Zdravím všechny místní rádce. Předem upozorňuji, že jsem v chovu ptactva naprostý amatér. Měl bych jeden, možná pro Vás stupidní dotaz. Postavil jsem manželce voliéru pro morčata (5 x 2,5 x 1,8 m, D x Š x V ). A je mi líto, že je využitá jen plocha dna. Bylo by možné s morčaty chovat i nějaké ptactvo, aby se zaplnilo horní patro? Podmínka něco co může být od jara do podzimu venku a co zvládne i začátečník. Věci stylu, že nebude dovolená atd. nepotřebuji slyšet. Máme statek s hospodářskými zvířaty takže tak Předem děkuji za slušné odpovědi.
Nebude to taková tragédie, pokud se bude voliéra udržovat v čistotě. Morčata "chodí "chcát na jedno místo a misky se žrádlem mohou být výš než na dně voliéry. Viděl jsem nějaký americký film o nechtěných papoušcích a tam měl ve velké voliéře s papoušky typu ara králíky a ti jsou na tom s hygienou podobně jako morčata. Nepořizoval bych si papoušky typu kakariky nebo neofémy co se zdržují často na zemi.
Myššš

XXX.XXX.11.210
Jakožto chovatelka morčat a kanára říkám rozhodně NE. Morčata mají velmi citlivý sluch a křik papoušků nebo zpěv malých pěvců jim způsobí akorát tak neurozu. Morčata mají během dne několik vrcholů aktivity a několik útlumů, kdy spí (většinou s otevřenýma očima) a ptačí zvuky by je rušily. Navíc budou neustále pokálená od ptáků. Taky se instinktivně lekají rychlých pohybů shora, protože v přírodě jsou jedni z jejich predátorů draví ptáci.
Pokud chcete ptáky i morčata, vybudujte ještě jednu voliéru.
Myššš
napsal(a):
Jakožto chovatelka morčat a kanára říkám rozhodně NE. Morčata mají velmi citlivý sluch a křik papoušků nebo zpěv malých pěvců jim způsobí akorát tak neurozu. Morčata mají během dne několik vrcholů aktivity a několik útlumů, kdy spí (většinou s otevřenýma očima) a ptačí zvuky by je rušily. Navíc budou neustále pokálená od ptáků. Taky se instinktivně lekají rychlých pohybů shora, protože v přírodě jsou jedni z jejich predátorů draví ptáci.
Pokud chcete ptáky i morčata, vybudujte ještě jednu voliéru.
Souhlasím s Vámi, ono to není negativum jen pro papoušky jak všichni shora píší. Třeba obyčejné andulky jsou schopny morčata obtěžovat i cíleně a vydrží to neskutečně dlouho. O tom kálení je to taky pravda, akorát od papoušků a ptáků obecně je bordelů víc jak od těch morčat (řada morčat chodí na záchod na stabilní místo a nepouští to jen tak hala bala), což se o exotech říct nedá. A zvukově to taky. To bych si ještě tak dovedl představit kanáří pár, nebo pár zebřiček, ovšem se všemi negativy pro morčata, jaká byla popsána.
bb-k
napsal(a):
Taková voliéra si zaslouží nějaké ptáky, třeba jen nějaký tichý, větší, neškodný pár a pokud máte podmínky, zkuste morčata navolno-moji dva známí to tak mají a je to úžasné.
zkuste morčata navolno-moji dva známí to tak mají a je to úžasné
Jj, kunám, kočkám atd... se to bude moooc líbit
Myššš

XXX.XXX.11.210
bb-k
napsal(a):
Taková voliéra si zaslouží nějaké ptáky, třeba jen nějaký tichý, větší, neškodný pár a pokud máte podmínky, zkuste morčata navolno-moji dva známí to tak mají a je to úžasné.
OMG! Domácí morčata na volno - to může napadnout jen člověka, co nemá k morčatům žádný vztah. Uloví je buď kuna, nebo dravý pták. Tazatel se neptal, jak se snadno a rychle zbavit morčat.
Radil byste chovat ptáky na volno? Asi ne, že? Ale morče je levné a snadno k sehnání, tak "snese všechno".
A co takhle rozdělit část voliéry podélně do tvaru U (např. metr na šířku) a mít ve voliéře několik větších klecích po obvodu. Do klecí dát dno a morčata nebudou mít trus od ptáků. Určitě by tam šli dát nějaké andulky, žebřičky nebo astrildi. Mám droboť v jedné velké místnosti i s morčatama a nemám problém.
Moucha

XXX.XXX.168.56
Zdenda1987
napsal(a):
Tak tak. U nás by byla životnost volně puštěných morčat hodně malá Priorita jsou jednoznačně morčata, pokud k nim nic nepůjde, nedá se nic dělat. Budou mít celou voliéru pro sebe.
Meli jsme to tak nekolik let a v pohode, akorat v zime chodi morcata do bytu a volierou se mi prohnala kuna a bylo po ptakach. Ted je voliera v rekonstrukci a ceka na novy osazenstvo. Ted jsem se byla u ruznych chovatelu koukat na papousky a naprosto chapu proc vam to nikdo nedoporucuje, na zem byva opravdu ekl, vyloupany zrni, atd.. Neni pravda ze by ptaci sr.li na morcata, my to mame tak ze tam kde maji morcata krmeni jsou pod previsem z prken, kde maji ptaci zalezy proti vetru a tak. Uklid musi probihat cca 3 tydne, jednou tydne i velky, tj, vsechno z voliery ven, co potrebuje tak umyt, odstranit vsechnu travu na podlaze, kostetem namokro umyt podlahu, meli jsme zelezny platy, ted bude beton se zaterem. byla to uzasna symbioza, zvykli si na sebe, kdyz jsme dali novy zeleny, lezli si tam spolecne. Zalezi teda na tom, jestli se da udrzovat podlaha, nekdo tvrdi ze to ptaky rusi, nase to nerusilo, naopak byli zvedavi copak bude novyho.
Moucha

XXX.XXX.168.56