Dobrý den, mám stupňující se problém s andulkou, často se zalykává, sípavé zvuky to nejsou, jakoby mlaská, není to ani to spokojené vrzání zobáčkem. Nevím co s ním, veterinář nám zde v prosinci zamordoval jednu andulku nesprávnou aplikací antibiotik a mám proto strach vzít Kobyho zde narychlo ke zdejším veterinářům. Má také trochu krve nad ozobím, jakoby vyškubnuté pírka, z nosní dirky to ale nejspíš nejde. Vápenku snad nemá, nožičky jsou čisté, ozobí hladké. Mám ho druhým rokem a žádné příznaky se neobjevily. V lednu jsem pořídila ke Kobymu druhou andulku - holku a musela jsem je oba přeléčit arpalitem neo - na radu zdejší veterinářky - nezdálo se mi to, ale na vatičku jsem jim trochu podetřela křídla, na klec a prostředí jsem použila biokill na prostředí - andulky toto nevdechly, dávala jsem si veliký pozor - při aplikaci na prostředí byly v jiné místnosti. Tyto parazity již nemají. Často jsem Kobyho nachytala jak klove na zemi do zdi, jsou skoro pořád venku. Návštěvu veterináře plánuji na víkend, pokud to vyjde, nejbližší odborník je hodinu a půl cesty. Pro andulku bude toto cestování stresující, ale nedá se nic dělat. Prosím proto o radu, jakou nemoc charakterizují tyto příznaky?
Děkuji,.
Vyfotit se nenechá, video jen když se pokoušel spát a nelze ho sem přiložit, tak je na úschovně. http://www.uschovna.cz/zasilka/MKVL7YRSK75LPXFG-K2V/Z5KFLRFBD3.
lumpicek
XXX.XXX.0.243
Dobrý den, dle mého názoru andulce nic není, ale má talent opakovat zvuky, které slyší.Je v prostředí, kde stále něco vytváří určitý hluk, strojovna poháněná vodou, jak to chápu z ukázky.
Několikráte jsem video přehrál a docházím k závěru, že několikráte repetýruje takové to klapnutí, které je tam slyšet stále dokola.
Jinak nic nového pod sluncem, papoušci se učí rychle zvuky z okolí, pokud na to mají vlohy.A kor
samotář, nudí se a vnímá vše jiné než svůj druh.
Ještě přibližte dění, je krotký, snažíte se ho něco naučit, nemáte tam psa na kterého mlaskáte?Ten zvuk někde pochytil, ale připisuji to té strojovně.
Ony andulky podobný zvuk vydávají i přirozeně, když se hašteří, jen trošku jiný, třeba to jen zkresluje záznam.
Závěrem vás ujišťuji, že nemá cenu veterináře navštěvovat, toto opravdu není onemocnění, nebo následek po parazitech, téměř za padesát let chovatelství jsem se již s mnoha nemocemi setkal, ale toto nemoc není.
Dobrý den, podle mě to také žádné zalykání není, to by vypadalo jinak. Ten zvuk je naučený. Já mám dva senegalce, samička mluví, ale nevydává žádné jiné zvuky a samec nemluví, ale vydává všechny zvuky, které slyší v okolí. Nedávno vydával podivný sípavý zvuk, u kterého jsme nevěděli o co jde a když přijel syn na návštěvu a vyndavala jsem něco z vestavné ledničky, tak říkal, že při zavírání dveří je to úplně stejný zvuk, co vydává samec. My už to ani nevnímali.