Dobry den, rada bych si poridila papousky Ara ararauna, nebo Kakadu bílý, pripadne Kakadu žlutolící
nebo Kakadu žlutočečelatý
Uz od detsvi tyto uzasne storeni obdivuji, dosud jsem chovala jen Korely a andulky[nebo tedy nemohu rict ze bych chovala, vzdy jsem mela maximalne 2 papousky a ani nyni nemam v umyslu se zabyvat chovem papousku abych se pokousela je napr rozmnozovat, ale ciste jen jako uzasneho clena domacnosti]nyni mam ale moznost si konecne vysnene papousky poridit Chtela bych tedy pozadat o jakekoliv informace, abych se nedopustila nejakych zbytecnych chyb.{Jinak pokud mi Chcete opet radit abych se tedy do porizeni takovychto narocnych druhu nepoustela a radsi si poridila andulku ci korelu, tak vas muzu ujistit ze oba druhy jsem jiz mela a nyni si proste chci a jsem ROZHODNUTA poridit tyto uzasne velke druhy papousku.Nedavno jsem se na toto tema dotazala nejake chovatelky takovychto velkych papousku a misto aby mi vse vysvetlila a dala mi nejake informace, tak mi prave toto sdelila ZE SE RADSI DO TOHO NEMAM POUSTET! Po prostudovani informaci z knih a take nettu jsem se dozvedela, ze veliky problem u techto druhu papousku je vytrhavani si peri, velmi casto je uveden jako hlavni duvod takoveho chovani ze papousek[ krom tedy moznych fyzickych nemoci]proste psychicky strada[vetsinou, novy domov, nove prostredi ale hlavne samota, kdy si novi majitele papouska privezou od chovatele, ktery se mu samozrejme maximalne venoval a pripadne byl i s jinymi papousky a najednou se ocitne na miste kde je vetsinu dne ponechan sam, protoze novi majitele samozrejme chodi do prace, ci jinam a dostatecne se mu nevenuji]take jsem se dozvedela[nevim ale zda je tato informace pravdiva]ze kdyz si poridite par, nebo vice papousku jednoho druhu, tak nebudou chtit s novym majitelem prilis komunikovat, protoze se venuji jeden druhemu.CHtela jsem se tedy zeptat zda je mozne chovat v jedne domacnosti napr Aru araraunu a napriklad Kakadu bíleho[kdy si tedy poridim 1 Aru a 1 Kakadu]?Oba tyto druhy papousku velmi obdivuji a lakaji me.A pokud to mozne je, co a na co bych se mela pripravit?Je mi jasne ze ze se tyto 2 druhy i rozdilne stravuji, take jsem se docetla ze je lepsi mit spise samicky, protoze napr samci u Kakadu jsou v obdobi pareni a take dospivani, nevyzpytatelni a take hodne agresivni.Proste chtela bych si poridit Aru a Kakadu, jestli je tedy mozne jejich spolecne souziti a co vse to tedy obnasi a na co vse bych se mela pripravit, nebo s cim bych mela pocitat?Jde mi o to ze by to vyresilo{tedy aspon si to myslim, nevim ale zda spravne]to ze by papousci nebyli o samote, protoze by byli 2, navic tim ze je kazdy jiny druh, tak by me neodsunuli do pozadi, protoze jsou kazdy jinej druh a nejsou sparovany.DEKUJI PREDEM ZA JAKEKOLIV INFORMACE.
Dobrý den, od korely a andulky je to docela velký skok! Nebudu Vás přemlouvat, ať se na to radši vykašlete, protože ara a kakadu je úplně jiná kapitola než andulka a korela a navíc vidím, že jste pevně přesvědčená a Váš názor tady nezmění asi nikdo. Jen Vás chci ujistit, že i když máte všechno tak prostudované z knížek a internetu, realita je někdy opravdu jiná, lidi se nadchnou pro něco a potom pláčou, protože zjistí, že tohle nebyl ten pravý šálek kávy, většinou to dopadne tak, že vidíte inzeráty typu: stěhujeme se, alergie atd...prodám i s klecí. Toto jsou pro papoušky tak stresové situace, ale těm lidem je to jedno, hlavně, že už jsou z domu a mají pokoj! Navíc vy chcete hned dva různé druhy najednou?
Pokud se chcete sama ujistit, že to zvládnete, tak bych nijak nespěchala, našla bych někoho v okolí, kdo tento druh chová a pokud bude ochotný, rád Vás něco naučí a poradí Vám co a jak, hlavně si sama hlavně uvědomíte jaké starosti jsou s tím spojené, a jestli dokážete papouškovi dát to, co potřebuje ke spokojenosti, protože je to úvazek na hodně dlouhou dobu.
Založila jste téma, které tady asi hodně chovatelů zvedne ze židle a nečekejte kladné reakce...jsou to chovatelé a pro ně jsou ptáci srdcová záležitost a ne chov pokus / omyl...
Já taky obdivuji mnoho jiných zvířat a i když si je klidně můžu koupit, tak si pro ně zítra nepojedu jen pro to, že je chci a hotovo...
Dobry den, dekuji za prispevek a informace, popravde vim ze to zrejme neni asi neni jednoduche, ale mohu vas ujistit ze nejsem ten typ kterej, kdyz se nevyvyji vec tak jak by cekal- tak s tim placne!Nikdy jsem zadne zvire ani jineho tvora neodlozila a jsem pripravena se poprat s tezkostmi, Papousky miluji a proto jsem sem napsala abych se dozvedela co nejvice informaci, zda je mozne a rozumne je chovat dohromady[nebo ne] a co vse to obnasi, na co se pripravit.Jsem Pevne rozhodnuta si papousky poridit, prosim tedy jen o JAKEKOLIV INFORMACE co se tohoto tematu tyka!Nechci aby mi tady psalo 30 chovatelu abych se vrhla na andulky a pod. a jak je to nerozumne apod.Jinak uz jsem zkousela se ptat i chovatelu, ale samozrejme jde hodne o finance, tedy pokud si u nich papouska neporidite, tak vam samozrejme nedaji ani info No tak jsem si rekla ze to zkusim tady, abych se nejprve dovedela co nejvice a mohla se na vse pripravit a vse zaridit a promyslet!Myslim ze to je rozumnejsi a smysluplnejsi, nez abych si dovezla nejdrive papousky a teprve potom o nich shanela info a chytala se stropu ! [takze chovatele by me spise meli pochvalit a ne se do me pustit jaka jsem to ale nezodpovedna slepice ].
Bohuzel nevim co, nebo kdo jsou sulkaty?Donedavna jsem mela jen korely a musim rict ze to jsou uzasny ptaci, ted mam moznost poridit si Aru a chtela bych jen informace, jak se co nejlepe o papouska postarat, aby nijak nestradal a mel vse co potrebuje, take abych vedela na co se pripravit, s cim pocitat, precetla jsem tedy vse co jsem mohla[knihy, nett]komunikovala jsem i s par chovateli, bohuzel jak jsem jiz psala vyse, pochopila jsem, ze pokud si u toho daneho chovatele nekoupim papouska, tak ani tedy nedostanu potrebne info, informace o techto uzasnych papouscich povazuje vetsina z nich za neco jako balicek ke koupi papouska od nich[tedy zrejme neco jako chovatelsky servis]Tak to tedy zkousim i tady, myslim ze by to pomohlo i spouste jinych lidicek kteri uvazuji o techto nadhernych papouscich[nebo uz treba i pripadne papouska dokonce vlastni]aby se vyvarovali zbytecnych chyb a vedeli jak se o papouska/sky postarat, aby nestradal/li a byli spokojeni.Zjistila jsem ze hodne papousku si hned, nebo nejakou dobu po umisteni v novem domove si zacne vytrhavat peri, z tech malo info co jsem ke kterym jsem mela pristup, jsem zjistila ze papousci mohou byt bud fyzicky nemocni[coz byva malokdy] a nebo s nejvetsi pravdepodobnosti trpi psychycky, kdy jednak zmeni majitele, ktery se jim venoval treba vice a lepe, dale taky ze odejdou z mista ktere znali a byli chovani treba i s vice ptaky, pak take ale treba prechod na jiny typ krmeni, nebo jsou jinak a v jinou dobu krmeni... apod.Taky jsem se dozvedela ze vetsina pocatecnich nadsencu dava posleze papousky pryc hlavne i k vuli jejich hlasovym projevum, kdy tedy pri porizeni techto papousku se nejak opomenou pripravit i na jejich hlasovy projev, ktery byva nejcasteji rano i vecer a samozrejme toto pak hlavne k vuli sousedum[kteri si stezuji] musi resit a resi tim ze se papouska zbavi.Coz v mem pripade nehrozi, protoze bydlime na samote, takze tady se muzou papousci hlasite projevovat od rana do vecera a nikomu to vadit nebude
Tak ararauny jsou bezesporu nádherní impozantní ptáci obzvláště když jim dopřejete chovat se co nejvíce přirozeně.Takže chov v páru, voliéru tak 150m3 výška aspon 3m se zateplenou částí.
Značný podíl ořechů v krmné dávce a neustálý přísun čerstvých větví, šišek... a dbát na tzv "enrichment" v chovu těchto inteligentních zvířat.
Bohuzel nevim co, nebo kdo jsou sulkaty?
já bych dle Vašeho písemného projevu a "zápalu", řekl, že jste to VY
http://tera.poradna.net/q/view/174137-geochelone-sulcata-vyhradne-o-tomto-tvoru-dekuji?page=r179678#r179678
mno asi máte dvojče, ani o tom nevíte
jinak se omlouvám za OT
Jankkka
napsal(a):
Dobry den, rada bych si poridila papousky Ara ararauna, nebo Kakadu bílý, pripadne Kakadu žlutolící
Uz od detsvi tyto uzasne storeni obdivuji, dosud jsem chovala jen Korely a andulky[nebo tedy nemohu rict ze bych chovala, vzdy jsem mela maximalne 2 papousky a ani nyni nemam v umyslu se zabyvat chovem papousku abych se pokousela je napr rozmnozovat, ale ciste jen jako uzasneho clena domacnosti]nyni mam ale moznost si konecne vysnene papousky poridit Chtela bych tedy pozadat o jakekoliv informace, abych se nedopustila nejakych zbytecnych chyb.{Jinak pokud mi Chcete opet radit abych se tedy do porizeni takovychto narocnych druhu nepoustela a radsi si poridila andulku ci korelu, tak vas muzu ujistit ze oba druhy jsem jiz mela a nyni si proste chci a jsem ROZHODNUTA poridit tyto uzasne velke druhy papousku.Nedavno jsem se na toto tema dotazala nejake chovatelky takovychto velkych papousku a misto aby mi vse vysvetlila a dala mi nejake informace, tak mi prave toto sdelila ZE SE RADSI DO TOHO NEMAM POUSTET! Po prostudovani informaci z knih a take nettu jsem se dozvedela, ze veliky problem u techto druhu papousku je vytrhavani si peri, velmi casto je uveden jako hlavni duvod takoveho chovani ze papousek[ krom tedy moznych fyzickych nemoci]proste psychicky strada[vetsinou, novy domov, nove prostredi ale hlavne samota, kdy si novi majitele papouska privezou od chovatele, ktery se mu samozrejme maximalne venoval a pripadne byl i s jinymi papousky a najednou se ocitne na miste kde je vetsinu dne ponechan sam, protoze novi majitele samozrejme chodi do prace, ci jinam a dostatecne se mu nevenuji]take jsem se dozvedela[nevim ale zda je tato informace pravdiva]ze kdyz si poridite par, nebo vice papousku jednoho druhu, tak nebudou chtit s novym majitelem prilis komunikovat, protoze se venuji jeden druhemu.CHtela jsem se tedy zeptat zda je mozne chovat v jedne domacnosti napr Aru araraunu a napriklad Kakadu bíleho[kdy si tedy poridim 1 Aru a 1 Kakadu]?Oba tyto druhy papousku velmi obdivuji a lakaji me.A pokud to mozne je, co a na co bych se mela pripravit?Je mi jasne ze ze se tyto 2 druhy i rozdilne stravuji, take jsem se docetla ze je lepsi mit spise samicky, protoze napr samci u Kakadu jsou v obdobi pareni a take dospivani, nevyzpytatelni a take hodne agresivni.Proste chtela bych si poridit Aru a Kakadu, jestli je tedy mozne jejich spolecne souziti a co vse to tedy obnasi a na co vse bych se mela pripravit, nebo s cim bych mela pocitat?Jde mi o to ze by to vyresilo{tedy aspon si to myslim, nevim ale zda spravne]to ze by papousci nebyli o samote, protoze by byli 2, navic tim ze je kazdy jiny druh, tak by me neodsunuli do pozadi, protoze jsou kazdy jinej druh a nejsou sparovany.DEKUJI PREDEM ZA JAKEKOLIV INFORMACE.
Jsem starý, chovám od r.1969 a to mně bylo 25 let vše možné. Na ary jsem nedosáhl, íkdyž mám papoušků v chovu víc jak za 150 tisíc.Papoušek je individuum a co platí pro jednoho, nemusí platit pro ostatní. Ani výší konta hned nedoáhnete ůspěchu, ikdyž budete u internetu sedět pořád.
Pokud Vás to baví, na peníze nehleďte, pokud je máte. Když se štěstí unaví sene i na v... Takto jsem uvedl v článcích i můj úspěch v chovu p. senegalských.
Moc dekuji za poskytnute informace, chtela jsem se jen zeptat zda kdyz si poridim 2 Ara zda se mnou budou komunikovat a nebo zda me budou brat jen jako nekoho, kdo jim nosi krmeni, vetve sisky apod.Zda si proste vystaci sami[coz bych nerada protoze jak jsem jiz psala vyse chci si poridit papouska/sky jako cleny domacnosti a ne do chovu]proto me napadlo po shlednuti a precteni info na nettu ze bych to vyresila tim ze si poridim sice papousky 2 ale kazdy jineho druhu, laka me prave Ara a Kakadu[ u obou druhu jsem se snazila zjistit vsechny dostupne informace a i tam jsem se vsude docetla a dozvedela ze je lepsi mit spise samicky, ktere nejsou v dobe dospivani a v dobe pareni agresivni a nenapadaji se]na nettu jsem videla ze je hodne chovatelu, nebo majitelu ktery maji vice druhu velkych papousku v jedne domacnosti a nevypadalo to ze by se navzajem napadali nebo neco podobneho{ale mozna se mylim a treba to neni dobry napad ]Kazdopadne co jsem videla tak Zako, Kakadu, Ara, spolu normalne poletovali, nenapadali se i se nechali spolecne prikrmovat od majitelu, ma prosim s timto nekdo zkusenosti?Na co je potreba davat pozor, ceho je treba se vyvarovat a co je naopak v pohode?Dekuji predem za jakekoliiv informace.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
Jankkka
napsal(a):
Moc dekuji za poskytnute informace, chtela jsem se jen zeptat zda kdyz si poridim 2 Ara zda se mnou budou komunikovat a nebo zda me budou brat jen jako nekoho, kdo jim nosi krmeni, vetve sisky apod.Zda si proste vystaci sami[coz bych nerada protoze jak jsem jiz psala vyse chci si poridit papouska/sky jako cleny domacnosti a ne do chovu]proto me napadlo po shlednuti a precteni info na nettu ze bych to vyresila tim ze si poridim sice papousky 2 ale kazdy jineho druhu, laka me prave Ara a Kakadu[ u obou druhu jsem se snazila zjistit vsechny dostupne informace a i tam jsem se vsude docetla a dozvedela ze je lepsi mit spise samicky, ktere nejsou v dobe dospivani a v dobe pareni agresivni a nenapadaji se]na nettu jsem videla ze je hodne chovatelu, nebo majitelu ktery maji vice druhu velkych papousku v jedne domacnosti a nevypadalo to ze by se navzajem napadali nebo neco podobneho{ale mozna se mylim a treba to neni dobry napad ]Kazdopadne co jsem videla tak Zako, Kakadu, Ara, spolu normalne poletovali, nenapadali se i se nechali spolecne prikrmovat od majitelu, ma prosim s timto nekdo zkusenosti?Na co je potreba davat pozor, ceho je treba se vyvarovat a co je naopak v pohode?Dekuji predem za jakekoliiv informace.
Vidím to tak, že by se měli v první řadě papoušci, které chcete koupit vyvyrovat kontaktu s vámi.
Jankkka
napsal(a):
Dobrý den, jeden nebo dva papoušci je i otázka prostoru. Záleží jestli budou v bytě v panelovém domě nebo v rodinném domku se zahradou
Další je jestli budete mít voliéry venku na zahradě a kolik času jim denně můžete věnovat. Může se stát že budete opravdu jen nosickou šišek.
Jestli chcete tak trochu popište jake zázemí máte a podle toho by se dalo doporučit kolik papoušků.
Hezký den.
Bydlime na samote v rodinem dome se zahradou, takze by bylo mozne[a asi i vhodne a co se tyka chovu, urcite pro papousky i nejlepsi] umistit papousky i do voliery, na voliere se uz pracuje, tedy volieru jsem mela i pro Korely, ale samozrejme pro velke papousky musi byt daleko vetsi, Nicmene rada bych ale byla s papousky co nejvice v kontaktu[myslim ze pokud bych je umistila natrvalo do voliery, tak si budou zit svym zivotem, coz je jiste zrejme z chovatelskeho hlediska asi to nejlepsi, jak jsem ale jak jsem jiz psala vyse, chtela bych papousky jako cleny rodiny, ktery se ucastni a zvyknou na cloveka jako takoveho.komunikuji s nim apod.]Urcite tady hodne chovatelu asi nastvu, protoze chovatelum jde predevsim o to aby byl papousek v co nejvice prirodnim a pro nej prirozenem prostredi, coz je dobre i pro jeho pareni apod.Chovatel ho spise zpovzdali pozoruje, stara se o nej, ale snazi se samozrejme spise nezasahovat do teritoria papousku aby je zbytecne nestresoval.Ja ale nejsem chovatelka a jde mi o to aby se mnou papousek komunikoval a stal se z nej proste clen domacnosti.Vim tedyze je lepsi poridit si papouska/ky odchovane umele, pokud rucne dokrmene pokud jsou to tedy mladi papousci][pripadne uz dospele kteri jsou zvykli na cloveka, domacnost apod.]Vim ze kazdy papousek je individualni{ to byli i moje Korely a Andulky]ma jinou povahu a chova se jinak, vim ze pokud je chovan doma v kleci[klec musi byt siroka minimalne tak aby tam mohl v pohode papousek roztahnout kridla, uvazovala jsem take o ptacim strome, bidle apod.]presto by me zajimalo zda je mozne chovat v DOMACNOSTI[napr i v jednom pokoji] spolu dohromady Aru a treba Kakadu?A je tedy lepsi kdyz jsou obe to samicky?Na co bych se mela pripravit a s cim pocitat, co je potreba?Dekuji za jakekoliv informace.
