Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.7.2017 10:18
Kris44

XXX.XXX.160.2

Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele. Moje samička pyrury snesla 5 vajíček, za týden šesté. Těch prvních pět bylo čistých, před 11 dny se ze šestého vylíhlo mládě. Včera jsem při kontrole hnízda zjistil, že vedle mladého pyrury je nové vajíčko. Uvidím, zda to bude pokračovat, ale co s tím? Odebrat mládě a dokrmit ručně? Děkuji za případné reakce.

5.7.2017 12:06
eli22

XXX.XXX.181.79

Kris44 napsal(a):
Dobrý den, mám dotaz na zkušenější chovatele. Moje samička pyrury snesla 5 vajíček, za týden šesté. Těch prvních pět bylo čistých, před 11 dny se ze šestého vylíhlo mládě. Včera jsem při kontrole hnízda zjistil, že vedle mladého pyrury je nové vajíčko. Uvidím, zda to bude pokračovat, ale co s tím? Odebrat mládě a dokrmit ručně? Děkuji za případné reakce.

Zdravím. A oni to mládě nekrmí?

jurda123

5.7.2017 12:54
jurda123

XXX.XXX.195.189

Kris44 napsal(a):

Pokud samička začala snášet znovu tak brzy a máte možnost mládě dokrmit tak ho určitě odeberte k dokrmení.

5.7.2017 14:11
Kris44

XXX.XXX.160.2

Mládě normálně krmí. Zatím.

5.7.2017 15:24
eli22

XXX.XXX.181.79

Kris44 napsal(a):
Mládě normálně krmí. Zatím.

No tak ho tam zatím nechte. Než snese další a zasedne na ně, tak ho budou krmit a pak snad otec. Ale dokud ho krmí, nechala bych to tak.

5.7.2017 19:21
Kris44

XXX.XXX.160.2

Děkuji za radu. Dnes má druhé vajíčko, ale mládě je dobře nakrmené, tak uvidíme.

jurda123

5.7.2017 19:34
jurda123

XXX.XXX.195.189

Kris44 napsal(a):
Děkuji za radu. Dnes má druhé vajíčko, ale mládě je dobře nakrmené, tak uvidíme.

Mládě může vajíčka špinit trusem, až bude větší bude je brát jako hračku a může je poničit. V případě, že se mu podaří vajíčko rozbít a rodičům zachutná obsah tak z nich budete na příště mít vejcožrouty. Může se stát i to, že samice se bude časem snažit mládě dostat z budky a bude ho škubat. Nejlepší volba je mládě odebrat a dokrmit ručně a chovnému páru nechat klid na inkubaci vajec.

jurda123

5.7.2017 19:40
jurda123

XXX.XXX.195.189

A ještě jedna věc, pokud vše s vajíčky a inkubací dobře dopadne, až se začnou líhnout mláďata tak tohle mládě bude stále ještě v budce a to pro ty čerstvě vylíhnuté prcky nemusí být zrovna výhra. Pak už se bude hůř učit na ruční dokrmování a bude se stresovat.

5.7.2017 19:52
eli22

XXX.XXX.181.79

Kris44 napsal(a):

Mně se to stalo přesně tak při úplně první snůšce. Když se malé začaly líhnout, což bylo cca za měsíc (samička zasedne až tak na třetí vajíčko), dala jsem mládě do krabičky na dno klece a sameček ho krmil. Vlastně mu pak už bylo skoro 5 týdnů. Neříkám, že to musí klapnout u Vás, ale píši vlastní zkušenost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík