Dobrý den,
začátkem srpna jsme si pořídili mníška šedého -prý ručně dokrmený, stáří cca 3 roky. Mníšek je plachý, k nám na ruku nejde, občas přilétl a sedl si dceři na hlavu, když jedla něco co ho zaujalo - většinou pizza, popcorn. Zhruba od listopadu se z něho stal loupežník - přiletí na stůl a snaží se ukrást jídlo z talíře. Řešíme to piškotem a on se s ním většinou smíří. Ale také mi začal nalétávat na hlavu.. číhá na lampě nebo ve voliéře a jakmile se k němu otočím, nebo procházím, tak mi nalétne na hlavu a klovne a hned odlétá pryč. Občas vypadá, že si hraje občas vypadá fakt naštvaně (celý se načepýří a jako by klofe zobákem než nalítne). Nato jdu a zavřu ho do voliéry. Pak ho buď pustím já nebo děti... má totiž neustále otevřené dveře, aby se mohl kdykoliv prolétnout. Nikomu jinému z rodiny na hlavu nenalétává jen mě. Přitom já jsem ten člověk, který se o něho stará - krmí, kydá, povídá si s ním... Proč to dělá a jak ho to odnaučit? Štve mě to, protože ho mám ráda a nevím co dělám špatně. (poslední dva dny si přiletí na ruku pro pamlsek.. já pamlsek chvilku držím a pak pustím, aby si ho mohl odnést na lampu a tam sníst ).
Dobrý den,
tohle je jeden důvod, proč se majitelé zbavují papouška. Byla jsem opravdu svědkem toho, že toto někteří papoušci opravdu dělají a v tom domácím prostředí jsem byla i já takto napadena, majitelé se snažím přesvědčit, že chování je jen dočasné, ale spousta z nich ztrácí trpělivost. Podle mého se snaží o váš kontakt, ale určitě vás vyloženě nechce napadnout, to by jste opravdu poznala např. klovnutí do krve. Může to být jen určité období, snažte se těchto náletů vyvarovat, aby se jeho klování do vás nestalo rituálem. To by pak byl problém ho to odnaučit. Pokud však se bude jeho chování zhoršovat a bude vás vyhledávat k útokům, bude nejlepší se jeho kontaktu úplně vyvarovat.
Vychovávat, vychovávat, vychovávat. Má bohužel příliš volnou výchovu. Když se chcete s rodinou v klidu najíst, tak jej zkrátka nevypouštejte. Papoušek si musí vaši pozornost zasloužit. A když už jej vypustíte, nenechávejte jej bezprizorniho(udělejte si na něj čas), ale věnujte se mu. Pamlsek rozdrobte na malinké kousky a dávejte po těch kouscích, a pracujte na tom, aby se mu vyplatilo za vámi chodit častěji pro pamlsek. Za vše co se vám povede, např. dostat jej na bidlo, ruku, cokoliv jiného než hlava, jej odmente.Pokud to bude hlava, neodmněnujte.Chvalte až tehdy, když jej dostanete např na ruku. Chvalte trojnasob, když chcete aby na určitém místě setrval(ptačí strom, nebo místo, kde může sedět).
Souhlasím s příspěvky výše a přidávám. Právě že jste to Vy, kdo se o něj staráte, právě proto jste "šikanovaná". On Vás bere jako nejdůležitějšího člena rodiny, možná i partnera, usiluje o Vaši pozornost a žárlí na ostatní členy domácnosti, pokud se věnujete jim více než jemu. Oni se pak projevují buď tak jak píšete, případně křikem anebo se začnou škubat.
S mníškama je někdy potíž. Také jsem měl mníška s kterým si nevěděli rady, V osmi měsících jsem byl již třetí majitel. Taká napadal lidi hlavně ale ženy.Trpělivostí, jsem ho dokázal vydrezůrovat, že se mnou dělal cokoliv. Návštěvy bral běžně za kamarády. Dětem neublížil, jen na manželku sedl a když to vypadalo že jí bere, tak štíplnul do krve a zmizel do klece nebo někomu na rameno. Zkoušeli jsme ho to odnaučit, ale nakonec zaujal místo v chovu u přítele. Byla to samice a asi brala manželku za konkurenci. Myslím, že chyba byla již v začátcích u předchozích majitelů. Každopádně to chce nespěchat a když přistane na hlavě, nastavit ruku, přendat na rameno, atd Již jsem dával pozor a jak vystartoval, tak nastavit ruku, aby přistál na ní. Musí na to mít člověk dostatek času. Jestli má dostatečnou klec, tak když chcete klid u jídla, nechte ho zavřeného.Atˇsi jí v klidu svoje.
Dobrý den,
Jsem přesvědčená o tom, že samice v tom prsty nemá. Podle toho co paní popisuje, tak papoušek se zase tolik ještě nesocializoval. Budu se vám tuto teorii snažit vyvrátit, protože ne vždy je to pravda. V praxi jsem se setkala se spousty papoušků, kteří byli samci a utočili na ženy. První řadě to bylo způsobený bud tím, že nosí náušnice, řetízky, brýle anebo i dlouhé vlasy. Představte si, nevychované dítě co chce hračku a u toho se vzteká. Papoušek když to chce, tak může i klovnout a to nedá znát o co mu jde. Další je tím samotná žena, nevím proč to tak je, ale asi jsme jiný a ty papoušci to vědí. V přírodě je to samozřejmě o konkurenci samiček. Když už je papoušek socializovaný a oblíbí si jedince, tak druhý může být terorizovaný a to už je pak velký problém. Útoky na návštěvy jsou způsobené tím, že papoušek si prostor osvojil a určuje si, kdo může vstoupit do jeho teritoria. Jiní papoušci to zase dávají najevo křikem.
Takže stále bych doporučila, snažit se vyhnout náletům na hlavu, sundat to co by ho mohlo fascinovat. Po čase ho to přestane bavit a nebude tolik zaujatý. Pokud toto bude zanedbaný, papoušek to začne dělat běžně a to už bezdůvodně. Vyhnout se náletům nastavení ruky před hlavu a někam se odebrat, uhýbaní hlavy může brát jako hru a nálety se zintenzívní.
Pokud by papoušek byl zaujatý vyloženě na ženy, tak bude utočit po všech ženách. Mám doma papouška, který údajně nemá rád ženy a je na mě naprosto závislí.
Nevím možné je že pohlaví na to vliv nemá. Ale již jsem zažil mnohokrát, že u některých chovanců ano. Mí přátelé chovají Žaky a samec jde jenom s paničkou a samice zase s pánem. Druhého odhání a dokáží být agresivní. Myslím že i zde jsem takové případy četl. Divné je, že i když to nejsou v chovu žádní začátečníci, nic se ani po letech nezměnilo, přesto že jsou s ptáky téměř nepřetržitě.A to již více jak deset let.Dvě místnosti spojené s velkým balkonem nad garáží mají stále na prolet. I já když tam přijdu jsem okamžitě samicí brán jako domácí jde mi počítat zuby kouká co mám v puse, povídá si se mnou a to mě vidí málo kdy. Paní ale odhání. Samec se zase od ní nehne, všude chodí s ní.
Těžko říci, jestli na tom něco je nebo ne. Já bych myslel, že vliv to mít může.
Jj, u Žaka to prý bývá celkem pravidlem, možná i u těch jiných větších papoušků. Je to psáno v literaturách a tvrdí to i spouta zkušených chovatelů. Také jsem četla i článek o tom, že papoušek takto odhalil i homosexuála muže, kterého považoval za ženu.
U těch menších papoušků jsem se s tímto pravidlem vždy nesetkala. A když jsem viděla, jak samec "hobluje" mého partnera a spousta majitelů papoušků mi tuto teorii také vyvrátila, tak jsem přesvědčena, že to tak úplně nebude pravda.
