Dobrý den, používáte někdo u svých doma chovaných papoušků trénink pozitivním posilováním? Podrobněji např. zde:
http://treninkjerozhovor.cz/
Jde mi o konzultaci postupu nácviku.. K této metodě existuje na netu mnoho materiálů, videí, ráda bych se zeptala na konkrétní cvičení.
Děkuji za případné zkušenosti.
Ano, řeším, učím se čtu, jezdím na semináře. Široká skupina lidí, je na fcb. Pokud máte účet na facebooku, zkuste se přidat do skupiny Papoušci. Za mě, lepší než diskutovat, je vidět a zajet na nějaký ten seminář.Tam jezdí mnozí, co se tomu věnují a jezdí tam i samotný F.Šusta. Momentálně bude jeden v červnu ve Vyškově u Brna s parrotwizardem.
Dívala jsem se na váš profil a došlo mi, že teda máte zvířat více. Také tam je korela, pyrura, kakarik. To je kombinace snad nejaktivnějších papoušků vůbec. A ze začátečnického hlediska, je to celkem ořech cvičit s jedním v přítomnosti ostatních. Taky byste se musela více rozepsat. Třeba o kterého jedince jde, a něco o něm. Jak daleko jste, co už umíte nebo neumíte. Jestli jej máte od mláděte, jak vychází s ostatními papoušky, jestli mají vhodné místo na cvičení(bidlo ve tvaru T. nebo ptačí strom. Protože jestli to chápu dobře, chcete cvičit odložení na konkrétním místě - takže popis toho místa + najít spíše něco, co ho tam natolik zláká a zabaví, že tam rád vydrží a setrvá více než aby byl s vámi. Pokud u toho chcete ve výsledku dělat nějakou jinou činnost, je lepší mu zaměstnat hlavu - hraním si s něčím, okusem něčeho.
Podívejte, zatím co se tady rozepisuji, mám celou dobu puštěného papouška, který dostal k dispozici čerstvé nastříhané klacíky na okus, sedí nad klecí a spokojeně chroupe (nevyvádí lumpárny typu, že jde a shodí mi z police věci). Je to super. Na téčku má např. pověšenou pulitrovou petláhev. Když na něj příjde příval energie, vyblbne se na ní a je spokojen a já taky. I když jsme zkoušeli, odložení třeba zachycením, moc dobře to nefungovalo. Když zrovna necvičíme, tak mi taky na Téčku dlouho nevydrží. Má raději vyvýšená místa, tam si i rád odpočne a nevšímá si mě.
Týká se to korely a pyrury, spíše toho druhého. Oba samci, korela cca devět let, pyrura něco přes rok. Nejsou ručně dokrmovaní. Jsou hodně kontaktní, takže pokud jsou mimo klec, zdržují se v podstatě u člověka, ale samozřejmě si řeší i své věci (kontrola koupelny, sbírání drobečků po podlaze, hračky, apod). Nemám problém, že by nějak škodili či se chovali nějakým nežádoucím způsobem. Není problém vzít je do ruky, položit na záda, drbat na bříšku či kdekoliv jinde, ale - jde mi o konkrétní cvik nebo postoj - na mřížích klece, zůstat nehybný, abych mohla zkrátit drápky. Pyrura zůstane chvíli v klidu, nechá si osahat nožky, vzít drápky do ruky, trochu je stisknout, ale tím obvykle končím - pak ho to přestane bavit. Mám z něj pocit, že je v klidu, uvolněný, ale prostě je to nuda
A já to rychle neumím - mám strach, že ho střihnu.