Zdravím, tak z mé zkušenosti nemohu souhlasit, ale je snad každému jasné, že toto nemůžete udělat jen tak, že z jedné odeberete a vložíte do druhé...tak to NÉ! To mládě nebo i vejce musí načichnout novým pachem, takže jednoduše ty nové se vloží mezi ty domácí-původní a zamíchají se mezi sebou a pro zjištění který je který, tak u mláděte barva kroužku(nutné zašpinit) a u vejce(označ.tužkou a pak sledovat líhnutí), ale taky se musí počítat, že nás prokouknou...proto bych je já dokrmil ručně sám! Zappe.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
sor nb 12
napsal(a):
Jo a pocet poznaji meli sme take amazonana par a dali jsme k nemu jina mladata stejneho druhu a na druhy den jsem je nasel mrtva a kdyz jsem jim 1mlade odebral na dokrmovani tak na me zautocili oni si pocet mladat hlidaji az moc.
Dobrý den, ptáci umí počítat, nejste náhodou lidový vypravěč?
ne

XXX.XXX.195.189
sor nb 12
napsal(a):
Ne ale snad vedi kolik jich maji ne.
MatS

XXX.XXX.236.203
z jarda
napsal(a):
Zdravím, tak z mé zkušenosti nemohu souhlasit, ale je snad každému jasné, že toto nemůžete udělat jen tak, že z jedné odeberete a vložíte do druhé...tak to NÉ! To mládě nebo i vejce musí načichnout novým pachem, takže jednoduše ty nové se vloží mezi ty domácí-původní a zamíchají se mezi sebou a pro zjištění který je který, tak u mláděte barva kroužku(nutné zašpinit) a u vejce(označ.tužkou a pak sledovat líhnutí), ale taky se musí počítat, že nás prokouknou...proto bych je já dokrmil ručně sám! Zappe.
Cich ptaku je az na vyjimky mizerny (supi, kondori), takze Vase tvrzeni je blbost. U vetsiny ptaku vcetne papousku necini problem prehazovat mladata, spojovat ci rozdelovat snusky. Kdyz ma jeden par jedno mlade a druhy pet, rozdelime na 3 a3 nebo jedno pridame k peti (podle druhu nutno zvazit). Mladata by mela byt priblizne stejne stara. Ale problemy se mohou jiste objevit, par blbe snasi zasahy do budky atd. Rozhodne neumi pocitat ani poznat cizi mlade podle hlasu ci vzhledu (podivejte na kukacku.
lumpicek

XXX.XXX.0.243
sor nb 12
napsal(a):
Ne ale snad vedi kolik jich maji ne.
Asi jo.Na základě vašich odborných diskuzních článků vyroste nová chovatelská generace, kterou již nic nepřekvapí.Nepovažujte to za rýpání, chodím se sem bavit, zpestřit si život úsměvnými příspěvky.
Zdravím s amazonky nemám zkušenosti ale raději bych se přikláněl k variantě ne přehazovat a raději dokrmit.Samozřejmě každý druh papoušků je jiný i jednotliví jedinci se chovají jinak.Každý větší zásah v době hnízdění je však pro pár stresující a může se stát že vlivem experimentu také příjdete o ostatní mláďata.To je ale jen můj názor.Každý chovatel zná své svěřence nejlépe.
MatS
napsal(a):
Cich ptaku je az na vyjimky mizerny (supi, kondori), takze Vase tvrzeni je blbost. U vetsiny ptaku vcetne papousku necini problem prehazovat mladata, spojovat ci rozdelovat snusky. Kdyz ma jeden par jedno mlade a druhy pet, rozdelime na 3 a3 nebo jedno pridame k peti (podle druhu nutno zvazit). Mladata by mela byt priblizne stejne stara. Ale problemy se mohou jiste objevit, par blbe snasi zasahy do budky atd. Rozhodne neumi pocitat ani poznat cizi mlade podle hlasu ci vzhledu (podivejte na kukacku.
Zdravím, pane neznámý máte velmi vhodné přirovnání - supi, kondoři, kukačky...nevím co teda mají společného s papoušky, ale možná, že se rád podělíte o své zkušenosti! A teda, když nemají podle Vás papoušci čich, tak jaké máte vysvětlení, že se ani nedotknou misky s ovocem, které v létě se rychle kazí a páchne...?! Nebo, když jim upadne piškot do trusu, taky už si ho nevšimnou, takže?! Ale nebudu Vám a ani nikomu jinému nic vyvracet nebo vnucovat...jen mě přišlo dost nemístné Vaše tvrzení o blbosti, když jste anonym a nepodepsaný! Zappe.
Dobry den,
cich papousku se rozebiral v jinem vlakne a musim dat za pravdu prispevku, ze papousci maji cich velmi mizerny. A kde a podle ceho si myslim ze mizerny?
Proc se ptak nedotkne pachnouci potravy? Byla delana studie na kvalitu zrna. Zrno bylo kontrolovano pod infracervenym svetlem a ukazalo se, ze v tomto svetle jsou videt skvrny na nekvalitnim zrni. Je to podobne jako u leskoptve, k tera se jevi cerna, ale pod infracervenym svetlem je barevna. Ptaci vnimaji barvy a svetlo v jinem spektru.
Moji amazonani nejdou na zem ani kdyz je vygruntovana a neco jim tam spadne. Jestli to nebude tim ze to ti papousci proste neresi?
A k podkladani mladat. Mladata lze podlozit pouze dobre pare. Chovatel by ji mel mit vyzkousenou. Pokud mlade podlozite, je vhodne je sledovat, za timto ucelem neni od veci kamera v budce, a v pripade problemu zakrocit. Ostatne kazda para je v tomto smeru jedinecna a jinak, nez ze to vyzkousite, nezjistite jestli to pujde.
S pozdravem smidla.eu.
U mnoha ptáků jdou jdou rovněž použít náhradní rodiče. Jasné je že s tím musí člověk počítat dopředu. V Pelhřimově používají jako náhradní rodiče kakariki a s úspěchem.
Jako chůvička dokáže odchovat spoustu amadin.
Pochopitelně záleží na náročnosti chovu.
Většina austrálie jde přendavat z hnízda do hnízda bez větších problémů.
Běžně, když mám v jedné budce dva mladé a v druhé osm, rozmístím je rovnoměrně.
Zatím jsem nikdy nezaznamenal problém.
A mazónky ale používají rovněž jako náhradní rodiče, tak by to jít mělo.
http://www.ararauna.cz/2014/07/amazonci-jako-nahradni-chuvy-pro-amazonana-zlutoliciho-mlade-dokrmili-do-veku-50-dni/.