Dobrý den,
uvažuji o pořízení dalšího druhu - křepelky čínské. Zatím mám zkušenosti jen s papoušky a drobotinou. Byla bych moc ráda za rady ohledně jejich chovu a fotky voliér nebo klecí, kde je máte Vy. Také bych se ráda zeptala jestli jim bude přes zimu stačit zateplená část voliéry nebo jim budu muset přitápět? Předem děkuji za odpověď.
Adéla a spol.
napsal(a):
Dobrý den,
uvažuji o pořízení dalšího druhu - křepelky čínské. Zatím mám zkušenosti jen s papoušky a drobotinou. Byla bych moc ráda za rady ohledně jejich chovu a fotky voliér nebo klecí, kde je máte Vy. Také bych se ráda zeptala jestli jim bude přes zimu stačit zateplená část voliéry nebo jim budu muset přitápět? Předem děkuji za odpověď.
Krepelka čínská je nenarocny chovanec, idealni je venkovní treba i mala volierka, kde je část dna zarostla vyšší travou, koprivama a podobne, jednak to slouzi jako útočiště, zdroj potravy ale především ke hnizdeni, část prostoru by mela byt kryta a dno pod stříškou suche, které bude plus především v zimních měsících, jelikož tyto křepelky nepotrebuji zadne pritapeni, ale zaklad je sucha část dna voliery. Chovat se dají i ve vetsi kleci, například 100x50cm dno, z kury a různých kořenu nebo parezu se udělají nekde v rohu ukryty, které lze doplnit trsy ze suche vyšší trávy, vetvemi jehlicnanu nebo tuji (oboje se musi po case měnit za cerstve) a v tomto vyhnizdi, ja treba resil toto i několika plochymy většinou obdelnikovimy miskami pod květináče, které jsem umístil vedle sebe, zasel do toho travu, obili a podobne a v tom hnizdili take.
Já mám křepelky v celoroční voliéře pod králováky, bohužel tráva jim tam vydrží jen chvilku, ale křepelky jsou dost ochočené, berou mi moučné červy z ruky a hnízdí klidně i bez krytu. Dal jsem jim větvičky tůje jako kryt, ale zahnízdily v rohu voliéry na dlaždicích. Musel jsem vlézt do voliéry a dát pod vajíčka trochu sena. Jinak pokud budete mít nějaké porost ve voliéře dávejte pozor, protože si umí udělat tak šikovně hnízdo, že ho ani nenajdete. Na zimu jim dávám do rohu vrstvu sena aby měly izolaci od země a jsou v pohodě.