york
napsal(a):
Zdravím, prosím o radu. Potřebuji si označit chovné mníšky které si nechám a nejsou kroužkovaný. Jak je to s půlenými kroužky, kde se dají sehnat. Případně radu jak označit.
Ty pulene krouzky jim ani nedavejte je to hodne pracny stresujete ptaky a do hodiny je maji vsichni mnisci sundany. Lepsi je vzit klasicke krouzky 5.5 az 6 a rozrezat je pilkou na zelezo opilovat at tam nezustanou zadne ostre otrepy roztahnout nasadit na nozku a klestickama primacknout k sobe. A maji je na porad. Aspon me to tak funguje
milanplšek
napsal(a):
Ty pulene krouzky jim ani nedavejte je to hodne pracny stresujete ptaky a do hodiny je maji vsichni mnisci sundany. Lepsi je vzit klasicke krouzky 5.5 az 6 a rozrezat je pilkou na zelezo opilovat at tam nezustanou zadne ostre otrepy roztahnout nasadit na nozku a klestickama primacknout k sobe. A maji je na porad. Aspon me to tak funguje
Já si teda kupuju na označování hliníkové uzavírací kroužky (nabízí je šesták i straka) a ty vám taky nesundají, na mnichy stojí cca 6 korun kus, mají několik barev a ještě mají pojistku proti otevření.
L.P.
milanplšek
napsal(a):
Stresovat je budete ještě více než se Vám podaří zmáčknout ten Váš rozřezaný a ještě může přijít o nohu když Vám sjedou kleště. Stačí aby se bránil a to mnich umí.
A jak asi sundá tento kroužek, který se mačká mimo nohu?
Je na to přímo uzpůsoben a nevím který pták ho sundá.
pterodactyll
napsal(a):
Stresovat je budete ještě více než se Vám podaří zmáčknout ten Váš rozřezaný a ještě může přijít o nohu když Vám sjedou kleště. Stačí aby se bránil a to mnich umí.
A jak asi sundá tento kroužek, který se mačká mimo nohu?
Je na to přímo uzpůsoben a nevím který pták ho sundá.
Tak tyto krouzky meli sundany do pul hodiny. Proste mam takovou zkusenost jen sem chtel poradit. A ten rozrezany zmacknete behem vteriny
milanplšek
napsal(a):
Tak tyto krouzky meli sundany do pul hodiny. Proste mam takovou zkusenost jen sem chtel poradit. A ten rozrezany zmacknete behem vteriny
Chápu, máte takovou zkušenost, ale vůbec mi nejde do hlavy, jak mníšek sundá ten hliníkový kroužek s packou (zavírací). A ty rozříznuté sou vlastně stejné jako ty zavírací jen nemají ten zámek...
Logiku mi to vůbec nedává, ale je to zajímavé, řekl bych až bizardní
Jinak používám v podstatě oboje a nesundavaj žádný, ještě se asi nenaučili s kleštěma
L.P.
sahulalukas
napsal(a):
Chápu, máte takovou zkušenost, ale vůbec mi nejde do hlavy, jak mníšek sundá ten hliníkový kroužek s packou (zavírací). A ty rozříznuté sou vlastně stejné jako ty zavírací jen nemají ten zámek...
Logiku mi to vůbec nedává, ale je to zajímavé, řekl bych až bizardní
Jinak používám v podstatě oboje a nesundavaj žádný, ještě se asi nenaučili s kleštěma
L.P.
Jojo asi jo . Nevim proc ale jednou sem to vyskousel a proste sem tak dopadl. Krouzky byli uplne zdeformovany a lezeli na zemi. Pak sem to vyskousel znova a pozoroval je a tak dlouho ten krouzek kousali az ho sundali videl sem to v primrm prenosu. Jednalo se o 4 kusy dospelich mnichu. A jinak ten klasicky krouzek si myslim ze je silnejsi a pevnejsi. Ale nemeril sem to aby me tady zase nekdo nenapadl je to jen muj nazor a zkusenost. Chovu zdar Plšek
milanplšek
napsal(a):
Jojo asi jo . Nevim proc ale jednou sem to vyskousel a proste sem tak dopadl. Krouzky byli uplne zdeformovany a lezeli na zemi. Pak sem to vyskousel znova a pozoroval je a tak dlouho ten krouzek kousali az ho sundali videl sem to v primrm prenosu. Jednalo se o 4 kusy dospelich mnichu. A jinak ten klasicky krouzek si myslim ze je silnejsi a pevnejsi. Ale nemeril sem to aby me tady zase nekdo nenapadl je to jen muj nazor a zkusenost. Chovu zdar Plšek
Mám úplně stejnou zkušenost u pyrur. Staří je prostě mladým vycvakli a sundali a ještě vyhodili z klece. Nemohla jsem to pochopit, protože i mě dalo práci je zacvaknout.
milanplšek
napsal(a):
No tak to je zajímavé, máte asi opravdu mnichy zámečníky.
Mě se to nikdy nestalo, asi mám štěstí. Jasné je, že každý pták je jiný.
Možná to bude také tím, že většina mého ptactva po mě leze, nebojí se a nebo aspoň žere z ruky.
Pak jsou celkově klidní a nevymýšlí blbosti. Že jsou velice inteligentní a naučí se lecos je jasné.
Pak když to umí jeden tak to ostatní okouknou a je je hotovo.
Pravda je také, že tyhle kroužky jsou z měkčího materiálu a asi i slabší.
To že mnich má velkou sílu v zobanu, je také jasné.
Ale tazatel to může vyzkoušet, ti jeho nemusí být lamači.
Jestli to zkusí docela by mne zajímalo, jak tedy dopadl on.
Zdravím. Ja som si chcel takto označiť rozely. Tiež som skúšal hocičo:
ako prvé som skúsil plastové
https://volieryara.sk/200-home_default/plastovy-kruzok-c6.jpg
ale žiadny úspech. Behom pár minút bol dole.
Potom som skúsil tie hliníkové o ktorých je tu reč, ale za pár hodín som ho ja sám dával dole z nohy. Problém je v tom, že dospelý papagáj pokým s tým nežije odmalička, tak akonáhle mu dáte niečo na nohu má tendenciu to hrýzť, lebo mu to prekáža. Moja rozela sa o to pokúšala ale nevedela ho dať dole. Ale toľko krát ho stláčala až ho stlačila natoľko že nemal vôľu. A tak som ho račej dal preč aby sa jej niečo nestalo z nohou (zastavenie prúdenia krvy)
A ako teda rozoznávam mladé? Všetky mladé krúžkujem. A teda viem, že sa nepomýlim.
Toľko moja skúsenosť. A odporúčam po nasadení sledovať ako sa papagáj chová.