Jedná se mi hlavně o klávesnici, kabely, různé čudlíky na bednách- už mi okousal kolečko na myši..
Ale mám ho teprve měsíc, pokud to zkouší a jsem u toho - odháním ho. Ale nejsem s ním pořád na jeho oblíbených místech. Snažím se PC, klávesnici, myš, bedny přikrývat lehkou látkou, ale nejsem si jistá, jestli to neuškodí té elektronice- přehřátí?i Jak si chráníte elektroniku vy?
nicka
napsal(a):
Jedná se mi hlavně o klávesnici, kabely, různé čudlíky na bednách- už mi okousal kolečko na myši..
Ale mám ho teprve měsíc, pokud to zkouší a jsem u toho - odháním ho. Ale nejsem s ním pořád na jeho oblíbených místech. Snažím se PC, klávesnici, myš, bedny přikrývat lehkou látkou, ale nejsem si jistá, jestli to neuškodí té elektronice- přehřátí?i Jak si chráníte elektroniku vy?
Nic neuchranite, jedine nemit papouska nebo tu vasi elektroniku. Rozhodnou se musite sama.
Pan simacek123 Prosím, aby jste konkrétně Vy, na moje dotazy neodpovída!. Nemáte ani tucha proč se ptám, a ani jste mi neporadil. Tak možná dát papoucha pryč nebo PC a Tv a kabely atd.Jste fakt s prominutím blbec. Dala jsem konkrétní otázku, a chci konkrétní odpověď bez nějakých napadání na mojí situaci. Chci jen poradit.
Papoušek je inteligentní a zkoumaý tvor. Pokud je venku bez dozoru a nikdo se mu nevěnuje, najde si zábavu sám. Tomu lze zabránit jen tak, že jej budete vypouštět cíleně a jen tehdy, kdy máte čas se mu věnovat. Nebo mu poskytnete dostatek jiné zábavy, která odvede jeho pozornost.Musíte jednat ještě dřív než se k elektronice vůbec přiblíží a trvat na svém. Pak jinak nezbývá než předchozí rada.
nicka
napsal(a):
Pan simacek123 Prosím, aby jste konkrétně Vy, na moje dotazy neodpovída!. Nemáte ani tucha proč se ptám, a ani jste mi neporadil. Tak možná dát papoucha pryč nebo PC a Tv a kabely atd.Jste fakt s prominutím blbec. Dala jsem konkrétní otázku, a chci konkrétní odpověď bez nějakých napadání na mojí situaci. Chci jen poradit.
Vážená paní- slečno, neznám Vás ani simacka123, ale jediná, kdo tady napadá a vyjadřuje se hrubě, jste Vy. Já si elektroniku chráním tak, že mám papouška jinde než mám elektroniku a kabely jsou zalištované nebo ukryté. Přikrytím nic neuchráníte. On na to přijde a bude to větší zábava. Ale neznám vaše domácí poměry, takže nevím jestli toto je u Vás také možné.
nicka
napsal(a):
Blba jste vy, ale na to uz neprijdete.
simacek123
napsal(a):
Nic neuchranite, jedine nemit papouska nebo tu vasi elektroniku. Rozhodnou se musite sama.
Protože se zde odehrál ješitný dialog mezi tazatelkou a simacek 123, přesto se do neplodné diskuze pro "pobavení" nezúčastněných připojím.
On odpověděl stručně a jasně a nebylo to pochopeno. Já mazlíky nemám, ikdyž okrasné ptáky chovám desítky let. Pták nereaguje jako člověk, nereaguje jako pes, který je domestikován tisíce let, to by si tazatelka měla vyjasnit.
Ve voliérách jsou rozvody 220 a vše pod plechovýma krytkama. Ochočený žako doma, stačila mimuta odchodu z místnosti a mobil byl bez jednoho tlačítka.
Vše záleží na tazatelce. To je jako pustit dvouleté dítě u splavu a divit se, že tam spadlo.
aymy
napsal(a):
Papoušek je inteligentní a zkoumaý tvor. Pokud je venku bez dozoru a nikdo se mu nevěnuje, najde si zábavu sám. Tomu lze zabránit jen tak, že jej budete vypouštět cíleně a jen tehdy, kdy máte čas se mu věnovat. Nebo mu poskytnete dostatek jiné zábavy, která odvede jeho pozornost.Musíte jednat ještě dřív než se k elektronice vůbec přiblíží a trvat na svém. Pak jinak nezbývá než předchozí rada.
Tohle je jednoznačně nejlepší odpověď.. Papoušek se má pouštět několikrát denně vždy, když na něj máte čas a budete si s ním hrát - vytvoříte mu zábavu. Snad všechny papoušky elektronika a vše podobné, co jde rozebrat, přitahuje, pokud bude puštěný a nebudete ho kontrolovat, tak tomu nezabráníte. Papoušci jsou prostě hraví a zvědaví.
Přiznám se, že jsem ohledně kabelů částečně rezignovala. Důsledně chráníme napájecí kabely ke spotřebičům, ale např. u kabelů k repráčkům od pc je jasně vidět, že je uvnitř skutečně měď. Nejprve jsme se snažili poškozená místa opravovat elektrikářskou černou izolační páskou, ale dělat z ní cáry byla pro korelu mnohem větší zábava než okusování plastového obalu kabelů. Je ale zajímavé, že přesně ví, že dělá něco nežádoucího - po okřiknutí okamžitě od kabelů odchází a chová se, jako by ji nikdy vůbec nezajímaly - což vydrží cca 10 minut, pokud jí nenabídneme jinou zábavu a neodvedeme její pozornost k něčemu jinému. Pyruru kabely nijak moc nelákají, za to ale ovladače, mobil, apod - jak to má čudlíky, tak je to třeba rozebrat.
Papoušek používá svůj zobák jako nástroj ke zkoumání světa a komunikaci a obávám se, že mimo skrytí kabelových rozvodů žádné další řešení není.
saola
napsal(a):
Přiznám se, že jsem ohledně kabelů částečně rezignovala. Důsledně chráníme napájecí kabely ke spotřebičům, ale např. u kabelů k repráčkům od pc je jasně vidět, že je uvnitř skutečně měď. Nejprve jsme se snažili poškozená místa opravovat elektrikářskou černou izolační páskou, ale dělat z ní cáry byla pro korelu mnohem větší zábava než okusování plastového obalu kabelů. Je ale zajímavé, že přesně ví, že dělá něco nežádoucího - po okřiknutí okamžitě od kabelů odchází a chová se, jako by ji nikdy vůbec nezajímaly - což vydrží cca 10 minut, pokud jí nenabídneme jinou zábavu a neodvedeme její pozornost k něčemu jinému. Pyruru kabely nijak moc nelákají, za to ale ovladače, mobil, apod - jak to má čudlíky, tak je to třeba rozebrat.
Papoušek používá svůj zobák jako nástroj ke zkoumání světa a komunikaci a obávám se, že mimo skrytí kabelových rozvodů žádné další řešení není.
To oni ví moc dobře, že dělají něco nežádoucího, naše senegalka se snaží kousat tapetu, co mají se samečkem za klecí. Manžel na ní jednu zakřičel, tak toho nechala, ale pokaždé, když je manžel z dosahu, jde ji okusovat zas. Jakmile slyší manžela, okamžitě toho nechá a dělá jakoby tam ta tapeta vůbec nebyla
nicka
napsal(a):
Dobrý den,
Jsem také mazlíčkář a zkušenosti mám takové, že jsme museli už třikrát kupovat klávesnici od notebooku. Uhlídat se to dá je tak, že ho budete hlídat a pokud ne, vždy se Vám někam dostane. U notebooku máme větrací podstavec a když na chvíli odejdeme od přístroje třeba si udělat kávu, překryjeme ho hadrem. U kabelů elektronická páska, ale stejně se přes ní dostanou. U UV lampy to mám omotané igelitovýma taškama a páskou. Po čase to musím obnovit. Někteří lidé to řeší s ohebnými ochrannými trubkami na kabelky, což je rozhodně více estetické než moje verze. Můžete si je vygooglovat.
Žel u ochočených papoušků velikostí korely a větších je to zcela běžný problém. Nicméně inteligence papoušků lze využít na výchovu - stejně jako u dětí. Jen to trvá déle. Nepolevit ve výchově a nabídnout náhradní zábavu je moje rada. Osobní zkušenost třeba se žakem je pozitivní - i když jsem také musela měnit klávesnici, "padlo" za oběť několik myšek a byly nevyhnutné opravy kabelů nebo zkoušel rozebírat vypínače, dnes, ve věku 4,5 roku, si takových zábav téměř nevšímá - a to má celodenní volnost.
Horší to bylo s pyrurou, který neskutečně miluje vylamování kláves z klávesnice (na kabely naštěstí "chuť" nemá) - ale také se to po čase zlepšilo, i když z času na čas...
Vychováváni papoušci velice dobře chápou, když něco nesmí, stejně však jako děti je zakázané ovoce láká, nicméně po čase je známá hra také alespoň částečně omrzí a také netouží po našem hněvu.
prodavac
napsal(a):
Nikdy bych nedelal z papousku domaci pitomce a nekrotil je, staci když pitomcu je dosti v lidskem zivote ty by potrebovali zkrotit a nechat prirodu přírodou. A hura do me vy krotitele zla.
Lidé od nepaměti ochočovali a selektivním šlechtěním uzpůsobovali divoká zvířata pro své živobytí nebo jako společníky. Žel většinu zvířat v lidské péči nebo "péči" můžeme považovat za týraná. Pane "prodavači", oba chováme papoušky - a oba tak, aby měli volný prolet alespoň v rámci větších či menších voliér. Zdánlivě se mají v rámci chovatelských podmínek dobře. Papoušky nevyhnutně k životu nepotřebujeme, máme je (snad) pro jisté potěšení. Přesto jsou to svým způsobem vězni. Ty Vaše navíc neznají déšť, slunce, vítr... kromě rozmnožování nemají jinou zábavu. To, že těmto inteligentním tvorům chybí podnětné prostředí, zjistíte, až se s nimi skamarádíte a nebudete je chodit jen krmit. Když si sednu do voliéry, většina andulek ke mně za chvíli přiletí na "průzkum". Jsou zvědavé, zvídavé a hravé. O některých větších papoušcích to platí o to více. Podle mně z nich děláme pitomce, když je na celý život zavřeme do absolutně stereotypních, nepodnětných podmínek. Platí to pro všechny inteligentní sociální druhy (včetně lidí).
Dobrý den, vracím diskuzi k původní otázce. Uvádím vlastní zkušenost. Kabely vedeme za nábytkem, kde nejsou naší samičce žaka Amálce přístupné. To nám umožňuje více zásuvek rozmístěných po místnostech. Tam, kde by na ně mohla dosáhnout, např. na kuchyňské lince, po vypnutí spotřebiče kabely vytáhneme ze zásuvky (např. rychlovarná konvice). Pokud má chuť vytrhávat klávesy u PC, nabídneme jí jinou = lepší zábavu. To může znamenat i přestat pracovat a hrát si s ní osobně. Ale vyplatí se to, viz níže.
Dáváme ale pozor, aby tuto lepší zábavu nezískala hned poté, co chce dloubat klávesy. Tím by došlo k tomu, že bychom pozitivně posílili pro nás nežádoucí činnosti. Vždy počkáme, až je chvilku v klidu a lepší zábavu má jako odměnu za to, že sedí u klávesnice a nic nevytrhává. Pozitivní posílení je dobrý způsob komunikace s papouškem. Doporučuji literaturu pana Dr. Šusty.
Zřejmě kombinace metody, možnost proletu v bytě i v obytné venkovní voliéře, hodně podnětných hraček a téměř celý den naší přítomnosti způsobil, že si elektroniky všímá jen minimálně. Ovšem pokud někdy zůstává sama doma, zavíráme ji do bytové voliéry kvůli jejímu bezpečí.
Přeji Vám, ať se Vám daří!
Moc děkuji za reakce, a omlouvám se panu Šimáček 123, upřímně se omlouvám. Měla jsem vztek, že mám dát pryč papouška nebo počítač atd. Promiňte, prosím.Děkuji za ostatní reakceI.Moc děkuji a všem se omlouvám. Mám ručně dokrmeného horáka a nevím, co je schopný zničit.. Je hodně mladý - 4 měsíce - zajímalo by mě jestli tento druh papouška si umí podávat potraqvu packou- - drápkama?