Jankkka
napsal(a):
Bydlime na samote v rodinem dome se zahradou, takze by bylo mozne[a asi i vhodne a co se tyka chovu, urcite pro papousky i nejlepsi] umistit papousky i do voliery, na voliere se uz pracuje, tedy volieru jsem mela i pro Korely, ale samozrejme pro velke papousky musi byt daleko vetsi, Nicmene rada bych ale byla s papousky co nejvice v kontaktu[myslim ze pokud bych je umistila natrvalo do voliery, tak si budou zit svym zivotem, coz je jiste zrejme z chovatelskeho hlediska asi to nejlepsi, jak jsem ale jak jsem jiz psala vyse, chtela bych papousky jako cleny rodiny, ktery se ucastni a zvyknou na cloveka jako takoveho.komunikuji s nim apod.]Urcite tady hodne chovatelu asi nastvu, protoze chovatelum jde predevsim o to aby byl papousek v co nejvice prirodnim a pro nej prirozenem prostredi, coz je dobre i pro jeho pareni apod.Chovatel ho spise zpovzdali pozoruje, stara se o nej, ale snazi se samozrejme spise nezasahovat do teritoria papousku aby je zbytecne nestresoval.Ja ale nejsem chovatelka a jde mi o to aby se mnou papousek komunikoval a stal se z nej proste clen domacnosti.Vim tedyze je lepsi poridit si papouska/ky odchovane umele, pokud rucne dokrmene pokud jsou to tedy mladi papousci][pripadne uz dospele kteri jsou zvykli na cloveka, domacnost apod.]Vim ze kazdy papousek je individualni{ to byli i moje Korely a Andulky]ma jinou povahu a chova se jinak, vim ze pokud je chovan doma v kleci[klec musi byt siroka minimalne tak aby tam mohl v pohode papousek roztahnout kridla, uvazovala jsem take o ptacim strome, bidle apod.]presto by me zajimalo zda je mozne chovat v DOMACNOSTI[napr i v jednom pokoji] spolu dohromady Aru a treba Kakadu?A je tedy lepsi kdyz jsou obe to samicky?Na co bych se mela pripravit a s cim pocitat, co je potreba?Dekuji za jakekoliv informace.
Nechci se vás nijak dotknout, ale mám z vás zvláštní pocit, na to co všechno máte načtené a zjištěné mi připadá že řešíte dost banální věci, pochopil jsem že jste nikdy neměla v domácnosti většího papouška, nechci vás zrazovat, ale andulky a korely jsou chováním úrovní inteligence, povahově a náročnosti chovu na hony vzdáleny těmto velkým papouškům. Ono je sice krásné že s vámi papoušek komunikuje a vnímá vás (takové ty úžasné videa na youtube) ale nese to sebou i spoustu negativ, jeho nálady a právně vyšší inteligence z něho neudělá tvora jenom pro vaše pobavení ale bude vám i vzdorovat a chtít si prosadit svou. Ještě se nad tím zamyslete, a připravte se i na spoustu negativ, myslím si že někomu ani sto a knih a různých návštěv nepomůže, pokud to v sobě člověk nemá, tak to stejně fungovat nebude. Na druhou stranu pokud to tam je můžete prožít něco co mnoho lidí v životě nepotká.
park
napsal(a):
Nechci se vás nijak dotknout, ale mám z vás zvláštní pocit, na to co všechno máte načtené a zjištěné mi připadá že řešíte dost banální věci, pochopil jsem že jste nikdy neměla v domácnosti většího papouška, nechci vás zrazovat, ale andulky a korely jsou chováním úrovní inteligence, povahově a náročnosti chovu na hony vzdáleny těmto velkým papouškům. Ono je sice krásné že s vámi papoušek komunikuje a vnímá vás (takové ty úžasné videa na youtube) ale nese to sebou i spoustu negativ, jeho nálady a právně vyšší inteligence z něho neudělá tvora jenom pro vaše pobavení ale bude vám i vzdorovat a chtít si prosadit svou. Ještě se nad tím zamyslete, a připravte se i na spoustu negativ, myslím si že někomu ani sto a knih a různých návštěv nepomůže, pokud to v sobě člověk nemá, tak to stejně fungovat nebude. Na druhou stranu pokud to tam je můžete prožít něco co mnoho lidí v životě nepotká.
Myslím, že není!
Jankkka
napsal(a):
Dobrý den, pouštět se po andulkách a korelách do chovu (i když jen na mazlení) ary a tak problémového papouška, jako je kakadu a navíc si je pořídit společně je velká divočina a pokud to uděláte, tak to v období dospívání a po něm sama uznáte. Do doby, než dospějí, to ale samozřejmě budou sladká mláďata.
Já Vás od toho odrazovat nebudu, jste snad dospělá a svéprávná, jen si myslím, že většina chovatelů chová papoušky nejen proto, že se jim líbí, ale že jim jde také o to, aby se měli papoušci dobře. A papouškům je nejlépe v páru stejného druhu. Vy akorát píšete, že papoušky prostě chcete a možná to je právě ten důvod, proč Vám zmíněná chovatelka řekla, že se do toho nemáte pouštět...
Chovat papoušky ze dvou různých kontinentů, kdy je mimo jiné kvůli stravovacím návykům, jinému temperamentu atd. nebudete moci mít v jedné voliéře a pokud ji přepažíte, stejně nebudou spolu, je nesmysl.
Když je budete mít od mláďat, a nebudou ve voliéře, ale v domácnosti, mohou k sobě přilnout i bez ohledu na to, že nejsou stejného druhu a Vás do pozadí mohou odsunout i tak.
Také není nikde psáno, že si z rodiny vyberou zrovna Vás. Mohou Vás v dospělosti začít třeba i napadat.
Zaměřujete se na škubání peří, ale může nastat x dalších srovnatelných problémů. Bez znalosti psychiky těchto velkých papoušků a bez zkušeností alespoň se středními papoušky si zaděláte na plno problémů.
Nechcete se dopouštět zbytečných chyb, ale přesně toho se dopustíte, pokud si tyto dva druhy náročných papoušků pořídíte, ale to poznáte, až dospějí.
Oldass

XXX.XXX.220.210
A nestačil by jen ten Kakadu? Pokud se mu budete věnovat, mohlo by to fungovat. Skočit od andulek k tak velkým papouškům, a ještě ke všemu dva... je to hrozné riziko.
Také znám spoustu lidí z okolí co mělo hroznou chuť na "velkého papouška" a za pár let se ho zbavovali. Je to jako s děckem, papoušek je na celý život, s tímto vědomím je k tomu třeba přistupovat. Potlačil bych emoce a uvažoval logicky, jestli máte do budoucna čas se alespoň o jednoho dobře postarat.
Já měl také kdysi chuť pořídit většího papouška, ale nakonec nám dělá radost zase andulka a vůbec nelituji.
Kupte si dokrmeneho amazonka cernotemenneho a budete nejspokojenejsi, jaky klaun Vas bude doma bavit dlouhe roky.v sezonu vas bude bavit ve voliera svou kreativitou, aktivitou a muzete ho tam denne navstevovat a chodit za nim do voliery a mimo sezonu Vam bude doma prat dobrou noc a lezet s vami na zadech na perine☺u ar budete resit kazdou drobnost a budete zacinat tim, ze zjistite, ze vase voliera je potahnuta slabym pletivem a ze mu nemuzete zaridit dostatecne podminky.v puberte se ho zacnete bat a bude Vas dirigovat a nakonec se ho stejne zbavite.kolegyne z prace si bez zkusenosti poridila araraunu.je to jiz 10let.dnes tam sedi doskubany ptak, nakonec ho ma v garazi a krici na lesy a ona nevi co s nim.v tomto stavu je neprodejny...
Já osobně bych Vám tento experiment také nedoporučoval.Když pominu to, že Ara a Kakadu jsou každý úplně jiný, co se chovu týče. Tak náročnost ve tak velká, že potíže mívají i zoologické zahrady.
Dobře, máte to nastudováno, brala jste také v potaz dlouhověkost těchto papoušků?
Zvažte tedy jestli, jak Vám zde již někdo radil nezkusit něco méně náročného. Typy zde byly a dobré. Jestli do toho půjdete, máte odvahu. V tomto případě je to ale spíš hazard.
Je to na Vás.
já

XXX.XXX.111.1
Madam, z vašeho psaného projevu mě rozbolela hlava a začala jsem si trhat peří, i když jsem doteď žádné neměla. Vy jste dobře umíněnej harant. :-D "Chci a chci papouška!" Tak to jo, no. Nezvládnete se ani adekvátně vyjádřit, z čehož usuzuji, že vaše porozumění psanému textu nebude nejlepší. Tak to zkusím napsat co nejsrozumitelněji: Vyser se na to a kup si raději andulku.
loricul

XXX.XXX.168.81
Vážená paní, mimo urážek se zde nic nedozvíte. Pokuste se navštívit chovatele, který se zabývá chovem těchto druhů určených ne do chovu ale jako domácí mazlíčky. Zkuste oslovit některého chovatele, kteří na fauně tyto ptáky inzerují.
loricul
napsal(a):
Vážená paní, mimo urážek se zde nic nedozvíte. Pokuste se navštívit chovatele, který se zabývá chovem těchto druhů určených ne do chovu ale jako domácí mazlíčky. Zkuste oslovit některého chovatele, kteří na fauně tyto ptáky inzerují.
Žádný soudný chovatel ji nic nedá. Tady jde o realitu co je a není možné.
Paní má zkreslený pohled na chov. Zničí minimálně dva ptáky a jestli má trochu rozumu, tak z toho bude nešťastná a to bych jí nepřál.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tedy...ctu si tady prispevky a reakce a musim se stydet ze jsem jeste cech!Pani, nebo slecna, tady napsala dotaz o informace o chovu papousku[ a jakkoliv naivne, nebo zkreslene jeji dotaz vyzniva, je videt ze proste potrebuje poradit] a misto aby ji nekdo ty informace podal, zasvetil ji do problematiky co se chovu zminenych papousku tyka, tak ji tady vetsina z vas napada a urazi !Vubec se nedivim ze se pak mnozi pripady, kdy si lide poridi, nejen papousky ale jakekoliv jine zvire a boji se zeptat nekoho povolaneho, protoze tohle co tady vetsina z vas predvadi, z toho je mi opravdu smutno!Chovate se jak Krovaci.MELI BY JSTE SE STYDET
A pro pani, nebo slecnu Janku, byt vami zkusil bych se zaridit dle rady
loricul
napsal(a):
Tedy...ctu si tady prispevky a reakce a musim se stydet ze jsem jeste cech!Pani, nebo slecna, tady napsala dotaz o informace o chovu papousku[ a jakkoliv naivne, nebo zkreslene jeji dotaz vyzniva, je videt ze proste potrebuje poradit] a misto aby ji nekdo ty informace podal, zasvetil ji do problematiky co se chovu zminenych papousku tyka, tak ji tady vetsina z vas napada a urazi !Vubec se nedivim ze se pak mnozi pripady, kdy si lide poridi, nejen papousky ale jakekoliv jine zvire a boji se zeptat nekoho povolaneho, protoze tohle co tady vetsina z vas predvadi, z toho je mi opravdu smutno!Chovate se jak Krovaci.MELI BY JSTE SE STYDET
A pro pani, nebo slecnu Janku, byt vami zkusil bych se zaridit dle rady
loricul
Zdravím. Dalibore, teď bez urážky, Vy, kdybyste se s takovým papouškem "pitval", vychoval ho, byl na odchov pyšný,... Vy byste ho paní s takovým přístupem, prodal?
Dobrý den, škoda že se to zase zvrtlo. Já mít peníze a víc prostoru, tak bych si ary taky rád pořídil. Nevím proč útočíte, zadavatelka se ptala a vy máte poradit a né urážet. Kolik z vás si aru klidně pořídilo a nic před tím nechovalo. Vidím v tom i tu závist, ona na to asi má a mi né a tak je úplně blbá. Kolik andulek trpí v různých sklepích a mrňavých klíckách, bez slunce, ve špíně...a vy se strachujete že ona je zlikviduje. Spousta chovatelů vzešla z nadšenců kteří o tom nic nevěděli a chytlo je to a umí. Zadavatelka toho zase tolik nenapsala abych si mohl dělat úsudek. K vaší smůle si může pořídit co chce. Pevně doufám že má dost rozumu, naštudováno a i to štěstí které potřebujeme všichni ji neopustí. Přimlouvám se za jeden druh, obří voliéru, velkou chuť jim dopřát maximum co se týče pestrosti potravy a zábavy. Možná si nezošklivit to že budete nakonec jen krmič. Nemám rád ochočené papoušky, připadají mi tak trochu znásilněný. Přednost je pro mě přirozenost a nechat je žít jak oni chtějí, pak se o nich pozorováním dozvím mnohem víc než od někoho kdo říká pár slov a nakonec se oškube.

Pro eli22
Zdravím. Dalibore, teď bez urážky, Vy, kdybyste se s takovým papouškem "pitval", vychoval ho, byl na odchov pyšný,... Vy byste ho paní s takovým přístupem, prodal?
Jestli jsem si příspěvek od zadavatelky dobře precetl a pochopil, tak se PTA JAK CHOVAT, CEHO SE VYVAROVAT, ZADA O INFORMACE, nikde neuvadi nic o koupi zminenych papousku od kohokoliv tady na Ifaune!A místo aby ji někdo informace podal, napsal ji, jak zmineny druh papousku chovat, cim krmit, jak se o ne tedy co nejlepe postarat apod. ji tady většina z vas jen urazela a napadala aniz k tomu byl důvod.Nedivim se tedy, ze si mnozi nadsenci podobny jako pani, nebo slečna, poridi zvire aniz by k nemu měli informace a pak se stava co jiz mnozi z vas popsali vyse[tedy ze se posleze tito lide zaleknou, nevi jak problémy které zakonite nastanou, resit] a doplati na to nejen oni ale především papousci, nebo i jina zvířata]Mam z toho pocit jako bych cetl reakce pubescentu, nebo deti a ne dospelych a vzdelanych lidi kteří se zabyvaji chovem ptaku a zvirat!
napsal(a):
Pro eli22
Jestli jsem si příspěvek od zadavatelky dobře precetl a pochopil, tak se PTA JAK CHOVAT, CEHO SE VYVAROVAT, ZADA O INFORMACE, nikde neuvadi nic o koupi zminenych papousku od kohokoliv tady na Ifaune!A místo aby ji někdo informace podal, napsal ji, jak zmineny druh papousku chovat, cim krmit, jak se o ne tedy co nejlepe postarat apod. ji tady většina z vas jen urazela a napadala aniz k tomu byl důvod.Nedivim se tedy, ze si mnozi nadsenci podobny jako pani, nebo slečna, poridi zvire aniz by k nemu měli informace a pak se stava co jiz mnozi z vas popsali vyse[tedy ze se posleze tito lide zaleknou, nevi jak problémy které zakonite nastanou, resit] a doplati na to nejen oni ale především papousci, nebo i jina zvířata]Mam z toho pocit jako bych cetl reakce pubescentu, nebo deti a ne dospelych a vzdelanych lidi kteří se zabyvaji chovem ptaku a zvirat!
Zdravím, tak jsem vlákno projela celé, z převážné většiny tady zadavatelka rady dostala, urážek je minimálně, a já osobně mám z jejich příspěvků pocit, že chce papoušky "vlastnit", cítím tam trochu sobeckost a nechuť se přizpůsobovat. Asi to nepíšu úplně přesně, ale nějak tak to vnímám. Třeba se mýlím.
Dobry den, tak jsem se konecne dostala na ifaunu precetla vsechny prispevky a nestacila jsem se divit chtela bych podekovat aspon tech par lidem, kteri se mi snazili poradit, moc si toho vazim a dekuji.Kazdopadne jsem myslela ze se nekdo trochu vice rozepise a prida jakekoliv blizsi informace jak nejlepe o Aru, nebo Kakadu pecovat, cim vsim krmit, jak casto napr.rosit[zvlaste tedy Kakadu] na co si dat pozor apod.proste co nejvice info., tak snad to malo pomuze nejen me ale i jinym, kteri se zajimaji a chteji si poridit tyto impozantni papousky.Jinak bych chtela upozornit zvlast agresivni majitelku nicku - JA - ktera nejen ze mela tu smulu ze bohuzel obrostla perim a zacala se dokonce i skubat ale k tomu ji i rozbolela hlava, coz me velmi mrzi aby se priste zdrzela nejen urazek, ale i sprostych a neslusnych projevu!A urcite mi NETYKALA!{protoze tak dobre se nezname] Kdyz uz neni v jeji moci aby prispela uzitecnou a prospesnou informaci!Jinak jeste jednou vsem moc dekuji za pomoc a potrebne informace
Tak to dopadá, když někdo něco chce a nepřemýšlí...
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/3012725/prodam-dva-velke-papousky/
Froli-1
napsal(a):
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/inzerce/r/detail/3012725/prodam-dva-velke-papousky/
Se mi udělalo úplně špatně.
Froli-1
napsal(a):
Bojím se, že to zde dopadne stejně. Běhá z toho mráz po zádech. Když si někteří melou pořád svou a i dobře míněné rady a varování berou jako urážku. Chovám ptáky od svých deseti let, měl jsem doma všechno možné. A přesto a nebo právě proto bych si na něco takového netroufl. To by to musela být jediná náplň života. Jinak to dobře dopadnout nemůže.
Já bych u všech větších papoušků dala prodej jen na povolení...aspoň by si to někteří snílci rozmysleli a odpustili se od takového nápadu a nedopadalo to takto!Píšou, že ta ara není agresivní, spíše bázlivý a navíc nelétá...ten pták je totálně vystresovaný, divím se, že není ještě orvaný a v takové kleci se mu vůbec nedivím. Vypadá to, že i ten kakadu má větší klec než ta ara...
Froli-1
napsal(a):
A to je tam ještě vzadu žako v malé pokojové kleci...takovým lidem bych ptáky okamžitě odebrala!
Ten žako je v takovém šeru, že jsem si ho všimla až teď. A kakadu nemá ani pořádné bidlo. Podle toho, co se tam píše, je evidentně nepouštějí z klece ven. Nemají na ně čas, hlavně, že si pořídí plno zvířat. Teď se snaží aspoň za ně získat peníze. To bych je snad radši někam darovala, než je takhle trápit, ten ara si tam ani neprotáhne křídla...
Ja jsem choval anduly korely pak jsem si koupil ararauna a nemam problem... A koupil jsem si ji protoze se mi libi neeee proto ze je nebo neni vhodna jak vsichni placaji... Asi bych nekombinoval ze zacatku kakadu a ara ti fakt ne.. Are staci 2 hod debe se venivat a prolet venku.. A je po starosti a je sni milacek.. Takze klid vsichni :*.
Dobry den, a rad bych jeste dodal ze kdo si chce poridit aru anebo kakadu nemusi byt hned zkuseny chovatel, jak se to ma ten človek asi naučit ? To si ma koupit andulku pak ji vyhodit korelu vyhodit zaka vyhodit a pak si muze koupit aru nebo kakadu ? Pripada mi to tady ze kdyz napise nezkuseny tak ho zkritizujete at si nic neporizuje lidi chcou rady a ne kritizovani. Chovatel taky chova a pak dela co ? Prodava a komu lidem tak proč ? Ti co kritizujou stari chovatele tak at laskave neprodavaji.. Dnes nezijeme v komunismu kazdy si muze koupit papouska a muze si jich koupit kolik chce.. Nekritizujte tu ty lidi prosim vas
greifen96
napsal(a):
Dobry den, a rad bych jeste dodal ze kdo si chce poridit aru anebo kakadu nemusi byt hned zkuseny chovatel, jak se to ma ten človek asi naučit ? To si ma koupit andulku pak ji vyhodit korelu vyhodit zaka vyhodit a pak si muze koupit aru nebo kakadu ? Pripada mi to tady ze kdyz napise nezkuseny tak ho zkritizujete at si nic neporizuje lidi chcou rady a ne kritizovani. Chovatel taky chova a pak dela co ? Prodava a komu lidem tak proč ? Ti co kritizujou stari chovatele tak at laskave neprodavaji.. Dnes nezijeme v komunismu kazdy si muze koupit papouska a muze si jich koupit kolik chce.. Nekritizujte tu ty lidi prosim vas
Už jsem se do tohoto tématu zapojil 2. července a dnes podruhé.
Kdo má peníze, může mít i tygra. Kdo chce chovat, co se mu líbí a dokonce to i odchovávat, musí mít samozřejmě ty peníze, ale i teoretické znalosti a určitou praxi. Na to nestačí mít několik australských papoušků a některé odchovat. Mnohdy jsou na úspěch potřeba roky. Musíme odlišovat chovat nebo odchovávat. Držitel tzv mazlíka a chovatel jsou odlišné kategorie.
Z příspěvků vidím, že si to lidé pletou.
Jste asi příliš mlád. Nepleťte sem komunismus. Ta Vaše věta, že si každý může koupit kolik papoušků chce je pravdivá, ale velice varující. Doufám, že jste dost chápavý a rozumíte mé odpovědi. Třeba napište, co Vy jste odchoval, pokud nejste jen držitel..
Ale ano mate pravdu, jen nekteri tu tem lidem uplne davaji strasne rozumy ale radu zadnou. Jsem ted uz jen drzitel, odchoval jsem v osmi letech korely a abdulky dvakrat do roka ale to je uplne jedno.. Kazdy neni chovatel... A nechapu proc kazdy sprdne cloveka za to ze se zepta co si chce poridit.
Velice dlouho, snad již přes deset let čtu ( a přispívám ) vlákna s dotazy na iFauně. Trend posledních několika let je nejen neporadit, ale přímo odradit každého, kdo má o něco zájem, zajímavé je že se vyjádřují povětšinou absolutní laici, kteří nejen že nic nevědí, ale ještě se snaží svoji nevědomost i dále šířit.Vulgarismy a tykání považuje mnoho lidiček za normání ! Je problém odpovídat k tématu? Je, a velký ! Protože fundované odpovědii se dočkáme většinou jen od toho, kdo má s daným druhem (či obecně s problémém ) nějaké osobní zkušenosti, a takových odpovídajících je tady poskrovnu.
Někdy moc dávno jsem měl jako své první chovance andulky (jak jinak, že?), korely, papoušíčky a agapornisy a rozhodl jsem pro malé ary, marakány a nobilisky + žaky! Udělal jsem tedy z vašeho pohledu něco špatně?
pěkný víkend
šiška ol.
greifen96
napsal(a):
Jak můžete vědět.co se za komunismu dalo koupit.a co ne.?Na to jste dost mladý a pokud si jako první koupíte hned aru, tak je mi jí přinejlepší hodně líto.Je ale pravda, že za peníze v Praze dům.K.
Mam rodiče kteří za komunismu žily takže něco znam z vypravění jak to chodilo s papoušky. Uražky tu píšou chovatele předevšim staří chovatele, pane, každy není chovatel ja mam doma již zminěné ptaky mam je naučené na režim, maji denně 2 hodiny volneho proletu venku, to se myslím rovna velke volieře. Tak mi tu nepište že by jste toho litoval. Pořad se tu bavíme o divokych mazličkach v bytě.. a ne o chovnych kusech. ano jsem mlady.
Takže za 1. Může být lepší mladší chovatel než starší, kde je to napsané že vždy je lepší ten starší
2. Ty co urážejí tak závidí a to že si ho sami pořídit nemůžou.
3. Paní sama musí uznat jestli má na to vhodné podmínky, dostatek času a financí,....
4. Paní žádala o pomoc, o informace a to jak kladné tak i záporné, aby věděla s čím počítat.
Je pravda že, je to velký skok, pokud má na to ale finance a čas tak proč by ne.
Teď nějaká ta ráda/informace: kakadu je mazlivější, ale méně se naučí a je jako odchovaný dražší ( cena okolo 40 000 Kč : nějaký lepší s odchovem )
Ara je méně mazlivý, ale naučí se víc. Kakadu více přilne k člověku ( ne vždy to tak je, ale většinou to tak je ). Ara stojí 20-30 000 Kč cena pod 15 tisíc nejde ale nepřesahuje přes 35 tisíc Kč ( to je ale málokdy, většinou okolo 25 000 Kč.
Řekla bych že nejvíc záleží na čase, ara - stačí ji 2 h, kdyz to kakadu potřebuje bych řekla nejméně 5 h jinak hodně strádá.
Dále také u každého počítejte s jiným krmením.
Rozhodně nedoporučuji si koupit oba dva, buď ara nebo kakadu. Kdybych měla já volit tak kakadu 1 a ara 2 ( možná více, ale počítejte se žárlivostí). Upřímně nad tím také hodně váhám, ale půjdu spíš do kakadu. A hlavně teď k chovu ara je potřeba povolení od veterináře ( jedná se o kontrolu potřebné velikosti voliéry ).
Doporučuji samici.
Přeji hodně štěstí s chovem a dejte vědět pro jakeho jste se rozhodla a jak se Vám s ním vede.
Sabina.L.
napsal(a):
Takže za 1. Může být lepší mladší chovatel než starší, kde je to napsané že vždy je lepší ten starší
2. Ty co urážejí tak závidí a to že si ho sami pořídit nemůžou.
3. Paní sama musí uznat jestli má na to vhodné podmínky, dostatek času a financí,....
4. Paní žádala o pomoc, o informace a to jak kladné tak i záporné, aby věděla s čím počítat.
Je pravda že, je to velký skok, pokud má na to ale finance a čas tak proč by ne.
Teď nějaká ta ráda/informace: kakadu je mazlivější, ale méně se naučí a je jako odchovaný dražší ( cena okolo 40 000 Kč : nějaký lepší s odchovem )
Ara je méně mazlivý, ale naučí se víc. Kakadu více přilne k člověku ( ne vždy to tak je, ale většinou to tak je ). Ara stojí 20-30 000 Kč cena pod 15 tisíc nejde ale nepřesahuje přes 35 tisíc Kč ( to je ale málokdy, většinou okolo 25 000 Kč.
Řekla bych že nejvíc záleží na čase, ara - stačí ji 2 h, kdyz to kakadu potřebuje bych řekla nejméně 5 h jinak hodně strádá.
Dále také u každého počítejte s jiným krmením.
Rozhodně nedoporučuji si koupit oba dva, buď ara nebo kakadu. Kdybych měla já volit tak kakadu 1 a ara 2 ( možná více, ale počítejte se žárlivostí). Upřímně nad tím také hodně váhám, ale půjdu spíš do kakadu. A hlavně teď k chovu ara je potřeba povolení od veterináře ( jedná se o kontrolu potřebné velikosti voliéry ).
Doporučuji samici.
Přeji hodně štěstí s chovem a dejte vědět pro jakeho jste se rozhodla a jak se Vám s ním vede.
Je Sílvestra, chtělo by to odlehčení, ale po přečtení celého rok starého tématu mně to nedá. Možná už tazatelka něco doma má. Asi se to ani já ani Vy nedovíme.
Sabina.L.
Vaší reakci dávám velikou jedničku. Škoda, ze nemáte nějaký profil, rád bych se o Vás něco dověděl. Vaši radu by si měla tazatelka stále číst, ale možná jí už nadšení přešlo.
Můj názor starého, z dnešního pohledu vlastně už přestárlého zájmového malochovatele je naprosto stejný. Já sám celý produktivní život choval relativně finančně dostupné papoušky Austrálie,a v roce 1978 jsem si koupil první pár penantů a dal za ně 6 tisíc, což byly mé skoro 3 měsíční platy a až v důchodu si pořídil mimo jiné exoty amazoňany, amazonky, senegalské, eklekty a pár žaků.Ochovával jsem hmyzožravé, astrildy a další.Ono to není jen o penězích, ale musí to člověka bavit a pak se ten chov nebo i odchov podaří.
Všem věrným čtenářům diskuze přeji radost z úspěšných odchovů i těch nejobyčejněších exotů.
Moudivlácek vite, je mi 13, ale na tohle mam nazor takovyhle. Je mi jasny, ze ted budou i ruzne nazory na me a ne zrovna pekne a to typu : ses detsko co o tom vis, ale je mi to fuk. Jen by me zajimalo jak se nakonec rozhodla. Mela jsem uz dost zvirat ( kralika - ten se dozil 9 let, kocku - te je ted 5 let, mela jsem betu, ted jsem dostala psa knirace : rikam to pro to ze mam sestru a ta nemuze mit ani rybicku protoze ji neda ani to pitome zradlo, chce zvire jen na mazleni, ale o tom to neni a tak ji mamka zadne zvire nedovoli. Kazde zvire dela bordel, ramus nebo neco jineho, kazde zvire ma sve klady i zapory. Ke kazdemu zvireti clovek musi zodpovedne. Dite chce kone, ale to nejde mu ho koupit, to neni jen o jizde. Potrebuje staj, dostatek prostoru, kazdy den zradlo (seno, coz taky neni levne) a ne kazdy pak bude chtit kydat, cistit, cesat, mejt,... co vse kun potrebuje a to si skoro nikdo neuvedomuje a to neni jen s konem, ale se vsemi zviraty. Jestli se na to pani koukne, tak jen preju hodne stesti a odpoved jakeho zvolila a jak se dari. S pozdravem Sabina Linhartova.
A hlavne je mi jasny ze tu budou nazory takove : ze urcite nebude poslouchat dite a co o tom muzu vedet, atd. Je mi to ale jedno, ja vim ze ty informace jsou prave a skutecne, uz jsem si precetla dost knih i o veterinarstvi a proto i vim, z casti kolik m² potrebuje jake zvire. Chtela bych byt veterinarkou, ale v dnesni dobe je strasne moc veterinaru a proto i skoro nulova sance, coz me dost odrazuje jeste mam cas, ted chci jit na gympl pak se uvidi. A to vse neni ze bych si to typla, vazne to tak je. Sabina L.
Sabina.L.
napsal(a):
Andulku jsem take mela, ale ne dlouho byla nemocna se zobakem, aru bych nechtela, az budu dospela a po vysoke skole tak mozna kakadu. A hlavne ted jsem dostala psa takze ted fakt rozhodne ne
Aha tak to se omlouvám, špatně jsem to pochopil. Láska ke zvířatům je dar a přeji aby ti to vydrželo. Já myslel, že to má být teď. Jestli do budoucna, jak píšeš po škole, tak to držím palce.
Sabina.L.
napsal(a):
A hlavne je mi jasny ze tu budou nazory takove : ze urcite nebude poslouchat dite a co o tom muzu vedet, atd. Je mi to ale jedno, ja vim ze ty informace jsou prave a skutecne, uz jsem si precetla dost knih i o veterinarstvi a proto i vim, z casti kolik m² potrebuje jake zvire. Chtela bych byt veterinarkou, ale v dnesni dobe je strasne moc veterinaru a proto i skoro nulova sance, coz me dost odrazuje jeste mam cas, ted chci jit na gympl pak se uvidi. A to vse neni ze bych si to typla, vazne to tak je. Sabina L.
dobrý večer, je vidět, že máte načteno vše co se dá a že sbíráte informace - ale praxe je vždy od těch "studijních " materiálu tak trošku někde jinde
poopravil bych cenu ararauny - nad třicet dá za dokrmenou jen laik chovateli zlodějovi!
no a s tím povolením od veterináře na chov ararauny - bylo by
to krásné, jenže to tak nefunguje !
pěkného silvestra
PS - opravdu je ale lepší nejprve mít nějakou praxi a pak se snažit poradit dle vlastních zkušeností
Dobrý den, nečetl jsem všechny příspěvky, ale ara ararauna.....po andulce nebo po korele? Je to těžký a hlavně dlouholetý kalibr. Pokud vám nadšení vydrží, bude to nádhera. Jen bych měl možná pro vás návrh, nechcete radeji vyzkoušet aru nobilis nebo marakánu? Jsou to neskutečný mazlové a mluvkové. Ararauna vyžaduje spoustu času a trpělivosti. Když k vám přilítne, je to obr král. Zvažte to. Jinak držím pěsti v rozhodování.
Dobry den.V roce 2017 jsem zde pozadala o radu,zda a take jak je mozne chovat spolu najednou velke papousky,jako je Ara Ararauna a papousky z druhu Kakadu,tedy napriklad, Kakadu bílý, Kakadu žlutolící nebo Kakadu žlutočečelatý.Krome par lidicek kteri se snazili opravdu poradit,jsem se tady dockala misto informaci spise nadavek,urazek a odsuzovani.Nicmene jsem se nedala odradit a opravdu jsem si vysnene papousky poridila a chtela bych se podelit o par informaci z chovu techto uzasnych stvoreni.Jako uplne prvni jsem si poridila obrovskou v podstate dvoj klec,nejvetsi co se dala sehnat viz ..Klec pro papoušky Ara XXXL Double (8040FL) / mimo výrobní program 2019, alternativa ARA XXLVíce zde: http://www.kvalitni-klece.cz/products/klec-pro-papousky-ara-xxxl-double/ a hned jsem si jela pro Kakadu žlutočečelatý rocni samicku a musim rict ze je to opravdu vyjimecny papousek.Samicce trvalo asi 2 tydny nez si privykla na me a na jiny rezim.Je absolutne uzasna,velmi komunikativni a pritulna.Ve vetsine literatury co jsem se snazila sehnat,jsem se docetla ze Kakadu nemaji takove nadani naucit se mluvit,spise jsou to komedianti kteri radi napodobuji spise pohyby a uci se triky nase samicka se rozpovidala hned po prvnich 2 tydnech,opakuje svoje jmeno a snazi se opakovat co casto slysi,do ted uz umi rict 5 vet a 3 jmena,proste je opravdu uzasna.Asi po 4 mesicich jsme si jely pro papouska Ara Ararauna taktez samicku teprve 9 mesicni.Po informacich co jsem si nastudovala,pripadne se dozvedela,jsem se rozhodla pouze pro samicky,protoze by meli byt oproti samcum mirnejsi povahy,napriklad v obdobi pareni a take dospivani, z info co jsem se dozvedela posleze i od chovatelu byvaji samci zejmena u druhu Kakadu nevyzpytatelni a take hodne agresivni.Samicku Ary jsem umistila do druhe oddelene poloviny dvojklece.Papousci holky si na sebe nekolik tydnu zvykaly,nicmene kazda z nich se ve sve kleci zabydlela a byly obe spokojene.Ara je i povahove trochu jiny papousek nez Kakadu,trvalo nekolik tydnu,asi 2 mesice,nez mi zacala duverovat,zezacatku se me snazila stipnout,kricela a branila se duvernejsimu kontaktu.Ara neni tak tak povahove pritulny druh papouska jako Kakadu,byla jsem ale trpeliva a po asi 2 mesicich si ode me zacala brat krmeni i z ruky a postupne se naucila,nastoupit na nastavenou ruku a nechat se pohladit.Oproti Kakadu si drzela odstup Kakadu je opravdu velky mazel miluje kontakt se svym panem,nebo chovatelem,necha se drpat a hladit,nastavuje hlavicku,zada a kridla aby jste se ji dotykali a hladili.To Ara nam zprvu s odstupem dovolila dotykat se ji jen na hlave a pouze jen tak letme pohlazeni,drbani nebo vetsimu lidskemu dotyku s branila,porad byla ve strehu a v obrane a Nic vam nedarovala a nedala zadarmo Oba druhy papousku jsem nechala asi 4 mesice od sebe oddelene,protoze kazda se snazila hajit svoji cast klece,svuj prostor.Poridila jsem i ptaci strom a snazila jsem se je obe spratelit na neutralnim uzemi,zezacatku se obe snazily nahanet jedna druhou,ale nakonec si po asi 2 tydnech zvykly a soustredily se spise na pamlsek,kterym jsem je na strome bohate odmenovala.Po ai 3 mesich jsem papouskum otevrela vnitrni prepazku klece spojila tedy celou klec.Trochu jsem se bala aby si nezacali ublizovat,hajit svoje teroterium a napadat se,ale vse dopadlo dobre,obe holky dnes spi spolu na jednom bidle,pritisknute jedna na druhou a jsou absolutni kamaradky.Co se tyka krmeni,tak Obe samicky rano dostavaji ovoce a zeleninu{banan,pomerance- ty obe miluji,jablka,hrusky,slivy,tresne,hroznove vino,ze zeleniny pak korenovou zeleninu - mrkev,celer,petrzel,dale pak hlavkove zeli,bile i cervene,salatove okurky,rajcata,papriky,meloun,cuketu,pak choi - neboli cinske zeli apod}obcas tak 2x tydne davame samickam cele 1 varene vajicko,nebo kousek kureciho vareneho masa,take dostavaji na okus 1-2x tydne vetve ovocnych stromu,pripadne vrby,miluji ji i jehlicnate stromy,ktere mi doporucily chovatele.Are pridavame do smesi ruzne druhy orechu,pripadne Burske orechy,Je pravda ze Burske orechy ma nejradeji,ostatni druhy,ji moc nejely,bud je vyhazela a nebo je nechala nepovsimnute a to i v pripade,ze jsme ji orechy podavaly loupane i neloupane,pripadne natuknute{ty obcas vzala a zabavila se jejich loupanim,ale kazdopadne nejvice davala prednost opravdu skoro jen Burakum}Tohle trvalo asi 2 mesice.Dnes uz miluje vsechny podavane druhy Orechu,presne vi kdy v jakou dobu Orechy dostava a pokud se jen o minutu zpozdime,hned si krikem narokuje to svoje Kakadu davame orechy ale jen obcas za odmenu,pripadne sem tam na prilepsenou.Oba papousci maji kazda svoji misku na sve strane klece a opravdu velmi striktne si ji jedna pred druhou chrani,takze moje obavy,jak jim jen to kmeni oddelim,kdyz jedna orechy potrebuje a muze-Ara a druha naopak orechy nesmi,aby se zbytecne nezatucnila a nezadelala si na zdravotni problemy-Kakadu,byly zbytecne Ovoce,zeleninu a okus to vse konzumuji spolecne,dokonce jedna drzi v paratku meloun,nebo banan a ukusuji z nej spolecne ale co se tyka suche krmne smesi ,tak tu si kazda velmi striktne hlida a druhou k tomu nepusti nez ji zkonzumuje. Suche krmne smesi pouzivam napriklad od Versele-Laga Parrots ,nebo Akvamex.cz AVICENTRA deluxe krmivo pro velké papoušky,pripadne od jinych vyrobcu a dokonce jsme se uz naucily od chovatelu smesi i michat Are pridavame do suche krmne smesi orechy.Nize pak uvadim typ klece kterou maji nasi papousci a take nektere druhy Suchych krmnych smesi,ktere pouzivame.A take nase papousci slecny Papousky mame skoro celorocne doma bud v kleci,pokud nejsme doma,kdyz pak prijdeme z prace,nebo ze skoly,tak jsou papousci POD DOHLEDEM pusteni,vetsinou bivakuji na ptacim strome,pripadne nas provazeji,nebo se snazi provazet kamkoliv se po dome hneme Je velmi dulezite mit papousky pod dohledem,protoze jednak hrozi nebezbeci poraneni papouska,protoze papousci jsou nenechava svoreni,ktera musi neustale neco ohlodavat a ochutnavat,coz patri k jejich prirozenosti,ale zaroven to pro ne muze byt nebezpecne,napriklad kdyby se dostaly ke kabelum,at uz elektrickym,ci od pocitace,nebo by se mohli zamotat do zaclony,nebo zavesu a take by vam znicili vse drevene co doma mate,dvere,stul,zidle linku apod. Papouskum uklizime rosty od klece denne,protoze ten kdo nikdy predtim tyto velke druhy papousku nikdy nechoval{Ja }tak nema predstavu kolik odpadu denne papousci nadelaji kec uklizime denne,tedy supliky pod rosty,denne vybirame,vytreme a vycistime,denne je to tak trictvrte velke igelitove tasky,pripadne jedna cela taska 1x tydne potom cistime celou klec,protoze napriklad Kakadu ma v peri pudr-prach,ktery se usazuje nejen v kleci a na kleci,ale proste uplne vsude v okoli klece.Oba papousci miluji vodu a denne se koupou,coz zvladneme hlavne pri cisteni klece,Kakadu dokonce natolik,ze se naucila koupat nejprve ve sprse kam jsem ji nosila,posleze pak i v umyvadle proste jakmile slysi pustenou vodu,tak je k neudrzeni a hned se dozaduje aby ji bylo umozneno,vlezt se cvachtat pod kohoutek Ara si naproti tomu od vody jeste drzi trochu odstup,staci ji kdyz ji denne poprasim postrikovacem,k vode ve sprse pripadne z kohoutku,jeste nema uplnou duveru Tak snad jsem trochu pomohla a prispela nejakym info budoucim zajemcum o chov velkych papousku. nebo zacinajicim chovatelum.Nenechejte se odradit mistnimi skrarohlidy a hejtry a pokud tytopapousky milujete,nebojte se do toho jit.
