Mládě andulky - ochrnutí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2017 10:19
Snakei

XXX.XXX.175.74

Zdravím, mám problém s výlíhlím mládětem. Potravu normálně příjímá, samička ho krmí, ale má nepohyblivé nohy. Jen leží na břiše. Při prohlídnutí jsem zjistil, že jedna noha jde v kloubech ohýbat, druhá je naprosto tuha, jako by klouby byli srostlé. Neovládá ani jednu. V porovnání s ostatními mláďaty má nohy zakrslé. Chtěl bych vědět, čím by to mohlo být, než mu ukončím trapéní. Vrozená vada? Rodiče jsou zdraví, je to jejich první odchov. Foto můžu pořídit odpoledne.

7.9.2017 13:00
hersyko

XXX.XXX.144.116

Snakei napsal(a):
Zdravím, mám problém s výlíhlím mládětem. Potravu normálně příjímá, samička ho krmí, ale má nepohyblivé nohy. Jen leží na břiše. Při prohlídnutí jsem zjistil, že jedna noha jde v kloubech ohýbat, druhá je naprosto tuha, jako by klouby byli srostlé. Neovládá ani jednu. V porovnání s ostatními mláďaty má nohy zakrslé. Chtěl bych vědět, čím by to mohlo být, než mu ukončím trapéní. Vrozená vada? Rodiče jsou zdraví, je to jejich první odchov. Foto můžu pořídit odpoledne.

Bude se jednat s největší pravděpodobností o tzv. roznožku. Zadejte si do vyhledávače a dozvíte se více.

7.9.2017 13:25
Snakei

XXX.XXX.168.97

Lze nějak zachránit? Vypadá úplně stejně jako kuře na prvním obrázku v odkazu. Ještě dodám, že je i méně opeřen než mladší sourozenci.
www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/37659/zachrana-kuriatok-s-rozcapenymi-n-zkami.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.9.2017 17:06

Snakei napsal(a):
Lze nějak zachránit? Vypadá úplně stejně jako kuře na prvním obrázku v odkazu. Ještě dodám, že je i méně opeřen než mladší sourozenci.
www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/37659/zachrana-kuriatok-s-rozcapenymi-n-zkami.

Myslím že nemá šancu.
Ja som z andulkami začínal ale v chovprodukte ma natiahli keď mi predali akože mesačný pár anduliek. Po naštudovaní informáciami o chove anduliek som zistil že sa jedná o aspoň pol až jeden ročné andulky. Ďalej samica mala ochrnutú nohu čo som si nevšimol vo zmerimexe.

Prvý odchov úspešný. Druhý odchov 4 mladé z toho 1 malo akosi pozastavený vývin. Bolo najstaršie a mladšie andulky ho dobiehali rastom, operením. Vo veku 3 týždňoch boli tie mladšie tri operené a toto postihnuté vyzeralo strašne. Malo na sebe len páperie bielej farby, nevedelo sa postaviť na nohy. Zverolekár je strašne daleko a ja som nemal na výber ako ho len utratiť sám. To bolo prvý aj posledný krát čo sa mi také stalo odvtedy sa mi z jedného páru anduliek za dva roky rozrástol kŕdeľ na 15 anduliek. Ani jedna už nebola taká chorá.

Myslím si že to bude v génoch alebo aj stravovaním, prostredím kde ich chováte (vonku alebo dnu). Ja som ich začal chovať najprv dnu v dome v klietke po roku vonku vo voliere celoročne.

Hlavu hore stáva sa treba pokračovať v chove, možno ďalšie odchovy budú zdravé a u anduliek je najlepšie že vznikajú rôzne farebné mutácie a dlhoročným chovom sa dá dopracovať k zaujímavým mutáciam. A ešte na záver nekrížte andulky z jedného chovu. Vždy si radšej kúpte napríklad samičku k vášmu samcovi alebo naopak aby neboli príbuzné. Môže to byť aj jedna z hlavných príčin.

7.9.2017 17:11
Snakei

XXX.XXX.168.2

Díky za vyčepávající odpoveď. Myslím, že k dispozici mají vše, ale čím samice krmí neovlivním. Další jsou naprosto v pořádku. Tady je jeho aktuální stav.

7.9.2017 17:20

Snakei napsal(a):
Díky za vyčepávající odpoveď. Myslím, že k dispozici mají vše, ale čím samice krmí neovlivním. Další jsou naprosto v pořádku. Tady je jeho aktuální stav.

Áno presne také isté som mal aj ja. Isto nie je schopné sa udržať ani na nohách. Ale vidím že ich aj krúžkujete. Ja som ich nekrúžkoval pretože som si značil ktorá je ako stará podľa farby peria. Krúžok je veľkosti ako má byť ?
Ak máte v okolí zverolekára zájdite tam, on vám poradí viac.

7.9.2017 18:45
Snakei

XXX.XXX.168.2

Kroužky jsou 4.2mm, jeste s nimi problem nebyl. Jsem smirenej s umrtim, ale k veterinari se snad zitra dostanu. Rad bych vedel, zda tomu lze nejak predejit.

7.9.2017 19:07
hersyko

XXX.XXX.144.116

Snakei napsal(a):
Kroužky jsou 4.2mm, jeste s nimi problem nebyl. Jsem smirenej s umrtim, ale k veterinari se snad zitra dostanu. Rad bych vedel, zda tomu lze nejak predejit.

Lze eliminovat riziko - budku s důlkem, dostatečná vrstva podestýlky, neodstranovat neoplozená vejce, případně využít podkladky.

7.9.2017 20:00
Snakei

XXX.XXX.168.2

hersyko napsal(a):
Lze eliminovat riziko - budku s důlkem, dostatečná vrstva podestýlky, neodstranovat neoplozená vejce, případně využít podkladky.

Děkuji. Je fakt, že tohle je jedna z posledníc budek bez důlku. Podestýlku si andulky "regulují" sami, vyhazují ji. A neoplozená vejce nechávám. Ale konkrétně u téhle snúšky dvě neoplozená vejce "zmizeli". Večer byla v budce, ráno po nich ani památky. K té podestýlce, dávám piliny s čistou rašelinou. Jaká vrstva je optimum? Andulky téměř vše vyhážou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík