Ručně dokrmení žakové v chovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.7.2017 22:11
Mara92

XXX.XXX.240.250

Zdravím. Mám ručně dokrmeného Liberijce měl jsem ho jako prcka doma hned na to přitelkyně otěhotněla, narodil se prcek a já ho už doma nemohl mit. Prodávat jsem ho nechtěl, tak jsem mu postavil 2m dlouhou, metr širokou volierku. Jelikož jsem nechtěl, aby byl sám, pořídil jsem mu po 6mesicích hledání a dalších 3měsících čekání 6měsíční ručně dokrmenou samičku.Dnes jsem je dál k sobě, samička (6měsíců )projevuje zájem velký, ale samec(18měs.) je z ní vyplašeny.Jsou spolu pár hodin je mi jasné, že je vyhlášený a potřebuje čas.Zajimá mě jestli někdo má zkušenosti ?

15.7.2017 22:24
Moudivláček

XXX.XXX.37.245

Mara92 napsal(a):
Zdravím. Mám ručně dokrmeného Liberijce měl jsem ho jako prcka doma hned na to přitelkyně otěhotněla, narodil se prcek a já ho už doma nemohl mit. Prodávat jsem ho nechtěl, tak jsem mu postavil 2m dlouhou, metr širokou volierku. Jelikož jsem nechtěl, aby byl sám, pořídil jsem mu po 6mesicích hledání a dalších 3měsících čekání 6měsíční ručně dokrmenou samičku.Dnes jsem je dál k sobě, samička (6měsíců )projevuje zájem velký, ale samec(18měs.) je z ní vyplašeny.Jsou spolu pár hodin je mi jasné, že je vyhlášený a potřebuje čas.Zajimá mě jestli někdo má zkušenosti ?

Nechci unavovat dlouhým psaním. Žako kongo tříletý, nesocializovaný dostal tříletou samici uvyklou na žaka samce. Řval strachy, když se příblížila a nevydržel na stejném bidle. Trvalo to 3 roky. Dnes sedí spolu, vezme jí ze zobáku potravu, stal se dominantní. K neuvěření.
Navštěvoval ji v budce, měla první snůšku, čistou, dobře seděla. Ale ty tři roky to trvalo. Uvidím za rok.

16.7.2017 13:29
Mara92

XXX.XXX.240.250

Děkuji za komentař .Mám mladé ptáky nechám jim čas.

18.7.2017 16:16
krabatka

XXX.XXX.164.43

Já měla tohle u senegalců a to už byli dospělí, samice 3 roky, samec 6. Samec se jí taky bál, dnes po roce a půl si probírají peří, krmí se a až na občasné šarvátky (samice je dominantnější, samec mírný) jsou v pohodě. Nedávno dostali budku, tak si ji společně upravují. Vaši žakové jsou ve věku, kdy si určitě zvyknou. Udělal jste to nejlepší, co jste mohl, poskytl jste jim vzájemně partnera stejného druhu. Hlavně jim dejte do klece dvě misky s krmením a vodou, aby se sameček nebál k misce. Dejte vědět, jestli nastala nějaká změna, každý papoušek má jinou osobnost a je vždy zajímavé sledovat, jak se jejich vztah vyvíjí.

18.7.2017 19:20
Mara92

XXX.XXX.196.193

Děkuji pěkně za komentař. Mají dva krmné pulty takže v pohodě.Zatím se samec bojí, ale samička je zvědavá a zkouší se sním seznamit.

15.11.2020 11:25
Mara92

XXX.XXX.240.250

Tak ptáci harmonizuji samec se stal dominantní od léta je k mé osobě agresivní budku jsem jim dal letos a chodí do ní oba upravují ji a neustále se krmí no uvidíme co bude dál

15.11.2020 11:51
krabatka

XXX.XXX.105.235

Tak to je skvělá zpráva, mám radost za Vás 😀

22.7.2021 11:13
Mara92

XXX.XXX.240.250

Po návratu z dovolené. Milé překvapení.

22.7.2021 11:38
krabatka

XXX.XXX.15.122

Mara92 napsal(a):
Po návratu z dovolené. Milé překvapení.

Tak to ano:-) Je možné, že se napoprvé i napodruhé nepovede, vejce budou čistá nebo nebude samička sedět jako u nás, ale i tak je to úspěch, dejte vědět, jak to pokračuje, třeba se zadaří

22.7.2021 12:33
Mara92

XXX.XXX.240.250

Stím jsem naprosto smířený. Vejce jsem ani neměl šanci prosvitit oba jsou agresivni a samice zatim poctivě sedí. No uvidime. :) Zajimalo by mě jak se vám daří odchovy pod rodiči?

22.7.2021 13:13
krabatka

XXX.XXX.15.122

Mara92 napsal(a):
Stím jsem naprosto smířený. Vejce jsem ani neměl šanci prosvitit oba jsou agresivni a samice zatim poctivě sedí. No uvidime. :) Zajimalo by mě jak se vám daří odchovy pod rodiči?

Já už bych po zkušenostech kontrolu vajec při první snůšce nedělala. Kontrolovala bych pak až mláďata. Když měli moji senegalci první, samice se šla pochlubit, ukazovala mi je, ale když jsem prosvěcovala, vajíčka pak rozbili. Nebo možná proto, že samice vyhazovala podestýlku a rozbila je přitom, ale minimálně jedno vejce rozbil samec. I další rok budku dokonale vymetla od podestýlky, nechtěla tam mít nic, byla z toho úplně nepříčetná. Budku jsem vyměnila, podestýlku také - dala jsem bukové štěpky, pak si na podestýlku jakžtakž zvykla, ale pro změnu se jí nechtělo sedět, samec jí naháněl do budky, ale každou chvíli vylezla. Třeba byla vejce čistá a poznala to. Uvidíme, jak letos, vždy se připravují k hnízdění až koncem října nebo začátkem listopadu. Vám držím pěsti. Liberijci prý nejsou tak hákliví a takoví nerváci jako žakové kongo, tak se třeba povede hned napoprvé... Dejte vědět

Přidejte reakci

Přidat smajlík