Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.10.2017 00:43
19papaja

XXX.XXX.74.216

Snad někdo poradi...
Mam páru kakariku... problém je při hnízdění... samice má 6-8 vajec cca 5 oplozenych. Samice sedi samec ji pravidelne krmi... vzdy se mi stane že mláďata zaschnou ve vejci...poradi někdo co s tim co je spatne...

15.10.2017 05:52
pterodactyll

XXX.XXX.35.9

Zdravím To se Vám ještě nikdy nic nevylíhlo? Zkuste jemně rozprašovačem kropit budku, ale ne přímo vejce, aby se nezalepily póry. Normálně si vlhkost reguluje samice sama. Bojím se že bude chyba ještě někde jinde.

15.10.2017 09:17
19papaja

XXX.XXX.74.216

Mám je letos prvním rokem..

15.10.2017 09:30
emill

XXX.XXX.66.58

Přikláním se, že problém bude vlhkosti v budce a okoli, ale ještě je potřeba několik informací. Kde kakariky chováte? Máte i jiné ptáky ve stejném prostředí? Mají stejný problém? Po jaké době vejce vyschnout?

15.10.2017 10:26
19papaja

XXX.XXX.74.216

Jsou ve venkovní kryte volierce... samostatne... Při kontrole vajíček když seděla už hodně dlouho bylo ve vejci zaschle již viditelne mláde... par jsem složila loni napodzim letos dvakrát Hnízdil a dvakrát to dopadlo stejne...

16.10.2017 19:15
pterodactyll

XXX.XXX.35.9

Nemáte budku na stěně kam svítí slunce?Pokud se to stalo dvakrát za sebou něco máte špatně.
Zastínit nebo dát na stranu kam nemůže slunce.

21.10.2017 09:21
kakariki23

XXX.XXX.170.223

Bud mas mladý pár alebo im skus vymenit budku a pridaj vecsiu misku s vodou na kupanie samica bude v budke udrziavat vlhkost a neni sa coho báť

24.10.2017 14:33
saroun

XXX.XXX.135.185

19papaja napsal(a):
Snad někdo poradi...
Mam páru kakariku... problém je při hnízdění... samice má 6-8 vajec cca 5 oplozenych. Samice sedi samec ji pravidelne krmi... vzdy se mi stane že mláďata zaschnou ve vejci...poradi někdo co s tim co je spatne...

Zdravím, předpokládám, že hnízdí v budce na nějaké podestýlce, osobně si myslím, že nejvhodnější jsou pilyny, pod vejci dostatečná vrstva (3 - 5cm). Pokud je samice vynáší, doplnit po kompletní snůšce, potom je už vynášet nebude. Dále předpokládám, že mají možnost koupele. Kakarikové jsou "čvachty", kteří se koupou několikrát denně a potřebnou vlhkost si je samice sama schopna zajistit.
Jestliže toto splňujete, tak nejpravděpodobnější problém je v krmení. Zárodky mohou zabíjet nějaké toxiny nebo plísně z krmení. Jestliže chcete svůj problém vyřešit, zkuste se rozerpsat o tom, jak a čím krmíte. Případně se zamyslet v čem může být problém.

24.10.2017 16:46
sahulalukas

XXX.XXX.59.254

Dobrý den

Čistě jen k substrátu do budek, souhlasím že plně dostačující jsou hobliny (ideálně bezprašné). Já sem k nim z počátku přimíchával trochu hlíny (to se mi příliš neosvědčilo, často po vyschnutí prášila). Dnes používám směs hoblin, lignocelu a konopného pazdeří, dle dostupnosti přidávám kousky trouchnivělého dřeva které samice použije k úpravě hnízda. Podestýlka by měla být hutnější aby vejce nezapadala (to se pak odizolují a můžou zastydnout).

Pokud se vám nezdaří ani další snůška zkusil bych udělat u veterináře rozbor výtěru z kloaky, jak bylo řečeno, mohou být na vině bakterie.

U kakariků používám výhradně kmenové budky, mám s nimi lepší zkušenost.

Chovu zdar L. Pazdera.

27.2.2018 15:51
Querido

XXX.XXX.20.170

Dobrý deň prosím o radu kakariky začali svoju druhú znášku prvú znášku samica zniesla z bidla na zem všetky sa rozbili teraz začala s druhou znaskou a tiež znáša z bidla na zem, majú na výber 4 búdky aj na zemi no do búdky nechodi, ako postupovať ďalej ?

27.2.2018 16:30
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Querido napsal(a):
Dobrý deň prosím o radu kakariky začali svoju druhú znášku prvú znášku samica zniesla z bidla na zem všetky sa rozbili teraz začala s druhou znaskou a tiež znáša z bidla na zem, majú na výber 4 búdky aj na zemi no do búdky nechodi, ako postupovať ďalej ?

Budete muset samici vyměnit, jestli nechce do budky tak nebude do chovu vhodná.
máte-li trpělivost, ještě počkejte, ale já bych nečekal.
Radši zkusit jinou.

27.2.2018 16:45
Querido

XXX.XXX.20.170

Teraz som skúsil dať na zem otvorenú búdku s 2 umelými vajíčkami tak uvidím za dva dni, prip ak má niekto ešte nápad tak napiste.

27.2.2018 17:46
simacek123

XXX.XXX.142.1

Oba dva pripady se mi v mimulosti tez prihodily, bohuzel ac nechceme ptaci nejsou stroje a vzdy pojedou dle sveho, jsou pary vyborne a proste jedinci s kteryma clovek nezmuze nic.jak to asi funguje v prirode neni treba psati. Obe dve samicky budou spatne nebo horsi mozna i vtom vasem prostredi.Do toho nikdo nevydi, a treba i mala zmena prostredi udela sve. Na vasem miste jestli nechcete experimentovat bych je radeji nahradil jinymi. Ale muzete si je ponechat a zkouset mozne i nemozne.

4.3.2018 18:16
Querido

XXX.XXX.20.170

Nápad s umelými vajkami vyšiel už znáša ako sa patrí aj sedí

5.3.2018 15:00
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Querido napsal(a):
Nápad s umelými vajkami vyšiel už znáša ako sa patrí aj sedí

Tak paráda, oni jak jednou vyvedou bez problémů, už budou v pohodě.

6.4.2018 09:54
Antonin.D

XXX.XXX.253.180

Dobrý den,

chtěl bych se prosím zeptat na chov kakariků v "hejnu".
Mám volieru 3x2x2,5 spojenou s vnitřní ubykací 2x1,5x2,5 m. Chovám v ní 3 kakariky červenočelé (samice lutino, její syn samec lutíno a jinou samici oliva). Zkušebně jsem jim v prosinci dal budku a samec s olivou samicí vyvedli 5 (asi 3 samci a 2 samice) mladých. Velice se mi libí jejich vybarvení (zelení s žlutými křídly) a uvažuji, že si všechny nechám "jako hejno" s tím, že bych na stálo odstranil budku a němel více je na chov.
Chci se dopředu zeptat, zda je možné, aby se ptákům takto společně dařilo? Další volieru bohužel nemám.
Jde mi jen o to, aby ptáci byli spokojení. Pokud je možnost či doporučení, aby mohli ptáci spolu být uvítal bych to. Jinak bych je pro jejich dobro separoval.
Děkuji Vám za rady.

6.4.2018 10:02
sahulalukas

XXX.XXX.59.254

Dobrý den

Když prolítnete diskuzi najdete spousta podobných dotazů, a většina odpovědí bude NE. Pokusím se vám to ale podrobně vysvětlit:

1. Budete mít v hejnu víc generací příbuzných ptáku... nezabráníte incestu a hrozí genetické deformace, které se nemusí projevit přímo uvás ale u dalších majitelů.

2. Kakarici jsou hyperaktivní zvědavci, kromě prolézání hnízd hrozí napadání mezi smaci a případně souboje samic o budky.

Potenciálním řešením by bylo voliéru rozdělit (pokud to jde) na dvě o půdorysu 0,75x2,5 a chovat v každé po páru.

Chovu zdar L. P.

22.4.2018 14:42
Andysekpro

XXX.XXX.128.60

Dobrý den, chovám kakariky prvním rokem. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby sameček osídloval budku a nepouštěl do ní samičku. Mám jen páreček. Dále by mě zajímalo, jestli můžou být společně v jedné voliéře i s andulkama.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

22.4.2018 16:17
bobo66

XXX.XXX.11.244

Dobrý den.
Mají vaši ptáci možnost koupání?Osobně bych se přikláněl k malé vlhkosti.

23.4.2018 05:45
pterodactyll

XXX.XXX.35.2

Andysekpro napsal(a):
Dobrý den, chovám kakariky prvním rokem. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby sameček osídloval budku a nepouštěl do ní samičku. Mám jen páreček. Dále by mě zajímalo, jestli můžou být společně v jedné voliéře i s andulkama.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Když si pročtete chov kakariků i zde v diskusi, zjistíte že se to zde již mnohokrát probíralo.
Pohromadě nikdo nedoporučuje. Při odchovu dochází k rušení a někdy i likvidaci hnízd druhých.
Jak dlouho Vám samec nechce pustit samici do hnízda? Je to opravdu samec? Máte pár, jste si jistá? Jestli je to pár a neharmonizuje, je lepší jednoho a někdy i oba vyměnit.
Každopádně bych si o tom něco načetl. Zde najdete mnoho diskusí. Kakariki patří k těm, kteří když mají dobré podmínky, množí se bez problémů.
Přeji hodně úspěchů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík