Dobrý den,
chtěl bych se pustit do chovu exotického ptactva. Na chalupě, kam jezdím na víkendy (chalupa není trvale obydlena) bych si chtěl vybudovat chovatelské zařízení. Má s tím někdo zkušenosti? Je možné chovat exitické ptactvo tak, že během pracovního týdne jsou ptáci bez dozoru chovatele? Jaké druhy jsou pro tento způsob chovu vhodné? Budu vděčný za každou radu i připomínku. Děkuji.
aggfi

XXX.XXX.59.222
batul
napsal(a):
Dobrý den,
chtěl bych se pustit do chovu exotického ptactva. Na chalupě, kam jezdím na víkendy (chalupa není trvale obydlena) bych si chtěl vybudovat chovatelské zařízení. Má s tím někdo zkušenosti? Je možné chovat exitické ptactvo tak, že během pracovního týdne jsou ptáci bez dozoru chovatele? Jaké druhy jsou pro tento způsob chovu vhodné? Budu vděčný za každou radu i připomínku. Děkuji.
Můj názor je ten, že takto se věnovat chovaným exotům nelze. Jak si představujete výměnu pitné vody...?...v letních měsících je potřeba měnit vodu i 2x krát denně. S krmením je to téměř stejné. A v příp. odchovu mláďat...?..čerstvá vaječnice 2x denně, ovoce a zelenina...moje rada...zapomeňte na tuto variantu chovu. To podle mne není možné...
No jelikož ptáci potřebují denně nebo alespoň obden čistou vodu a krmení, tak bych řekla, že to moc vhodné není. A jestli ptáky chcete i odchovávat tak budky by se měli kontrolovat také každý den, protože kdyby ptáče třeba v pondělí uhynulo tak v patek/sobotu ho najdete už pomalu rozložene, a také vaječná směs by s měla davat každý den, to je můj názor
batul
napsal(a):
Dobrý den,
Pro tento způsob chovu neznám vhodný druh exotického ptactva. Takto nelze dle mne chovat ani slepice...
Dobry den,
ja si dovolim trochu nesouhlasit. Tedy za predpokladu ze pres pozemek tece potucek, chovatelske zarizeni bude dostatecnevelke aby samo uzivilo nekolik ptacku, nevidim v tom problem.
Ale pokud uvedena kriteria nemuzete splnit, takovyto chov radeji nezkousejte.
S pozdravem smidla.eu.
Je tomu už čtyřicet let, kdy se propagoval chov králíkú na dálku. Ale s chovem papošků, jak Vám doporučují na to zapomeňť. Můžete tak chovat hejno zebřiek, nemusí pít celý týden, ale napáječka jim vydrží, podobně andulky. Jsou to ptáci suchých biotopů. Ale nevidím smysl takového chovu a hovořit o rozmnožování při této péči je bezpředmětné.
Souhlasím s příspěvky výše. V létě při třicítkách dávám do vody acidomid a stejně měním, jak jen můžu, v zimě taky několikrát denně, když mám možnost, ještě jsem nevydumala, jak to udělat, aby voda nezamrzala... A vlastně co byste z toho měl, vidět chovance jen o víkendu? A taky celý týden bez kontroly, to si nedokážu představit. Někdo kvůli chovu nejezdí ani na dovolenou.. Takže za mě taky ne.
batul
napsal(a):
Dobrý den,
Podľa mna takýto chov nie je dobrý nápad.
batul
napsal(a):
Dobrý den,
Ak chcete chovať kúpte si také krmítko - Valec na krmenie divých vtákov v prírode a uvidíte kolko druhov sa tam bude krmiť aj to je krása, pripomenie Vám to chov exotického vtáctva vo voliere.
Ja to mám tiež na záhrade mám tam chatu a ovocný sad, chovám celý rok divé vtáctvo, majú vodu v dvoch 100 litr. sudoch, vždy plné sudy a krmím krmivom od mojich papagájov, mám ovocné stromy cca 16 rokov, nikdy som nič nestriekal a tá úroda - no proste krása, o všetok hmyz, húsenice a pod. sa postarajú krdle, vrabcov, hrdličky, a tento rok my zahniezdili i stehlíci, zelienky a mám morušu čiernu a bielu a každý rok žlna vyvedie z mojich plodov kopu mláďať.
Aj takto sa to dá
batul
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den, promiňte mi tu troufalost, ale větší pitominu jsem tu nečetl. To není možné takto něco živého chovat. Je to nesmysl. Radim Vám ani to nezkoušejte. Škoda života zvířat a i práce a peněz.
Pán se slušně zeptal. Asi by si také zasloužil slušné připomínky.
Jinak souhlas s tím, že je to téměř nemožné.
I kdyby bylo zařízení na vodu a automatické krmítko ( to je dnes možné sehnat, pravidelné doplňování napáječek lze, stačí navštívit burzu v Itálii, kde taková zařízení jsou k vidění ), je třeba provádět kontrolu zdravotního stavu ptáků.
Před pár lety jsem si kupoval od jednoho chovatele neofému z takového chovu. Měl voliéru na chalupě, krmítko udělané tak, aby odsypávalo potřebné množství semen a vymyšlenou kapénkovou závlahu do misky, kde se voda obměňovala. každý víkend misku pořádně vyčistil a ptáci co tam měl, neofémy, zebry, astrildy rákosní, byli v pohodě a odchovávali krásná mláďata. Já mám raději každodenní kontakt s ptáky, ale je to proto, že mám menší zahrádku za domem. Ten pán bydlel v paneláku a tak to řešil tímto způsobem. Myslím, že negativní postoje všech co tu psali nejsou na místě. Viděl jsem a říkám jde to, ale sám bych to nechtěl.
batul
napsal(a):
Dobrý den,
Tak všechno jde, dalo by se vše ošetřit jak krmení, tak výměna vody její případné zamrzání v tom problém dnes není, případně zaplatit si obsluhu, atd. Ale otázka je zda by vás tento způsob chovu vůbec bavil? Osobně ve Vašem dotazu postrádám to NEJ v chovatelství a to je důvod, proč tento neosobní chov.
Mě naplnuje právě denodení kontakt a práce, pozorování a vše kolem,...
bim bam

XXX.XXX.245.158
batul
napsal(a):
Dobrý den,
Jestli budete jednou silně nemohoucí, snad se o Vás nebudou děti starat pouze víkendově...
hersyko
napsal(a):
Tak všechno jde, dalo by se vše ošetřit jak krmení, tak výměna vody její případné zamrzání v tom problém dnes není, případně zaplatit si obsluhu, atd. Ale otázka je zda by vás tento způsob chovu vůbec bavil? Osobně ve Vašem dotazu postrádám to NEJ v chovatelství a to je důvod, proč tento neosobní chov.
Mě naplnuje právě denodení kontakt a práce, pozorování a vše kolem,...
Osobně, bych dal na chalupu kompoty,..a domů klec s jedním párem dle výběru a možností.
Podle mě je denní kontrola nutností. Během roku se mi stalo: astrild si strhl drápek, krvácení jako z vola, pokud bych to hned nezastavila, nevím. Mladá neoféma - prostčila hlavičku maličko poškozeným pletivem, byla tam takhle asi hodinu, vyproštění znamenalo rozstřihnout pletivo (jen si trochu odřela křídlo). Druhý astrild - při stavění hnízda se mu omotalo vlákno kolem krku... Mníšek - zaškrcená nožka vláknem z látkového bidla... Jelikož kontroluji často, vše dopadlo ok. Ale nedokážu si představit, že by se tam takto trápili týden bez pomoci. Teď jsme známým (na dovolené) jezdili krmit slepice a když to bylo obden, už jsme měla nervy.
Kdybyste dávala bidla z přírody, tak by si nemohl omotat nic kolem nohy, Já jsem jen popsal co jsem viděl a fungovalo to. Jestli jste četli pozorně tak já sám bych to nechtěl. Co se týče úhynů tak bohužel čas od času se něco přihodí. Např když v noci navštíví voliéry kuna nebo kočky, tak nenaděláte nic a najdete ráno mrtvolku mláděte na zemi. Ten pán to měl tak hezky udělané, že se mu to stát nemohlo, zabezpečené před kunami i zloději.
Nenechte se odradit. Můj „skorosoused“ – chalupář má podobné zařízení a myslím si, že jeho ptáčci nijak nestrádají. Jeho voliéry jsou silně předimenzované (ve voléře která má odhadem 8 x 2 m má 6 párů andulek). Mají vnitřní část, venkovní zastřešenou část a venkovní nezastřešenou část. Ptáci vypadají zdravě a spokojeně. Pokusím se ho vyptat, jak má vše ošetřené a možná za týden zveřejním nějaké postřehy. Podívejte se na toto: http://www.dvirkakurniku.cz/ADK210. Možná to funguje. Nevím.
Jinak osobně si myslím, že dálkový způsob chovu bude velmi náročný. Pokud začnete s andulkymi nebo zebřičkami (to jsou asi dva nejméně náročné druhy exotů), tak se nic nestane, když se něco stane s vodou a ptáci nebudou moci přes týden pít. Pokud se Vám ale něco stane s dávkovačem krmiva, tak je malér. Zebřička nevydrží bez jídla ani den a andulka den přečká ale druhý den asi ne. Při odchovu mláďat je dobré podávat ptákům vaječnou míchanici, ale andulky i zebřičky zvládnou odchov i při krméní suchým prosem (o víkendu jim asi přilepšíte míchanice + něco naklíčeného + zelené).
Já Vám fandím ale radím Vám vše si důkladně rozmyslete, naplánujte, vybudujte a teprve potom si pořiďte ptactvo.
eli22
napsal(a):
Podle mě je denní kontrola nutností. Během roku se mi stalo: astrild si strhl drápek, krvácení jako z vola, pokud bych to hned nezastavila, nevím. Mladá neoféma - prostčila hlavičku maličko poškozeným pletivem, byla tam takhle asi hodinu, vyproštění znamenalo rozstřihnout pletivo (jen si trochu odřela křídlo). Druhý astrild - při stavění hnízda se mu omotalo vlákno kolem krku... Mníšek - zaškrcená nožka vláknem z látkového bidla... Jelikož kontroluji často, vše dopadlo ok. Ale nedokážu si představit, že by se tam takto trápili týden bez pomoci. Teď jsme známým (na dovolené) jezdili krmit slepice a když to bylo obden, už jsme měla nervy.
Proc oslove odpovidaji oslu?
David2
napsal(a):
Nenechte se odradit. Můj „skorosoused“ – chalupář má podobné zařízení a myslím si, že jeho ptáčci nijak nestrádají. Jeho voliéry jsou silně předimenzované (ve voléře která má odhadem 8 x 2 m má 6 párů andulek). Mají vnitřní část, venkovní zastřešenou část a venkovní nezastřešenou část. Ptáci vypadají zdravě a spokojeně. Pokusím se ho vyptat, jak má vše ošetřené a možná za týden zveřejním nějaké postřehy. Podívejte se na toto: http://www.dvirkakurniku.cz/ADK210. Možná to funguje. Nevím.
Jinak osobně si myslím, že dálkový způsob chovu bude velmi náročný. Pokud začnete s andulkymi nebo zebřičkami (to jsou asi dva nejméně náročné druhy exotů), tak se nic nestane, když se něco stane s vodou a ptáci nebudou moci přes týden pít. Pokud se Vám ale něco stane s dávkovačem krmiva, tak je malér. Zebřička nevydrží bez jídla ani den a andulka den přečká ale druhý den asi ne. Při odchovu mláďat je dobré podávat ptákům vaječnou míchanici, ale andulky i zebřičky zvládnou odchov i při krméní suchým prosem (o víkendu jim asi přilepšíte míchanice + něco naklíčeného + zelené).
Já Vám fandím ale radím Vám vše si důkladně rozmyslete, naplánujte, vybudujte a teprve potom si pořiďte ptactvo.
Tak asi takový chov jiste jde, ale nevim no, ja bych do toho nesel, videt ptaky dva dny v tydnu mi přijde zvláštní, rad jsem s nimi kazdy den, přijde mi to spis jen jako doplněk zahrady nez chovatelská záležitost, urcite s vama nesouhlasím co jste napsal za nesmysl ze andulka vydrzi jeden den a druhy den bez krmeni padne a zebricka jeste mene, a bez vody ze vydrzi? No trosku nesmysl, bez krmiva tyden vydrzi kdyz je nejhůř ale je to trapeni, bez vody v letních vedrech nikoli, popřípadě bude silne dehydrovana. Ale budis... V takové voliere bez dozoru uhyne v budce treba mladé, bude pondělní odpoledne, vedro, za dva dny bude mladé hnit, silne zapáchat, bude plne cervu, krasna to smrt do patečního odpoledne pro zbyla mláďata, ktera díky tomuto uhynou rovněž na infekci.. Takový chov na dálku neni jiste to co naplni milovnika ptactva.
Obávám se, že při Vámi navrhovaném tzv. "víkendovém chovu " se vždy dostanete do rozporu s platnou legislativou na poli ochrany zvířat proti týrání. Jednalo by se zvířata v zájmovém chovu, jejichž ochranu definuje paragraf 13 zákona 246/1992 Sb. v platném znění. Např. hned odstavec (1) tohoto paragrafu je při tomto způsobu "chovu" rozporovatelný:
(1) Každý je povinen zabezpečit zvířeti v zájmovém chovu přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb tak, aby nedocházelo k bolesti, utrpení nebo poškození zdraví zvířete a učinit opatření proti úniku zvířat. Zvíře nesmí být chováno jako zvíře v zájmovém chovu, jestliže nejsou zabezpečeny přiměřené podmínky pro zachování jeho fyziologických funkcí a zajištění jeho biologických potřeb nebo jestliže se zvíře nemůže adaptovat, přestože tyto podmínky zabezpečeny jsou.
Už tady jste úplně mimo - nejste prostě schopen provádět kontrolu fyziologických funkcí chovaných zvířat, jejich biologických potřeb, atd. atd...
Ano, chápu, legislativa je často to poslední, na co se bere ohled, ale jako chovatel byste welfare svých svěřenců měl mít v žebříčku priorit poměrně vysoko...
Ať už tady padnou jakékoliv návrhy či popisy chovatelských zařízení v tomto "víkendovém režimu", je to jaksi špatně
Pri dnešných technických vymoženostiach sa dá víkendový chov zvládnuť. Pokiaľ je na to vybavené chovateľské zariadenie s elektrickým prúdom a záložným zdrojom dá sa vybudovať vodný systém (systém na vymývanie kúpelničiek a napájačiek prúdom vody a otvorení výpustných otvorov), automatické krmítka a to aj na živú potravu (na 5 dní), kamerový systém na sledovanie a podobné vybavenie. Zadávateľ nepíše nič bližšie o chalupe kam chodí na víkendy a aké chovné zariadenie chce vybudovať.
vmakovicky
napsal(a):
Pri dnešných technických vymoženostiach sa dá víkendový chov zvládnuť. Pokiaľ je na to vybavené chovateľské zariadenie s elektrickým prúdom a záložným zdrojom dá sa vybudovať vodný systém (systém na vymývanie kúpelničiek a napájačiek prúdom vody a otvorení výpustných otvorov), automatické krmítka a to aj na živú potravu (na 5 dní), kamerový systém na sledovanie a podobné vybavenie. Zadávateľ nepíše nič bližšie o chalupe kam chodí na víkendy a aké chovné zariadenie chce vybudovať.
To sice ano, ale tohle vybavení vidím na desítky tisíc a kamerový systém je fajň, ale když se něco stane a vy bydlíte xx km, tak než dojedete, může být neštěstí. To už by se spíš vyplatilo najmout nějakého "domorodce" na hlídání, krmení apod., pokud je chalupa na vesnici. Já osobně bych jim to ale nesvěřila. Ale je to jen názor.
vmakovicky
napsal(a):
Ano, to máte pravdu, ale pokud si přečtete např. příspěvek lubinatora z 28.08.2017 15:40, žádná taková technika, byť by zahrnovala i kamery v budkách, Vám úhynu nezabrání, pokud nebudete v dojezdové vzdálenosti nebo nebude mít někoho na telefonu v dosahu.
Dovolím si také přispět do diskuze. Z dotazu zadavatele jsem nabyl dojem, že mu jde o doporučení druhů odolných, schopných vyžít z minima než se k nim dostane. Krom technických vymožeností které mu byli doporučeny tu nikdo neřešil fakt že může zadavatel také onemocnět a víkendovou návštěvu vynechat a je zde problém. Osobně a mám nepatrně podobnou vlastní zkušenost. Tento typ chovu považuji za "blbý" nápad .
