Napadlo mě založit toto vlákno, jelikož sám jsem neznalý v tomto směru a třeba by to napomohlo i ostatním zajímajícím se o tuto problematiku:
Poměrně často se v inzerátech nejen na ifauně objevují nabídky k prodeji nějakého toho ptačího druhu vyskytujícího se ve volné přírodě na našem území, stává se, že prodejce nenabízí k ptactvu potřebné doklady s odpovědí že tento druh pod legislativu nespadá, respektive k jeho chovu nejsou zapotřebí příslušné doklady jako například ke stehlíkům, jenže při koupi neznalého si nový majitel zadělává na průšvih z nelegálního držení a hrozí mu tučná pokuta. Jak to tedy je? Jsou nějaké druhy, kterých se to netýká? Popřípadě je k nahlédnutí nějaký seznam druhů?
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Napadlo mě založit toto vlákno, jelikož sám jsem neznalý v tomto směru a třeba by to napomohlo i ostatním zajímajícím se o tuto problematiku:
Poměrně často se v inzerátech nejen na ifauně objevují nabídky k prodeji nějakého toho ptačího druhu vyskytujícího se ve volné přírodě na našem území, stává se, že prodejce nenabízí k ptactvu potřebné doklady s odpovědí že tento druh pod legislativu nespadá, respektive k jeho chovu nejsou zapotřebí příslušné doklady jako například ke stehlíkům, jenže při koupi neznalého si nový majitel zadělává na průšvih z nelegálního držení a hrozí mu tučná pokuta. Jak to tedy je? Jsou nějaké druhy, kterých se to netýká? Popřípadě je k nahlédnutí nějaký seznam druhů?
Xx.
Luboš Jedlinský
napsal(a):
Z u nás žijících ptáků nepotřebujete doklady pouze na bažanta obecného, kachnu divokou a hřivnáče. Na ostatní můsíte mít doklady.
Mate me to jen, pan tady nabizi sykorky, brkoslavy a jine bez kroužku tudíž bez dokladu jak tvrdíte, ty brkoslavove a sykorky azurove me zajímali ani cena nebyla horentní jen me zarazilo ze nejsou kroužkované a pri dotazu zda maji potřebné papíry pan jiz neodepsal, myslel jsem ze prave tyto dva druhy tam nespadaji. Nic vic.
keke

XXX.XXX.17.3
lupus4
napsal(a):
Z u nás žijících ptáků nepotřebujete doklady pouze na bažanta obecného, kachnu divokou a hřivnáče. Na ostatní můsíte mít doklady.
Já nechápem len jedno, sme členmi EU a každý má iné zákony, napríklad Talianom nerobí problém ani lastovićka a ani lesná hrdlićka, z tieto spomínané vtáky na Slovensku chránime a Taliani z nich robia špeciality.
To je právě to, celá vymaštěná EU v zahraničí je bez problemu loví a zabijí a u nás si dáte čížka ač třeba poraněného do klece a je průšvih, nehledě na to pokud by jste odchov z klece pustil do volné přírody, to je další průser, no nic nenaděláme, pokud budem v tý pasti EU budou se nám pořád míchat do našich zálib a omezovat životy, lepší to nebude, jenom horší.