Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Alice Kremová

11.6.2017 22:04
Alice Kremová

XXX.XXX.173.31

Dobrý den, prosím o radu. Máme starší korelu (cca 16-17 let, nevím přesně), před měsícem se jí začal loupat zobák. Po konzultaci se strýčkem googlem jsem to vyhodnotila, jak že je to v pohodě, ale dneska jsem jí to kontrolovala a má to tedy o dost horší, ale jen na jedné straně. Normálně bych s ní asi uháněla k veterináři, ale ona je hrozně citlivá na jakékoliv stěhování, změny, cestování atd., takže ji nechci zbytečně stresovat. Myslíte, že by mohla trpět vápenkou nebo něčím jiným? Léta má stejnou neměnnou stravu - hlavně zrní (směs pro korely, střední papoušky), u čerstvé zeleniny a ovoce je vybíravá, ale celkem pravidelně si něco dá, hlavně okurky a jablka. NIkdy jí nic nebylo, aktuálně se projevuje normálně, je aktivní, společenská jako vždy byla.

12.6.2017 09:50
eli22

XXX.XXX.181.33

Alice Kremová napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Máme starší korelu (cca 16-17 let, nevím přesně), před měsícem se jí začal loupat zobák. Po konzultaci se strýčkem googlem jsem to vyhodnotila, jak že je to v pohodě, ale dneska jsem jí to kontrolovala a má to tedy o dost horší, ale jen na jedné straně. Normálně bych s ní asi uháněla k veterináři, ale ona je hrozně citlivá na jakékoliv stěhování, změny, cestování atd., takže ji nechci zbytečně stresovat. Myslíte, že by mohla trpět vápenkou nebo něčím jiným? Léta má stejnou neměnnou stravu - hlavně zrní (směs pro korely, střední papoušky), u čerstvé zeleniny a ovoce je vybíravá, ale celkem pravidelně si něco dá, hlavně okurky a jablka. NIkdy jí nic nebylo, aktuálně se projevuje normálně, je aktivní, společenská jako vždy byla.

Ta fotka není moc dobrá, ale na vápenku to nevypadá.

12.6.2017 10:22
lavacca

XXX.XXX.24.20

Dle meho to vapenka neni. Ta dela takovou "krustu"'.

Nemůžou ji chybet nejake vitaminy? Minerály? Co sepiova kost, grit, davate?

Alice.kremova

12.6.2017 12:07
Alice.kremova

XXX.XXX.35.39

Dekuju za reakce. Trochu jste me uklidnili. Zjistila jsem, ze v Praze jedna veterinarka jezdi rovnou za klienty domu, tak jsme ji objednali, abychom korelu nemuseli nikam vozit. Nedostatek mineralu asi mit muze - je hrozne mlsna a sepiovou kost skoro nezere, i kdyz ji ma k dispozici. Ma jeste nejakou mineralni kostku od znacky Trixie a do toho obcas zobne. Bavi ji devastovat solnou lampicku, ale to nevim jestli zere nebo jenom nici. Kdyz jsem ji driv zkousela davat do piti kapky, tak mi to vubec nepila a dozadovala se ven z klece a pak mi pila vodu z meho hrnku. Ale cim je starsi tim je linejsi a asi ji nebavi tyhle tvrdy veci zrat a jak citi neco zdraveho tak je klidne o hladu :(.

12.6.2017 13:53
eli22

XXX.XXX.181.33

Alice.kremova napsal(a):
Dekuju za reakce. Trochu jste me uklidnili. Zjistila jsem, ze v Praze jedna veterinarka jezdi rovnou za klienty domu, tak jsme ji objednali, abychom korelu nemuseli nikam vozit. Nedostatek mineralu asi mit muze - je hrozne mlsna a sepiovou kost skoro nezere, i kdyz ji ma k dispozici. Ma jeste nejakou mineralni kostku od znacky Trixie a do toho obcas zobne. Bavi ji devastovat solnou lampicku, ale to nevim jestli zere nebo jenom nici. Kdyz jsem ji driv zkousela davat do piti kapky, tak mi to vubec nepila a dozadovala se ven z klece a pak mi pila vodu z meho hrnku. Ale cim je starsi tim je linejsi a asi ji nebavi tyhle tvrdy veci zrat a jak citi neco zdraveho tak je klidne o hladu :(.

Kdyby byla lepší fotka. Pokud se jí ten zobák jakoby trochu olupuje, tak to může být i normální. Tu solnou lampičku bych jí ale spíš nenechávala ozobávat.

12.6.2017 20:46
saola

XXX.XXX.44.195

Alice Kremová napsal(a):

Taky se přikláním k tomu, že to vápenka není. Mám bytové papoušky a v posledním měsíci přepelichávají, zvýšené olupování zobáku možná může mít souvislost, pokud se tak děje i u vás. Hlídejte případné změny na ozobí, eventuelně okolo očí. Náš korelák taky není ze zeleniny příliš nadšený, ale jablka, okurky, salát i melouna si vezme vždy, má taky rád březové větvičky se zelenými jehnědami, ty žere moc rád a teď jsou, takže kdyžtak zkuste.

Alice Kremová

12.6.2017 22:36
Alice Kremová

XXX.XXX.173.31

Moc děkuji za komentáře. Fotit zkouším lépe, ale nejde mi to :( Hlavně ji přinutit, aby stála rovně, skoro nejde :D Trochu se bojím, aby to nemělo už souvislost se stářím, přecejen 17 let není málo. Ale na to nechci ani myslet, doufám, že nám bude dělat radost dalších deset let. Navíc se jí odlupuje jen jedna strana zobáku a vespodu je cosi černého... Zítra uvidíme, co paní doktorka poví :) Možná naordinuje nějakou vitaminovou dietku no, to bdue prskat :).

Alice Kremová

12.6.2017 22:46
Alice Kremová

XXX.XXX.173.31

saola napsal(a):
Taky se přikláním k tomu, že to vápenka není. Mám bytové papoušky a v posledním měsíci přepelichávají, zvýšené olupování zobáku možná může mít souvislost, pokud se tak děje i u vás. Hlídejte případné změny na ozobí, eventuelně okolo očí. Náš korelák taky není ze zeleniny příliš nadšený, ale jablka, okurky, salát i melouna si vezme vždy, má taky rád březové větvičky se zelenými jehnědami, ty žere moc rád a teď jsou, takže kdyžtak zkuste.

Tato korelka se nám přepeřuje většinou v září, nevšimla jsem si, že by jí teď víc padalo peří. Druhá korelka ale zrovna teď přepeřuje, tak možná to bude ono nebo tam bude souvislost. Až zajedu na výlet za město, zkusím ty větvičky :) Děkuji!

Peer

13.6.2017 23:30
Peer

XXX.XXX.112.73

Tu fotografii by to chtělo lepší, i telefon střední třídy dnes fotí lépe, takto tam nejde nic moc poznat.

14.6.2017 08:40
eli22

XXX.XXX.181.33

Alice Kremová napsal(a):
Moc děkuji za komentáře. Fotit zkouším lépe, ale nejde mi to :( Hlavně ji přinutit, aby stála rovně, skoro nejde :D Trochu se bojím, aby to nemělo už souvislost se stářím, přecejen 17 let není málo. Ale na to nechci ani myslet, doufám, že nám bude dělat radost dalších deset let. Navíc se jí odlupuje jen jedna strana zobáku a vespodu je cosi černého... Zítra uvidíme, co paní doktorka poví :) Možná naordinuje nějakou vitaminovou dietku no, to bdue prskat :).

Nemá mezi zobákem a očkem jakoby lisinku?

19.6.2017 18:44
Jarosbac

XXX.XXX.168.41

Možná jde o PBFD.

19.6.2017 19:12
kareta

XXX.XXX.84.6

Jarosbac napsal(a):
Možná jde o PBFD.

Ty budeš mudrc. Korela je sama 16 let v bytě.Od koho by to pbfd tak dostala ?

19.6.2017 21:38
Jarosbac

XXX.XXX.168.41

To je pravda, to mi nedošlo.

raroch1

20.6.2017 08:38
raroch1

XXX.XXX.144.116

kareta napsal(a):
Ty budeš mudrc. Korela je sama 16 let v bytě.Od koho by to pbfd tak dostala ?

Než někoho začnete urážet, tak by jste měl ještě moc studovat vážený. Vir si může donést majitel i na oblečení.

20.6.2017 13:14
kareta

XXX.XXX.84.6

To je malá pravděpodobnost. Aby si ten vir pbfd majitel přinesl domu tak by se musel někde v tom peří nakažených ptáku pul hodiny povalovat.Ta korela má prostě oloupaný zobák už věkem. Není to už žádná mladice. Podívejte se na amazonany kteří mají 25 let a více.

20.6.2017 19:08
eli22

XXX.XXX.181.33

raroch1 napsal(a):
Než někoho začnete urážet, tak by jste měl ještě moc studovat vážený. Vir si může donést majitel i na oblečení.

To je velká pravda. Jeden známý měl souseda cca 20 metrů přes zahradu a ten soused měl v chovu PBFD a známého mladý papoušek byl najednou nakažen. Veterinářka řekla, že se vir úplně klidně přenáší i větrem. Takže přinést si ho z nějaké burzy je dost pravděpodobné.

21.6.2017 16:21
kareta

XXX.XXX.84.6

Jo. A vzpomněl jsem si že starší ptáci jsou vůči pbfd imunní. Tak ta korela virus určitě nechytla.

raroch1

21.6.2017 16:54
raroch1

XXX.XXX.144.116

kareta napsal(a):
Jo. A vzpomněl jsem si že starší ptáci jsou vůči pbfd imunní. Tak ta korela virus určitě nechytla.

Vážený, pane chovateli, řeknu vám jen jedno a to učit se, učit se,...

lumpicek

21.6.2017 17:03
lumpicek

XXX.XXX.0.243

Alice Kremová napsal(a):

Dobrý den, nyní opravdu k věci, žádné PBFD se nekoná, všichni co zde o něm píší toho o papoušcích moc nevědí, má ho podle nich i každý pták, který si ulomí brčko o pletivo, nebo se škube a podobně, prostě strašák moderní doby šířen diletanty.
Nepíšete nic o prostředí kde korelka je, jaká je vlhkost, nízká dokáže udělat své.Potom je důležitý přísun vápníku a minerálů, které jsou základní složkou pro tvorbu rohoviny zobáku, plus i vitamíny A+D.Starší jedinci na to trpí, máme doma koreláčka, je mu 24 let a je v pořádku, ale pravidelný přísun vápníku, plus holubí grit má.Nakupte to a dejte mu to do misky a zavěste sepiovou kost, je celkem jedno jakou, jestli pravou, nebo uměle vyrobenou, také přidejte i říční písek a trošku jílu, podporuje to zažívání a celkový imunitní systém, do vody trošku promotoru, posílí celý organizmus.Někde s největší pravděpodobností něco nefunguje ve výměně látkové a má to tento dopad, každý papoušek je jiný, druhý bez těchto krmných přísad bude prosperovat OK, ten váš však potřebuje něco doplnit.
Mohlo by se jednat i o poruchu štítné žlázy, ale to zatím ponecháme bokem, dodejte co jsem uvedl a čekejte, nějaký čas to bude trvat než se to spraví.

Přidejte reakci

Přidat smajlík