Oldass

XXX.XXX.220.210
Mám probém. Naše andulka dva roky krásně jedla. Dávali jsme jí různé směsi pro andulky, senegalské proso, ale před cca 14ti dny přestala jíst zrní z krmítka a chce pouze senegalské proso. Opravdu se týden nedotkla zrní v krmítku. Když jí zrní nabídku z ruky, tak ho ochutná, ale oklepe se a zahodí. Pozře jen výjimečně nějaké semínko z ruky. Vyloženě čeká, až jí dám senegalské proso, které v ní zmizí na to ta ta.
Přestal jsem jí proto senegalské proso dávat a čekám, kdy začne jíst z krmítka jako dřív. Ona ale stále zrní odmítá a snaží se sbírat semínka senegalu ze dna klece (zbytky).
Začínám mít obavy, protože musí hladovět a upřímně nevím, jak moc tvrdý v neposkytnutí senegalského prosa mohu být? Děkuji moc za rady.
Nekoupili jste nové krmení? Nebo zrní co jí dáváte nebylo třeba na okně na sluníčku a nemohlo se zapařit, zatuchnout, zplesnivět nebo nějak zkazit? Pokud je vše v pořádku, zkuste senegal nadrobit do krmítka k běžné andulčí směsi a uvidíte...A nezapomeňte, že andulka musí mít v kleci písek(grit) aby jí to dobře trávilo.
Horák lutino
napsal(a):
Kupte proso zelené, žluté a červené a smíchejte ho dohromady se lnem, kardy a slunečnicí černou, Já tak krmím a sezobou všechno.
Tak s tím lnem bych byl opatrněnjší, ale žrát ho bude. Nenapsal jste oves. Když vynecháte slunečnici, nic se nestane. Moučnatá semena, tučná minimum. O krmení andulek je vše známo, zbytečná diskuze.
Oldass

XXX.XXX.220.210
To, že by mohlo být krmení nějaké špatné jsem počítal, takže jsem koupil další 3 směsi od různých výrobců a stejně jedla jen senegalské proso a směsi odmítala. Písek samozřejmě má, okusuje i sépiovku...
Zatím to vypadá, že si fakt toho senegala oblíbila natolik, že ostatní odmítá, ale dnes jsem to trochu zlomil. Pustil jsem jí a vyčistil klec, aby na dně nebyla žádná semínka senegalského prosa. Naplnil znovu krmítko. Venku jí zkusil stejnou směs jako v krmítku nasypat na stůl kde si vždycky hraje se špalíčky dřeva a postupně začala ochutnávat. Nakonec i něco sezobala. Navečer už jedla i z krmítka, ne moc, ale jedla. Tak jsem trochu veselejší, ale od toho senegalu jí ještě odstavím dokud trochu nezapomene.
Snad to bude ok.
Moudivláček: nechápu jak můžete napsat zbytečná diskuse, každé zvíře je osobnost a má jiné chování, to že je o krmení andulek známo vše neznamená, že to bude fungovat na každou. To ani omylem. Měli jsme i jiné papoušky a každý měl jiné chutě, zvyky, chování... tabulky tady nefungují.
machlena: senegal jsem prvně do krmítka zkoušel přisypat, samozřejmě vyžrala jen ten a ostatního si nevšímala, zdá se, že jediné řešení je ho nepodávat (alespoň po nějakou dobu).
Oldass
napsal(a):
To, že by mohlo být krmení nějaké špatné jsem počítal, takže jsem koupil další 3 směsi od různých výrobců a stejně jedla jen senegalské proso a směsi odmítala. Písek samozřejmě má, okusuje i sépiovku...
Zatím to vypadá, že si fakt toho senegala oblíbila natolik, že ostatní odmítá, ale dnes jsem to trochu zlomil. Pustil jsem jí a vyčistil klec, aby na dně nebyla žádná semínka senegalského prosa. Naplnil znovu krmítko. Venku jí zkusil stejnou směs jako v krmítku nasypat na stůl kde si vždycky hraje se špalíčky dřeva a postupně začala ochutnávat. Nakonec i něco sezobala. Navečer už jedla i z krmítka, ne moc, ale jedla. Tak jsem trochu veselejší, ale od toho senegalu jí ještě odstavím dokud trochu nezapomene.
Snad to bude ok.
Moudivláček: nechápu jak můžete napsat zbytečná diskuse, každé zvíře je osobnost a má jiné chování, to že je o krmení andulek známo vše neznamená, že to bude fungovat na každou. To ani omylem. Měli jsme i jiné papoušky a každý měl jiné chutě, zvyky, chování... tabulky tady nefungují.
machlena: senegal jsem prvně do krmítka zkoušel přisypat, samozřejmě vyžrala jen ten a ostatního si nevšímala, zdá se, že jediné řešení je ho nepodávat (alespoň po nějakou dobu).
Tak zareaguji na Vaši výtku mého vyjádření, že zbytečná diskuze.
S tou osobností zvířete máte pravdu jen v tom, že každý jedinec je jiný. O osobnosti bych hovořil jen u člověka.
Pochopit reakce zvířat a neposuzovat jejich chování z lidského pohledu je základ úspěchu vzájemného vztahu.
Bohužel toto mnozí lidé nechápou, nikdy nepochop, že ke zvířatům se nelze chovat jako k lidem. Nikdo je nepřesvědčí, asi jako moji mamželku, se kterou žiji už 44 let. Náš pes Akita inu ji má rád víc než mne, ale nikdy ji neposlechne, mě ano. Proč asi?
Naši papoušci mají klasy prosa zavěšené v kleci standardně, a intenzita jejich konzumace bývá různá, v některých dnech mám pocit, jako by nic jiného nechtěli, i když v krmení nedošlo ke změně balení a senzoricky nelze zachytit ve směsi zrní žádnou změnu k horšímu. Korela někdy velký klas světlého prosa sežere za víkend a směsi zrní v misce se víceméně ani nedotne, jiný klas ze stejného svazku tam visí týden a je ozobáván pouze symbolicky, Pyrura v podstatě to samé, i když tam senegal mizí obecně spíš pomaleji, ale někdy je taky během tří dnů dozobáno. Denně dostávají zeleninu, ovoce, zelené i větve k okusu, tu krmnou dávku si ale z toho, co mají v kleci, skládají různě - někdy je favoritem jablko, stejné jablko třetí den zůstane bez povšimnutí a zapráší se po kukuřici nebo třeba třešních, apod. Nechám je vybírat, ať si dají dle chuti.
Andulce bych asi senegal nebrala, spíš bych jí zkusila nabídnout i mimo klec nejen zrní, ale i zelené nebo větvičky, vajíčko, máčenou drobnozrnnou čočku nebo malé máčené fazolky, jogurt, apod., aby to měla pestřejší.
wafl

XXX.XXX.144.116
Oldass
napsal(a):
Mám probém. Naše andulka dva roky krásně jedla. Dávali jsme jí různé směsi pro andulky, senegalské proso, ale před cca 14ti dny přestala jíst zrní z krmítka a chce pouze senegalské proso. Opravdu se týden nedotkla zrní v krmítku. Když jí zrní nabídku z ruky, tak ho ochutná, ale oklepe se a zahodí. Pozře jen výjimečně nějaké semínko z ruky. Vyloženě čeká, až jí dám senegalské proso, které v ní zmizí na to ta ta.
Přestal jsem jí proto senegalské proso dávat a čekám, kdy začne jíst z krmítka jako dřív. Ona ale stále zrní odmítá a snaží se sbírat semínka senegalu ze dna klece (zbytky).
Začínám mít obavy, protože musí hladovět a upřímně nevím, jak moc tvrdý v neposkytnutí senegalského prosa mohu být? Děkuji moc za rady.
Dle mého názoru je problém ne ve směsi jako takové, ale v jedinci co má zdravotní problém. Docela mě zaráží, že chovatelé co se chlubí léty chovu, zkušenostma dokážou poradit například červené proso.Páni chovatelé přečtete si ještě jednou dotaz a jestli opravdu chováte léta, tak musíte vedět, nebo uměle držíte toto téma? Proč asi andulka žere během 14.dnů pouze malé a měkké?
Oldass

XXX.XXX.220.210
Dnes již z krmítka jí krásně od rána. Dle toho, že se andulka chovala naprosto standardně bych moc nevěřil v nějaké onemocnění. (i když nevylučuji) Podle mě si na senegalu vypěstovala jistou závislost, která po cca 10 dnech "půstu" (nepodávání senegalského prosa) odezněla. Kdybych viděl změny v chování, také bych věřil v onemocnění, ale k tomu nedošlo.
Uvidíme jak to půjde dál a hlavně co nastane, až jí opět nabídnu senegalské proso. Od této chvíle ale vím, že jí ho budu dávat raději nepravidelně.
Ale díky všem za příspěvky.