Ohledně párové vazby, já mám přesně to samé u senegalců, Mám pár, samice jde k manželovi, samec ke mně. Měli jsme kdysi to samé i s jinými papoušky. Už jsem sem jednou psala informaci od Tonyho Silvy, který dělal kurátora papoušků na Tenerife, takže zkušenosti měl asi jako málokterý z nás. Jeho manželka měla samici žaka, kterou jako mládě dokrmovala a starala se o ní a po pubertě se jí vůbec nemohla dotknout. Samička se upnula k němu a jeho manželku napadala do krve.
Netvrdím, že je to tak vždy, ale párová vazba dost často existuje.A i když je papoušek odchovaný ručně, pořád v něm převládají pudy. Buď bere paní jako soupeřku ve vztahu k někomu jinému a snaží se jí odehnat nebo se snaží dostat v hierarchii co nejvýše, což je myslím tento případ, protože paní nepsala, že by si papoušek oblíbil jednoho člena rodiny. Paní nemusí dělat nic špatně, jen je asi moc mírná a papoušek nemá respekt. je to prostě příroda, kde se taky takto ve společenství ostatních chovají. Je to horší o to, že když je máme doma, mnohdy nerozumějí signálům, které od nás v odezvě dostávají. Nejde vůbec o to, že ho krmí a stará se o něj, papoušek takhle nepřemýšlí, že by měl být vděčný..Souhlasím s příspěvkem od Aymy. Papoušek nemá být volně puštěný celý den. Má být puštěný, když na něj máte čas a budete se mu věnovat. Všichni Vám napíšou, že je důležité po útoku papouška zavřít do klece, to jistě ano, jenže to je taky většinou jediná rada, kterou dostanete. Papoušek si to mnohdy spojí, ale někdy taky ne a při dalším puštění je to nanovo. Papouška musíte přechytračit, využít toho, že jsou mlsní, hraví a zvědaví. Myslím, že je to vhodnější slovo než vychovávat a musíte se smířit s tím, že i pak Vás nejspíše bude jen tolerovat, ale i to je úspěch. Když na Vás udělá nálet, musíte mu ukázat, že jste v hierarchii výše, nemávat rukama, nekřičet, neukazovat strach, ale ukázat mu svoji převahu. Nikdy nesmíte papouškovi dovolit, aby byl výš než Vy, dokud bude útočný. On musí koukat k vám nahoru, ne Vy k němu. V přírodě si dominantní ptáci sedají co nejvýše. Papouškovi samozřejmě nesmíte fyzicky ublížit, ale Tony Silva doporučuje například šťouchnout papouška lehce do břicha, pokud je na bidle a útočí na Vás, aby spadl na zem (samozřejmě když není vysoko a neublíží si). Já chodila nějaký čas po bytě s plyšovou žábou, když mě samice napadala, kterou jsem vždy nastrčila místo sebe, papoušek na ní přistál, já ho na ní hned dala níž a hlasově jsem ho rázně pokárala, pokud útočil dál, položila jsem ho např. na sedačku tak, že ležel na zádech a žába na něm, vynadala jsem mu a dala ho do klece. Chce to ale mít velký cit a zůstat klidná, papouškovi se v žádném případě nesmí ublížit, ani ho plácnout nebo něco podobného. Papoušek časem zjistí, že útok nemá kýžený efekt, naopak je vždycky přemožen ať už plyšákem nebo třeba polštářem, Zároveň jsem se mu snažila udělat po puštění z klece program, aby neměl čas myslet na útoky - dobroty pod barevná víčka, dřevěné hračky atd, krabice z papíru s okýnky a dvířky, jde toho vymyslet spoustu. Občas jsem mu dala něco dobrého - med, který má nejraději. Postupně útoky přestaly, a pokud manžel není doma, přiletí se pomazlit i ke mně. Je zajímavé, že sameček má nejradši mě, ale na manžela útoky nedělá, má z něj respekt. Doráží na něj jen přes klec, když je puštěný, nedovolí si nic.