Tak jsem od našich dostala starou skříň (neodolala jsem), kterou si předělám na bednovky, do jedné ze spodních dvou o vel 60x86x40 dám přes zimu papoušíčky, do druhé uvažuju o nějaké nenáročné a bezproblémové drobotině, která by mohla v létě být ve velké volieře s aymarami (zatím nemám ale moc představu, mám zkušenost jen z hýli mexickými a líbí se mi toho moc) zbývá dořešit, co by se dalo zimovat v té větší části, která má vel.126x86x40. Ta šíře 40 cm mě dost trápí, uvažovala jsem o nějaké drobnější pyruře, arantigách nebo neofémách, ale zdá se mi to pro ně úzké...
Většinou teda postupuju obráceně, že si vyhlídnu ptáka a pak upravuju prostory, kde bude, ale bylo mi líto nevyužít této skříně a tudíž dalšího prostoru pro ptáky ... tak mě napadlo, dát podnět pro Vaši inspiraci, abych trošku zůžila výběr jak u drobotiny tak i u papoušků...
Jinak chovám už aymary citronové, pruhované, papoušíčky, pyrur rudohlavé, hýly mexické, křepelky čínské, kakariky čč, ale chtěla bych něco dalšího...
bathory
napsal(a):
Aha tak to mě nenapadlo. Budu muset to ale ještě pořešit kvůli statice :). Každopádně 10 cm přidání na šířku by mi dost pomohlo..
Klidně bych přidal i 30 cm, když to místo dovolí. A udělal bych to na celé skříní, tím by to mělo větší základnu i stabilitu.
Myslím, že některý jsou dobrá volba. Pak bych doporučil něco z astidovitych, popřípadně kanáry,. Ryzovniky, chůvičky. Hezké jsou i amadiny Gouldove nebo diamantové, ale ty ven jen v nejteplejších měsících. Spíš je to na celoroční chov doma.
Já když jsem s nimi začínal, taky jsem se toho bál. Ale musím říct, že náročné a haklive tedy nejsou. Mám je doma, kde mi teplota neklesá pod 20 st C. V zimě jim prisvicuji led páskami, krmíme směsi pro amadiny deli nature a přimícháván do toho ještě lesknice a mohar. Miluji senegalské proso a směs také naklíčuji. Mám je v bednovce 100x60x60 některé po páru některé v hejnu 8 kusů. Jsou to tišší a hezky barevní ptáčci. Agresivita žádná.