
Děkuji za rady,
A.
Zdravím, soudím, že to zranění je asi komplikovanější, ale pokud je to tak, jak píšete, tak nejdůležitější je, aby neuhynul hlady. To znamená, že jestli sám nepřijíma potravu, tak je nutné ho uměle dokrmit a tím posílit. Nevím, jaké máte vlastní možnosti a zkušenosti. Možnosti: Sříkačka s hadičkou, kapátko nebo alespoň lžičkou do něj vpravit vodu, rozmočený piškot, glukozu, rozmělněný vaječný žloutek ve vodě nebo jiné. Hlavně ho nenecht uhynout hlady a žízní. U organismu jako je kanár to je otázkou hodin. Důležitá je i teplota. Nějakým způsobem ho zahřát určitě pomůže. Ne v mikrovlnce, ale zvýšt teplotu prostředí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kanár na 99,9% uhyne a uhyne i kdybyste ho k veterináři vzali, protože má pravděpodobně otravu krve. základem je pro příště navštívit veterináře a podat antibiotika okamžitě po poranění kočkou.
dambldor

XXX.XXX.123.21
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Kanár na 99,9% uhyne a uhyne i kdybyste ho k veterináři vzali, protože má pravděpodobně otravu krve. základem je pro příště navštívit veterináře a podat antibiotika okamžitě po poranění kočkou.
Blázni...