Dlouho jsem přemýšlel nad tím jak vyřešit osvětlení u papoušků tak, aby se rozednívalo a stmívalo automaticky. Vyhodit x tisíc za krabičku, která toto umi, mi přišlo zbytečné.
Před pár dny jsem náhodou zadal do vyhledávače pojem WiFi osvětlení a k mému překvapení mi vyběhla WiFi led žárovka. Do této chvíle jsem netušil, že něco takového existuje. Dnes jsem ji našroubovat, nastavil a jsem nadšen.
Sice nelze nastavit, aby se žárovka sama plynule rozsvěcela a zhasínala po dobu např.30 min, jako to nabízejí jiní, ale pokud máte trpělivost a základní znalosti IT zvládnete nastavit stmívání postupným ubýváním intenzity světla v určitých intervalech. Máte možnost nastavit až 16 zapnutí/vypnutí v rozsahu 0-100% světla.
Cena žárovky je dle příkonu 700-900 Kč, já zvolil TP-LINK LB110, která je 10W což odpovídá 60W klasické žárovky. Svítím max na 60%. Pokud máte větší místnost dá se jednotným nastavením ovládat i více žárovek.
Žárovku můžete ovládat smartphonem odkudkoliv kde máte připojení k internetu. Zde zároveň vidíte i spotřebu této žárovky.
Nikomu samozřejmě nevnucuji svůj názor, jen třeba některým z vás pomůžu tímto vyřešit stejný problém jaky jsem měl já.
Martys
napsal(a):
Hodiny se přidat musí ale je tam napsáno že to je jen na vláknové žárovky do 500w ledky jsem nezkoušel ale na normální žárovky to nemá chybu.
Když použijete stmívatelné ledky, musíte přidat jednu slabou vláknovou žárovku. Funguje i na stmívatelné úsporky (zářivkové).
Ja som v zálete použil spínacie hodiny na hlavné osvetlenie.
Namiesto stmievania mám pomocné osvetlenie s malým svetlom, ktoré svieti stále.
Je dosť silné na to, aby mali vtáci aj po zhasnutí hlavného svetla, dosť osvetlenia na orientáciu.
Vtáci sa z vonkajších voliér vracajú dnu ešte pred vypnutím hlavného svetla.
Mám to asi 3 roky a myslím, že to vyhovuje aj vtákom.
opal88
napsal(a):
Ja som v zálete použil spínacie hodiny na hlavné osvetlenie.
Namiesto stmievania mám pomocné osvetlenie s malým svetlom, ktoré svieti stále.
Je dosť silné na to, aby mali vtáci aj po zhasnutí hlavného svetla, dosť osvetlenia na orientáciu.
Vtáci sa z vonkajších voliér vracajú dnu ešte pred vypnutím hlavného svetla.
Mám to asi 3 roky a myslím, že to vyhovuje aj vtákom.
Mam to ošetrené tak isto a bez problémov už 6 rokov chovám poicephalus vtáky si bez problémov na toto orientačné osvetlenie privykli. Chovu zdar.
Dobrý den.
Zde je přesný odkaz na stmívač od elkoep.
https://eshop.elkoep.cz/dim-2-1h-230v-detail-W7O0000101.aspx.
Papoušci Liberec
napsal(a):
Dlouho jsem přemýšlel nad tím jak vyřešit osvětlení u papoušků tak, aby se rozednívalo a stmívalo automaticky. Vyhodit x tisíc za krabičku, která toto umi, mi přišlo zbytečné.
Před pár dny jsem náhodou zadal do vyhledávače pojem WiFi osvětlení a k mému překvapení mi vyběhla WiFi led žárovka. Do této chvíle jsem netušil, že něco takového existuje. Dnes jsem ji našroubovat, nastavil a jsem nadšen.
Sice nelze nastavit, aby se žárovka sama plynule rozsvěcela a zhasínala po dobu např.30 min, jako to nabízejí jiní, ale pokud máte trpělivost a základní znalosti IT zvládnete nastavit stmívání postupným ubýváním intenzity světla v určitých intervalech. Máte možnost nastavit až 16 zapnutí/vypnutí v rozsahu 0-100% světla.
Cena žárovky je dle příkonu 700-900 Kč, já zvolil TP-LINK LB110, která je 10W což odpovídá 60W klasické žárovky. Svítím max na 60%. Pokud máte větší místnost dá se jednotným nastavením ovládat i více žárovek.
Žárovku můžete ovládat smartphonem odkudkoliv kde máte připojení k internetu. Zde zároveň vidíte i spotřebu této žárovky.
Nikomu samozřejmě nevnucuji svůj názor, jen třeba některým z vás pomůžu tímto vyřešit stejný problém jaky jsem měl já.
Děkuji za tip, koupil jsem TP-LINK LB100 za 622 Kč a jsem zatím spokojen intenzita světla plně dostačující, aplikace je sice v angličtině, ale zvládne lehce i běžný uživatel, jednoduché bez dalších investic do stmívačů orientačních světel apod... vše řeší jediná žárovka a ještě ji můžete ovládat odkudkoliv přes telefon, pro chovatele afriky a jiných ptáků hnízdících v zimním období výborná věc. Narazil jsem i na led žárovku s kamerou, ale tam už byla cena kolem dvou tisíc, ale i to může být pro někoho zajímavé...
Tuto žárovku už také nějaký čas používám, akorát LB-120, která má volbu teploty světelného toku. Naprosto mi vyhovuje a mohu říct že to funguje naprosto bez problémů. V noci jí nechávám svítit na 1%, čímž jsem zároveň vyřešil poziční světlo, aby se ptáci při náhlém nočním vyrušení nepomlátili. Jediné co jsem musel udělat, je zalepit vypínač isolepou, zvyk zhasínání při odchodu z místnosti je u mě tak zažitý, že se mi na začátku stávalo, že jsem zhasínal.