Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2017 13:35
Lenkok

XXX.XXX.235.105

Dobrý den,
v jedné diskuzi ted řešíme, že spousta lidí podává papouškům česnek a někteří i ve větším množství, protože si myslí, že je pro ně prospěšný. V knize Low Rosemary Výživa pro papoušky uvádí, že jedna veterinářka prohlásila, že jí někteří papoušci uhynuli na anémii, zřejmě kvůli konzumaci česneku. Na anglických stránkách jsem také našla zprávu, že cibule a česnek obsahují jakousi sloučeninu síry, která může u zvířat způsobit hemolytickou anémii. Přitom veterináři v ČR to vůbec nezakazují. Moje otázka zní, může česnek papouška nějak poškodit a je vůbec nějak prospěšný?

18.10.2017 14:18
corvuscorax

XXX.XXX.49.81

Dávám už několik let papouškům celé stroužky česneku do ok pletiva a nikdy jsem neviděl nějaký problém. Mají období kdy si vezmou celý stroužek do nožky a zkonzumují ho na místě a jindy si ho ani nevšimnou. Berou mi i čerstvý pepř z pepřovníku sečuánského, pálivou papriku. Já ji nesnáším a papoušci ji milují.

18.10.2017 22:58
Lenkok

XXX.XXX.79.130

No já co tu čtu na anglických stránkách, tak není snad ani jedna, kde by se psalo, že by je mohli ptáci konzumovat. Ale prý není nic prokázané.
Holčina která odporovala několika lidem z diskuze, docela jasně dala najevo, že papoušek česnek nesmí a toto mě velmi zaujalo, proč to tvrdí.
Dočetla jsem se : Toxiny v cibuli a česneku mohou způsobit anémii a také dýchací potíže u ptáků. Sloučeniny nacházející se v těchto rostlinách mohou způsobit prasknutí červených krvinek, což vede k anémii. Mohou také způsobit podráždění úst, jícnu a plodiny a mohou způsobit vředy.
Některé články mě skoro vyděsili.
Já papouškům česnek nepodávám, ale přítel ho papouškům dává jednou za týden.
Začínám přemýšlet, zda mu to zakážu.

https://www.petcha.com/onions-garlic-birds/.

19.10.2017 00:03
Horák lutino

XXX.XXX.167.135

Já dávám česnek vyluhovat do vody na 24 hodin, ale jen na odčervení, nebo novým papouškům a jen na jeden den.Dával ho už můj tchán asi 30 let a nikdy se nic nestalo, žádný úhyn, Já ho dávám preventivně, jednou za 3 měsíce, a osvědčil se mi.

19.10.2017 00:59
Lenkok

XXX.XXX.106.2

No, projela jsem všechno co se dalo a žádný důkaz o tom, že by česnek nějak škodil, až na jednu vyjímku, kde byla provedena pitva u papouška s nestráveným česnekem, ale česnek nebyl pravděpodobně hlavní příčinou, že byl papoušek podvyživený. Také jsem si všimla, že diskuze o česneku se tu stále opakuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík