Ondra14

XXX.XXX.33.71
Zdravim, prosim je tu nekdo kdo by mi poradil? Genetiku mi glava moc nepobira... Jake mi vzniknou mlade kdyz dam modreho samce a zlutou samici ktera na nic nestepi? Dekuji.
Ondra14

XXX.XXX.204.253
Omlouvám se nějak mi to uteklo.. jedná se o kakariki.
Ondra14

XXX.XXX.188.250
saluki
napsal(a):
Možná by bylo fajn napsat o jaký druh papoušků vůbec jde. Takhle se dozvíte tak akorát, že modrá a žlutá dá zelenou .
Jedná se o kakariki zapomněl jsem to pripsat.
Ondra14

XXX.XXX.240.16
daktari
napsal(a):
Takhle se to asi nikdy nenaučíte. Zkuste genetickou kalkulačku. Modrou zadáte jako tyrkys, protože modrá není, je to jen tyrkys. A tu žlutou musíte vědět jestli je to ino SL (vázané na pohlaví) nebo NSL Ino (recesívní).
Je to snadné, ale chce to neustále zkoušet.
Děkuji za odpověď a zároveň i za radu chtěl bych dát modrého samce a žlutou samci... akorát nevím co je to sl nebo měl.
Mno, "modrá" není, je parblue (tyrkysová)
SL "ino" není, je jen žlutáNSL
takže z toho páru budou jen zelené/parblueNSLino
a to jen za předpokladu, že rodiče už na nic neštěpí - což je málo pravděpodobné
když by "vypadlo" něco jiného - dá se pak odhadnout na co ještě štěpí
vše by bylo snažší, kdyby jste znal i rodiče uvedených ptáků a nejlépe i barvy sourozenců (vašich ptáků) pak by se mohlo typovat dál.
Ondra14

XXX.XXX.188.250
lupus4
napsal(a):
Mno, "modrá" není, je parblue (tyrkysová)
SL "ino" není, je jen žlutáNSL
takže z toho páru budou jen zelené/parblueNSLino
a to jen za předpokladu, že rodiče už na nic neštěpí - což je málo pravděpodobné
když by "vypadlo" něco jiného - dá se pak odhadnout na co ještě štěpí
vše by bylo snažší, kdyby jste znal i rodiče uvedených ptáků a nejlépe i barvy sourozenců (vašich ptáků) pak by se mohlo typovat dál.
Dekuji, rodiče od modrého samce neznám od žluté samice jsou oba rodiče žluti a sourozenci byli také žluti.
Dobrý den
Osobně se domnívám že žlutý pták bude kombinace recesivní a dominantní straky s tmavým okem, nikoliv nějaká možnost INO. Takže bych od takového páru čekal hodně zelené straky štěpící na parblue.
Takže by bylo lepší sehnat místo žlutého ptáka štěpáka na parblue a měl by ste potomky zelené a "modré" parblue.
Napiště prosím jakou má ten žlutý pták barvu oka případně co vás stál jestli kolem 300 tak to nejspíš žádně "ino" nebude. Tmavé oko to jistě potvrdí :). Jestli je červeno oký tak jste klikař :)
Chovu zadar L. Pazdera.
Ondra14

XXX.XXX.188.250
sahulalukas
napsal(a):
Dobrý den
Osobně se domnívám že žlutý pták bude kombinace recesivní a dominantní straky s tmavým okem, nikoliv nějaká možnost INO. Takže bych od takového páru čekal hodně zelené straky štěpící na parblue.
Takže by bylo lepší sehnat místo žlutého ptáka štěpáka na parblue a měl by ste potomky zelené a "modré" parblue.
Napiště prosím jakou má ten žlutý pták barvu oka případně co vás stál jestli kolem 300 tak to nejspíš žádně "ino" nebude. Tmavé oko to jistě potvrdí :). Jestli je červeno oký tak jste klikař :)
Chovu zadar L. Pazdera.
Dobrý den, děkuji za odpověď. Na oko se podívám ale myslím si že je tmave... Mám k tomu modemu samci i "skoricovou" nebo nevím jak to napsat jinak je svetle sedomodra. Koupil jsem je od chovatele který je neměl v moc dobrých podmínkách... samice je drobná a má dost otrhane peří... Chtěl jsem ji dát trochu do hromady a k samci dát jinou samici...
Ondra14
napsal(a):
Dobrý den, děkuji za odpověď. Na oko se podívám ale myslím si že je tmave... Mám k tomu modemu samci i "skoricovou" nebo nevím jak to napsat jinak je svetle sedomodra. Koupil jsem je od chovatele který je neměl v moc dobrých podmínkách... samice je drobná a má dost otrhane peří... Chtěl jsem ji dát trochu do hromady a k samci dát jinou samici...
Jestli máte parblue skořici (na pohled prostě modrá skořicová) a modrého samce tak je dejte k sobě. případně že by ste si složil páry:
něco x parblue skořice
parblue x žlutá (s tmavým okem)
Tak budete mít zelené dominantní straky štěpitelné na parblue a štěpitelné na recesivní straky. Jejich potomci když by jste je propároval mezi sebou už budou mít "modré" odchovy.
Jestli máte i toho žlutého ptáka od stejného chovatele tak by mohla být maličkatá šance na štěpitelnost ale nespoléhal bych se na to :)
Pazdera L.
Ondra14

XXX.XXX.188.250
sahulalukas
napsal(a):
Jestli máte parblue skořici (na pohled prostě modrá skořicová) a modrého samce tak je dejte k sobě. případně že by ste si složil páry:
něco x parblue skořice
parblue x žlutá (s tmavým okem)
Tak budete mít zelené dominantní straky štěpitelné na parblue a štěpitelné na recesivní straky. Jejich potomci když by jste je propároval mezi sebou už budou mít "modré" odchovy.
Jestli máte i toho žlutého ptáka od stejného chovatele tak by mohla být maličkatá šance na štěpitelnost ale nespoléhal bych se na to :)
Pazdera L.
Děkuji za radu vyzkousim to tak jak píšete žluté mám ze svojeho odchovu matka i otec jsou žluti á sourozenci byli také žluti děkuji za odpověď a hlavně za radu preji hezký zbytek dne ondra.
Ondra14
napsal(a):
Děkuji za radu vyzkousim to tak jak píšete žluté mám ze svojeho odchovu matka i otec jsou žluti á sourozenci byli také žluti děkuji za odpověď a hlavně za radu preji hezký zbytek dne ondra.
Tak potom ale pozor na příbuzenské křížení, do jednoho páru si sežeňte nepříbuzného.