Já sem začal s chovem když sem bydlel u prarodičů, ale po nástupu na VŠ sem se musel přestěhovat. Ptáci mi zůstali u dědy a babičky a ti se mi o ně díky bohu dobře starají (takže u ptáků pořát někdo je) a já se snažím dojíždět jak jen můžu. Přes veškerou naší snahu to ale pořát nemůže být 100%, prostě je nejlepší ptáky permanentně vidět a z blízka. Kamery jsou sice fajn ale uštíplý prst na ní sotva poznáte. Ani různé doplňování vody automaticky není ideál... nezajistíte vyplachnutí misky tak aby nehrozilo setrvání pár bakterií a máte infekci na světě .
V závěru budete mít chov na nic, který vám přidělá starosti a vytáhne peníze z kapsy. osobně bych doporučil investovat spíš do bytové voliéry a pořídit si ptáky tam než utrácet za systémy doplňování vody, kamery a podobné "zbytečnosti".
Přeji mnoho úspěchu v normálním chovu LP
vmakovicky
napsal(a):
Sice máte pravdu v tom že technická úrověň pokročila, ale podle hlavní otázky dotazu si troufám odhadnout že je zadavatel začátečník a takové technické vymoženosti za tisíce se pořizují do voliér k ptákum odpovídající ceny a né k andulkám, korelám a jiným "nenáročným" druhům. A jak sem psal investovat pro pár andulek tisíce je přinejmenším nelogické plýtvání, ale to je můj názor.
David2
napsal(a):
Pane, velice se mýlíte v názoru, že voliéry souseda s andulkami jsou předimenzované.Jinak máte pravdu.
Ty andulky se tam v tom prostoru mají jako prase v žitě a to počítám i jejich odchpovy.
Ale není pták jako pták.
Moudivláček
napsal(a):
Pane, velice se mýlíte v názoru, že voliéry souseda s andulkami jsou předimenzované.Jinak máte pravdu.
Ty andulky se tam v tom prostoru mají jako prase v žitě a to počítám i jejich odchpovy.
Ale není pták jako pták.
Jste to asi špatně pochopil, myslím. Právě píše, že na těch 6 párů je ta voliéra až dost.
eli22
napsal(a):
Jste to asi špatně pochopil, myslím. Právě píše, že na těch 6 párů je ta voliéra až dost.
Vazena pani ci slecno, ctu vase reakce tak jako i ostatních.Pripada mi ze všechno znate, coz je scela nemozne.Spise se jedna o vámi vrozenou nemoc každý den naklikat několik nepravd a tim se uspokojit.Chapu to a ani se nedivim tomu ze tu například nepisi opravdovi chovatele, coz je velka skoda. Jesti sem vas urazil tak prominte ale diskuse az na nektere výjimky nemá ani hlavu ani patu. A to nemluvim ani o tom ze se nedokážete tak jako většina ani představit.Spozdravem Tomas S. Vysocina.
Ctenar
napsal(a):
Vazena pani ci slecno, ctu vase reakce tak jako i ostatních.Pripada mi ze všechno znate, coz je scela nemozne.Spise se jedna o vámi vrozenou nemoc každý den naklikat několik nepravd a tim se uspokojit.Chapu to a ani se nedivim tomu ze tu například nepisi opravdovi chovatele, coz je velka skoda. Jesti sem vas urazil tak prominte ale diskuse az na nektere výjimky nemá ani hlavu ani patu. A to nemluvim ani o tom ze se nedokážete tak jako většina ani představit.Spozdravem Tomas S. Vysocina.
Děkuji za pochvalu! Jak jste přišel pane Čtenáři na to, že jste mě urazil? Vůbec ne, naopak, mám z Vás radost!
Dobrý den,
trochu se zpožděním přicházím se zprávou od souseda - dálkového chovatele. Voliéry jsou široké 150 cm. Krytá část je dlouhá 180 cm. Je tam jen jedno bidlo, těsně za okénkem. Krmení je ve velkých miskách u protější stěny. Venkovní část je 6 m dlouhá. Dva metry pod střechou, potom 2 m kde prší a na konci 2m pod střechou. Krmení dává pouze dovnitř, vodu do odkryté části a budky pod střechu. V každém oddělení má 4 páry (andulky nebo korely). Ptáci vypadají dobře a množí se mu to taky dobře. Mláďata odstavuje až když další mláďata začínají vyletovat z hnízda. V proletovačce má ptáků více.
Zdravím a přeji hodně úspěchů.