Jeste jsem se zapomnela zminit ze papousky na noc prikryvame,zatemnujeme.Je to dulezite jednak k vuli papouskum samotnym viz..https://www.papousci.com/clanky-online/clanek/poskytnete-svemu-papouskovi-dostatek-zdraveho-spanku ,nebo ...http://www.ptaciraj.cz/spanek-papousku/ a take k vuli vam jako majitelum samotnym,protoze papousci,tedy aspon ti nasi,vstavaji s rozbreskem a budi nejen vas ale i okoli hlasitym se dozadovani pozornosti ale i krmeni klidne i ve 4 - 5 hodin rano Co jsem se docetla od odborniku,chovatelu a z ruznych clanku,nejen pro papousky samotne,ale i pro vas coby majitele a chovatele dozvedela je nejlepsi pouzivat přehoz na klece,Klec jsem tedy pomerila a snazila se koupit v takove velikosti přehoz. Bohuzel jsem se tady v Cesku snazila marne takto velky a zaroven prodysny prehoz zakoupit,koupila jsem tedy 3ks, nejvetsi prehozy,co jsou tady k sehnani a donesla jsem je k svadlene,ktera,jednotlive prehozy nastrihala a usila ze vsech jeden velky prehoz presne na miru Papousky vzdy vecer po vycisteni klece prikryjeme ,{coz se zvlaste Are moc nelibi a krikem protestuje,nicmene jen chvilku,par minut}a rano,je zase odkryjeme.Papousci jsou odpocinuty a take vas nerusi,kdyz napriklad vecer kolem klece projdete.
Jankkka
napsal(a):
Jeste jsem se zapomnela zminit ze papousky na noc prikryvame,zatemnujeme.Je to dulezite jednak k vuli papouskum samotnym viz..https://www.papousci.com/clanky-online/clanek/poskytnete-svemu-papouskovi-dostatek-zdraveho-spanku ,nebo ...http://www.ptaciraj.cz/spanek-papousku/ a take k vuli vam jako majitelum samotnym,protoze papousci,tedy aspon ti nasi,vstavaji s rozbreskem a budi nejen vas ale i okoli hlasitym se dozadovani pozornosti ale i krmeni klidne i ve 4 - 5 hodin rano Co jsem se docetla od odborniku,chovatelu a z ruznych clanku,nejen pro papousky samotne,ale i pro vas coby majitele a chovatele dozvedela je nejlepsi pouzivat přehoz na klece,Klec jsem tedy pomerila a snazila se koupit v takove velikosti přehoz. Bohuzel jsem se tady v Cesku snazila marne takto velky a zaroven prodysny prehoz zakoupit,koupila jsem tedy 3ks, nejvetsi prehozy,co jsou tady k sehnani a donesla jsem je k svadlene,ktera,jednotlive prehozy nastrihala a usila ze vsech jeden velky prehoz presne na miru Papousky vzdy vecer po vycisteni klece prikryjeme ,{coz se zvlaste Are moc nelibi a krikem protestuje,nicmene jen chvilku,par minut}a rano,je zase odkryjeme.Papousci jsou odpocinuty a take vas nerusi,kdyz napriklad vecer kolem klece projdete.
Jen můj názor. Napsala jsta toho mnoho, myslíte to dobře.
Proč chcete chovat tak odlišné druhy jako ara a kakadu?. Jiné potravní nároky, jiný kontinent.
Já mám dojem, že zde nejde o pohodu, říkám to blbě, zvířete, ale o pocit toho majitele.
Mozna bych se jeste mela zminit trochu o krmeni nasich papousku Suchou krmnou smesi,kratce po tom co jsme si papousky poridili,jsem resila problem,kdy spise prevazne samicka Kakadu nasypanou suchou krmnou smes skoro vzdy do po sledniho zrnicka vyhazela z misky aniz by se aspon pokusila zrnicka a semena vyzobat.vse popadalo skrz rost do vykalu a krmeni tak bylo zniceno a znehodnoceno Byla jsem s toho dost prekvapena,jednak jsem se bala ze papousek nedostal co potrebuje a take smes pro papousky neni zrovna levna zalezitost a pritom takto prisla nazmar.Shanela jsem tedy info i o predchozich chovatelu a take samozrejme i jinde a zjistila jsem ze smes zrnin a semena se jednak musi bud macet a to na 12h a nebo nechat naklicit,dokonce se da koupit i naklicovaci miska{brazek nize} a to 24 az 48h.Pote smes zrnin proplachnout a nechat dobre odkapat na cedniku a pak teprve papouskum podavat a take neni treba davat papouskum celou plnou misku,ale treba jen pro kazdou v suchem stavu 3 velke polevkove lzice a pote macet,nebo nechat naklicit A stal se zazrak,aspon tak jsem to v te chvili citila oba papousci vyzobali vse do posledniho zrnicka Od te doby nemam problem s vyhazovani zrnin z misky,pripadne z klece
Na dotaz,nebo nazor pro Moudivláček ..... jednak nechci chovat,protoze v podstate se vlastne UZ chovem zabyvam,NEBO JSEM SPISE VLASTNIK a SPOLUBYDLICI jak jsem jiz psala
v roce 2017 kdy jsem tady tema,nebo dotaz zadavala,Nemam v umyslu se zabyvat chovem papousku abych se pokousela je napr rozmnozovat, ale ciste jen jako uzasneho clena domacnosti.To mate jako napriklad se psama,nekdo chova,zvelebuje,pripadne slechti psi plemena, raduje se ze zdravych psu a chovatelskych uspechu a nekomu staci si poridit hafana jen jako psiho partaka a spolecnika.Myslim ze jsou papousci holky v naproste pohode a spokojene,jsou nakrmene,vesele,komunikativni,maji spoustu pohybu a take volnosti,hraji si jak spolu mezi sebou, tak take s nami,nemaji zadny problem,neskubou se .A protoze jsou obe spokojene, v tezke pohode tak ja jsem take v pohode.Takze vlastne ano,jde o jejich a take o mou pohodu Tim neupiram zadne zasluhy,nebo snahy a uspechy chovatelum,kteri papousky s uspechem chovaji a uspesne rozmnozuji a raduji se z chovatelskych uspechu.Moc si jich vazim a maji mou nejvetsi uctu
Jen aby byly papoušci tak spokojeni a v TĚŽKÉ POHODĚ jak píšete .Podle fotky usuzuji že jste mladá holka co si něco vysnila a taky si to splnila což je správné.Ale co až někdy příjde rodina ? Děti ? Papoušek je dlouhověký tvor. není to křeček který žije 2 roky.Aby jste měla potom tolik času se jim věnovat jak tady píšete .Jinak přeji hodně štěstí.A papouškům přeji aby za pár let nechodili od jednoho majitele k druhému.
kareta
napsal(a):
Jen aby byly papoušci tak spokojeni a v TĚŽKÉ POHODĚ jak píšete .Podle fotky usuzuji že jste mladá holka co si něco vysnila a taky si to splnila což je správné.Ale co až někdy příjde rodina ? Děti ? Papoušek je dlouhověký tvor. není to křeček který žije 2 roky.Aby jste měla potom tolik času se jim věnovat jak tady píšete .Jinak přeji hodně štěstí.A papouškům přeji aby za pár let nechodili od jednoho majitele k druhému.
Proč hned negativní reakce? Znám spousty lidí, kteří by se pro zvíře rozdalo. A to že je slečna mladá neznamená, že po pořízení rodiny bude ptáky dávat pryč. Už při pořízení ji zde spousta lidí odsuzovala. A čas uplynul a vše funguje, proto nevidím důvod proč by to nemohlo fungovat dále.
Zmiňujete děti rodina., ale nezopomínejte na to, že během života Vás může potkat i spousta jiných nástrah života ( nemoc, úmrtí, stěhování, nedostatek financí). To bychom nikdo nechovali nikdy nic.
Nebo snad ano?
Já nevim tady maj všichni hroznou starost o pohodu papoušku jako celkově na diskusí .A když odchovate tak jste rádi když někdo přijede dá prachy na stůl a nesmlouvâ komu ty ary kakadu amazonany žaky atd chcete prodávat? Vždyt ty kritéria by splnilo tak 10% novejch majitelů....... přes výkup se ročně vyvezou tuny papouškú nikdo nevi kde to končí ke komu se to dostane ....a dodávky odjíždí každou burzu narvaný po střechu . Ptáky má majitelka v kondici peří perfektní což se moc nedá říct o arech co jsou v chovu to je jeden oškubanec vedle druhýho . Tak přeji majitelce chovatelce hodně štěstí a ať se jim daří..

Jankkka moc krásne papagaje. Toto by som si chcel aj ja raz splnit, ale až nebudem mať tolko povinností, lebo viem že je to náročné . Na neprajníkov odtialto sa vykašlite je to len závisť.
Nech sa vám aj papagájom darí vážne sú nádherný.
krabatka
napsal(a):
Dobrý den, pouštět se po andulkách a korelách do chovu (i když jen na mazlení) ary a tak problémového papouška, jako je kakadu a navíc si je pořídit společně je velká divočina a pokud to uděláte, tak to v období dospívání a po něm sama uznáte. Do doby, než dospějí, to ale samozřejmě budou sladká mláďata.
Já Vás od toho odrazovat nebudu, jste snad dospělá a svéprávná, jen si myslím, že většina chovatelů chová papoušky nejen proto, že se jim líbí, ale že jim jde také o to, aby se měli papoušci dobře. A papouškům je nejlépe v páru stejného druhu. Vy akorát píšete, že papoušky prostě chcete a možná to je právě ten důvod, proč Vám zmíněná chovatelka řekla, že se do toho nemáte pouštět...
Chovat papoušky ze dvou různých kontinentů, kdy je mimo jiné kvůli stravovacím návykům, jinému temperamentu atd. nebudete moci mít v jedné voliéře a pokud ji přepažíte, stejně nebudou spolu, je nesmysl.
Když je budete mít od mláďat, a nebudou ve voliéře, ale v domácnosti, mohou k sobě přilnout i bez ohledu na to, že nejsou stejného druhu a Vás do pozadí mohou odsunout i tak.
Také není nikde psáno, že si z rodiny vyberou zrovna Vás. Mohou Vás v dospělosti začít třeba i napadat.
Zaměřujete se na škubání peří, ale může nastat x dalších srovnatelných problémů. Bez znalosti psychiky těchto velkých papoušků a bez zkušeností alespoň se středními papoušky si zaděláte na plno problémů.
Nechcete se dopouštět zbytečných chyb, ale přesně toho se dopustíte, pokud si tyto dva druhy náročných papoušků pořídíte, ale to poznáte, až dospějí.
Velice věcná reakce. Doufám, že ji pochopí i mnoho jiných laiků.
V této diskuzi je naprostý chaoz .
Laici i pokročilí. Blbosti i fundované názory. Jak se v tom má neználek vyznat?
Nestálo by za to tuto diskuzi rozdělit na dvě části?
Diskuze chovatelů a diskuze tzv mazlíčkářů.
Jsou to naprosto odlišné způsoby chovu. Bylo by to přehlednější , rádci by odpovídali v obou rubrikách a čtenářský zájem a otázky by se specifikovaly do té které oblasti. A
Admine. Byl by to problém ?
Ten dnešní guláš názorů už je pro uživatele trochu nepřehledný.
Domnívám se, že by tato diskuze získala ještě více čtenářů.
Uznavam,ze je tady hodne nazoru a to jak od chovatelu,tak take od mazlickaru,nemyslim ale, ze by byl dobry napad diskuzi delit na dve casti,protoze nejen zkuseni chovatele,ale i mazlickari se radi dozvedi jakekoliv nove fundovane informace. Pokud budou se budou chtit chovatele se zkusenostmi, poradit a podelit v DOBREM a bez URAZEK a ZBYTECNEHO NAPADANI zajemcum a zacinajicim chovatelum o tyto papousky jak se o papouska/ky co nejlepe starat,jak a cim krmit,koupani,papousku apod. a jak prispet jakymkoliv skvelym napadem nebo jakoukoliv prospesnou radou,tak to jiste oceni nejen mazlickari,tak i ostatni at uz zacinajici nebo pokrocili chovatele Nize pridavam jeste par foto nasich uzasnych papouscich slecen
Jankkka
napsal(a):
Uznavam,ze je tady hodne nazoru a to jak od chovatelu,tak take od mazlickaru,nemyslim ale, ze by byl dobry napad diskuzi delit na dve casti,protoze nejen zkuseni chovatele,ale i mazlickari se radi dozvedi jakekoliv nove fundovane informace. Pokud budou se budou chtit chovatele se zkusenostmi, poradit a podelit v DOBREM a bez URAZEK a ZBYTECNEHO NAPADANI zajemcum a zacinajicim chovatelum o tyto papousky jak se o papouska/ky co nejlepe starat,jak a cim krmit,koupani,papousku apod. a jak prispet jakymkoliv skvelym napadem nebo jakoukoliv prospesnou radou,tak to jiste oceni nejen mazlickari,tak i ostatni at uz zacinajici nebo pokrocili chovatele Nize pridavam jeste par foto nasich uzasnych papouscich slecen
Zdravím. Ste práve teraz krásny príklad pre tých,, strašne skúsených ''chovateľov, ktorý si myslia, že za x rokov majú skúseností na rozdávanie... Chovate krásne vtáky, síce krátko, ale ukážkovo!!! Veľa tých, čo vám v tejto diskusii radilo aby ste do chovu týchto vtákov nešli, odrádzalo vás od toho, teraz asi ticho závidí... Ešte raz, máte krásne vtáky, a nikto nevyvráti môj názor... Že: Aj keď chovam zvieratá x rokov, neznamená, že to viem a rozumiem tomu!!!
Dobry den,
nevim jak zacit, ale nechapu Vas, neprecetla jsem si tedy vse, ponevac bych se asi dostala uplne stejne tam jak na jinych Forach....jen k urazkam a "chytrosti"
Nechapu, kdyz se nekdo normalne zepta, ze se nenajde jeden, co by na uplne jednoduche otazky odpovedel a misto toho napadal.
Knizek si muze nastudovat plno, ale prave ten co uz je chova a ma zkusenosti, jediny ten ji muze dat opravdove rady.
(Kazda knizka rekne i tak neco jineho, a je to jen knizka...dokonce i chovatel kdyz uz mluvi, rekne neco jineho co ten druhy)
Muzu to schrnout asi takto:
1.
Pani neskace do vseho po hlave a chce mit opravdu vse nastudovane, aby prave neudelala chybu. Chce jim dat domov a ne jen zavrit do klece a prikrmovat...(psala to jak pro "pitomce" nekolikrat a stejne ji nikdo neodpovedel na otazky co kladla)
2.
Kdyby byla takova "pipka" neresila by nic, nechtela info, koupila by si je a pak by se mozna opravdu stalo i to nejhorsi
3.
Uceny z nebe nespadl si myslim, kazdy nejak zacinal, prave i Ti chytri tady....sahnete si na dusi, jak to bylo u Vas?
"Ptak" asi sam od sebe nepriletel a nezaklepal zobakem na dvere ne?! (Nevsimla jsem si tedy jeste nikdy ze by nam tu letal ve volne prirode a jeste se naucil mluvit a rikat: SMOLICKU, SMOLICKU, OTEVRI MI SVOU SVETNICKU)
No joooo, ale ted uz se zname a tak muzeme delat ramena, ale nikdo se opravdu nezamyslel nad tim, jak zacinal prave on.
A to nemluve o tom, ze kdyby kazdy druhy nechtel exotiku doma, nemusi tyto Fora vubec existovat.
4.
Take bych mohla rict, ze nekdo je chce jako "mazlicky" doma, no a nekteri je maji jen kvuli vydelavanim penezum.
Kolikat i ta zoo nema takove klece aby se mohl jen jeden proletnout.
Pro pani:
Jde videt, ze se opravdu starate, ze voliera bude tak velka, ze tam bude moct i ty kridla roztahnout a letat, kazdopadne je to velky skok a zacinala bych opravdu jednim (i kdyz jsem na jinem Forum cetla, a i fotky videla, co ma 3 ary a v panelaku...to nikdo ale blbe nekomentoval, jako trapeni zvirat atd )
Budete s nim travit tolik casu, ze se nemusite bat, ze se tim mazlickem opravdu nestane.
Neverim ani tomu, ze u Vas bude nejak smutny....ted jen toho spravneho vybrat, i kdyz vim ze to bude tezke, nadherni jsou
Nedelejte si vubec hlavu, ohledne tech komentaru, je mozne ze Vam nekdo zavidi a vubec ani nevi jak napr. kakadu vypada.
A dalsi priklad pro Vas: zenska co poprve porodi, je pro ni take vse nove a da si radu se vsim? DA!!
Jankkka
napsal(a):
Dobrý deň. Tak ako sa Vám darí? Máte ich oboch? Dúfam, že sa Vám darí a robia Vám radosť. Ja mám mnícha a je ako moje decko všade za mnou a keď ma nevidí škrieka. V nedeľu 12.07. Sme priniesli cca 4 mesačnú pyrurku. Báli sme sa, že ju bude mnich napádať , lebo je žiarlivý len čo to skúsil pyrurka mu dala co proto. 😁 Miňuško sa stiahol. Vždy som túžila po žakovi, ale veľa ľudí ma odhovára vraj sú to autisti. Ja zvažujem medzi žakom, kakadu rúžový, alebo Ara Marakana, ale ak bude ara tak bojovná ako pyrurka bojím sa, že by mnichovi a pyrurke mohla ublížiť. Chcem samičku samčekovia sú vraj v toku agresívnejší. Inak mám papúchov doobeda pustených na obed idú každý do svojej klietočky a cca o 14.00 ich znova pustím a po 17.00 idú do spálni do klietočky a ukladajú sa na spánok. Tiež som sa zamilovala do kakadu alba, ale netrúfam si.🥺Chcem si o rok prenahať menší domček, tak mám zatiaľ čas zbierať skúsenosti iných. Prajem veľa šťastia🙂