Ahoj, právě řeším závlahu do voliery na sprchování papoušků a chtěl bych se zeptat, zda nemáte zkušenosti jaký použít materiál. Hadice by tam byla natažená celoročně. Nevím zda by tam nebylo lepší použít trubku PPR, kterou používají vodaři a do ní navrtat trysky. Mohla by mít delší životnost. Ty klasické černé hadice si myslím vydrží tak jednu zimu než popraskají.
Díky za rady. Petr.
Dobré ráno, zadejte si:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/349472/vedra-quot-chlazeni-quot-papousku.
serge

XXX.XXX.7.57
Ahoj. Najmenej 6 rokov používam sprchový systém GARDENA vrátane ich čiernej hadice a zatiaľ bez problému. Hadica vydržala horúčavy aj mrazy bez problému. Jediné, čo občas vymením, sú hmlové trysky, ktoré majú svoju životnosť.
serge

XXX.XXX.7.57
No napriek tomu by som teraz zvolil plastové trubky. Jednak sú výrazne lacnejšie a aj pevnejšie. Ale dobre slúži aj hadica.
serge
napsal(a):
No napriek tomu by som teraz zvolil plastové trubky. Jednak sú výrazne lacnejšie a aj pevnejšie. Ale dobre slúži aj hadica.
Máte - li známého vodoinstalatéra, ale toho skutečného, poradí nebo udělá Vám vše téměř za babku.
Já před 40. lety jsem natáhl po stropě voliér vodovodní trubku s navrtanými otvory. Po puštění vody jsem je přiklepl kladívkem, aby to rosilo. Bylo to zadarmo, sloužilo to 30 let, ale dnes je jiná doda a tak nechte vvdělat druhé. Jen dodám, že mo jerada je pro normální nemajetné.
piskyn
napsal(a):
Ahoj, právě řeším závlahu do voliery na sprchování papoušků a chtěl bych se zeptat, zda nemáte zkušenosti jaký použít materiál. Hadice by tam byla natažená celoročně. Nevím zda by tam nebylo lepší použít trubku PPR, kterou používají vodaři a do ní navrtat trysky. Mohla by mít delší životnost. Ty klasické černé hadice si myslím vydrží tak jednu zimu než popraskají.
Díky za rady. Petr.
Dobrý den, mlžení ve voliéře můžete vyřešit takto: k voliéře přivedete vodu hadicí(předpokládám, že je to tlaková voda), která končí rychospojkou do ní napojíte regulátor tlaku 1355-20 k němu připojíte černou trubku 1346-20 15m nebo totéž 1347-20 50m. Do ní uděláte otvory pomocí obroušené špičky hřebíku(velikost hřebíku 100) do utvorů silou a šroubování na točite mlhovací trysky 1371-29. Zaslepení na konec trubky: trubku na konci zlomíte ohnete do protisměru a stahnete elektrikářskou páskou. Vše jsou produkty od firmy GARDENA. Vše ověřené a více než 10 let funkční. Každá tryska dělá asi 100cm kruh mlhy. Před zimou nezapomenout vypustit vodu.
Zdraví Míla tragopan.
Ja to mam takto, použil jsem vodovodní trubku v plastu pruměr 20, mám ji nataženou přes všechny vylety a upevněnou sponami pro tyto tubky, napojeni na hadicovou rychlospojku před kterou je pulcolový kulový ventil a nasledně mosazný filtr, jako trysky jsem použil mosazné trysky s plochym rozprachem s 8mm zavitem, do trubky jsem navrtal 7,5mm diry do kterych jsem trysky našrouboval, v každem zaletu jsou dvě trysky a pokryji svym rozprachem celou šiři zaletu, přez zimu otevřu ventil voda vyteče nezamrzne, použivam to 3 roky a žadna tryska se diky filtru neucpala, mužu přihodit i nejake foto, hadici mam cele leto u voliery deně vystřikavam zalety a misky na koupáni
hyty
napsal(a):
Ja to mam takto, použil jsem vodovodní trubku v plastu pruměr 20, mám ji nataženou přes všechny vylety a upevněnou sponami pro tyto tubky, napojeni na hadicovou rychlospojku před kterou je pulcolový kulový ventil a nasledně mosazný filtr, jako trysky jsem použil mosazné trysky s plochym rozprachem s 8mm zavitem, do trubky jsem navrtal 7,5mm diry do kterych jsem trysky našrouboval, v každem zaletu jsou dvě trysky a pokryji svym rozprachem celou šiři zaletu, přez zimu otevřu ventil voda vyteče nezamrzne, použivam to 3 roky a žadna tryska se diky filtru neucpala, mužu přihodit i nejake foto, hadici mam cele leto u voliery deně vystřikavam zalety a misky na koupáni
Díky za obohacující informace. S té vodovodní trubky by se mi to líbilo víc. Bylo by prosím možné přihodit nějakou tu fotku jak jste psal?
Mockrát děkuji.
V Lidlu mají od čtvrtka zavlažovací sadu-trubky cca 20 m a spínací jednotku s programováním...třeba by to šlo využít. http://letak.lidl.cz/0b8aa536-ba19-4066-a4ed-9524c99887f1/html5.html#/30.
biker70
napsal(a):
V Lidlu mají od čtvrtka zavlažovací sadu-trubky cca 20 m a spínací jednotku s programováním...třeba by to šlo využít. http://letak.lidl.cz/0b8aa536-ba19-4066-a4ed-9524c99887f1/html5.html#/30.
Programovani toho sprchovani by bylo fajn ale lepši je tohle provadět osobně s dohledem a ne vždy je počasi vhodne a program se nepta jestli prši nebo je vedro ale jako napad je to super
hyty
napsal(a):
Programovani toho sprchovani by bylo fajn ale lepši je tohle provadět osobně s dohledem a ne vždy je počasi vhodne a program se nepta jestli prši nebo je vedro ale jako napad je to super
Maximálně bude pršet trochu víc A asi nebude problém otočit kohoutkem a vodu vypnout, Třeba je tam i nějaká rychlá volba...to ovšem netuším
piskyn
napsal(a):
Díky. Přesně tohle jsem měl namysli. Neměl by jsi ještě prosím odkaz na trysky či jsi tam použil? Mockrát díky a ať se daří v chovu.
Ty trysky jsem si donesl zprace je to z vyřazenych elektromagnetickych ventilu ktere použivame na vlaženi pečiva bude to chtit asi pohledat na netu nebo se optam kde to objednavame
Taky jsem uvažoval o te zavlažovaci hadici ale pokud by ji poloýil jen na pletivo činane by ji zlikvidovali takdle to je dostatečně daleko od pletiva, to dostatečně neřikam jen tak mněl jsem pověšenou zavlařovaci hadici na vratkach ani se nedotykala pletiva činane ji totalně zlikvidovali, jsou neuvěřitelně šikovni, visačku na kliči kterym mam zamknuty vylety za par minut zmizela uplně zustalo jen par byrevnych kousku na chodniku a kroužek
Mlžení jsem vyřešil následovně. Na strop vliéry jsem položil 3/4 pozinkovanou trubku do které jsem vyvrtal dírky a vyřezal závity do kterých jsem našrouboval mlžné trysky zakoupené v hornbachu jedna asi za 12 Kč. Uvnitř ubykací jsem instaloval na vodovodní řád kulový ventil s odvodněním, za ním je umístěný elektromagnetický ventil použitý z automatické pračky a je to napojené přes holandské šroubení do kterého jsem vložil jemné nerezové sítko jako filtr na trubku s tryskami. Na konci trubky je ventil na odvodnění. Trysky jsou otočené směrem nahoru. Elektroventil je zapnutý do digitálních spínacích hodin, protože jdou nastavit po minutách. Spínají několikrát denně po dvou minutách, pokud hlásí špatné počasí, stačí ráno vytáhnout ze zástrčky. Slouží již několik roků a zatím bez závad.
Podle mě stačí PPR PN 10, ta nebude ani nějak drahá http://www.georgefischer.cz/produkty/potrubni-systemy/ppr-trubky. Zase volte něco co nebude nějak "toxické". já se u těch hodně levných bojím, že se tam uvolňuje plast.
Dobrý večer Já to dělal letos plastové trubky 20mm k nim příchytky šroubovací na závitovou tyč kterou jsem to dal do spádu aby to šlo vypustit přes internet jsem zakoupil mlžné plastové trisky pro zahradníky z rozptylem cca 1m a na 5 voliér to stalo cca 600kč a dvě hodiny mojí práce.
Ahoj,
já mám také systém z PPR trubek o pr.20mm a úplna spokojenost. Na zimu vypustím a je to bez problémů.